Wat is een Content ID-claim?

Als je een video met auteursrechtelijk beschermd materiaal uploadt, kan deze een Content ID-claim krijgen. Deze claims worden automatisch gegenereerd als een geüploade video overeenkomt met een (deel van een) andere video in ons Content ID-systeem.

Auteursrechteigenaren kunnen Content ID zo instellen dat uploads worden geblokkeerd als ze overeenkomen met een auteursrechtelijk beschermd werk waar zij de rechthebbende van zijn. Ze kunnen ook toestaan dat de geclaimde content op YouTube blijft, met advertenties erbij. In die gevallen gaat de advertentieopbrengst naar de auteursrechteigenaren van de geclaimde content.

Hoe weet ik of mijn video een Content ID-claim heeft?

Als je video een Content ID-claimt krijgt, ontvang je een e-mail van YouTube. Zo vind je meer informatie over de claims op je video's:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Klik op Content in het linkermenu.
  3. Als een video een claim heeft, zie je het label Auteursrechtclaim in de kolom Beperkingen.
  4. Plaats de muisaanwijzer op Auteursrechtclaim in de kolom Beperkingen en klik op DETAILS BEKIJKEN.
  5. Klik op de pijl-omlaag Minimaliseren om de rij met claimdetails uit te vouwen.
  6. Klik in het gedeelte Content gevonden tussen op het tijdstempel om het door Content ID geclaimde segment af te spelen.
Je kunt ook filteren op video's met claims. Hiervoor klik je op Filter  en dan Auteursrechtclaims.

Is het een probleem als mijn video een Content ID-claim heeft gekregen?

Waarschijnlijk niet. Content ID-claims betekenen meestal dat we content op je YouTube-kanaal hebben gevonden die van iemand anders is.

Auteursrechteigenaren bepalen of anderen hun auteursrechtelijk beschermde content opnieuw mogen gebruiken. Vaak staan ze toe dat hun content in YouTube-video's wordt gebruikt, in ruil voor de advertenties bij die video's. Advertenties kunnen vóór of (als de video langer is dan 8 minuten) tijdens de video worden afgespeeld.

Als auteursrechteigenaren niet willen dat hun content wordt hergebruikt, kunnen ze verschillende acties ondernemen:

• Een video blokkeren: Auteursrechteigenaren kunnen ervoor kiezen om je video te blokkeren zodat anderen deze niet kunnen bekijken. Je video wordt dan wereldwijd geblokkeerd of alleen in bepaalde landen of regio's.

• Bepaalde platforms beperken: Auteursrechteigenaren kunnen ervoor kiezen om de apps of websites te beperken waarop hun content kan worden getoond. Deze beperkingen hebben geen gevolgen voor de beschikbaarheid van je video op YouTube.

Wat kan ik doen als mijn video een Content ID-claim heeft gekregen?

Afhankelijk van de situatie kun je kiezen uit een aantal opties als je een Content ID-claim hebt gekregen:

Als je het eens bent met een claim:

• Niets doen. Als je denkt dat een claim geldig is, kun je deze ongewijzigd laten. Je kunt ook later van gedachten veranderen.

• De geclaimde content verwijderen. Als je denkt dat een claim geldig is, kun je de geclaimde content verwijderen zonder een nieuwe video te moeten uploaden. Als je een van de 3 onderstaande stappen onderneemt, wordt de bijbehorende claim automatisch vrijgegeven:

1. Een segment wegknippen. Met deze optie verwijder je alleen het geclaimde segment uit je video. Meer informatie
    2. Het nummer vervangen (alleen audioclaims). Als de muziek in je video is geclaimd, kun je de audiotrack vervangen door gratis muziek uit de Audiobibliotheek van YouTubeMeer informatie
    3. Een nummer dempen (alleen audioclaims). Als de muziek in je video is geclaimd, kun je het geclaimde nummer dempen. Je kunt ervoor kiezen om alleen het nummer te dempen of alle audio in de video. Meer informatie
  • Opbrengst delen. Als je deelneemt aan het YouTube-partnerprogramma en de muziek in je video is geclaimd, kun je de opbrengst misschien delen met de muziekuitgever. Meer informatie

Als je het niet eens bent met een claim:

Als je zonder geldige reden een geschil opent voor een claim, kan de contenteigenaar om verwijdering van je video vragen. Als we een geldig verwijderingsverzoek ontvangen voor je video, krijgt je account een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht. Bekijk meer informatie over waarschuwingen vanwege een auteursrechtklacht.

Meer informatie