Kom igång med YouTube Shorts

Shorts är i betaversion.YouTubes verktyg för att skapa korta videor är tillgängliga i Indien och USA.

Med YouTube Shorts kan alla nå ut till nya tittare med bara en smartphone och Shorts-kameran i YouTube-appen. Med Shorts-verktyget är det enkelt att skapa 60 sekunder långa videor med alternativet för att spela in flera klipp.

Du kan även använda flera kreativa funktioner, bland annat:

Musik och ljudspår: Lägg till en låt eller andra ljudspår för att skapa din egen Shorts-video. Läs mer.

Text: Lägg till text efter att du har spelat in en Shorts-video och välj när den ska visas med Tidslinjen.

Hastighet: Välj om du vill öka eller minska hastigheten på inspelningen.

Timer: Ange en nedräkning om du vill spela in i handsfree-läge och välj när inspelningen ska stoppas automatiskt.

Kreatörer utanför Indien och USA kan ändå börja skapa Shorts-videor. Ladda upp en vertikal video som är upp till 60 sekunder lång och inkludera #Shorts i videons titel eller beskrivning. Då rekommenderar vårt system din Shorts-video på YouTube.

Läs mer om YouTube Shorts

Hur spelar jag in en Shorts-video?

Så här skapar du en Shorts-video på YouTube:

1. Logga in på YouTube på en mobil enhet.
  2. Tryck på Skapa  följt av tryck på  Skapa en Shorts-video (betaversion).
  3. Om du vill skapa en Shorts-video som är längre än 15 sekunder trycker du på 15 sek ovanför inspelningsknappen för att spela in upp till 60 sekunder (60 sek).
    Obs! Inspelningar med musik från vårt bibliotek får inte vara längre än 15 sekunder.
  4. Spela in ett klipp genom att hålla ned inspelningsknappen eller genom att trycka på inspelningsknappen för att starta och trycka igen för att stoppa inspelningen.
  5. Tryck på Ångra om du vill ta bort det tidigare inspelade videoklippet eller tryck på Gör om om du vill lägga till det igen.
  6. Tryck på Klar " " för att förhandsgranska och förbättra videon följt av tryck på NÄSTA för att lägga till detaljer i videon.
  7. Lägg till en titel (max 100 tecken) för Shorts-videon.
  8. Tryck på LADDA UPP för att slutföra.
Hur hittar tittarna mina Shorts-videor?

Vi testar alltid nya sätt att leverera innehåll till tittarna. Det här gäller särskilt för Shorts-videor. Just nu kan tittarna hitta dina Shorts-videor genom att

Ange #Shorts i titeln eller beskrivningen i din Shorts-video så kan vårt system rekommendera din Shorts-video på YouTube.

Mer information om hashtaggar på YouTube finns i Använda hashtaggar vid videosökning.

Vilket ljud kan jag använda i mina Shorts-videor?

Använd låtar från vårt musikbibliotek tillsammans med dina Shorts-videor. De här spåren kan användas utan kostnad, men endast för eget, icke-kommersiellt bruk, såvida du inte har de nödvändiga licenserna. Så här kommer du igång:

• Tryck på  Lägg till musik för att öppna vårt musikbibliotek när du är redo att spela in. Välj en låt och spela sedan in upp till 15 sekunder.
  • Tryck på  Musik längst ned på redigeringsskärmen om du vill lägga till musik efter att du har spelat in. Musik som har valts från vårt bibliotek får endast användas i klipp som är upp till 15 sekunder långa.

Du kan även använda annat ljud för att skapa en Shorts-video. Du kan exempelvis sampla ljud från en kvalificerad Shorts-video för att skapa ditt eget mästerverk i kort format. Läs mer.

Om du laddade upp en Shorts-video som du skapade någon annanstans ser du till att allt upphovsrättsskyddat material som du använt har godkänts för användning på YouTube. Om du använder upphovsrättsskyddat material utan lämpliga tillstånd kan du få ett Content ID-anspråk. Om en upphovsrättsinnehavare skickar in ett giltigt och fullständigt meddelande om borttagning på grund av upphovsrättsintrång gällande din Shorts-video kan videon tas bort och du kan få en upphovsrättsvarning.

Kan jag tjäna pengar på mina Shorts-videor?

Shorts-videokreatörer kan inte dela på intäkter från annonser som visas i Shorts-spelaren. Vi har i stället startat YouTube Shorts Fund för att belöna kreatörer för deras Shorts-bidrag. Den här fonden är ett stöd som är till för att kreatörer ska kunna generera intäkter från sina videor samtidigt som vi testar annonser och utarbetar mer långsiktiga lösningar för intäktsgenerering.

YouTube Shorts Fund

YouTube Shorts Fund är en fond med 100 miljoner dollar som ska gå till kreatörer som hjälper oss att bygga framtiden för kortvideor på YouTube. Alla, inklusive kreatörer som deltar i YouTubes partnerprogram, är kvalificerade för att ta del av fonden bara genom att skapa unika Shorts-videor som uppskattas av YouTubes community.

Senare i år kommer vi att kontakta tusentals kreatörer varje månad, vars Shorts-videor har fått mest gensvar, för att belöna dem för deras bidrag. Läs mer i vår blogg.