G Suite heet nu Google Workspace: alles wat u nodig heeft voor uw werk.

[GA4] Google Analytics 4 instellen in Google Tag Manager

Dit artikel is bedoeld voor gebruikers die hun Google Analytics 4-tags willen beheren in Google Tag Manager. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een Google Tag Manager-webcontainer gebeurtenissen naar GA4 kunt laten sturen.
Ga naar Analytics instellen voor meer informatie over hoe u GA4 instelt.
De Google Analytics: GA4-configuratietag is nu de Google-tag

Als u GA4-configuratietags gebruikte, zijn deze automatisch geüpgraded naar de Google-tag. Uw meting en mogelijkheden werken hetzelfde als eerst en u hoeft geen actie te ondernemen.

Uw GA4-gebeurtenistags blijven hetzelfde.

Met Google Tag Manager kunt u GA4-gebeurtenissen vanuit een centrale plek instellen en beheren. Als u gebeurtenisgegevens van Google Tag Manager naar GA4 wilt sturen, heeft u 2 tags nodig die samenwerken:

• Google-tag
    De Google-tag bepaalt de gegevensstroom van uw website naar Google Analytics en andere bestemmingen die u mogelijk heeft ingesteld. Maak één Google-tag per domein en plaats deze op elke site die u wilt meten.
  • Google Analytics: GA4-gebeurtenis
    Met de GA4-gebeurtenistag kunt u gebeurtenissen op uw website instellen zonder code te schrijven. De gebeurtenisgegevens worden getoond in uw GA4-rapporten.
    Maak zo veel gebeurtenistags als u nodig heeft om uw aanbevolen of aangepaste gebeurtenissen te meten.

Diagram dat aangeeft hoe Google Tag Manager zich verhoudt tot uw website of app, en Google Analytics 4. De Google Analytics-configuratietag zorgt dat er gegevens van uw website naar Google Analytics worden gestuurd. Met de tag Gebeurtenissen kunt u gebeurtenissen instellen zonder code te schrijven.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de GA4-configuratietag instelt.

Hoe de Google-tag werkt met GA4

De Google-tag laadt zo uw Google Analytics 4-property op een bepaalde pagina:

Over parameters

Een parameter is een sleutel/waarde-paar (bijv. 'currency': 'EUR') dat aanvullende informatie biedt over gebeurtenissen of configuratie-instellingen op uw pagina. De Google-tag stuurt al gebeurtenisparameters met automatisch verzamelde en aanbevolen gebeurtenissen.

Als u meer informatie over een gebeurtenis nodig heeft, kunt u parameters toevoegen. U kunt zo nodig vooraf gedefinieerde parameternamen opzoeken of een aangepaste parameter maken.

Als iemand bijvoorbeeld een product aan het winkelwagentje toevoegt, stuurt de Google-tag een gebeurtenis add_to_cart. Als u gedetailleerdere gegevens over het artikel wilt hebben, kunt u parameters voor die gebeurtenis coderen, zoals de productnaam en prijs.

Parameters delen tussen tags

Als u gegevens in al uw tags consistent wilt houden, kunt u gedeelde parameters instellen met variabelen voor configuratie- en gebeurtenisinstellingen. De Google-tag kan parameters overnemen van een instellingsvariabele zoals metings-ID's en gebruikers-ID.

GA4-gebeurtenistags nemen de parameters van de Google-tag over. Parameters die zijn ingesteld door de Google-tag, blijven statisch voor alle gebeurtenissen die op een pagina plaatsvinden. De parameters worden alleen vernieuwd als de Google-tag opnieuw wordt geactiveerd. Dat is meestal wanneer de pagina opnieuw wordt geladen.

Als een GA4-gebeurtenistag een parameter heeft met dezelfde naam als een Google-tagparameter, overschrijft de parameterwaarde van de GA4-gebeurtenistag de naam van de Google-tag, maar alleen voor die gebeurtenis. Alle andere GA4-gebeurtenistags die niet dezelfde parameternaam hebben, blijven verwijzen naar de parameterwaarde die oorspronkelijk is ingesteld door de Google-tag.

Voordat u begint

In deze handleiding gaan we ervan uit dat u dit heeft gedaan:

Er wordt ook van uitgegaan dat u dit heeft:

• Toegang tot de Tag Manager-container voor de website
  • De rol Bewerker (of hoger) in het Google Analytics-account

De Google-tag instellen

Stap 1: Maak een Google-tag

Maak eerst een Google-tag om gegevens naar uw Analytics-property te sturen.

1. Open Google Tag Manager
  2. Selecteer de container die u wilt instellen. Open het menu Tags.
  3. Maak een nieuwe tag. Geef bovenaan een naam op voor de tag (bijv. Google-tagconfiguratie - example.com).
  4. Selecteer in het vak Tagconfiguratie de optie Google-tag.
  5. Stel de tag in. Geef in het veld Tag-ID de ID van uw Google-tag op.

Waar is mijn Google-tag-ID?

U kunt de instellingen voor uw Google-tag vinden in Google Ads, Google Analytics en Google Tag Manager. Log in bij een product en volg de instructies om uw tag-ID te bekijken:

Instructies voor Google Ads

Instructies voor Google Analytics

1. Selecteer in Beheerder onder Verzameling en wijziging van gegevens de optie Gegevensstreams.
    2. Klik op een stream voor meer informatie.
    3. Resultaat: Op het scherm worden de Google Analytics-instellingen en de Google-taginstellingen getoond.Screenshot van de instellingen voor de gegevensstream van Google Analytics 4. De instellingen voor de Google-tag staan in de instellingen voor de gegevensstream

Instructies voor Google Tag Manager

Opmerking: Als u Google-tag-ID's wilt bekijken in Google Tag Manager, moet u een Google Ads-, Analytics- of Google-tag in een container beheren.

1. Open Google Tag Manager.
    2. Klik op het tabblad Google-tags om Google-tags te bekijken die u eerder heeft ingesteld.
      Overzicht van de Google-tag in Google Tag Manager
    3. Klik op de tagnaam om de instellingen van de Google-tag te bewerken.
  6. Optioneel: U kunt aanvullende configuratieopties instellen om te beheren hoe uw Google-tag communiceert met de bijbehorende bestemmingen. Als u de Google-tag heeft ingesteld en alle standaardinstellingen wilt behouden, kunt u nu doorgaan naar Stap 2: Maak een trigger.

Optionele instellingen

Instellingen voor algemene parameters

Als u algemene context voor verschillende Google-tags moet vaststellen, kunt u met gtag.js rechtstreeks op uw website algemene parameters definiëren.

Algemene parameters worden gelezen door alle Google-tags op uw website. Gebruik deze optie alleen voor niet-gevoelige gegevens.

In de documentatie voor ontwikkelaars wordt uitgelegd hoe u parameters opnieuw gebruikt voor meerdere tags.

Configuratie-instellingen

U kunt aanvullende configuratieparameters definiëren die van invloed zijn op de instellingen van de Google-tag.

Als u de configuratie opnieuw wilt gebruiken voor meerdere Google-tags, maakt u een variabele voor configuratie-instellingen.

Instellingen voor gedeelde gebeurtenissen

U kunt aanvullende parameters opgeven die met elke gebeurtenis worden verstuurd, bijvoorbeeld de currency van een prijs. Gebeurtenisparameters zijn alleen geldig voor de tag waaraan u ze toevoegt.

Als u gebeurtenisinstellingen opnieuw wilt gebruiken voor meerdere Google-tags, maakt u een variabele voor gebeurtenisinstellingen. Gebruik aanbevolen namen voor gebeurtenisparameters zodat Google Analytics dimensies en statistische gegevens voor u kan invoeren.

Gegevens sturen naar een tagserver

Met taggen vanaf de server kunt u bepaalde tags van uw website of app naar een server verplaatsen en zo de prestaties verbeteren. Ontdek meer informatie over taggen vanaf de server.

Gebruik de volgende parameter als u alle gebeurtenissen naar een Tag Manager-servercontainer wilt sturen in plaats van naar Google Analytics:

1. Open het menu Configuratie-instellingen.
  2. Stel de servercontainer-URL in door een nieuwe configuratieparameter toe te voegen:
    • Naam: server_container_url
    • Waarde: Stel in op de servercontainer-URL van uw Tag Manager-servercontainer

Resultaat: Uw configuratieparameters moeten er zo uitzien:Screenshot van een tagimplementatie vanaf de server in de Google-tag.

Gebruikersproperty's instellen

Gebruikersproperty's zijn kenmerken die groepen in uw gebruikersbestand beschrijven, bijvoorbeeld op basis van taalvoorkeuren of geografische locaties. Met gebruikersproperty's kunt u doelgroepen definiëren.

U kunt bijvoorbeeld een gebruikersproperty instellen met de naam favorite_food. Deze kunt u gebruiken om het favoriete gerecht van elke gebruiker te registreren. Aan de hand van de gegevens kunt u gebruikers segmenteren op hun favoriete gerecht.

Analytics verzamelt automatisch bepaalde gebruikersdimensies. U hoeft dus geen gebruikersproperty's voor ze te definiëren. U kunt maximaal 25 extra gebruikersproperty's instellen per Google Analytics 4-property.

Als u aangepaste gebruikersproperty's wilt meten, maakt u een nieuwe variabele voor gebeurtenisinstellingen en wijst u deze toe aan de Google-tag.

7. Sla uw Google-tag op.

Stap 2: Maak een trigger

Stel daarna een trigger in om de Google-tag te laden als iemand uw website laadt.

1. Als u wilt zorgen dat de Google-tag vóór andere triggers wordt geactiveerd, klikt u op Triggers en gebruikt u de trigger Initialisatie - Alle pagina's. Meer informatie over paginatriggers
  2. Geef de tag een naam en sla de tagconfiguratie op.

Resultaat

Uw tagconfiguratie moet er zo uitzien:

Screenshot van de afgeronde instelling van de Google-tag

Stap 3: Check of de tag werkt

Zo zorgt u dat de tag werkt zoals bedoeld:

1. Klik in uw Werkruimte op Voorbeeld. Tag Assistant wordt geopend.
  2. Geef de URL van uw site op.
  3. Check of de tag Google Analytics: GA4-configuratie werd geactiveerd toen de pagina werd geladen.
    • ✅ Als uw tag is geactiveerd, ziet de UI van Tag Assistant er zo uit: Screenshot van de Google Tag Assistant met een correct ingestelde Google-tag
    • ❌ Als uw tag niet is geactiveerd, checkt u de activeringsinstellingen van uw tag.
  4. Sluit het voorbeeld als u klaar bent met foutopsporing.
  5. Klik in Werkruimte op Indienen om uw wijzigingen te publiceren.

Volgende stappen

Nu uw Tag Manager-container kan communiceren met uw Google Analytics-property, voegt u gebeurtenistags toe aan uw site.

GA4-gebeurtenistags instellen