Styra smarta hemenheter med Google Assistent

Du kan styra smarta enheter som lampor, strömbrytare, kontakter och termostater med Google-assistenten.

Använda Google Assistent

Obs! Vilka språk du kan använda beror på enheten. Läs mer om vilka språk som fungerar på enheten.

Du kan till exempel säga

• ”Hey Google, ställ in värmen på 21 grader.”
  • ”Hey Google, tänd lamporna i köket.”

Kom igång

Läs mer om hur du konfigurerar och styr smarta hemenheter. Om du använder Google-assistenten på en högtalare, Smart Display eller smart väckarklocka läser du Styra smarta hemenheter.

Smarta enheter du behöver

Du behöver smarta enheter som kan användas med Google-assistenten. Ta reda på vilka enheter du kan använda.

Steg 1: Konfigurera enheterna

Om du inte redan har gjort det följer du anvisningarna från tillverkaren för att konfigurera de smarta hemenheterna.

Steg 2: Anslut enheter till Google-assistenten

1. Öppna Google Home-appen Google Home på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Lägg till Lägg till högst upp.
  3. Tryck på Konfigurera enhet.
  4. Tryck på Har några av dina enheter redan konfigurerats? under Fungerar med Google.
  5. Tryck på tillverkaren och följ sedan anvisningarna.
  6. Följ anvisningarna på skärmen.

Steg 3: Ange namn för enheterna

Du kan välja vad du vill kalla de smarta enheterna för hemmet, till exempel ”taklampa” eller ”Berts lampa”.

1. Öppna Google Home-appen Google Home på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Hem Home längst ned.
  3. Tryck länge på den enhet som du vill byta namn på.
  4. Tryck på Enhetsinställningar Inställningar uppe till höger följt av Enhetsinformation följt av Enhetsnamn.
  5. Ange det nya namnet.
  6. Tryck på Spara.

Steg 4: Tilldela enheter ett rum

Det är lättare att styra enheterna om du tilldelar dem ett rum. Om du till exempel lägger till lampor för sovrummet kan du säga ”Tänd lamporna i sovrummet”.

Lägga till en enhet i ett rum
  1. Öppna Google Home-appen Google Home på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Hem Home längst ned.
  3. Tryck länge på enheten.
  4. Tryck på Enhetsinställningar Inställningar uppe till höger följt av Enhetsinformation följt av Placering.
  5. Tryck på ett rum följt av Spara.
Söka efter nya enheter

Du kan söka efter nya enheter som inte har tilldelats ett rum. Hoppa till stegen nedan om du använder SmartThings.

1. Öppna Google Home-appen Google Home på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen uppe till höger följt av Assistent-inställningar.
  3. Tryck på Hemstyrning under Alla inställningar följt av tjänsten.
    • Du kan behöva ansluta kontot till tjänsten på nytt.
  4. Du hittar nya enheter som inte har tilldelats ett rum.
  5. För dessa enheter följer du anvisningarna för att
Byta namn på ett rum
  1. Öppna Google Home-appen Google Home på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Öppna fliken Startsida och tryck på rumsnamnet följt av Rumsinställningar Inställningar.
  3. Tryck på Namn under Allmänt.
  4. Ange ett nytt namn för rummet.
  5. Tryck på Spara.
Radera ett rum
  1. Öppna Google Home-appen Google Home på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Öppna fliken Startsida och tryck på rumsnamnet följt av Rumsinställningar Inställningar.
  3. Tryck på Radera rum följt av Ta bort.

Steg 5: Styra enheter med kommandon

Styra lampor
  • ”Tänd/släck [lampans namn].”
  • ”Tänd/släck alla lampor.”
  • ”Tänd/släck lamporna i [rummets namn].”
  • ”Dimma [lampans namn].”
  • ”Öka ljusstyrkan på [lampans namn].”
  • ”Ställ in [lampans namn] på 50 procent.”
  • ”Gör [lampans namn] grön.”
Styra termostater

Sätta på termostaten

Obs! Du måste säga ett läge.

• ”Slå på läge för uppvärmning/nedkylning.”
  • ”Slå på läget värme/kyla.”

Stänga av termostaten

• ”Stäng av termostaten.”

Ställa in temperaturen

• ”Ställ in värmen på 20 grader.”
  • ”Ställ in värme/kyla på 22 grader.”
  • ”Ställ in luftkonditioneringen på 21 grader.”
  • ”Ställ in termostaten i [rummets namn] på 21 grader.”

Justera temperaturen

Obs! Du kan säga ”temp” eller ”temperatur”.

• ”Gör det varmare/svalare.”
  • ”Höj/sänk temperaturen.”
  • ”Höj/sänk temperaturen med två grader.”

Byta mellan lägen för uppvärmning och nedkylning

• ”Slå på uppvärmning/nedkylning.”
  • ”Ställ in termostaten på nedkylning/uppvärmning.”
  • ”Sätt termostaten på läget värme/kyla.”

Ta reda på temperaturen

• ”Vad är termostaten inställd på?”
  • ”Hur varmt är det ute?”
Styra reglage eller eluttag
  • ”Slå på/stäng av [eluttagets namn].”
  • ”Slå på/stäng av [reglagets namn].”
Streama från säkerhetskameror

Du kan streama från kameran till Chromecast-kompatibla enheter, till exempel en tv med Chromecast, Smart Display eller en smart väckarklocka.

• ”Visa [kamerans namn].”
  • ”Vad visas på [kamerans namn]?”
  • ”Spela upp [kamerans namn] på [enhetens namn].”
  • ”Visa [kamerans namn] på [enhetens namn].”
  • ”Stoppa [kamerans namn].”

Koppla från enheter från Google Assistent

Om du inte längre vill styra smarta hemenheter med assistenten kan du koppla från ditt konto.

1. Öppna Google Home-appen Google Home på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen uppe till höger följt av Assistent-inställningar.
  3. Tryck på Hemstyrning under Alla inställningar.
  4. Tryck på det konto du vill koppla från under Länkade tjänster följt av Ta bort länken till kontot följt av Ta bort länk.

Lösa problem

Google-assistenten kan inte styra enheten

Du kan testa att byta namn på enheten för att åtgärda problemet. Läs tipsen nedan. Följ sedan stegen för att ange ett nytt namn.

Så här byter du namn på enheten:

• Använd inte nummer, specialtecken eller rumsnamn.
  • Lägg till ”kontakt” eller ”reglage” i namnet om du namnger lampor som är kopplade till kontakter eller reglage.
  • Undvik namn som liknar varandra, som ”vänster bordslampa” och ”höger bordslampa”.
Det går inte att parkoppla en Philips Hue-brygga med Google Assistent
  1. Kontrollera om följande stämmer för Philips Hue-bryggan:
    • Den har ström.
    • Alla lampor på ovansidan lyser.
    • Den är ansluten till din wifi-router.
  2. Kontrollera att Philips Hue-bryggan är parkopplad med Philips Hue-molnet. Så här kontrollerar du detta:
  3. Anslut telefonen och Philips Hue-bryggan till samma wifi-nätverk och -router.
Om dessa steg inte fungerar startar du om telefonen och Philips Hue-bryggan. Kontakta Philips om du har frågor om Philips Hue-bryggan eller behöver mer hjälp.

Styra en smart väckarklocka

De flesta åtgärder kan utföras på skärmen med händerna eller med hjälp av rösten.

Google-assistenten är tillgänglig på smarta väckarklockor på danska, engelska, franska, japanska, nederländska, norska, spanska, svenska och tyska.

Skillnader mellan smarta väckarklockor och Smart Display-enheter

En smart väckarklocka är utformad för sovrummet. Därför har den lite andra funktioner än en Smart Display. Följande funktioner är inte tillgängliga på smarta väckarklockor:

• videouppspelning (men du kan casta videor till Chromecast-kompatibla tv-apparater)
  • kamera.

Ställa in och redigera alarm

Ställ in ett alarm genom att svepa nedåt från skärmens överkant eller be Google-assistenten att ställa in ett alarm.

Om du vill visa dina alarm sveper du åt vänster på startskärmen eller frågar Google-assistenten vilka alarm som är inställda.

Om du vill ändra ett alarm, till exempel tidpunkt, alarmljud eller om en rutin ska startas gör du följande:

1. Svep åt vänster på den smarta väckarklockans startskärm.
  2. Välj ett alarm.
  3. Scrolla igenom alternativen.
  4. Tryck på ett alternativ om du vill ändra det.

Använda klockan

• Hitta snabbåtgärder: Svep nedåt från skärmens överkant.
  • Gå tillbaka till föregående skärm: Svep åt höger från skärmens vänsterkant eller säg ”Hey Google, tillbaka”.
  • Öppna startskärmen: Svep åt höger eller säg ”Hey Google, öppna startskärmen”.
  • Ändra volymen: Använd knapparna på enheten eller ändra volymen med rösten.
  • Inaktivera aviseringar: Svep uppåt och tryck på Stör ej DND off.
    • Alarm och timers fungerar även om Stör ej är aktiverat.
  • Aktivera och inaktivera mikrofonen: Använd reglaget på baksidan av den smarta väckarklockan.
  • Nattljus: Svep nedåt från skärmens överkant och tryck på På.

Ändra klockans inställning

Ändra standardinställningarna för alarm
Du kan ändra inställningar som hur högt alarmet är, hur det låter och hur länge det snoozas.
  1. Svep åt vänster på den smarta väckarklockans startskärm för att öppna alarmlistan.
  2. Tryck på Inställningar Inställningar.
  3. Scrolla igenom alarminställningarna.
  4. Tryck på en inställning som du vill ändra.
Ändra skärminställningarna
  • Justera ljusstyrkan: Svep uppåt och tryck på Ljusstyrka Autobrightness 5.0.
  • Ställa in den lägsta ljusstyrkan: Svep uppåt och tryck på Inställningar Inställningar följt av Visningsinställningar följt av Lägsta ljusstyrka.
  • Ställa in urtavlan i svagt ljus: Svep uppåt och tryck på Inställningar Inställningar följt av Visningsinställningar följt av I svagt ljus.
Ändra inställningar för urtavlan
Du kan ändra hur urtavlan ska se ut.
  1. Tryck länge på urtavlan på den smarta väckarklockans startskärm.
  2. Bläddra igenom olika urtavlor genom att svepa åt höger eller vänster.
  3. Välj en urtavla genom att trycka på den.
  4. Valfritt: Om du vill ändra urtavlans färg, läge eller temperatur trycker du på Redigera Redigera.

Läs mer om hur du ställer in ett livealbum på en smart väckarklocka.

Ändra inställningarna för nattljus
Du kan anpassa färgen, ljusstyrkan och varaktigheten för nattljuset.
  • Färg: Tryck på Inställningar Inställningar följt av Inställningar för Nattljusföljt av Färg.
  • Ljusstyrka: Tryck på Inställningar Inställningar följt av Inställningar för Nattljus. Dra skjutreglaget under Ljusstyrka.
  • Varaktighet för nattljuset: Tryck på Inställningar Inställningar följt av Inställningar för nattljus följt av Varaktighet.

Gruppera dina Google Assistent-enheter

Du kan gruppera högtalare, Smart Display-enheter och smarta väckarklockor så att samma ljud spelas upp från alla enheter i hemmet.

Den här funktionen fungerar inte på högtalare med Google Assistent från Bose och Sonos.

Detta behövs

Du kan gruppera högtalare, Smart Display-enheter och smarta väckarklockor i valfri kombination. Om du vill kombinera smarta enheter behöver du minst två av följande enheter:

• Google Home
  • Google Nest-högtalare
  • Chromecast (andra generationen eller senare)
  • Smart Display med Google Assistent
  • Chromecast Audio
  • Högtalare med inbyggd Chromecast
  • Smart väckarklocka

Steg 1: Skapa en grupp

1. Öppna Google Home-appen Google Home.
  2. Tryck på Lägg till Lägg till följt av Skapa högtalargrupp.
  3. Tryck på varje enhet som du vill lägga till i gruppen.
  4. Ange ett namn på gruppen.
  5. Tryck på Spara.

Så här ändrar du enheter i en befintlig grupp:

1. Öppna högtalargruppen.
  2. Tryck på Inställningar Inställningar följt av Välj enheter.

Så här raderar du en grupp:

1. Öppna högtalargruppen.
  2. Tryck på Inställningar Inställningar följt av Radera grupp följt av Radera.

Steg 2: Ändra var ljudet spelas upp

Du kan börja spela upp ljud på en enhet och sedan be Google-assistenten att flytta ljudet till andra enheter.

Spela upp ljud på flera enheter

Om du vill spela upp ljud på fler enheter säger du ”Hey Google” och sedan vilka enheter du vill lägga till.

Du kan använda röstkommandon som

• ”Lägg till skärmen i vardagsrummet i musikuppspelningen”

• ”Spela upp musiken på högtalaren i köket också”.

Om du vill lägga till fler enheter på en Smart Display-enhet kan du trycka på gruppnamnet i mediepanelen i helskärm.

Använda en förinställd högtalargrupp
  1. Öppna Google Home-appen Google Home på telefonen eller surfplattan.
  2. Tryck länge på enheten.
  3. Tryck på Enhetsinställningar Inställningar uppe till höger följt av Ljud följt av Grupper.
  4. Välj en befintlig grupp eller skapa en grupp.
  5. Tryck på Spara.
Du kan spela upp ljud från en förinställd grupp automatiskt genom att öppna Google Home-appen och ställa in gruppen som standardmediespelare.
Flytta ljud till en annan enhet

Om du vill spela upp ljud på en enhet säger du ”Hey Google” och säger sedan vilken enhet som ska spela upp media.

Du kan använda röstkommandon som

• ”Flytta musiken till skärmen i lekrummet”
  • ”Spela upp musiken på högtalaren i sovrummet”
  • ”Casta till tv:n i vardagsrummet”.

På Smart Display-enheter kan du ändra vilka enheter som spelar upp ljudet genom att trycka på gruppnamnet i mediepanelen i helskärm.

Steg 2: Spela upp ljud

Spela upp ljud från högtalargruppen genom att säga ”Hey Google” och nämna gruppen i begäran.

Du kan använda röstkommandon som

• ”Spela upp rock i [gruppnamn]”
  • ”Lyssna på nyheterna i [gruppnamn]”
  • ”Spela [poddens namn] i [gruppnamn]”.

Du kan spela upp ljud automatiskt från enhetsgruppen genom att öppna Google Home-appen och göra gruppen till standardmediespelare.

Steg 3: Styra ljudet

Styra uppspelningen

• Med rösten: Använd samma kommandon på en och samma enhet.
  • Med Google Home-appen: Tryck på högtalargruppen som du vill styra och använd sedan ljudinställningarna.
  • Med en enhet: Använd knapparna på enhetens skärm.

Styra volymen

• Med rösten: Använd samma kommandon på en och samma enhet. Volymkommandon fungerar bara på den enhet som är närmast om du inte nämner gruppnamnet i kommandot.
  • Med Googles Home-appen: Tryck på högtalargruppen som du vill styra. Tryck på Högtalare ovanför volymhjulet och justera sedan volymen för varje enhet.
  • Med Smart Display: Tryck på högtalargruppen nere till vänster i mediepanelen i helskärm. Justera volymen för enskilda högtalare eller alla högtalare med hjälp av skjutreglaget.