Finn ut mer om Content ID-krav

Et Content ID-krav opprettes automatisk når en opplastet video samsvarer med en annen video (eller deler av en annen video) i Content ID-systemet på YouTube. Et Content ID-krav fører til ett av følgende – avhengig av Content ID-innstillingene til opphavsrettseieren:
  • Videoen blokkeres og kan ikke spilles av.
  • Videoen brukes til inntektsgenerering ved at det kjøres annonser i den. I noen tilfeller deles inntektene med opplasteren.
  • Seerstatistikken for videoen spores.

Disse handlingene kan være stedsspesifikke. En video med Content ID-krav kan for eksempel ha inntektsgenerering slått på i ett land, men bli blokkert eller sporet i et annet land.

Merk:
  • Når en video det er gjort krav på, spores eller brukes til inntektsgenerering, forblir den synlig på YouTube selv om det finnes et aktivt Content ID-krav. Vanligvis velger opphavsrettseiere å spore eller tjene penger på videoer – ikke blokkere dem.
  • Content ID-krav er ikke det samme som opphavsrettslige fjerningsforespørsler eller opphavsrettsadvarsler.
  • Content ID-krav påvirker videoer, men har vanligvis ingen innvirkning på kanalen eller kontoen din.

I denne videoen kan du finne ut hvordan du sjekker om videoen din har fått et Content ID-krav, og hvordan du kan svare:

Abonner på YouTube-kanalen for skapere for å få siste nytt, oppdateringer og tips.

Sjekk om videoen din har fått et Content ID-krav

Hvis videoen din får et Content ID-krav, sender YouTube deg en e-post. Du kan også bruke YouTube Studio til å sjekke om videoen din har fått et Content ID-krav.

1. Logg på YouTube Studio.
  2. På menyen til venstre velger du Innhold .
  3. Klikk på filterlinjen etterfulgt av Opphavsrett.
  4. Finn den aktuelle videoen.
  5. I Begrensninger-kolonnen holder du markøren over Opphavsrett.
    • Opphavsrett: Videoen har fått et Content ID-krav.
    • Opphavsrett – fjerning: Videoen berøres av en opphavsrettslig fjerningsforespørsel, også kjent som en «fjerning».
Du finner mer informasjon ved å klikke på SE DETALJER i teksten som vises når du holder markøren over. Da åpnes siden med opphavsrettslig informasjon om videoen.

Se hvem som har gjort krav på videoen din

1. Følg fremgangsmåten ovenfor for å finne en video med Content ID-krav.
  2. I Begrensninger-kolonnen klikker du på SE DETALJER i teksten som vises når du holder markøren over.
  3. Gå til Innvirkning på videoen-kolonnen, og hold markøren over raden for å se informasjon om opphavsrettseieren.

Hvis du ikke gjenkjenner opphavsrettseieren, betyr det ikke nødvendigvis at kravet er ugyldig. Hvis videoen har fått et krav fra «én eller flere rettighetsforvaltere for musikkutgivelser», kan du finne ut mer om rettighetsforvalterne.

Merk:
  • Du kan motta krav fra forskjellige opphavsrettseiere for ulike deler av en video.
  • Hvis innholdet har forskjellige opphavsrettseiere i ulike land eller regioner, kan du få flere krav mot den samme videoen eller den samme delen av videoen.

Administrer Content ID-krav

Du kan svare på Content ID-krav på forskjellige måter, avhengig av omstendighetene:

Ikke gjør noe
Hvis du mener at kravet er gyldig, kan du la det være som det er. Du kan også ombestemme deg senere.
Fjern innholdet det er gjort krav på

Hvis du mener at kravet er gyldig, kan du fjerne innholdet det er gjort krav på, uten å måtte laste opp en ny video. Hvis du gjør det riktig, fører alle alternativene nedenfor til at kravet fjernes automatisk:

Del inntekter
Hvis du er med i YouTubes partnerprogram og det er gjort krav på musikken i videoen, kan du kanskje dele inntektene med musikkutgiveren.
Bestrid kravet

Hvis du mener at kravet er ugyldig, kan du bestride kravet. Da må du være helt sikker på at du innehar alle de nødvendige rettighetene til å bruke innholdet det er gjort krav på.

Hvis du har tenkt å bestride et krav mot en video du tjener penger på, må du sørge for at du forstår hvordan inntektsgenerering fungerer under bestridelser. Husk at YouTube ikke megler i opphavsrettsbestridelser.

Hvis du bestrider et krav uten gyldig grunn, kan opphavsrettseieren be om fjerning av videoen. Hvis vi mottar en gyldig opphavsrettslig fjerningsforespørsel for videoen din, får kontoen din en opphavsrettsadvarsel.

Vanlige spørsmål

Får jeg problemer hvis videoen min har fått et Content ID-krav?

Antakeligvis ikke. Det er opphavsrettseierne som bestemmer om andre kan gjenbruke det opphavsrettsbeskyttede innholdet deres. De tillater ofte at innholdet brukes i videoer det er gjort krav på, i bytte mot at det vises annonser sammen med disse videoene. Annonsene kan vises før eller underveis i videoen (hvis videoen er lengre enn åtte minutter).

Hvis opphavsrettseierne ikke ønsker at innholdet deres skal brukes av andre, kan de gjøre følgende:

• Blokkere videoen: Opphavsrettseierne kan velge å blokkere videoen. Da kan den ikke spilles av på YouTube. De kan bestemme om videoen skal blokkeres over hele verden eller bare i visse land/regioner.

• Begrense visse plattformer: I noen tilfeller kan opphavsrettseierne begrense hvilke apper eller nettsteder innholdet deres kan vises på. En begrensning berører ikke tilgjengeligheten til videoen på YouTube.

Hva gjør jeg hvis et Content ID-krav er feil?
Hvis du mener at kravet er ugyldig, kan du bestride kravet. Da må du være helt sikker på at du innehar alle de nødvendige rettighetene til å bruke innholdet det er gjort krav på.
Husk at hvis du bestrider et krav uten gyldig grunn, kan opphavsrettseieren be om fjerning av videoen. Hvis den opphavsrettslige fjerningsforespørselen er gyldig, får kanalen din en opphavsrettsadvarsel.