Skapa en podd i YouTube Studio

Läs om hur du skapar en podd med YouTube Studio och lägger till din podd i YouTube Music.

Skapa en podd i YouTube Studio

På YouTube är en poddserie en spellista, och poddavsnitt är videor i den spellistan. Podden ska bara innehålla fullängdsavsnitt och visas i den ordning tittarna bör lyssna på dem. Om podden har flera säsonger inkluderar du dem i samma podd.

Poddare är kvalificerade för följande förmåner:

• Inkludering i YouTube Music
  • Poddmärken på visningssidan och sidan med spellistan
  • Fokus på youtube.com/podcasts för att få nya lyssnare
  • Officiella sökkort
  • Enkel upptäckt från visningssidan så att lyssnare lättare hittar dina avsnitt
  • Rekommendationer till nya lyssnare med liknande intressen
  • Förbättrade sökfunktioner som hjälper tittarna att hitta din podd
Obs!
  • Vissa spellistor är inte kvalificerade för poddfunktioner, även om du anger dem som poddar. Innehåll som inte är kvalificerat omfattar, men är inte begränsat till, innehåll som inte ägs av kreatören.
  • Shorts-videor som skapas för att stödja din podd visas inte i YouTube Music.
  • YouTube.com/podcasts är endast tillgängligt i USA.
  • Kreatörspoddar ingår i YouTube Music-appen i länder/regioner där poddar är tillgängliga.

Läs mer om hur du skapar en podd på YouTube

Kolla in våra rekommenderade metoder för poddare för att få fler tips på hur du optimerar din kanal eller ta reda på hur du skapar en podd i YouTube Studio genom att läsa informationen nedan. Om du är ny på YouTube kan du läsa mer om hur du laddar upp videor som avsnitt i din podd.

Skapa en ny podd i YouTube Studio

Så här skapar du en ny podd:

1. Klicka på Skapa följt av Ny podd i YouTube Studio.
    • Du kan bli ombedd att verifiera ditt konto innan du skapar en ny podd.
  2. Välj Skapa en ny podd i popup-fönstret.
    • Välj Ställ in en befintlig spellista som podd om du vill göra om en befintlig spellista till en podd. Lär dig att optimera befintliga spellistor i nästa avsnitt.
  3. Ange information om podden, inklusive
  4. Klicka på Skapa när du vill spara.

När du har skapat podden lägger du till nya avsnitt genom att ladda upp nya eller befintliga videor i podden. Läs mer om hur du lägger till videor i podden i nästa avsnitt.

Kom ihåg:

• På YouTube representeras varje poddavsnitt av en video. MP3-filer kan inte omvandlas till poddar på YouTube. Skapa en podd genom att ladda upp eller lägga till videor i poddens spellista.
  • Om ett avsnitt av din podd bryter mot våra upphovsrättspolicyer kanske ditt innehåll inte är kvalificerat för poddfunktioner. Läs mer om tillåten användning och upphovsrättsskyddat innehåll på YouTube.
  • Poddvideor är tillgängliga för uppspelning av endast ljud. Om du vill inaktivera uppspelning av endast ljud för en video måste du ta bort den från alla poddar i videoinställningarna.
Om du vill veta mer om hur du optimerar din poddserie för YouTube kan du läsa våra rekommenderade metoder i Tips för kreatörer.

Lägga till videor i en podd

Så här laddar du upp nya videor till podden:

1. Gå till Innehåll följt av Poddar i YouTube Studio.
  2. Välj din podd.
  3. Klicka på Lägg till videor följt av Ladda upp videor.
  4. Ladda upp videor du vill lägga till i podden och ange videoinformation.
  5. Spara ändringarna genom att klicka på Skapa.

Så här lägger du till befintliga videor i en podd:

1. Gå till Innehåll följt av Poddar i YouTube Studio.
  2. Välj din podd.
  3. Klicka på Lägg till videor följt av Lägg till befintliga videor.
  4. Välj vilka videor du vill lägga till i podden.
  5. Klicka på Lägg till i spellista och välj podden i listan.
  6. Klicka på Spara för att lägga till videor i podden.

Ställa in en befintlig spellista som podd

1. Gå till Innehåll följt av Spellistor i YouTube Studio.
  2. Håll muspekaren över spellistan du vill ställa in som podd.
  3. Klicka på Meny följt av Ställ in som podd.
  4. Granska informationen om podden och lägg till en kvadratisk poddminiatyr. Information om podden omfattar titel, beskrivning och vem som kan se din podd på YouTube.
  5. Klicka på Klar för att bekräfta ändringarna.

Kom ihåg:

Se till att dina befintliga spellistor är optimerade för poddar på YouTube. Om du vill veta mer kan du läsa våra rekommenderade metoder i Tips för kreatörer.

Ge podden ett namn

Ge podden ett beskrivande namn under konfigureringen. Undvik att lägga till extra ord i poddens titel (inklusive ”podd”/”podcast” om det inte ingår i poddseriens namn).

Undvik generiska poddtitlar, som ”Fullständiga avsnitt”, ”Nya uppladdningar”, ”Poddar” osv. Om spellistans titel är för vag ersätter YouTube titeln med kanalnamnet i YouTube Music-appen.

Obs!
  • Vissa spellistor är inte kvalificerade för poddfunktioner, även om du anger dem som poddar. Innehåll som inte är kvalificerat omfattar, men är inte begränsat till, innehåll som inte ägs av kreatören.
  • Shorts-videor som skapas för att stödja din podd visas inte i YouTube Music.
  • YouTube.com/podcasts är endast tillgängligt i USA.
  • Kreatörspoddar ingår i YouTube Music-appen i länder/regioner där poddar är tillgängliga.

Redigera din poddinformation

Så här redigerar du poddinformationen:

1. Logga in på YouTube Studio.
  2. Öppna Innehåll följt av Poddar.
  3. Håll muspekaren över den podd du vill redigera och klicka på .
  4. På sidan Detaljer kan du redigera titel, beskrivning, kvadratisk poddminiatyr, synlighet eller videoordning för din podd.
  5. Klicka på Spara.

Ta bort poddfunktioner från en spellista

1. Gå till Innehåll följt av Poddar i YouTube Studio.
  2. Håll muspekaren över spellistan du vill ta bort inställningen som podd för.
  3. Klicka på Meny bredvid podden du vill ta bort funktioner från.
  4. Välj Ange som spellista.
  5. Bekräfta genom att klicka på Ja.

Ordna om avsnitt i podden

Om du vill redigera ordningen som avsnitten ska ses i måste du ändra ordningen på dem i poddens spellista.

1. Gå till Innehåll följt av Poddar i YouTube Studio.
  2. Klicka på Redigera i podden du vill uppdatera.
  3. Klicka på menyn Standardordning för videor på poddens informationssida och välj hur du vill sortera videorna.
  4. Klicka på Spara längst upp till höger för att bekräfta ändringarna.
  • Om din poddserie är uppdelad i avsnitt sorterar du videorna från nyast till senast.
  • Om din poddserie är uppdelad i serier sorterar du spellistan från den senaste till nyaste.

Mäta poddens resultat på YouTube

Förstå poddens allmänna resultat:

1. Öppna YouTube Studio.
  2. Klicka på Översikt på fliken Analytics .
  3. Välj den relevanta podden på kortet Dina poddar längst ned till höger på sidan.

Obs! Det här är det enda alternativet om du bara har en podd på YouTube.

I den här översiktsbilden hittar du visningar, visningstid och data för din podd. Om du har flera poddserier visas dina spellistor i en snurra.

Gör en djupdykning i poddens resultat:

1. Öppna YouTube Studio.
  2. Klicka på Översikt på fliken Analytics .
  3. Välj Se poddstatistik.

I den här vyn ser du

• översikt över poddresultatet
  • trafikkällor
  • tittardemografi
  • mätvärden för behållande av tittarintresse
  • intäktsdata
  • och mycket annat.

Om du har flera poddserier klickar du på titeln på podden du vill analysera.