Een podcast maken in YouTube Studio

Ontdek hoe je een podcast maakt met YouTube Studio en hoe je een podcast toevoegt aan YouTube Music.

Een podcast maken in YouTube Studio

Een podcastserie op YouTube is een playlist en podcastafleveringen zijn video's in die playlist. Je podcast mag alleen hele afleveringen bevatten, geordend op volgorde van weergave. Als je podcast meerdere seizoenen bevat, neem je deze op in dezelfde podcast.

Podcastcreators komen in aanmerking voor deze speciale voordelen:

• Opname in YouTube Music
  • Podcastbadges op weergave- en playlistpagina's
  • Extra aandacht voor youtube.com/podcasts om nieuwe luisteraars aan te trekken
  • Officiële zoekkaarten
  • Afleveringen zijn voor luisteraars makkelijk te vinden via de weergavepagina
  • Aanbevelingen voor nieuwe luisteraars met vergelijkbare interesses
  • Verbeterde zoekfuncties zodat je publiek je podcast makkelijker kan vinden
Opmerking:
  • Sommige playlists komen niet in aanmerking voor podcastfuncties, zelfs niet als je ze als podcast instelt. Content die geen eigendom is van de creator, komt bijvoorbeeld niet in aanmerking.
  • Shorts die zijn gemaakt om je podcast te ondersteunen, verschijnen niet in YouTube Music.
  • Podcasts van creators zijn opgenomen in de YouTube Music-app in landen en regio's waar podcasts beschikbaar zijn.

Leer hoe je een podcast maakt op YouTube

Check onze best practices voor podcastcreators voor meer tips om je kanaal te optimaliseren of leer hoe je een podcast maakt in YouTube Studio met de informatie hieronder. Als je YouTube nog niet eerder hebt gebruikt, check je hoe je video's uploadt als afleveringen van je podcast.

Een nieuwe podcast maken in YouTube Studio

Zo maak je een nieuwe podcast:

1. Klik in YouTube Studio op Maken en dan Nieuwe podcast.
    • Je wordt misschien gevraagd je account te laten verifiëren voordat je een nieuwe podcast maakt.
  2. Selecteer Een nieuwe podcast maken in de pop-up.
    • Selecteer Een bestaande playlist instellen als een podcast als je een bestaande playlist wilt omzetten in een podcast. In het volgende gedeelte leer je hoe je bestaande playlists optimaliseert.
  3. Geef je podcastgegevens op, waaronder:
  4. Klik op Maken om de podcast op te slaan.

Nadat je je podcast hebt gemaakt, voeg je afleveringen toe door nieuwe of bestaande video's naar je podcast te uploaden. In het volgende gedeelte leer je hoe je video's toevoegt aan je podcast.

Goed om te weten:

• Op YouTube wordt elke podcastaflevering vertegenwoordigd door een video. MP3's kunnen niet worden omgezet in podcasts op YouTube. Als je een podcast wilt maken, upload je video's of voeg je ze toe aan de playlist van je podcast.
  • Als een aflevering van je podcast ons auteursrechtbeleid schendt, komt je content misschien niet in aanmerking voor podcastfuncties. Meer informatie over redelijk gebruik en auteursrechtelijk beschermde content op YouTube
  • Podcastvideo's kunnen alleen met audio worden afgespeeld. Als je alleen audio afspelen voor een video wilt uitzetten, moet je de video verwijderen uit alle podcasts in je video-instellingen.
In Tips voor creators vind je best practices om je serie te optimaliseren voor YouTube.

Video's toevoegen aan een podcast

Zo upload je nieuwe video's naar je podcast:

1. Ga in YouTube Studio naar Content  en dan Podcasts.
  2. Selecteer je podcast.
  3. Klik op Video's toevoegenen dan Video's uploaden.
  4. Upload de video's die je aan je podcast wilt toevoegen en geef de videogegevens op.
  5. Klik op Maken om de wijzigingen op te slaan.

Zo voeg je bestaande video's aan je podcast toe:

1. Ga in YouTube Studio naar Content  en dan Podcasts.
  2. Selecteer je podcast.
  3. Klik op Video's toevoegenen dan Je bestaande video's toevoegen.
  4. Selecteer de video's die je aan je podcast wilt toevoegen.
  5. Klik op Toevoegen aan playlist en selecteer je podcast in de lijst.
  6. Klik op Opslaan om video's aan je podcast toe te voegen.

Een bestaande playlist instellen als een podcast

1. Ga in YouTube Studio naar Content en dan Playlists.
  2. Plaats de cursor op de playlist die je als podcast wilt instellen.
  3. Klik op Menu en dan Instellen als podcast.
  4. Check of de gegevens van je podcast juist zijn en voeg een vierkante podcastthumbnail toe. De podcastgegevens omvatten de titel, de beschrijving en wie je podcast kan bekijken op YouTube.
  5. Klik op Gereed om je wijzigingen te bevestigen.

Goed om te weten:

Zorg ervoor dat je bestaande playlists zijn geoptimaliseerd voor podcasts op YouTube. Ga voor meer informatie naar onze best practices in Tips voor creators.

Je podcast een naam geven

Als je een podcast instelt, geef je deze een beschrijvende titel. Voeg geen extra woorden toe aan de titel van je podcast (zoals 'podcast', tenzij ze deel uitmaken van de naam van je serie).

Vermijd algemene podcasttitels, zoals 'Hele afleveringen', 'Nieuwe uploads' en 'Podcast'. Als de titel van je playlist te vaag is, vervangt YouTube de titel van je podcast door je kanaalnaam in de YouTube Music-app.

Opmerking:
  • Sommige playlists komen niet in aanmerking voor podcastfuncties, zelfs niet als je ze als podcast instelt. Content die geen eigendom is van de creator, komt bijvoorbeeld niet in aanmerking.
  • Shorts die zijn gemaakt om je podcast te ondersteunen, verschijnen niet in YouTube Music.
  • Podcasts van creators zijn opgenomen in de YouTube Music-app in landen en regio's waar podcasts beschikbaar zijn.

Je podcastgegevens bewerken

Zo bewerk je je podcastgegevens:

1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Ga naar Content en dan Podcasts.
  3. Plaats de cursor op de podcast die je wilt bewerken en klik op .
  4. Bewerk op de pagina Details de titel, beschrijving, vierkante podcastthumbnail, zichtbaarheid of videovolgorde van je podcast.
  5. Klik op Opslaan.

Podcastfuncties uit een playlist verwijderen

1. Ga in YouTube Studio naar Content en dan Podcasts.
  2. Plaats de cursor op de playlist die je niet meer als podcast wilt instellen.
  3. Klik op het Menu naast de podcast waaruit je functies wilt verwijderen.
  4. Selecteer Instellen als playlist.
  5. Klik op Ja om te bevestigen.

Afleveringen in je podcast opnieuw ordenen

Als je de volgorde van je afleveringen wilt wijzigen, doe je dit in de podcastplaylist.

1. Ga in YouTube Studio naar Content en dan Podcasts.
  2. Klik op Bewerken bij de podcast die je wilt updaten.
  3. Klik op de pagina met podcastgegevens op het menu Standaard videovolgorde en kies hoe je de video's wilt sorteren.
  4. Klik rechtsboven op Opslaan om de wijzigingen te bevestigen.
  • Als je serie per aflevering wordt bekeken, rangschik je je video's van nieuwste naar oudste.
  • Is je podcast een doorlopende serie, dan rangschik je de playlist van de oudste naar de nieuwste video.

De prestaties van je podcast op YouTube meten

Zo krijg je inzicht in de algemene prestaties van je podcast:

1. Open YouTube Studio.
  2. Klik op het tabblad Analytics op Overzicht.
  3. Selecteer de relevante podcast op de kaart Je podcast(s) rechtsonder op de pagina.

Opmerking: Als je maar één podcast op YouTube hebt, is dit de enige optie.

In deze momentopname vind je weergaven, kijktijd en gegevens voor je podcast. Als je meerdere podcasts hebt, worden je playlists in een carrousel weergegeven.

Zo kom je alles te weten over de prestaties van je podcast:

1. Open YouTube Studio.
  2. Klik op het tabblad Analytics op Overzicht.
  3. Selecteer Podcastanalyse bekijken.

In deze weergave vind je het volgende:

• Overzicht van de prestaties van je podcast
  • Verkeersbronnen
  • Demografische doelgroepgegevens
  • Statistieken over kijkersloyaliteit
  • Opbrengstgegevens
  • En nog veel meer

Als je meerdere podcastseries hebt, klik je op de titel van de podcast die je wilt analyseren.