G Suite har bytt namn till Google Workspace: allt ditt företag behöver för att få jobbet gjort.

[UA] Implementera Universal Analytics med Taggstyrning

Obs! Den här artikeln handlar om Universal Analytics (UA). Från och med 1 juli 2023 slutar UA-standardegendomar att behandla data (1 juli 2024 för UA 360-egendomar). Om du fortfarande använder UA bör du övergå till Google Analytics 4 (GA4).

Create a Google Analytics Page View Tag with Google Tag Manager

Skapa en ny Universal Analytics-tagg:

1. Klicka på Ny tagg på skärmen Översikt över arbetsytor. Klicka på Taggar > Ny var som helst i behållaren. En ny skärm för taggdefinition visas.
  2. Klicka på Taggkonfiguration och välj Universal Analytics.
  3. Välj Spårningstyp. (Använd till exempel Sidvisning på en webbplats om du vill mäta vilka sidor användarna besöker. Använd Händelse om du vill mäta en specifik interaktion, till exempel ett knappklick på en kampanj.)
  4. Välj eller skapa en inställningsvariabel för Google Analytics:
    • Så här väljer du en inställningsvariabel för Google Analytics:
      1. Välj önskad variabel i menyn. Ditt Google Analytics-id och alla övriga inställningar från variabeln kopplas till taggen.
    • Så här skapar du en inställningsvariabel för Google Analytics:
      1. Välj Ny variabel …
      2. Ange ditt Google Analytics-id på skärmen Variabelkonfiguration.
      3. Cookiedomän: Behåll värdet auto om du inte har några andra Google Analytics-taggar på din webbplats via analytics.js eller från Taggstyrning. Om du har andra Google Analytics-taggar på din webbplats eller i Taggstyrning ska du kontrollera att värdet på cookiedomänen är enhetligt.
      4. Klicka på Fler inställningar om du behöver göra ytterligare inställningar, till exempel av anpassade fält, dimensioner, mätvärden, innehållsgrupper, funktioner för displayannonsering, funktioner för förbättrad e-handel eller mätning över flera domäner. Ställ sedan in de relevanta fälten.
      5. Klicka på Spara.
      6. Du uppmanas att byta namn på variabeln om du inte redan har gjort det. Du kan välja standardinställningen eller ange ett eget namn. Klicka på Spara för att slutföra taggkonfigurationen.
  5. Om det behövs kan du konfigurera taggen för att inaktivera Annonseringsfunktioner eller Annonsanpassning dynamiskt.
  6. Klicka på Utlösare för att välja en utlösare för taggen. Du kan välja en befintlig utlösare eller klicka på plusikonen och definiera en egen.

Taggimplementeringar

Här följer några exempel på Google Analytics-taggkonfigurationer som kan ställas in via Taggstyrning:

• Grundläggande webbsidesaktivitet: Det här är den vanligaste implementeringen av Google Analytics. Ange Sidvisning som Spårningstyp och välj en utlösare som aktiverar taggen på alla sidor i avsnittet Utlösare.
  • Mätning av händelser: Du kan använda Taggstyrning för att ställa in och implementera Google Analytics-taggar som mäter specifika händelser, till exempel klick på länkar eller knappar på en webbsida. Läs mer.
  • Mätning av aktivitet över flera domäner: Använd Taggstyrning för att få information om användaraktivitet på flera domäner. Läs mer.
  • E-handel: Mät användning av e-handel.
  • Dynamisk remarketing: Implementera dynamisk remarketing med Google Analytics för att visa annonser med de produkter och tjänster som användarna tidigare har visat intresse för.

Konfigurationsinställningar för Universal Analytics-taggar

Google Analytics-taggar kan konfigureras i Google Taggstyrning för att få samma funktionalitet som de flesta andra manuella kodimplementeringar. (Obs! Anpassade Universal Analytics-plugin-program fungerar för närvarande inte i Taggstyrning.) Konfigurationsinställningar finns i inställningsvariabeln i Google Analytics eller kan anges på taggnivå i Aktivera åsidosättande av inställningar i taggen > Fler inställningar:

Fält att ange: Klicka på +Lägg till fält för att skapa fältnamn/värde-par.

Anpassade dimensioner: Klicka på +Lägg till anpassad dimension för att lägga till anpassade dimensioner. Ange ett indexvärde och dimensionsvärde för varje post. Läs mer om hur du använder anpassade dimensioner.

Anpassade mätvärden: Klicka på +Lägg till anpassat mätvärde för att lägga till anpassade mätvärden. Ange ett indexvärde och mätvärde för varje post. Läs mer om hur du använder anpassade mätvärden.

Innehållsgrupper: Klicka på +Lägg till anpassad innehållsgrupp för att lägga till egna innehållsgrupper. Ange ett indexvärde och en innehållsgrupp för varje post. Läs mer om hur du använder innehållsgrupper.

Aktivera displayannonseringsfunktioner: Aktivera plugin-programmet displayfeatures för annonseringsfunktioner som demografi- och intresserapporter, remarketing och Google Marketing Platform-integrering. Tänk på att du också måste ställa in motsvarande inställningar i Google Analytics-gränssnittet. Det är valfritt att aktivera denna funktion i taggarna. Om du vill åsidosätta det här fältet och egendomsinställningarna för att inaktivera Annonsrapportfunktioner ska du lägga till fältet allowAdFeatures under Fält att ange och ge det värdet false. Läs om displayannonseringsfunktioner och deras inverkan på din integritetspolicy.

Förbättrad e-handel: Skicka data som mäter e-handelsinteraktioner, som när kunder lägger artiklar i kundvagnen, påbörjar betalningsproceduren eller slutför ett köp. Med Förbättrad e-handel kan du identifiera vilka kundsegment som lämnar köptratten. Läs mer

Spårning över flera domäner: Mät separata toppdomäner som ett och samma objekt för att kombinera data om dessa domäner i samma Google Analytics-rapporter. Läs mer om mätning över flera domäner. Du kan välja

• Automatiska länkdomäner: Ange en kommaavgränsad lista över domäner för att automatiskt dela ett klient-id på flera domäner.
  • Använd brädgård som avgränsare: Använd brädgårdstecken (#) i stället för frågetecken (?) för att lägga till cookie-värden i webbadresser. Ange värdet true, false eller en Taggstyrning-variabel som returnerar antingen true eller false.
  • Lägg till i formulär: Lägg till mätinformation i formuläråtgärden. Ange värdet true, false eller en Taggstyrning-variabel som returnerar antingen true eller false.

Avancerad konfiguration: Dessa kontroller ger utökade funktioner och är i första hand avsedda för erfarna användare.

• Namn på global funktion: Byt namn på den globala funktion som används av Universal Analytics-taggen. Läs mer.
  • Använd felsökningsversion: Google Analytics tillhandahåller en felsökningsversion av biblioteket analytics.js som loggar detaljerade meddelanden på JavaScript-konsolen. Ange värdet true, false eller en Taggstyrning-variabel som returnerar antingen true eller false. Läs mer
  • Aktivera utökad länkattribution: Utökad länkattribution gör rapporten På sidan-analys mer exakt. När en sida innehåller flera länkar till samma webbadress läggs det till ett unikt element-id för varje länk. Ange värdet true, false eller en Taggstyrning-variabel som returnerar antingen true eller false. Läs mer
  • Ange spårarens namn: Vi avråder från att använda namngivna spårare i Taggstyrning. Läs mer