Viktig information till föräldrar om YouTube Kids

YouTube Kids har utformats för att vara en rolig och familjevänlig plats för barn och familjer. YouTube Kids-appen innehåller både populära barnvideor och olika typer av nytt innehåll på ett sätt som är lätt för barn i alla åldrar att använda.

Du kan välja vilken YouTube-upplevelse som passar familjen bäst. Läs mer om kontrollerade upplevelser på YouTube.

Innan ditt barn sätter igång vill vi att du känner till några saker:

YouTube Kids-profiler

Som förälder kan du logga in i YouTube Kids och skapa en profil för varje barn i familjen. Varje profil har en egen uppsättning inställningar och rekommendationer för visningar, så att alla barnen kan få ut mesta möjliga av YouTube Kids-appen.

Profiler är tillgängliga på enheter där

• en förälder är inloggad
  • YouTube Kids-appen är installerad.

Du kan skapa upp till åtta profiler. Läs om hur du skapar en profil.

Obs! Du kan även använda YouTube Kids utan att logga in.
Hur väljs de tillgängliga videorna ut i YouTube Kids?

Ett alternativ är att låta barnen utforska alla videor i YouTube Kids. Föräldrar kan välja mellan tre åldersbaserade innehållsinställningar:

• Förskola (upp till 4 år)
  • Yngre (5 till 8 år)
  • Äldre (9 till 12 år)

Våra automatiserade system väljer innehåll från alla videor på YouTube. Vi arbetar hårt för att utesluta innehåll som inte är lämpligt för barn. Vi kan däremot inte granska alla videor manuellt och inga automatiska system är perfekta. Om du hittar något som är olämpligt kan du blockera innehållet eller rapportera det så tittar vi på det.

Ett annat alternativ är att själv välja ut vilket innehåll ditt barn får tillgång till (Godkänn innehållet själv). Om du väljer det här alternativet kan ditt barn inte söka efter innehåll. Mer information om hur du använder det här alternativet finns i YouTube Kids-guiden om föräldrakontroller och inställningar.

Välj det alternativ som är bäst för ditt barn. Du kan ändra inställningarna när du vill. Vi erbjuder även olika verktyg och inställningar. Dessa beskrivs nedan och du kan använda dem för att kontrollera ditt barns upplevelse ytterligare. Läs mer om föräldrakontroller och inställningar.

Hur upptäcker barnen videor i YouTube Kids?

Videor kan upptäckas på flera sätt i YouTube Kids:

Sök

Om du aktiverar sökfunktionen kan barnen söka bland och titta på de miljontals videor som finns i YouTube Kids. Med hjälp av en särskild algoritm väljs relevanta och lämpliga videor ut.
Videor som är tillgängliga via sökning genomgår däremot inte mänsklig granskning YouTube hanterar innehåll i enorm omfattning. Vi arbetar hårt för att allt ska gå rätt till, men det kan ändå hända att barnen hittar innehåll i appen som du inte vill att de ska titta på.
Om du vill att ditt barn bara ska ha tillgång till en begränsad uppsättning videor kan du inaktivera sökfunktionen i föräldrainställningarna. Genom att inaktivera sökning har barnet bara tillgång till kanaler som har godkänts av YouTube Kids. Tänk på att det alltid finns risk för att barnet ändå hittar något som kanske är olämpligt att titta på, oavsett vilken status sökfunktionen har i appen.
Obs! När du inaktiverar sökning rensas visnings- och sökhistoriken, samt videor under Rekommenderat och Titta igen.
Förutom att inaktivera sökfunktionen ingår det ytterligare föräldrakontroller i YouTube Kids som hjälper dig att välja rätt upplevelse för ditt barn. Läs mer om föräldrakontroller och inställningar.

Videor på startskärmen

Videor på startskärmen är indelade i kategorier som Program och Musik. Dessutom kan det ibland finnas tillfälliga kategorier i YouTube Kids, till exempel Läsa för att uppmärksamma en läsmånad. De här videorna väljs ut av appen med en särskilt utformad algoritm samt viss mänsklig granskning. Videorna kan rangordnas utifrån vad ditt barn har tittat på eller sökt efter. De här videorna representerar bara en del av de miljontals videor som finns tillgängliga i YouTube Kids.
Om du väljer inställningen Endast godkänt innehåll visas en kategori på barnets startskärm. Den här kategorin heter Godkända för dig och innehåller material du har valt ut.

Rekommenderade videor

Rekommenderade videor väljs ut av vår algoritm men genomgår inte alltid mänsklig granskning. Rekommenderade videor visas både när sökning är aktiverad och inaktiverad. De visas som en extra kategori på startskärmen efter att flera videor har setts i YouTube Kids. Rekommenderade videor kan också visas i de fyra kategorierna på startskärmen och som förslag till barnen, efter att de har tittat på videor på startskärmen eller sökt efter innehåll. Vilka videor som rekommenderas är baserat på vad som har setts eller sökts efter i appen, och väljs alltid ut bland alla videor som finns tillgängliga i YouTube Kids.
Du kan återställa rekommenderade videor genom att rensa appens historik i föräldrainställningarna. Observera att rekommenderade videor samt visnings- och sökhistoriken rensas när du inaktiverar sökfunktionen.
När du aktiverar Pausa historiken slutar appen att använda sig av nya videor du tittar på eller söker efter för att påverka Rekommenderade videor. Du kan aktivera eller inaktivera Pausa historiken i föräldrainställningarna.
Du kan skapa barnprofiler så att barnen får sina egna rekommendationer.
Om ett barns profil är inställd på Endast godkänt innehåll hämtas rekommenderade videor endast från innehåll som du har godkänt för barnet. Läs mer om rekommenderade videor.

Titta igen

Med Titta igen kan ditt barn välja bland videor som redan spelats upp i appen.
Du kan återställa videor under Titta igen genom att rensa appens historik i föräldrainställningarna. Observera att videorna under Titta igen samt visnings- och sökhistoriken rensas när du inaktiverar sökfunktionen.
När du aktiverar Pausa historiken slutar appen att använda sig av nya videor du tittar på eller sökord du använder för att påverka Titta igen. Du kan aktivera eller inaktivera Pausa historiken i föräldrainställningarna.
Du kan skapa barnprofiler så att barnen får sina egna rekommendationer.

Vilka föräldrakontroller finns tillgängliga i YouTube Kids?

Vi har integrerat funktioner så att du kan skräddarsy YouTube Kids-upplevelsen för ditt barn. Du kan till exempel ställa in en timer för att begränsa hur länge barnet använder appen. Du kan även

Läs mer om föräldrakontroller och inställningar.

Vilka typer av annonser eller reklam visas i YouTube Kids?

Vi tillåter begränsade betalannonser (”Betalannonser”) i appen så att vi kan erbjuda den kostnadsfritt. När ditt barn spelar upp en video i appen kan det hända att ett annonsintro följt av en betalannons som är märkt ”Annons” visas. Sådana betalannonser måste följa våra annonseringspolicyer, som till exempel inte tillåter kategorier som mat och dryck. Läs mer om annonser i YouTube Kids och våra annonseringspolicyer.

Videor som laddas upp av användare på YouTube är inte Betalannonser. De är därför inte markerade som Annonser, och de omfattas heller inte av våra annonseringspolicyer. Detta kan även inkludera innehåll om eller från företag som kan ha köpt Annonser i appen. Till exempel kan en sökning efter tåg ge resultat som tecknade tågfilmer, låtar och videor med riktiga tåg som laddats upp av en användare eller ett leksaksföretag. Dessa betraktas inte som Betalannonser eftersom de inte ingår i annonsprogrammet för YouTube Kids. Detsamma gäller om du söker efter choklad. En sådan sökning kan ge resultat med videor som laddats upp av en användare och som handlar om hur man gör chokladfudge, även om vi inte tillåter Betalannonser från chokladtillverkare. Läs mer om videor på YouTube Kids.

Prova YouTube Kids-appen med YouTube Premium om du vill titta på videor utan betalannonser med ditt barn. Läs mer.

Insamling och användning av information och personuppgifter i YouTube Kids

Du kan läsa allt om vår datahantering i integritetsmeddelandet om YouTube Kids. Du hittar meddelandet på kids.youtube.com/t/privacynotice eller i avsnittet Integritet i appens inställningar.
Vi vidtar försiktighetsåtgärder för att skydda appanvändarnas integritet. Det är viktigt att barnets förälder eller vårdnadshavare läser detta meddelande innan barnet börjar använda appen. Om du inte är barnets förälder eller vårdnadshavare, eller om du är det men inte samtycker till vår integritetspraxis, bör du inte låta barnet använda appen.
Den här appen drivs av Google LLC, med adressen 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043, USA.