Skapa en livestream i klassiska Studio

Det finns några funktioner för livestreaming som fortfarande är tillgängliga via klassiska Studio. Om du inte kan följa de här anvisningarna kanske du är i Kontrollrummet, vilket är ett nytt sätt att streama på YouTube.

Streama nu

Med den här funktionen är det enkelt att streama. YouTube identifierar automatiskt vilken upplösning och bildfrekvens som används.

När du börjar sända kodar vi om till lägre upplösning så att alla dina fans kan se streamen – oavsett internetanslutningens kvalitet.

Så här börjar du streama live direkt:

1. Ladda ned och installera omkodaren genom att ange streamens namn/nyckel och webbadressen till servern. Läs mer om omkodare.
  2. Lägg till en titel och beskrivning på fliken Grundläggande info. Du kan även lägga till en anpassad miniatyr som representerar evenemanget.
  3. Om du vill kan du planera nästa stream.
  4. Om du väljer kategorin Spel kan du lägga till en speltitel så att det blir enklare för användarna att hitta dig.
  5. Välj mellan sekretessinställningarna Offentlig, Olistad eller Privat.
  6. Öppna fliken Streamingalternativ och välj mellan Låg latens och Högsta kvalitet. Låg latens ger streaming som är så nära realtid som möjligt för tittarna. Med Högsta kvalitet får tittarna den jämnaste tittarupplevelsen.
  7. Om du bara äger rättigheterna till livevisningen markerar du kryssrutan Gör arkivet olistat när det är klart. Då tas det arkiverade liveevenemanget bort från sökindexet. Det går fortfarande att dela och bädda in länken. Med detta verkställs inställningen så snart liveevenemanget är slut.

När streamen visas live kan du

interagera med tittarna via livechatt

• dela länken i sociala medier med vårt delningsverktyg
  • hålla koll på Analytics-avsnittet i realtid
  • övervaka streamen i spelaren, i det övre statusfältet och på fliken Streamstatus.

När streamen är slut

• avslutar vi streamen när du slutar skicka innehåll
  • arkiveras evenemanget automatiskt i upp till tolv timmar, och evenemanget blir tillgängligt i Videohanteraren. Vi rekommenderar att du sparar ett lokalt arkiv för säkerhets skull.
Evenemang

Med alternativet Evenemang får du mer kontroll över streamen. Du kan välja sekretessalternativ, ange starttid, aktivera en alternativ stream, skapa flera liveevenemang och streama alla samtidigt.

1. Från Studio klickar du på Livestreaming och väljer sedan Evenemang.
  2. Klicka på Nytt liveevenemang till höger.
  3. Fyll i fliken Grundläggande info.
    • Titel, beskrivning och taggar
    • Ange start- och sluttid.
    • Sekretessinställningar: Bara offentliga evenemang visas på din kanal, i sökresultat och i marknadsföring. Välj Olistat eller Privat för testevenemang.
  4. Välj Snabb om du vill starta Hangouts on Air. Välj Anpassad om du vill använda anpassade omkodare och kontroller.

Fliken Info och inställningar är för närvarande inte tillgänglig på mobiler och surfplattor.

YouTube Live kan hantera flera livestreamar samtidigt. Du måste öka dina kodnings- och nätverksresurser proportionerligt för varje livestream du skapar. Om du till exempel har tre samtidiga livestreamar måste du tredubbla omkodarna och bandbredden. Kom ihåg att varje livestream måste startas och stoppas individuellt.

Avancerade inställningar
Öppna fliken Avancerade inställningar.
  • Livechatt och svar: Moderera livechatt. Tittare kan bara lämna tre kommentarer var 30:e sekund, och de kan inte skicka specialtecken, webbadresser eller HTML-taggar. Kommentarsmodulen finns inte i inbäddade spelare.
  • Distributionsalternativ: Aktivera eller inaktivera inbäddning och aviseringar för prenumeranter.
  • Inspelning: Arkiv som är längre än åtta timmar kanske inte går att spela in. Vi rekommenderar att du sparar ett lokalt arkiv för säkerhets skull.
  • Hårddiskinspelare: Pausa eller spola bakåt i evenemanget och återgå till livesändning. Hårddisken kan spela upp de senaste fyra timmarna i 30 bildrutor per sekund eller de senaste två timmarna i 60 bildrutor per sekund med låg latens.
  • Sändningsfördröjning: Infoga en sändningsfördröjning på 30 eller 60 sekunder för den offentliga streamen. Även utan fördröjning är förhandsspelaren upp till 15 sekunder efter liveflödet.
  • Marknadsför ditt evenemang för fansen med hjälp av innehåll i urval.
Intäktsgenerering och anspråk på innehåll
Välj fliken Intäktsgenerering.
  • Gör anspråk på videon: Tillämpa policyer för spårning, blockering eller intäktsgenerering.
  • Intäktsgenerering: Aktivera annonser för att visa manuellt infogade pre-roll- och mid-roll-annonser.
  • Klicka på den blå knappen Skapa evenemang när du vill läsa in fliken Inmatningsinställningar.

För närvarande kan livesändningar visas på mobila enheter, Chromecast och spelkonsoler.

Webbkamera

Med en webbkamera kan du enkelt sända live med datorn, utan att det krävs någon kodningsprogramvara för livestreaming.

Krav för YouTube Live

Kontrollera att kanalen har verifierats och att du inte har fått några begränsningar för livestreaming under de senaste 90 dagarna. Webbkameran är kompatibel med Chrome 60+ och Firefox 53+.

Aktivera YouTube Live för första gången

1. Gå till youtube.com/webcam.
  2. Verifiera kanalen om du blir ombedd att göra det.
  3. Bevilja Chrome behörigheter så att YouTube-appen får åtkomst till kameran och mikrofonen.
  4. [För Firefox-användare] Välj ”Kom ihåg det här beslutet”.
  5. Ange din metadata och lägg till en miniatyr.
  6. Välj Sänd live.

Skapa en livestream med webbkameran

1. Gå till youtube.com/webcam.
  2. Skapa en titel.
    1. Valfritt – Välj en sekretessinställning.
    2. Valfritt – Lägg till en beskrivning eller välj din kamera och mikrofon.
    3. Valfritt – Avancerade inställningar.
  3. Tryck på Nästa.
  4. Kameran tar en miniatyr.
    1. Valfritt – Ta om miniatyren eller ladda upp en anpassad miniatyr.
    2. Valfritt – Dela din livestream på sociala medier.
  5. Välj Sänd live.

Livechatta med webbkameran

Du kan moderera chattmeddelanden med en webbkamera på samma sätt som vanliga chattmeddelanden. Du kan tilldela moderatorer, hantera spam, blockera vissa ord i förebyggande syfte och blockera användare i chatten eller ta bort chattmeddelanden. Läs mer om hur du hanterar livechattar.

Schemalägga livestreamar på webbkamera

1. Gå till youtube.com/webcam.
  2. Ange en titel.
  3. Välj en sekretessinställning.
  4. Aktivera Schemalägg till senare.
  5. Välj ett datum och en tid för livestreaming.
  6. Klicka på Nästa. Kameran tar en miniatyr.
  7. Valfritt – Dela din livestream på sociala medier.
  8. Välj Klart.