Om Content ID-anspråk

Content ID-anspråk genereras automatiskt när en uppladdad video matchar en annan (eller en del av en annan) i YouTubes Content ID-system. Beroende på upphovsrättsinnehavarens inställningar för Content ID kan ett Content ID-anspråk
  • Blockera en video så att den inte kan visas.
  • Generera intäkter från videon genom att visa annonser i den. I vissa fall delas intäkterna med uppladdaren.
  • Spåra videons visningsstatistik.

Åtgärderna kan vara landsspecifika. En video med ett Content ID-anspråk kan till exempel användas för intäktsgenerering i ett land/en region och blockeras eller spåras i ett annat land/en annan region.

Kom ihåg:
  • När en video spåras eller genererar intäkter förblir den synlig på YouTube, även om det finns ett aktivt Content ID-anspråk. Det är vanligt att upphovsrättsinnehavare väljer att spåra eller generera intäkter från videor, inte att blockera dem.
  • Content ID-anspråk skiljer sig från begäranden om borttagning av upphovsrättsskäl och upphovsrättsvarningar.
  • Content ID-anspråk påverkar enskilda videor, men vanligtvis inte din kanal eller ditt konto.

I den här videon får du lära dig att kontrollera om din video har ett Content ID-anspråk och hur du gör för att svara:

Prenumerera på kanalen YouTube Creators för att få de senaste nyheterna, uppdateringar och tips.

Kontrollera om din video har ett Content ID-anspråk

Om din video får ett Content ID-anspråk får du ett e-postmeddelande från YouTube. Du kan även använda YouTube Studio för att se om din video har ett Content ID-anspråk.

1. Logga in i YouTube Studio.
  2. Välj Innehåll i menyn till vänster.
  3. Klicka på filterfältet följt av Upphovsrätt.
  4. Leta reda på videon du är intresserad av.
  5. Håll muspekaren över Upphovsrätt i kolumnen Begränsningar.
    • Upphovsrätt: Videon har ett Content ID-anspråk.
    • Upphovsrätt – borttagning: Videon påverkas av en begäran om borttagning av upphovsrättsskäl, även kallad borttagning.
Om du vill ha mer information klickar du på VISA INFORMATION i texten så att sidan Uppgifter om videons upphovsrätt visas.

Se vem som gjort anspråk på videon

1. Följ stegen ovan för att hitta en video med Content ID-anspråk.
  2. Klicka på VISA INFORMATION i texten där du håller muspekaren i kolumnen Begränsningar.
  3. Håll muspekaren över raden under kolumnen Påverkan på videon för att se information om upphovsrättsinnehavare.

Om du inte känner igen upphovsrättsinnehavaren betyder det inte nödvändigtvis att anspråket är ogiltigt. Om din video har ett anspråk från en eller flera upphovsrättsorganisationer för musikutgivning kan du behöva läsa mer om upphovsrättsorganisationer.

Kom ihåg:
  • Du kan få anspråk från olika upphovsrättsinnehavare för olika segment av din video.
  • Om innehållet har olika upphovsrättsinnehavare i olika länder eller regioner kan du få flera anspråk på samma video eller segment.

Hantera Content ID-anspråk

Beroende på situationen kan du besvara ett Content ID-anspråk på några olika sätt:

Gör ingenting
Om du anser att anspråket är giltigt behöver du inte göra något och låta anspråket vara kvar på videon. Du kan alltid ändra dig senare.
Ta bort innehållet med anspråk

Om du anser att anspråket är giltigt kan du ta bort innehållet med anspråk utan att behöva ladda upp en ny video. Om du gör något av följande på rätt sätt dras anspråket tillbaka automatiskt:

Dela intäkter
Om du deltar i YouTubes partnerprogram och det finns anspråk på musiken i din video kan du kanske dela intäkterna med musikutgivaren.
Bestrida anspråket

Om du anser att ett anspråk är ogiltigt kan du bestrida anspråket om du är säker på att du har alla rättigheter som krävs för att använda innehållet med anspråk.

Om du vill bestrida ett anspråk och har genererat intäkter från din video bör du se till att du förstår hur intäktsgenerering fungerar under bestridanden. Tänk på att YouTube inte medlar i upphovsrättstvister.

Om du bestrider ett anspråk utan giltig orsak kan upphovsrättsinnehavaren begära borttagning av din video. Om vi mottar en giltig begäran om borttagning av upphovsrättsskäl för din video får kontot en upphovsrättsvarning.

Vanliga frågor

Är jag illa ute om min video har ett Content ID-anspråk?

Troligen inte. Det är upphovsrättsinnehavarna som bestämmer om andra kan återanvända deras upphovsrättsskyddade innehåll. I många fall tillåter de att deras innehåll används i videor med anspråk i utbyte mot att de får visa annonser i videorna. Annonser kan spelas upp före videon eller mitt i om videon är mer än åtta minuter lång.

Om upphovsrättsinnehavare inte vill att deras innehåll återanvänds kan de göra följande:

• Blockera en video: Upphovsrättsinnehavare kan blockera en video, vilket innebär att den inte kan visas på YouTube. Videon kan blockeras i hela världen eller bara i vissa länder/regioner.

• Begränsa vissa plattformar: Upphovsrättsinnehavare kan begränsa apparna eller webbplatserna som visar deras innehåll. Videons tillgänglighet på YouTube ändras inte.

Vad kan jag göra om ett Content ID-anspråk är felaktigt?
Om du anser att ett anspråk är ogiltigt kan du bestrida anspråket om du är säker på att du har alla rättigheter som krävs för att använda innehållet med anspråk.
Tänk på att om du bestrider ett anspråk utan giltig orsak kan upphovsrättsinnehavaren begära borttagning av din video. Om begäran om borttagning av upphovsrättsskäl är giltig får din kanal en upphovsrättsvarning.