Je eigen ondertiteling toevoegen

Met ondertiteling maak je je video's toegankelijk voor een breder publiek, waaronder doven en slechthorenden of mensen die een andere taal spreken. Ga naar het gedeelte over bewerken of verwijderen van bestaande ondertiteling als je video al ondertiteling heeft.

Ondertiteling maken

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Ondertiteling in het linkermenu.
  3. Klik op de video die je wilt bewerken.
  4. Klik op TAAL TOEVOEGEN en selecteer je taal.
  5. Klik op TOEVOEGEN onder Ondertiteling.
Een bestand uploaden

Een ondertitelingsbestand bevat de tekst van wat er gezegd wordt in de video. Het bevat ook de tijdstempels voor het moment waarop de tekstregels moeten verschijnen. Sommige bestanden geven ook informatie over de positie en stijl, wat vooral nuttig is voor dove of slechthorende kijkers.

Check voordat je begint of je bestandstype wordt ondersteund op YouTube.

1. Selecteer Bestand uploaden.
  2. Kies Met timing of Zonder timing en selecteer dan Doorgaan.
  3. Kies een bestand om te uploaden.
  4. Selecteer Opslaan.
Automatisch synchroniseren

Je kunt ondertiteling maken door deze te typen terwijl je naar de video kijkt. Met deze optie moet je de timing van de ondertiteling zelf instellen.

Let op: Omdat de tekst automatisch met je video wordt gesynchroniseerd, moet het transcript zijn geschreven in een taal die wordt ondersteund door onze spraakherkenningstechnologie en die overeenkomt met de taal die in de video wordt gesproken. Transcripten zijn minder geschikt voor video's die meer dan een uur duren of een lage geluidskwaliteit hebben.

1. Selecteer Automatisch synchroniseren.
  2. Typ de tekst uit de video of upload een transcriptbestand
  3. Selecteer TIMING TOEWIJZEN en klik op OPSLAAN EN SLUITEN.

Het instellen van de timing kan een paar minuten duren. Je wordt teruggebracht naar de videotracklijst. Zodra de timing is ingesteld, wordt het transcript automatisch toegevoegd aan je video.

Handmatig typen

Je kunt de tekst van de ondertiteling zelf typen of een transcript toevoegen. Met deze optie wordt de timing van de ondertiteling automatisch ingesteld.
  1. Selecteer Handmatig typen
  2. Speel de video af en voer je ondertiteling in. Voeg ook tekst zoals [applaus] of [donder] toe, zodat kijkers weten wat er gebeurt in de video. Je kunt de video tijdens het typen ook pauzeren.
  3. Herhaal stap 5 om meer ondertiteling toe te voegen en klik dan op PUBLICEREN.

Je kunt de volgende sneltoetsen gebruiken om sneller te werken:

• Shift + pijl naar links: één seconde achteruit zoeken.
  • Shift + pijl naar rechts: één seconde vooruit zoeken.
  • Shift + spatiebalk: de video onderbreken of afspelen.
  • Shift + enter: een nieuwe regel toevoegen.
  • Shift + pijl-omlaag: volgende ondertitel bewerken.
  • Shift + pijl-omhoog: vorige ondertitel bewerken.
  • Enter: de ondertitel toevoegen.

Automatisch vertalen

YouTube kan technologie voor spraakherkenning gebruiken om automatisch ondertiteling voor je video's te maken. Als er automatische ondertiteling beschikbaar is, wordt deze automatisch aan je video toegevoegd. Bekijk meer informatie over hoe je automatische ondertiteling gebruikt.
Er is automatische ondertiteling beschikbaar in de volgende talen:
  • Engels
  • Nederlands
  • Frans
  • Duits
  • Italiaans
  • Japans
  • Koreaans
  • Portugees
  • Russisch
  • Spaans