Aan de slag met livestreamen

Met livestreaming leg je in realtime contact met je publiek via een videofeed, de chatfunctie en meer.

Kennismaken met livestreaming op YouTube

Abonneer je op het YouTube Creators-kanaal voor het laatste nieuws, updates en tips.

1. Livestreaming aanzetten

Als je wilt livestreamen, mag je de afgelopen 90 dagen geen beperkingen op livestreamen hebben gehad en moet je je kanaal laten verifiëren.

1. Ga naar YouTube.
  2. Klik rechtsboven op Maken en dan Live gaan.
  3. Als je kanaal nog niet geverifieerd is, volg je de instructies om het te verifiëren.
  4. Het kan 24 uur duren om livestreaming voor het eerst in te schakelen. Als het eenmaal is ingeschakeld, kun je direct livestreamen.

2. Een streamingmethode kiezen

Je kunt op 3 manieren streamen: op een mobiel apparaat, met een webcam en met een coderingsprogramma. Kies de methode die het beste past bij wat jij wilt streamen.

Mobiel

Goed voor vlogs en snelle updates vanaf je telefoon of tablet.

Als je een mobiele livestream wilt maken, moet je aan de vereisten voldoen.

Meer informatie over mobiel streamen

Webcam

Stream snel live vanaf je computer met een webcam.

Je hebt een computer met een webcam nodig.

Meer informatie over streamen met een webcam

Coderingsprogramma

Met een coderingsprogramma kun je gameplay en overlays streamen en hardware zoals een voorversterker, microfoon en camera gebruiken. Dit type streamen wordt vaak gebruikt voor gamen, sportevenementen, concerten en conferenties.

Meer informatie over hoe je een coderingsprogramma gebruikt

Verticale livestreams

Als je livestream verticaal (hoger dan breed) is, kunnen kijkers op mobiele apparaten de livestream nu op volledig scherm bekijken. Deze optie heeft onder andere een scrollbare livestreamfeed die kijkers toegang geeft tot functies voor giften van fans, zoals Super Chat, Super Stickers en kanaallidmaatschappen. Kijkers kunnen deze livestreams ook vinden als ze door YouTube Shorts browsen.

Functie Horizontale livestreams

Verticale live feed

Vindbaar in de Shorts-feed Nee Ja
Scrollen voor meer livestreams Nee Ja
Klikbare links in chat en kanaalbeschrijving Ja Nee
Midrolls en prerolls in livestreams Ja Nee
Streaming via 4K-bitsnelheid (uitzending) Ja Nee (in de YouTube-app)
Premières Ja Nee
Live Redirect Ja Nee
Lidmaatschappen Ja Ja
Cadeaulidmaatschappen Ja Nee

Wat je kunt streamen

Alle content in livestreams moet aan onze Communityrichtlijnen en Servicevoorwaarden voldoen. Als je een livestream aanbiedt die in strijd is met onze Communityrichtlijnen, kunnen we je livestream verwijderen of er een leeftijdsbeperking voor instellen. YouTube behoudt zich ook het recht voor om de livestream-mogelijkheid van een creator naar eigen goeddunken te beperken.

Als je een melding in je livestream krijgt dat je onze Communityrichtlijnen hebt geschonden, kun je een beleidstraining volgen om de melding na 90 dagen te laten vervallen. Als hetzelfde beleid binnen die 90 dagen weer wordt geschonden, vervalt de melding niet en krijgt je kanaal een waarschuwing. Als je na de training een ander beleid schendt, krijg je weer een melding. Creators die herhaaldelijk ons beleid schenden, kunnen op een gegeven moment uitgesloten worden van beleidstrainingen.

Als we livestreaming voor jou beperken, krijgt je account misschien een waarschuwing. Je kunt dan 14 dagen niet livestreamen. Als we livestreaming voor je account hebben beperkt, mag je geen ander kanaal gebruiken om te livestreamen op YouTube. Dit geldt zolang de beperking actief is voor je account. Overtreding van deze beperking wordt op basis van onze Servicevoorwaarden als omzeiling beschouwd en kan ertoe leiden dat je account wordt beëindigd.