G Suite heter nå Google Workspace: Her finner du alt bedriften trenger for å få arbeidet gjort.

[GA4] Konfigurer Google Analytics 4 i Google Tag Manager

Denne artikkelen er for brukere som vil vedlikeholde Google Analytics 4-tagger via Google Tag Manager, og forklarer hva du må gjøre for at Google Tag Manager-nettbeholdere skal sende hendelser til GA4.
Se mer informasjon om konfigurering av GA4 i artikkelen Konfigurer Analytics.
Google Analytics: GA4-konfigurasjonstaggen heter nå Google-taggen.

Hvis du brukte GA4-konfigurasjonstagger, er de automatisk oppgradert til Google-taggen. Målingen og funksjonaliteten blir som før, og du trenger ikke å gjøre noe.

GA4-hendelsestagger forblir som de er.

Med Google Tag Manager kan du konfigurere og administrere GA4-hendelser på ett sted. For at hendelsesdata skal sendes fra Google Tag Manager til GA4, må du ha to tagger som jobber sammen:

• Google-taggen
    Google-taggen etablerer dataflyten fra nettstedet ditt til Google Analytics og andre destinasjoner du har angitt. Opprett én Google-tag per domene, og plasser den på alle nettsteder der du vil måle aktivitet.
  • Google Analytics: GA4-hendelse
    Med GA4-hendelsestaggen kan du konfigurere hendelser på nettstedet uten å skrive kode. Hendelsesdataene vises i GA4-rapportene.
    Opprett så mange hendelsestagger du trenger for å måle de anbefalte eller egendefinerte hendelsene du bruker.

Diagram som viser hvordan Google Tag Manager er knyttet til appen din eller nettstedet ditt og Google Analytics 4. Konfigurasjonstaggen for Google Analytics sikrer at data fra nettstedet ditt overføres til Google Analytics. Med hendelsestaggen kan du konfigurere aktiviteter uten å skrive kode.

Denne artikkelen forklarer hvordan du konfigurerer GA4-konfigurasjonstaggen.

Slik fungerer Google-taggen med GA4

Google-taggen laster inn Google Analytics 4-området ditt inn på en bestemt side ved å

Om parametere

En parameter er et nøkkelverdi-par (f.eks. 'currency': 'USD') som inneholder ekstra informasjon om hendelser eller konfigurasjonsinnstillinger på en side. Google-taggen sender allerede hendelsesparametere med automatisk innsamlede og anbefalte hendelser.

Hvis du vil ha mer informasjon om hendelser, kan du legge til parametere. Du kan søke etter forhåndsdefinerte parameternavn eller opprette en egendefinert parameter etter behov.

Når noen for eksempel legger et produkt i handlekurven, sender Google-taggen en add_to_cart-hendelse. Du kan få mer detaljerte data om varen ved å gjøre om parameterne for den aktuelle hendelsen, for eksempel pris og produktnavn, til kode.

Del parametere mellom tagger

Du kan sørge for at dataene blir samsvarende i alle taggene dine, ved å konfigurere delte parametere ved hjelp av konfigurasjonsvariabler og variabler for hendelsesinnstillinger. Google-taggen kan arve parametere fra en innstillingsvariabel, deriblant User-ID og målings-ID-er.

GA4-hendelsestagger arver parameterne som finnes i Google-taggen. Parametere angitt av Google-taggen forblir statiske for alle hendelser som skjer på en side. Parameterne lastes inn på nytt bare når Google-taggen utløses på nytt, som vanligvis er den neste gangen siden lastes inn.

Hvis en GA4-hendelsestag har en parameter med det samme navnet som parameteren for en Google-tag, overstyrer parameterverdien for GA4-hendelsestaggen parameterverdien i Google-taggen, men bare for den aktuelle hendelsen. Alle andre GA4-hendelsestagger som ikke har det samme parameternavnet, refererer fortsatt til parameterverdien som opprinnelig ble angitt av Google-taggen.

Før du begynner

Denne veiledningen forutsetter at du allerede har

Videre forutsettes det også at du har

• tilgang til Tag Manager-beholderen for nettstedet
  • rollen redigerer (minst) i Google Analytics-kontoen

Konfigurer Google-taggen

Trinn 1: Opprett en Google-tag

Først må du opprette en Google-tag for å sende data til Analytics-området.

1. Åpne Google Tag Manager.
  2. Velg beholderen du vil konfigurere. Åpne Tagger-menyen .
  3. Opprett en ny tag, og gi den et navn øverst på siden (f.eks. «Google-tagkonfigurasjon – example.com»).
  4. Velg Google-taggen i Tag-konfigurasjon-feltet.
  5. Konfigurer taggen. Skriv inn ID-en for Google-taggen i Tag-ID-feltet.

Hvor er ID-en for Google-taggen?

Du kan finne innstillingene for Google-taggen i Google Ads, Google Analytics og Google Tag Manager. Logg på ønsket produkt, og følg veiledningen for å se tag-ID-en:

Veiledning for Google Ads

Veiledning for Google Analytics

1. Velg Datastrømmer under Innsamling og redigering av dataAdministrator-siden.
    2. Klikk på en strøm for å se detaljer.
    3. Resultat: Nå skal du se innstillingene for Google Analytics og Google-taggen på skjermen. Skjermdump av innstillingene for datastrømmer i Google Analytics 4. Du finner innstillingene for Google-taggen i innstillingene for datastrømmer

Veiledning for Google Tag Manager

Merk: For å se Google-tag-ID-er i Google Tag Manager må du administrere en Google Ads-, Analytics- eller Google-tag via en beholder.

1. Åpne Google Tag Manager.
    2. Klikk på Google-tagger-fanen for å se Google-taggene du tidligere har konfigurert.
      Oversikt over Google-taggen i Google Tag Manager
    3. Klikk på tagnavnet for å endre innstillingene for Google-taggen.
  6. Valgfritt: Du kan konfigurere flere alternativer for å styre hvordan Google-taggen kommuniserer med de aktuelle destinasjonene. Hvis du konfigurerer Google-taggen og vil beholde alle standardinnstillingene, kan du nå hoppe til Trinn 2: Opprett en utløser.

Valgfrie innstillinger

Globale parameterinnstillinger

Hvis du har behov for å etablere felles kontekst for flere Google-tagger, kan du angi globale parametere ved hjelp av gtag.js direkte på nettstedet.

Globale parametere leses av alle Google-tagger på nettstedet. Dette alternativet skal bare brukes i forbindelse med ikke-sensitive data.

I utviklerdokumentasjonen kan du finne ut hvordan du gjenbruker parametere i flere tagger.

Konfigurasjonsinnstillinger

Du kan angi flere konfigurasjonsparametere som påvirker innstillingene for Google-taggen.

Du kan gjenbruke et oppsett i flere Google-tagger ved å opprette en variabel for konfigurasjonsinnstillinger.

Innstillinger for delte hendelser

Du kan angi flere parametere som skal sendes sammen med hver hendelse, for eksempel currency (valutaen) prisen er oppgitt i. Hendelsesparametere gjelder bare for taggen du legger dem til i.

Du kan gjenbruke hendelsesinnstillinger i flere Google-tagger ved å opprette en variabel for hendelsesinnstillinger for Google-tagger. Bruk anbefalte navn på hendelsesparametere slik at Google Analytics kan fylle ut dimensjoner og beregninger for deg.

Send data til tag-tjenere

Med tagging på tjenersiden kan du flytter visse tagger som er satt inn i appen din eller på nettstedet ditt, til en tjener i stedet. Dette kan føre til bedre ytelse. Finn ut mer om tagging på tjenersiden.

Du kan sende alle hendelser til en Tag Manager-tjenerbeholder i stedet for til Google Analytics ved å konfigurere denne parameteren:

1. Åpne Konfigurasjonsinnstillinger-menyen.
  2. Konfigurer nettadressen til tjenerbeholderen ved å legge til en ny konfigurasjonsparameter:
    • Navn: server_container_url.
    • Verdi: Angi den som nettadressen til Tag Manager-tjenerbeholderen.

Resultat: Konfigurasjonsparameterne skal bli seende slik ut: Skjermdump av implementeringen av tagging på tjenersiden i Google-taggen.

Konfigurer brukeregenskaper

Brukeregenskaper er attributter som beskriver grupper i brukerbasen din, for eksempel språkinnstillinger eller geografisk posisjoner. Du kan benytte brukeregenskaper til å definere målgrupper.

Du kan for eksempel angi en brukeregenskap som favorite_food, som du kan bruke til å registrere favorittmaten til hver enkelt bruker. Med disse dataene kan du segmentere brukerne etter favorittmat.

Analytics samler automatisk inn enkelte brukerdimensjoner, slik at du ikke trenger å definere brukeregenskaper for dem. Du kan konfigurere opptil 25 ekstra brukeregenskaper per Google Analytics 4-område.

Du kan måle egendefinerte brukeregenskaper ved å opprette en ny variabel for hendelsesinnstillinger for Google-tagger og deretter tilordne Google-taggen denne variabelen.

7. Lagre Google-taggen.

Trinn 2: Opprett en utløser

Nå skal du konfigurere en utløser som laster inn Google-taggen når noen laster inn nettstedet.

1. Du kan påse at Google-taggen utløses før andre utløsere, ved å klikke på Utløsere og bruke utløseren Initialisering for alle sider. Finn ut mer om sideutløsere.
  2. Gi taggen et navn, og lagre tag-konfigutasjonen.

Resultat

Tagkonfigurasjonen skal se slik ut:

Skjermdump av Google-taggen ferdig konfigurert

Trinn 3: Bekreft at taggen fungerer

Slik kontrollerer du om taggen fungerer som forventet:

1. Klikk på Forhåndsvisning i arbeidsområdet. Nå åpnes Tag-assistenten.
  2. Skriv inn nettadressen til nettstedet ditt.
  3. Sjekk om Google Analytics: GA4-konfigurasjonstaggen ble utløst da siden ble lastet inn.
    • ✅ Hvis taggen ble utløst, ser UI-et i Tag-assistenten slik ut: Skjermdump av Google Tag-assistenten som viser en ferdig konfigurert Google-tag
    • ❌ Hvis taggen ikke ble utløst, må du sjekke taggens utløsingsinnstillinger.
  4. Etter feilsøkingen kan du lukke forhåndsvisningsmodusen.
  5. Klikk på Send inn i arbeidsområdet for å publisere endringene.

Fremgangsmåten videre

Nå som Tag Manager-beholderen kan kommunisere med Google Analytics-området, må du legge til hendelsestagger på nettstedet.

Konfigurer GA4-hendelsestagger