Agenda-interoperabiliteit instellen

3. Exchange-gebruikers toestaan beschikbaarheidsgegevens te zien in Agenda

Stel vervolgens het delen van beschikbaarheidsgegevens in voor Google Agenda, zodat Microsoft Exchange-gebruikers de beschikbaarheid van Google Agenda-gebruikers kunnen zien.

Als u een Google Workspace-domein met een alias gebruikt, moet u controleren of het gebruikersaliasdomein juist is ingesteld voordat u doorgaat. Zie Bepalen of u een gebruikersaliasdomein moet gebruiken voor meer informatie.

U bent nu bij stap 3 van 5

Het delen van beschikbaarheidsgegevens uit Agenda instellen

Alles uitvouwen  |  Alles samenvouwen

Stap 1: Uw Google Workspace-gebruikers instellen

Zorg dat het volgende geldt voor al uw Google Workspace-gebruikers:

1. Ze hebben een Google Workspace-account waarvoor Google Agenda is ingeschakeld. Meer informatie
  2. Ze hebben een e-mailcontact op de Exchange-server. Zo kan Exchange beschikbaarheidsgegevens ophalen bij Google. Bekijk dit Microsoft-artikel voor meer informatie over hoe je een e-mailcontact maakt.

Opmerking: U kunt e-mailcontacten maken in Exchange, niet alleen voor de primaire agenda's van uw Google Workspace-gebruikers, maar ook voor groepsagenda's en agendafaciliteiten (als u wilt dat deze ook zichtbaar zijn in Exchange).

3. Zorg dat e-mails die naar het adres van het e-mailcontact in Exchange worden gestuurd, worden bezorgd op het Gmail-adres van het Google Workspace-account van de gebruiker.
  4. Zorg dat het e-mailcontact in de algemene adreslijst van Exchange staat, zodat gebruikers het kunnen vinden als ze een vergadering plannen. U kunt de contacten laten toevoegen met een script door een combinatie van Microsoft PowerShell en de Google Directory API te gebruiken.
  5. Zorgt dat het postvak is verborgen in de algemene adreslijst als een Google Workspace-gebruiker ook een Exchange-mailbox heeft. Zo wordt het e-mailcontact geselecteerd (en de agendabeschikbaarheid zichtbaar) als iemand de gebruiker uitnodigt voor een vergadering.

Opmerking: Als u gebruikersaliasdomeinen gebruikt, moet u zorgen dat de e-mailcontacten op de Exchange-server e-mailadressen bevatten van zowel het hoofddomein als het gebruikersaliasdomein. Het primaire e-mailadres moet het gebruikersaliasdomein (bijvoorbeeld hao@googleworkspace.altostrat.com) gebruiken, zodat de beschikbaarheidsgegevens worden doorgestuurd naar Google Workspace met het gebruikersaliasdomein. Het secundaire adres moet het hoofddomein gebruiken (bijvoorbeeld hao@altostrat.com), zodat Exchange-gebruikers dit e-mailadres kunnen vinden als ze zoeken in de algemene adreslijst en er e-mails naartoe sturen.

Stap 2: Internetverbinding inschakelen

Schakel de uitgaande internetverbinding in, zodat de Exchange-server kan communiceren met de Google-servers. De Exchange-server moet HTTP-verzoeken (EWS-SOAP) naar de volgende URL's kunnen sturen:

Stap 3: Een Google-rolaccount maken

De Exchange-server gebruikt het rolaccount voor toegang tot Google Workspace, zodat de beschikbaarheidsgegevens van Agenda-gebruikers kunnen worden opgehaald. Het account moet een standaard gebruikersaccount zijn en mag alleen worden gebruikt voor Agenda-interoperabiliteit.

1. Maak een gebruikersaccount in Google Workspace. Dit account is het Google-rolaccount waarmee Exchange toegang heeft tot de beschikbaarheidsinformatie van Google Agenda-gebruikers. Evenementen moeten zichtbaar zijn voor het Google-rolaccount voordat ze zichtbaar zijn voor Exchange-gebruikers. Zorg dat dit account niet wordt uitgeschakeld of verwijderd.
  2. Zet Agenda aan voor het account en zorg dat het account toegang heeft tot beschikbaarheidsgegevens of afspraakgegevens, zodat het de beschikbaarheid van alle domeingebruikers kan controleren.

Het rolaccount moet toegang tot afspraakgegevens hebben in Google Agenda om afspraakgegevens te kunnen opvragen. Als u de rechten instelt, moeten de instellingen van het Google-rolaccount overeenkomen met de instellingen voor Agenda-interoperabiliteit (waarbij de laagste rechtenset wordt gebruikt).

3. Open de Exchange authentication credential generation tool (Exchange-tool voor het genereren van inloggegevens).

U moet zijn ingelogd als hoofdbeheerder om deze taak te kunnen uitvoeren.

4. Vink het vakje aan voor I understand that regenerating these credentials will revoke any old credentials for the Google Role Account (Ik begrijp dat als ik deze inloggegevens opnieuw maak, oude inloggegevens voor het Google-rolaccount worden ingetrokken).
  5. Klik op Generate new credentials (Nieuwe inloggegevens maken).
  6. Log wanneer u hierom wordt gevraagd in met het Google-rolaccount om inloggegevens te maken voor het nieuwe account dat u hierboven heeft gemaakt. Log niet in als de huidige gebruiker.
  7. Nadat u bent ingelogd met het Google-rolaccount, bekijkt u de servicevoorwaarden en klikt u op Allow (Toestaan).
  8. Klik op Download (Downloaden) om de gemaakte inloggegevens te bekijken. Sla de gegevens op. U heeft deze namelijk nodig om de beschikbaarheidsadresruimte toe te voegen aan Exchange.

Belangrijk

• De inloggegevens kunnen slechts één keer worden gedownload. Sla het bestand dus op een veilige plek op.
  • Als u nieuwe inloggegevens maakt voor het Google-rolaccount, worden de oude inloggegevens van deze gebruiker ingetrokken. Als u wilt dat meerdere Exchange-servers beschikbaarheidsgegevens van Agenda-gebruikers kunnen opzoeken (bijvoorbeeld als u een hybride omgeving met Exchange/Exchange Online (Microsoft 365) gebruikt), maakt u de gegevens één keer en gebruikt u ze voor al uw Exchange-servers.
  • Gebruik een account dat geen beheerdersrechten heeft.
  • Als u wilt dat de beschikbaarheidsgegevens niet meer worden doorgestuurd naar uw Exchange-gebruikers, verwijdert u het rolaccount.
  • Als u de inloggegevens intrekt, moet u de Exchange-server opnieuw configureren, zoals uitgelegd in de volgende stap.
Stap 4: Een beschikbaarheidsadresruimte toevoegen aan Exchange

U moet Google Agenda aan Exchange toevoegen als beschikbaarheidsadresruimte voordat Exchange de e-mailcontacten die u eerder heeft ingesteld, kan opvragen bij Google Workspace.

Voor elk Google Workspace-domein moet u verschillende opdrachten uitvoeren in Exchange Server PowerShell (ook wel Exchange Management Shell genoemd). Wanneer u de opdrachten uitvoert, moet u bepaalde parameters instellen. De configuratietool levert PowerShell-code met de vereiste parameters.

Opmerking: Bekijk de Microsoft-documentatie voor meer informatie over hoe u verbinding maakt met Exchange Server PowerShell.

De beschikbaarheidsadresruimte toevoegen

U moet zijn ingelogd als hoofdbeheerder om deze taak te kunnen uitvoeren.

1. Open de tool Exchange server configuration (Exchange-serverinstellingen).
  2. Upload het bestand met de inloggegevens voor het Google-rolaccount dat u in de vorige stap heeft gemaakt.
  3. Selecteer de versie van de Exchange-server die u instelt.
  4. Voer het e-mailadres van het lokale account in Exchange in waarmee Google Agenda beschikbaarheidsverzoeken voor de hele organisatie kan maken. Met deze verzoeken kan Google Agenda de beschikbaar/bezet-gegevens van elk account binnen Exchange binnen de organisatie ophalen. Bijvoorbeeld: interop-svc@altostrat.com.

Opmerking: Het e-mailadres van het lokale account moet het Exchange-rolaccount zijn.

5. Vul de beschikbaarheidsadresruimte van Google in die u wilt toevoegen aan Exchange.

Opmerkingen:

• Als u verbinding maakt met de eigen Exchange-omgeving van uw organisatie, moet de beschikbaarheidsadresruimte van Google anders zijn dan uw Exchange-domein, meestal een apart Google Workspace-gebruikersaliasdomein (bijvoorbeeld googleworkspace.altostrat.com als uw Exchange-domein altostrat.com is). Zie Bepalen of u een gebruikersaliasdomein moet gebruiken voor meer informatie.
    • Als u interoperabiliteit instelt tussen meerdere bedrijven, moet de beschikbaarheidsadresruimte van Google overeenkomen met het Google Workspace-domein van uw organisatie (bijvoorbeeld solarmora.com).
    • In beide gevallen moet de beschikbaarheidsadresruimte van Google een domeinnaam zijn zonder accountgebruikersnaam. Gebruik niet het Google-rolaccount.
  6. Klik op Show Exchange setup (Exchange-installatie weergeven).

De tool genereert Exchange-serverinstellingen en een fragment met PowerShell-code die u in Exchange Server PowerShell kunt plakken om de beschikbaarheidsadresruimte van uw Exchange-server te configureren.

Bekijk de Microsoft-documentatie voor meer informatie over het toevoegen van een beschikbaarheidsadresruimte.

7. Plak de code als één regel in Exchange Server PowerShell op uw Exchange-server en druk op Enter.

Opmerking: Als de beschikbaarheidsruimte al bestaat, wordt u gevraagd deze te verwijderen. Anders kunt u de nieuwe beschikbaarheidsruimte niet toevoegen.

Voorbeeld

De adressen van uw Google-gebruikers bevinden zich in het Google Workspace-gebruikersaliasdomein @alias.altostrat.com en u stelt Agenda-interoperabiliteit in voor Exchange 2013 of later, of Exchange Online:

if ((Get-AvailabilityConfig) -ne $null) {
     Set-AvailabilityConfig -OrgWideAccount interop@alias.altostrat.com;
} else {
    New-AvailabilityConfig -OrgWideAccount interop@alias.altostrat.com;
}
$password = echo "vj4XJ711VM6uRfNUZQRzHsBd5rI9qtSwqR9XvDFBDYW_gDawBakTFWLJqqn3SHvZ" | ConvertTo-SecureString -asPlainText -force;
$credentials = New-Object System.Management.Automation.PSCredential -argumentList "alias.altostrat.com\interop", $password;
Remove-AvailabilityAddressSpace alias.altostrat.com -ErrorAction SilentlyContinue -Confirm:$false;
Add-AvailabilityAddressSpace -forestName alias.altostrat.com -accessMethod orgwidefb -credentials $credentials-targetAutodiscoverEPR https://calendar.google.com/autodiscover/autodiscover.xml

Opmerking: De gebruikersnaam en het wachtwoord hierboven zijn specifiek voor Exchange, niet de gebruikersnaam en het wachtwoord van het Google-rolaccount.

Stap 5: Even wachten of de Exchange-server opnieuw starten

Nadat u de opdracht Add-AvailabilityAddressSpace heeft uitgevoerd, kan het even duren voordat de wijziging is doorgevoerd. Als het langer duurt en u wilt dat de wijzigingen onmiddellijk worden doorgevoerd, moet u de Exchange-server opnieuw starten.

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.