G Suite heet nu Google Workspace: alles wat u nodig heeft voor uw werk.

Google Analytics 4-tags

Google Analytics 4-property's slaan een brug tussen webanalyse en mobiele analyse. Google Tag Manager ondersteunt Google Analytics 4-property's met 2 tags die samenwerken:

• Google Analytics: GA4-configuratie
  • Google Analytics: GA4-gebeurtenis

De Google Analytics 4-configuratietag

Met de Google Analytics: GA4-configuratietag wordt Google Analytics op een bepaalde pagina geïnitialiseerd voor uw Google Analytics 4-property. De tag verwerkt gedrag zoals Google Analytics-cookies instellen, automatische gebeurtenissen en gebeurtenissen via verbeterde meting sturen en veelgebruikte instellingen opgeven.

De configuratietag moet worden geactiveerd op elke pagina waarop u gegevens voor een Google Analytics 4-property wilt verzamelen en moet zo snel mogelijk worden geactiveerd, voordat er andere Google Analytics 4-gebeurtenistags worden geactiveerd.

In Velden die moeten worden ingesteld in de GA4-configuratietag kunt u parameters instellen (zoals tracking-ID, gebruikers-ID of cookiedomein) die consistent moeten blijven in alle gebeurtenissen op een pagina. GA4-gebeurtenistags nemen de parameters van de GA4-configuratietag over. Parameters die zijn ingesteld door de GA4-configuratietag blijven statisch voor alle gebeurtenissen die op een pagina plaatsvinden. De parameters worden alleen vernieuwd als de configuratietag opnieuw wordt geactiveerd. Dat is meestal wanneer de pagina opnieuw wordt geladen.

Als een gebeurtenistag een parameter heeft met dezelfde naam als een parameter voor een configuratietag, overschrijft de parameterwaarde van de gebeurtenistag de naam van de configuratietag, maar alleen voor die gebeurtenis. Alle andere gebeurtenistags die niet dezelfde parameternaam hebben, blijven verwijzen naar de parameterwaarde die oorspronkelijk is ingesteld door de configuratietag.

Maak zo een Google Analytics 4-configuratietag:

1. Klik op Tags > Nieuw.
  2. Klik op Tagconfiguratie.
  3. Selecteer Google Analytics: GA4-configuratie.
  4. Geef de G-ID op.
    1. Laat de optie Een paginaweergavegebeurtenis sturen wanneer deze configuratie wordt geladen aangevinkt om paginaweergaven automatisch te sturen.
    2. Optioneel: Vink het selectievakje Naar servercontainer sturen aan om alle gebeurtenissen die aan deze GA4-configuratie zijn gekoppeld, naar de opgegeven servercontainer-URL te sturen voor gebruik met een Tag Manager-servercontainer, in plaats van rechtstreeks naar Google Analytics. Meer informatie over taggen vanaf de server.
  5. Optioneel: Voeg in Velden die moeten worden ingesteld parameters toe die u wilt instellen. Gebruik Aanbevolen namen voor gebeurtenisparameters voor de beste resultaten.

Voorbeeld 1: Als u een gebruikers-ID wilt instellen, voegt u een rij toe aan Velden die moeten worden ingesteld. Stel de Veldnaam in op Gebruikers-ID en de Waarde op een Tag Manager-variabele die gebruikers-ID retourneert.

Voorbeeld 2: Gebruik Velden die moeten worden ingesteld om instellingen voor het cookieveld te maken:

Parameternaam Voorbeeld
    cookie_prefix SubscriberCookie
    cookie_domain tickets.example.com
    cookie_expires 31536000
  6. Optioneel: Voeg in Gebruikersproperty's aangepaste gebruikersproperty's toe die u wilt instellen. Opmerking: Analytics verzamelt automatisch bepaalde gebruikersdimensies, dus u hoeft geen gebruikersproperty's voor ze te definiëren. U kunt maximaal 25 extra gebruikersproperty's instellen per Google Analytics 4-property.
  7. Optioneel: Klik op Activering en gebruik de trigger Initialisatie om ervoor te zorgen dat de tag Google Analytics 4-configuratie vóór andere triggers wordt geactiveerd.
  8. Klik op Activering en selecteer de gewenste gebeurtenissen waardoor de tag wordt geactiveerd.
  9. Sla de tagconfiguratie op en klik op Sturen.

De Google Analytics 4-gebeurtenistag

Met de Google Analytics 4-gebeurtenistag kunt u aangepaste gebeurtenissen naar Analytics sturen, naast de gebeurtenissen die automatisch of via Verbeterde metingen worden verstuurd. Als u bijvoorbeeld scrolldieptegegevens of gedetailleerdere intervallen wilt verzamelen dan u via verbeterde meting krijgt, kunt u een Google Analytics 4-gebeurtenistag activeren op basis van de scrolldieptetrigger van Tag Manager.

Als u de configuratietag plant met de trigger Initialisatie zoals hierboven beschreven, kunnen gebeurtenistags worden geactiveerd met andere triggers en wordt de reeks automatisch gegarandeerd.

Zo maakt u een Google Analytics 4-gebeurtenistag:

1. Klik op Tags > Nieuw.
  2. Klik op Tagconfiguratie.
  3. Selecteer Google Analytics: GA4-gebeurtenis.
  4. Voor Configuratietag selecteert u de configuratietag die u eerder heeft gemaakt.
  5. Geef voor Gebeurtenisnaam de naam van de gebeurtenis op. Gebruik Aanbevolen namen voor gebeurtenissen voor de beste resultaten.
  6. Optioneel: Geef Gebeurtenisparameters op. Gebruik Aanbevolen namen voor gebeurtenisparameters voor de beste resultaten.
    1. Klik op Rij toevoegen.
    2. Geef een Parameternaam op.
    3. Geef een Waarde op.
    4. Herhaal dit totdat alle gewenste parameters zijn toegevoegd.
  7. Optioneel: Voeg in Gebruikersproperty's aangepaste gebruikersproperty's toe die u wilt instellen. Opmerking: Analytics verzamelt automatisch bepaalde gebruikersdimensies, dus u hoeft geen gebruikersproperty's voor ze te definiëren. U kunt maximaal 25 extra gebruikersproperty's instellen per Google Analytics 4-property.
  8. Klik op Activering en selecteer de gewenste gebeurtenissen waardoor de tag wordt geactiveerd.
  9. Sla de tagconfiguratie op en klik op Sturen.

Voorbeeld van een configuratie van een gebeurtenistag:

• Gebeurtenisnaam: scroll
  • Parameternaam: percent_scrolled
  • Parameterwaarde: {{Scroll Depth Threshold}} (ingevuld door ingebouwde variabele)