Rekommenderade metoder för referenser

De här funktionerna är endast tillgängliga för partner som använder Innehållshanteraren i YouTube Studio.
Om Content ID ska kunna matcha innehåll så effektivt som möjligt är det viktigt att ha aktiva och giltiga referensfiler. Om du inte har det riskerar du att få kontovarningar, ge ditt företag dåligt rykte och ägna tid åt onödig rensning.

Använd nedanstående rekommendationer för att underhålla dina referensfiler:

Leverera korrekta och tydliga referensfiler

Du måste ha exklusiva rättigheter i en eller flera regioner till de referensfiler du levererar. Det här kravet gäller både ljud- och visualiseringskomponenter i referensen. Om din audiovisuella referens till exempel innehåller olicensierat ljud från tredje part ska du ta bort det innehållet före leveransen. Om en referens identifieras som potentiellt ogiltig, och riskerar att generera ogiltiga anspråk, får du en avisering i Innehållshanteraren i Studio. Läs om hur du validerar potentiellt ogiltiga referenser.

Tänk på att följande innehållstyper inte är kvalificerade för Content ID-matchning:

• Inbäddat videomaterial från tredje part
  • PD-innehåll
  • Icke-exklusivt licensierat innehåll
  • Innehåll som är tillräckligt otydligt eller liknar annat material för mycket (till exempel karaokeinspelningar, remastrat material eller vissa remixar)
  • Innehåll som är för allmänt

Läs mer om innehåll som är kvalificerat för Content ID.

Inkludera fullständig och giltig tillgångsmetadata

När en uppladdare på YouTube får ett Content ID-anspråk behöver han eller hon tillräcklig information om vilket innehåll anspråket gäller och vem innehållsägaren är. Därför måste referenserna ha fullständig och giltig metadata.

• Alla tillgångar måste inkludera en informativ titel (alltså inte "spår 4" eller ett internt serienummer).
  • Tillgångar med musikinspelningar måste även innehålla information om artisten och skivbolaget.

Uteslut segment med innehåll från tredje part

Du måste ha exklusiva rättigheter till de referenser som du aktiverar Content ID-matchning för.

Om referensen innehåller material från tredje part, till exempel videomaterial som är allmän egendom, bör du utesluta de segmenten i överväganden för Content ID-matchning. Andra exempel på innehåll från tredje part kan vara korta klipp som används enligt principerna för tillåten användning, reklamavbrott eller icke-exklusiva ljudloopar.

Du kan utesluta referenser med antingen en CSV-mall eller ett DDEX-flöde.

Konfigurera anpassade matchningspolicyer

Matchningspolicyer anger vilken åtgärd Content ID ska vidta för videor med anspråk. Du kan konfigurera anpassade matchningspolicyer som anger att Content ID automatiskt ska göra anspråk på videor baserat på följande:

• Användarvideor som måste matcha: längd eller procentandel av den uppladdade videon som matchar din referensfil
  • Matchningssumma för referens: längd eller procentandel av referensfilen som matchar den uppladdade videon
  • Matchningstyp: typ av innehåll som matchar din referensfil (endast ljud, endast video, eller båda)

Du kan också välja alternativet att skicka videor med anspråk till manuell granskning så att du kan bearbeta alla potentiellt tveksamma matchningar manuellt. Genom att gå igenom den här processen kan du också identifiera potentiellt ogiltiga referenser. Läs mer om hur du skapar policyer.

Använd fullängdsfiler

Vi rekommenderar att du använder fullängdsfiler som referenser i stället för kortare klipp. Fullängdsreferenser ger högre intäktsgenerering och effektivare Content ID-matchningar.

Om fullängdsreferensen innehåller material från tredje part, till exempel videomaterial som är allmän egendom, bör du utesluta de segmenten från övervägande i Content ID-matchningen.
Obs! Du kan leverera en fullängdsreferens även om du inte vill att hela innehållet ska visas på YouTube. Referensen är inte en video som visas offentligt på YouTube.