Je eigen ondertiteling toevoegen

Met ondertiteling van je video's bereik je een groter publiek, zoals dove of slechthorende kijkers of mensen die een andere taal spreken dan de taal die in je video wordt gesproken. Ga naar het gedeelte over bewerken of verwijderen van bestaande ondertiteling als je video al ondertiteling bevat.

1. Ga naar Videobeheer door rechtsboven te klikken op je account > Creator Studio > Videobeheer > Video's.
  2. Klik naast de video waaraan je ondertiteling wilt toevoegen op het dropdownmenu naast de knop Bewerken.
  3. Selecteer Ondertiteling.
  4. Klik op de knop Nieuwe ondertiteling toevoegen.
  5. Kies hoe je ondertiteling aan je video wilt toevoegen of bewerken:
Ondertiteling maken

Je kunt zelf nieuwe ondertiteling maken. Je kunt ook bestaande concepten bewerken als je communitybijdragen hebt ingeschakeld voor je kanaal.

Bekijk onze video over het maken van ondertiteling of volg deze instructies:

1. Kies de taal voor de ondertiteling die je wilt maken. Gebruik de zoekbalk om talen te zoeken die niet in de lijst staan. Als je al een begin hebt gemaakt met een taal, kun je deze kiezen in Mijn concepten.
  2. Speel de video af in het concept van de taal waaraan je werkt. Als je fans updates hebben toegevoegd, verschijnt de melding 'Je fans hebben een update ingediend' boven aan het scherm van de taal.
  3. Wanneer je op het punt bent aangekomen waar je wat wilt toevoegen, typ je de tekst in het vak. Vergeet niet om tekst toe te voegen waarmee je geluiden uit je video beschrijft. Je kunt geluiden zoals applaus of donder beschrijven als [applaus] of [donder] zodat je kijkers weten wat er in je video gebeurt.
  4. Stel desgewenst in waar de ondertiteling begint en eindigt door de randen rond de tekst onder de video te verslepen.
  5. Herhaal de stappen voor alle gesproken tekst in de video. Je wijzigingen worden opgeslagen in je concepten, dus als je geen tijd hebt om de hele video te doen, kun je later gewoon verdergaan.
  6. Selecteer Publiceren als je klaar bent.

Je kunt de volgende sneltoetsen gebruiken om sneller te werken:

• Shift + pijl naar links: één seconde achteruit zoeken.
  • Shift + pijl naar rechts: één seconde vooruit zoeken.
  • Shift + spatiebalk: de video onderbreken of afspelen.
  • Shift + enter: een nieuwe regel toevoegen.
  • Shift + pijl-omlaag: volgende ondertitel bewerken.
  • Shift + pijl-omhoog: vorige ondertitel bewerken.
  • Enter: de ondertitel toevoegen.
Een bestand uploaden

Je kunt ondertitelingsbestanden uploaden naar je video. Deze bestandstypen bevatten zowel de tekst als de tijdcodes voor het moment waarop de tekstregels moeten worden weergegeven. In sommige bestanden kan ook informatie over de positie en de stijl staan, wat vooral handig is voor dove of slechthorende kijkers.

Controleer voordat je begint of je bestandstype wordt ondersteund op YouTube.

1. Log in bij de bètaversie van YouTube Studio.
  2. Selecteer links Video's.
  3. Klik op de titel of thumbnail van een video.
  4. Selecteer het tabblad Geavanceerd.
  5. Selecteer Ondertiteling uploaden.
  6. Kies tussen Met timing of Zonder timing en selecteer Doorgaan.
  7. Kies een bestand om te uploaden.
  8. Selecteer Opslaan.

Instructies voor de klassieke versie van Creator Studio

1. Selecteer Nieuwe ondertiteling toevoegen. Kies de taal van de ondertiteling die je wilt maken. Gebruik de zoekbalk om talen te vinden die niet automatisch in de lijst verschijnen.
  2. Selecteer Een bestand uploaden en kies het type bestand dat je wilt uploaden.
  3. Selecteer Bestand kiezen > Uploaden.
  4. Gebruik de editor om de tekst en timing van je nieuwe ondertiteling aan te passen.
  5. Selecteer Publiceren.
Transcript maken en automatisch synchroniseren (alleen oorspronkelijke videotaal)

Je kunt een transcript maken van je video en de tekst automatisch synchroniseren met de gesproken tekst in de video. Een transcript bevat de tekst van alles wat er gezegd wordt in de video, maar geen tijdcode-informatie. Je moet het dus synchroniseren met je video.

Abonneer je op ons YouTube Help-kanaal om alles uit YouTube te halen.

Let op: Omdat de tekst automatisch met je video wordt gesynchroniseerd, moet het transcript zijn geschreven in een taal die wordt ondersteund door onze spraakherkenningstechnologie en overeenkomen met de taal die in de video wordt gesproken. Transcripten zijn minder geschikt voor video's die meer dan een uur duren of een lage geluidskwaliteit hebben.

1. Selecteer Nieuwe ondertiteling toevoegen. Kies de taal van de ondertiteling die je wilt maken. Gebruik de zoekbalk om talen te vinden die niet automatisch in de lijst verschijnen.
  2. Selecteer Nieuwe ondertiteling toevoegen.
  3. Klik onder de video op Transcript maken en automatisch synchroniseren.
  4. Typ alle gesproken audio in het tekstveld. Zorg dat je bij het maken van ondertiteling ook geluidsaanwijzingen gebruikt, zoals [muziek] of [applaus], om achtergrondgeluiden te identificeren.
  5. Klik op Stel de timing in om je transcriptie te synchroniseren met de video.

Het instellen van de timing kan enkele minuten in beslag nemen. Je wordt teruggebracht naar de videotracklijst. Als de timing is ingesteld, wordt het transcript automatisch toegevoegd aan je video.

Automatische ondertiteling gebruiken

YouTube kan met behulp van spraakherkenning automatisch ondertiteling voor je video's maken. Als er automatische ondertiteling beschikbaar is, wordt deze automatisch aan je video toegevoegd. Meer informatie over beoordelen, bewerken en publicatie ongedaan maken van automatische ondertiteling.

Automatische ondertiteling is beschikbaar in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Portugees, Russisch en Spaans.

Bekijk tips voor videomakers en ontdek hoe je ondertiteling kunt gebruiken om een wereldwijd publiek te bereiken.