Tips voor het maken van een transcriptbestand

Met transcripts kun je op eenvoudige wijze ondertitels maken. Ze bevatten alleen de gesproken tekst uit de video en je hoeft er geen tijdcodes aan toe te voegen. Je kunt een transcript direct invoeren in een video of de onderstaande stappen volgen om een transcriptbestand te maken.

Transcripts zijn het meest geschikt voor video's van minder dan een uur met een hoge geluidskwaliteit en goed verstaanbare tekst. Houd er rekening mee dat het transcriptbestand in dezelfde taal moet zijn als de gesproken tekst in de video. Nadat je het bestand hebt gemaakt, volg je de instructies om het te uploaden naar je video.

Het transcriptbestand opmaken

Typ de gesproken tekst uit de video en sla deze op als een tekstbestand zonder opmaak (.txt). Je kunt ook andere indelingen (zoals Microsoft Word, HTML of pdf) omzetten naar een tekstbestand zonder opmaak of een programma op je computer gebruiken, zoals Teksteditor of Kladblok.

Maak gebruik van deze opmaaktips voor de beste resultaten:

• Gebruik een witregel om een nieuwe ondertitel te forceren.
  • Gebruik vierkante haakjes om achtergrondgeluiden weer te geven. Bijvoorbeeld [muziek] of [gelach].
  • Voeg >> toe om de sprekers van elkaar te onderscheiden of duidelijk te maken dat er een ander aan het woord komt.

Je transcriptbestand zou er als volgt kunnen uitzien:

>> INGRID: Hallo, ik ben Ingrid Molenaar en dit is Jan de Wit.

>> JAN: Wij zijn de eigenaren van Molenaar Banket.

>> INGRID: Vandaag laten we zien hoe we onze
bekende chocoladekoekjes maken.

[muziekintro]

Alle ingrediënten liggen alvast klaar.

Niet-Engelse bestanden opslaan

Transcriptbestanden in andere talen dan het Engels kunnen het best worden opgeslagen met de UTF-8-codering om weergaveproblemen te voorkomen:

Instructies voor een pc
  1. Open Kladblok.
  2. Klik op Bestand en vervolgens op Opslaan als.
  3. Selecteer Tekstdocumenten (*.txt) onder 'Opslaan als' en kies UTF-8 bij Codering.
Instructies voor een Apple-computer
  1. Open Teksteditor.
  2. Klik op Structuur en selecteer vervolgens Converteer naar platte tekst.
  3. Klik op Archief en vervolgens op Bewaar.
  4. Selecteer Unicode (UTF-8).