I det här hjälpcentret hittar du innehåll för både Merchant Center Next och klassiska Merchant Center. Titta efter logotypen längst upp i varje artikel för att se till att du använder artikeln som gäller för din Merchant Center-version.

Om marknadsplatser

En anpassad ikon för artikelrubrik i klassiska Merchant Center.

En marknadsplats är en onlineplattform där flera enskilda säljare kan sälja sina produkter. I den här artikeln beskriver vi hur du skickar in data om du är en marknadsplats.

Den här artikeln gäller inte dig om:

• Du hanterar din egen webbplats. Om du sköter din egen webbplats och butik och inte är del av någon marknadsplats.
  • Om du hanterar återförsäljare som en byrå. Byråer är tredjepartsföretag som överför varor till Google på uppdrag av enskilda återförsäljare. Varje enskild återförsäljare är en separat enhet och har en unik domän till sin webbplats, t.ex. example.com.
  • Om du är privat säljare på en marknadsplats. Enskilda säljare bör skicka in sin produktdata direkt till marknadsplatsen och se till att alla produkter följer policyerna för Shopping-annonser. Om en marknadsplats inte skickar in flöden för återförsäljarnas räkning kan säljaren hänvisa marknadsplatsen till den här artikeln.

Obs! Om du planerar att ladda upp ett stort antal flöden eller göra ändringar i din produktdata ofta rekommenderar vi starkt att du laddar upp den direkt via Content API.

På den här sidan

Hantera säljare på en marknadsplats

Hantera din marknadsplats i Merchant Center genom att konvertera ditt konto till ett konto för flera kunder (MCA). Med den här kontostrukturen kan du skapa underkonton för alla dina säljare och förhindra att andra säljare påverkas av en säljare som bryter mot policyerna för Shopping-annonser. Om du skapar underkonton för var och en av säljarna blir det dessutom enklare att dela upp efter säljare på kampanjnivå.

Ett Marketplace MCA har tre olika typer av underkonton:

• Säljare som ägs av marknadsplatsen: För marknadsplatsens egna produkter
  • Enskild säljare: Varje konto innehåller produkter från tredje part för en viss säljare.
  • Flera säljare: Varje konto innehåller tredjepartsprodukter för flera säljare i samma underkonto.

Marknadsplatser kräver särskild hänsyn till kontostruktur, inställningar och löpande underhåll. Om du vill veta mer om hur du väljer den kontostruktur som passar dina marknadsplatser bäst, samt rekommenderade metoder, kan du läsa mer om giltig kontostruktur för marknadsplatser.

Gör så här

1. Registrera dig med en e-postadress som du kontrollerar regelbundet och anpassa inställningarna så att du får de senaste kontouppdateringarna och kvalitetsförslagen. Välj att få ”möjligheter” och ”tips och rekommenderade metoder”. Läs mer om hur du ändrar e-postinställningar för Merchant Center.
  2. Begär en konvertering av kontot till en avancerad kontokonfiguration. Välj Marknadsplatser som typ av detaljhandelsföretag.
  3. Dela upp produkter och säljare i underkonton utifrån typ av produkt och säljare. Kom ihåg att underkonton som skapas i Merchant Center bara ska innehålla erbjudanden för samma säljare. Underkonton för enskilda säljare har standardkvoten 150 000 produkter.
  4. Skicka in produktdata åt återförsäljarna i deras respektive underkonton. Be inte säljarna att skicka in egen data. Den godkänns inte. Vi rekommenderar starkt att du använder Content API för att ladda upp produktdata direkt.

Obs! Om du har ett konto för flera säljare krävs attributet externt säljar-id [external_seller_id] och måste uppfylla valideringskriterierna. Annars godkänns inte produkterna. Läs mer om externt säljar-id [external_seller_id].

Om du vill konvertera ett konto för en enskild säljare till en säljare som ägs av en marknadsplats eller om du behöver ett konto för flera säljare kan du kontakta oss med det Merchant Center-id som ska konverteras.

Pågående underhåll

Följ de här riktlinjerna för marknadsplatser.

• Hjälp dina återförsäljare. Eftersom du kommer att använda ett Marketplace MCA för att hantera dina underkonton för säljare måste du hantera enskilda säljares eventuella frågor.
  • Följ policyerna för Shopping-annonser. Alla produkter i varje underkonto måste uppfylla kraven i policyerna för Shopping-annonser. Annars kan underkonton eller hela ditt Marketplace MCA stängas av eller inaktiveras.
  • Undvik dubbletter. Se till att du inte skickar in flera förekomster av samma produkter för samma säljare. Du får endast skicka in samma produkter om dessa produkter kommer från olika säljare. Du kan visa din produkt i flera länder och på flera språk med flödesinställningarna.

Viktigt att tänka på

Google förbehåller sig rätten att inaktivera underkonton för enskilda återförsäljare på hela Marketplace MCA:t. Läs mer om varor som inte godkänts på grund av policyöverträdelser.