Finansiella produkter och tjänster

Google tillhandahåller översatta versioner av vårt hjälpcenter. De är dock inte avsedda att ändra innehållet i våra policyer. Engelska är vårt officiella språk och den engelska versionen används som utgångspunkt för att tillämpa våra policyer. Om du vill läsa den här artikeln på ett annat språk kan du använda rullgardinsmenyn längst ned på sidan.

Display & Video 360-användare måste följa denna Google Ads-policy. Fler begränsningar finns i hjälpcentret för Display & Video 360.

Aktivera YouTube-textning om du vill se undertexter på ditt språk. Klicka på inställningsikonen Bild på ikon för inställningar i YouTube längst ned i videospelaren, välj Undertexter/textning och sedan ditt språk.

Vi vill att användarna ska ha den information som krävs för att kunna fatta välgrundade finansiella beslut. Våra policyer är utformade för att ge användarna information som hjälper dem att jämföra kostnaderna kopplade till finansiella produkter och tjänster samt skydda användarna från skadliga eller bedrägliga metoder. I denna policy definierar vi finansiella produkter och tjänster som produkter eller tjänster kopplade till hantering eller investering av pengar och kryptovalutor, inklusive personlig rådgivning.

När du marknadsför finansiella produkter och tjänster måste du följa lokala förordningar på alla platser som dina annonser är inriktade på – till exempel inkludera specifika upplysningar som krävs enligt lokal lagstiftning. Vi förväntar oss att annonsörer själva tar reda på nödvändig information om vad som gäller på de platser som deras annonser är inriktade på.

Nedan hittar du policykrav för finansiella tjänster, privatlån och vissa begränsade finansiella produkter. Onlineannonseringen och lagarna kring den utvecklas hela tiden. Vi uppdaterar därför kontinuerligt denna policy med fler produktspecifika riktlinjer. Läs om vad som händer om du bryter mot våra policyer.

Överträdelser av policyerna nedan resulterar i att kontot stängs av omedelbart utan föregående varning. En varning utfärdas minst sju dagar innan kontot stängs av. Läs mer om avstängda konton.

Redovisning av finansiella produkter och tjänster

Finansiella produkter och tjänster kan vara väldigt komplexa och ibland svåra att förstå. Redovisningar ökar transparensen och ger konsumenterna värdefull information som hjälper dem att fatta välinformerade beslut.

Det är inte tillåtet att

rött kryss inte tillhandahålla giltiga kontaktuppgifter till en fysisk plats för företaget som marknadsförs

rött kryss inte uppge kostnader och avgifter

Obs! Sådana yppanden får inte läggas upp som överrullningstext eller göras tillgängliga via en annan länk eller flik. De måste tydligt synas direkt utan att användaren behöver klicka på eller hålla muspekaren över något.

rött kryss inte infoga länkar till ackreditering eller rekommendationer från tredje part när det finns en påstådd eller underförstådd anknytning, i synnerhet när den främjar webbplatsens goda rykte.

Exempel (listan är inte fullständig): Intyg på anknytning till en myndighet, omdömen från tredje part.

Läs om hur du åtgärdar en avvisad annons eller tillgång.

Privatlån

I denna policy definierar vi privatlån som ett engångslån från en privatperson, en organisation eller ett rättssubjekt till en enskild konsument där syftet inte är finansiering av ett köp av en anläggningstillgång eller utbildning. Konsumenter av privatlån behöver information om kvalitet, egenskaper, avgifter, risker och förmåner med låneprodukter för att kunna fatta välinformerade beslut om de ska ta ett lån eller inte.

Exempel (listan är inte fullständig): Lönedagslån, lån med bil som säkerhet, pantbanker

Ingår inte: hypotekslån, billån, studielån, revolverande krediter (som kreditkort, personliga krediter)

Alla som marknadsför privatlån måste tydligt yppa ytterligare information på målsidan eller i appen. Redovisningar ökar transparensen och ger konsumenterna värdefull information som hjälper dem att fatta välinformerade beslut.

Det är inte tillåtet att

rött kryss inte uppge vad som är den kortaste och längsta återbetalningsperioden

rött kryss underlåta att ange den maximala räntan, som i allmänhet omfattar ränta plus avgifter och andra kostnader under ett år, eller liknande annan ränta som beräknas i enlighet med gällande lagstiftning

rött kryss inte ge ett typexempel på den totala kostnaden för lånet, inklusive alla aktuella avgifter.

rött kryss privatlån som måste betalas tillbaka helt inom 60 dagar (eller mindre) från det datum då lånet beviljades. Denna policy gäller annonsörer som erbjuder lån direkt, de som genererar potentiella kunder och de som kopplar samman konsumenter och utomstående långivare.

Läs om hur du åtgärdar en avvisad annons eller tillgång.

Privata högräntelån

Vi vill skydda våra användare från bedrägliga eller skadliga finansiella produkter, som privatlån med extremt höga kostnader. I vissa fall har vi landsspecifika begränsningar som reflekterar lokala marknadsförhållanden.

USA
Produkt Tillåtet?
Privatlån med en effektiv ränta på 36 % eller högre

rött kryss Inte tillåtet

I USA tillåter vi inte annonser för privatlån om den effektiva räntan är 36 % eller högre. Annonsörer för privatlån i USA måste visa den högsta effektiva räntan som har räknats ut i enlighet med lagen Truth in Lending Act (TILA).

Denna policy gäller annonsörer som lånar ut direkt, de som genererar potentiella kunder och de som kopplar samman konsumenter och utomstående långivare.

Tips

TILA-reglerna finns på 12 CFR del 1026. En beskrivning av vilka kostnader som ingår och utesluts ur beräkningen av finansieringskostnaderna finns i Avsnitt 1026.4. Beräkningen av den effektiva räntan för stående lånekredit finns i Avsnitt 1026.14. Beräkningen av den effektiva räntan för tidsbegränsad lånekredit finns i Avsnitt 1026.22.

Läs om hur du åtgärdar en avvisad annons eller tillgång.

Ändring av lånevillkor

För att skydda konsumenter från bedrägliga och skadliga metoder är följande inte tillåtet i annonser för webbplatser eller appar kopplade till hypotekslån eller utmätning:

rött kryss Att garantera ändring av lånevillkor eller förhindrande av utmätning

rött kryss Att fördebitera en avgift om inte tjänsten tillhandahålls av en advokatbyrå

rött kryss Att uppmana användarna att överföra eller avsäga sig rätten till egendom eller erbjuda sig att köpa en bostad till ett lägre pris än marknadspriset

rött kryss Att uppmana användarna att kringgå långivaren och göra betalningar direkt till företaget eller annan tredje part

rött kryss Att uppmuntra användarna att inte kontakta långivare, advokat, kreditrådgivare eller mäklare.

Läs om hur du åtgärdar en avvisad annons eller tillgång.

Binära optioner

På grund av den betydande risken för ekonomisk förlust vid handel med binära optioner är följande inte tillåtet:

rött kryss Annonser för binära optioner eller motsvarande finansiella produkter

Exempel (listan är inte fullständig): annonser för digitala optioner, binära optioner, digital 100, fixed return options (FRO), allt-eller-inget-optioner

rött kryss Mäklarwebbplatser för binära optioner: webbplatsen erbjuder endast binära optioner. Inklusive signaler/programvara för binära optioner utan andra finansiella produkter

rött kryss Informationswebbplatser/utbildningswebbplatser/bloggar om binära optioner: utbildningswebbplatser eller bloggar om binära optioner och motsvarande produkter

Komplexa spekulativa finansiella produkter

På grund av komplexiteten och riskerna i samband med finansiell handel tillåter vi annonsering av följande typer av finansiella produkter endast under begränsade omständigheter.

Det är tillåtet att annonsera om följande komplexa, spekulativa finansiella produkter endast om annonsören är licensierad eller en samlarwebbplats, om produkterna och annonserna följer lokala lagar och branschstandarder och om kontot är certifierat av Google.

No issues detected and positive check mark icon Contracts for Difference (CFD), ekonomisk vadslagning (spreadbetting), rolling spot forex och relaterade former av spekulativa produkter

Om du uppfyller kraven kan du ansöka om certifiering i relevanta godkända länder. Om du vill annonsera i fler än ett land behöver du skicka in en ansökan för varje land eller grupp länder.
Godkända länder

Annonser om komplexa spekulativa finansiella produkter är tillåtna i följande länder:

Australien
Brasilien
Bulgarien
Cypern
Estland
Finland
Grekland
Hongkong
Island
Kanada
Kroatien
Tjeckien
Tyskland
Ungern
Österrike

Indonesien
Irland
Israel
Italien
Japan
Kenya
Lettland
Litauen
Luxemburg
Malta
Malaysia
Nederländerna
Nya Zeeland
Norge
Polen

Portugal
Rumänien
Ryssland
Singapore
Slovakien
Slovenien
Sydafrika
Sverige
Schweiz
Taiwan
Turkiet
Förenade arabemiraten
Förenade kungariket
USA

Följande är inte tillåtet:

rött kryss Annonsdestinationer som tillhandahåller signaler för handel av komplexa, spekulativa finansiella produkter

Exempel (inte uttömmande): handelssignaler, tips eller information om spekulativ handel, affiliate-webbplatser med relaterat innehåll eller mäklarrecensioner

Kreditvärdighetstjänster

Vi vill att konsumenter ska kunna fatta välinformerade beslut om de tjänster som erbjuds för att hjälpa dem att åtgärda en dålig kreditvärdighet. För att skydda användare från skadliga metoder är följande inte tillåtet:

rött kryss Annonser för kreditvärdighetstjänster

Den här policyn gäller annonsörer som erbjuder kreditvärdighetstjänster direkt, annonsörer som genererar potentiella kunder och annonsörer som sammanför konsumenter med externa kreditvärdighetstjänster.

Skuldrådgivningstjänster

Vi vill att konsumenterna ska kunna fatta välgrundade beslut om tjänster med anknytning till skuldsanering. För att skydda användarna mot vilseledande och skadliga metoder tillåter vi endast annonser om följande skuldsanseringstjänster i utvalda länder, och endast om (1) tjänsterna och annonserna följer lokala lagar och branschstandarder och (2) kontot har certifierats av Google:

No issues detected and positive check mark icon annonser om skuldsaneringstjänster som erbjuder att förhandla med borgenären om en sänkt engångsbetalning som betraktas som full betalning
No issues detected and positive check mark icon annonser om skuldsaneringstjänster som erbjuder att förhandla med borgenären om sänkta regelbundna betalningar, räntor och/eller avgifter.

Denna policy gäller annonsörer som erbjuder dessa skuldsanseringstjänster direkt, vid generering av potentiella kunder och sådana som kopplar kunder till externa skuldsanseringstjänster.

Om du uppfyller kraven kan du ansöka om certifiering. Om du vill annonsera i fler än ett land behöver du skicka in en ansökan för varje land.

Godkända länder

Australien
Brasilien
Förenade kungariket
Japan
Kanada
Spanien
Sydafrika
Sydkorea
Tyskland
USA

Landsspecifik verifiering för finansiella tjänster

Annonsörer som vill annonsera om finansiella tjänster i särskilda länder måste genomgå en verifieringsprocess. För de flesta annonsörer innefattar detta att uppge information om exempelvis vilken typ av finansiella tjänster de tillhandahåller, om de innehar licens för att tillhandahålla dessa tjänster och sitt registreringsnummer. Ytterligare information om landsspecifika krav finns nedan.

Annonsering om finansiella tjänster i Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Portugal, Singapore, Spanien, Taiwan, Turkiet och Tyskland

Annonsörer måste verifieras av Google för att få visa annonser om finansiella tjänster av något slag i Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Portugal, Singapore, Spanien, Taiwan, Turkiet och Tyskland. Separat verifiering krävs för varje inriktat land.

Annonsörer av icke-finansiella tjänster inriktade på målgrupper som ser ut att söka finansiella tjänster måste slutföra verifieringsprocessen nedan för att säkerställa att deras kampanjer inte påverkas negativt.

För de flesta annonsörer inbegriper verifieringen två steg: att (1) inhämta verifiering via vår externa partner för efterlevnadskontroll, G2, och att (2) ansöka om verifiering för finansiella tjänster hos Google.

1. G2-verifiering: Annonsörer måste fylla i verifieringsformuläret på G2:s webbplats. Som ett led i G2:s verifieringsprocess blir annonsörerna ombedda att uppge information om exempelvis vilken typ av finansiella tjänster de tillhandahåller, om de innehar licens för att tillhandahålla dessa tjänster och sitt registreringsnummer. Annonsörer måste kunna uppvisa att relevant nationellt regleringsorgan för finansiella tjänster direkt har gett dem tillstånd att tillhandahålla finansiella tjänster eller att de är undantagna från detta krav.
  2. Efter att annonsörerna har verifierats av G2 måste de ansöka hos Google om verifiering för finansiella tjänster genom att uppge den unika verifieringskod som de har fått från G2.

Annonsörer måste även genomföra annonsörsverifieringen för att kunna slutföra verifieringen för finansiella tjänster och visa annonser för finansiella tjänster i de länder som anges ovan. Annonsörer som behöver genomföra denna process får ett automatiskt e-postmeddelande och en avisering i kontot som informerar om detta. Annonsörer kan inte genomföra annonsörsverifiering förrän de har fått denna avisering.

Annonsörer kan bli ombedda att på nytt verifiera sin identitet eller affärsverksamhet om det sker större förändringar i deras Google Ads-konto, inklusive ändringar av betalningsprofilen. Visning av annonser för finansiella tjänster pausas i kontot tills annonsörsverifieringen har slutförts.

Begränsad kvalificering

För att kunna marknadsföra tjänster för hantering av fordringar i samband med finansiella produkter eller tjänster, till exempel tjänster för gottgörelse efter bedrägerier, måste annonsören vara eller agera på uppdrag av en leverantör av finansiella tjänster med licens för hantering av fordringar, en myndighet, en ideell organisation eller en leverantör av juridiska tjänster.

Mer information om typer av annonsörer och hur de kan ansöka, inklusive specifika undantag, finns på sidorna om verifiering för finansiella tjänster för Australien, Brasilien, Frankrike, Tyskland, Indien, Indonesien, Italien, Portugal, Singapore, Spanien, Taiwan och Turkiet.

Om du vill ha mer information om relevanta nationella regleringsorgan för finansiella tjänster samt åtgärdsdatum kan du besöka sidan Verifiering för finansiella tjänster: Relevanta regleringsorgan och åtgärdsdatum.

Annonsering om finansiella tjänster i Förenade kungariket

Annonsörer måste verifieras av Google för att få visa annonser om finansiella tjänster av något slag i Förenade kungariket, inräknat att visa annonser för användare i Förenade kungariket som ser ut att söka finansiella tjänster. Som ett led i verifieringsprocessen måste annonsörerna uppvisa att de har godkänts av Financial Conduct Authority i Förenade kungariket eller att de omfattas av något av undantagen som beskrivs på sidan om verifiering för finansiella tjänster i Förenade kungariket. Observera att detta krav innefattar finansiella tjänster oavsett om de regleras av Financial Conduct Authority i Förenade kungariket eller inte.

Annonsörer kan initiera verifieringen själva eller så kan Google kräva att de slutför verifieringsprocessen. För annonsörer som inte slutför steg 2 i verifieringsprocessen inom föreskriven tidsperiod pausas deras konton. Läs mer om verifiering för finansiella tjänster i Förenade kungariket.

Annonser specifikt inriktade på Förenade kungariket som avser produkter som omfattas av våra policyer gällande komplexa spekulativa finansiella produkter, hasardspel, kryptovalutor, kreditvärdighetstjänster och binära optioner styrs av de policyerna. Annonsörer av sådana produkter kan inte ansöka om annonsörsverifiering som undantagna annonsörer av icke-finansiella tjänster. Annonsörerna förväntas kontrollera och följa de enskilda policyerna och alla övriga tillämpliga policyer.

*Annonser i dessa kategorier kan inriktas på användare i Förenade kungariket som söker finansiella tjänster förutsatt att de uppfyller kraven i de enskilda policyerna och slutför verifiering, om Google begär detta.