I det här hjälpcentret hittar du innehåll för både Merchant Center Next och klassiska Merchant Center. Titta efter logotypen längst upp i varje artikel för att se till att du använder artikeln som gäller för din Merchant Center-version.

Åtgärda underkännanden på grund av överträdelser av produktdatakvalitet i Merchant Center

Den här artikeln vänder sig till användare av Google- och YouTube-appen på Shopify

En anpassad ikon för artikelrubrik i klassiska Merchant Center.

För att visa dina produkter på Google och ge kunderna en bra upplevelse ska du följa Googles riktlinjer för produktdataspecifikation när du skickar in produktdata till Google. Om datan inte uppfyller kraven för datakvalitet för en destination kan dina produkter och hela Merchant Center-kontot underkännas. Underkända produkter visas inte i gratisannonser och Google Shopping-annonser, så det är viktigt att identifiera orsaken till underkännandet och vidta nödvändiga åtgärder för att lösa problemet.

På den här sidan

Underkännande av produkter

Enskilda produkter som skickas in via dataflöden granskas regelbundet. Om uppgifterna du anger inte matchar produktinformationen på din webbplats eller inte följer produktdataspecifikationen kan produkterna underkännas och sluta att visas i Shopping-annonser och gratisannonser. Granska de underkända produkterna, gör ändringar i produktdatan och ladda upp dem igen.

Obs! Produkter som skickas in i flöden med flera länder eller destinationer kan få olika underkännanden eller varningar i flera länder och destinationer på grund av skillnader i policyer. Överväg att ändra urvalet av länder för flödet.

Varningar om datakvalitet

Via varningar får du reda på problem som för närvarande har negativ inverkan på resultatet för dina annonser och gratisannonser, eller som kan leda till att en produkt eller ett konto stängs av i framtiden om du inte löser dem. Produkterna fortsätter att visas i Shopping-annonser och gratisannonser men resultatet kan vara begränsat, till exempel genom färre exponeringar och klick.

Vanliga problem på artikelnivå

Se till att dina produkter är godkända och visas för personer på Google genom att granska eventuella varningar om datakvalitet och uppdatera informationen för de berörda produkterna. Nedan hittar du en lista över vanliga problem:

Obs! Om du har en produktvarning från Google som inte finns med på den här sidan kan du söka efter felet i hjälpcentret för Google Merchant.

Problem med produktidentifiering

De flesta produkter har produktkoder, som GTIN (Global Trade Item Number), tillverkarens artikelnummer (MPN) eller ett produktvarumärke. Google kontrollerar alla koder som läggs till för dina produkter. Om det är något problem med produktkoden du angett kan något av följande fel visas för produkten:

• Fel med GTIN (streckkod)
  • Id:n saknas (GTIN eller artikelnummer och varumärke)
  • Ogiltigt värde (GTIN)
  • Felaktig identifierare (GTIN)
  • Ogiltigt värde (MPN)
  • Felaktig produktkod (GTIN)
  • Ogiltig [streckkod]
  • Felaktig längd på GTIN

Produkter med problem med produktidentifiering (till exempel för att GTIN och/eller artikelnummer saknas) ger begränsat resultat. Produkter som saknar GTIN eller har felaktiga GTIN synkroniseras inte med ditt Merchant Center-konto och underkänns. Tilldela därför berörda produkter giltiga unika produktkoder (UPI).

Specialtillverkade produkter, som konst eller handtillverkade varor, behöver inget GTIN. Så här anger du att en produkt är en anpassad artikel:

1. På administratörssidan i Shopify går du till Försäljningskanaler och klickar på Google.
  2. Öppna avsnittet Product feed på sidan Overview.
  3. Klicka på Manage products om du vill visa dina synkroniserade produkter i en massredigerare.
  4. Klicka på rullgardinsmenyn i kolumnen Custom product och välj True för alla anpassade produkter.
  5. Klicka på Save.

Begränsat resultat på grund av saknat värde: varumärke [brand]

Du måste lägga till ett värde för alla nya produkter förutom filmer, böcker och skivbolagsinspelningar. Uppdatera informationen för berörda produkter:

• I Shopify-administratören lägger du till varumärket i produktinformationen i fältet Vendor under Organization.
  • Ange inte värden som N/A, Generic, No brand eller Does not exist.
  • Om du tillverkar produkten själv eller om produkten ingår i en allmän varumärkeskategori kan du ange ditt butiksnamn som värde för varumärkesvärdet.
  • Om produkten inte har något varumärke anger du tillverkaren eller leverantören.

Läs mer om attributet varumärke [brand].

För många versaler

Vissa av dina produkter har titlar med för många versaler. Ta bort överdriven eller gimmickartad användning av versaler eftersom det ofta används i skräppost eller av skumma annonsörer, vilket kan göra att personer som handlar online uppfattar dina annonser och din produktinformation som mindre trovärdiga än andra.

• På fliken Inställningar i appen Google och YouTube på Shopify kan du se vilken produkttitel och beskrivning som skickas till Merchant Center-kontot.
  • Uppdatera titlarna i avsnittet Produkter i Shopify-administratören på den plats som Google hämtar dem från, antingen huvudtiteln och beskrivningen eller SEO-informationen längst ned.

Generisk bild

För varje produkt i din produktdata måste du ange en huvudbild som tydligt visar den huvudsakliga produkten som annonseras med attributet bildlänk [image_link]. Bilden får inte vara en allmän bild eller en platshållare, förutom för produkter som tillhör vissa kategorier. Exempel på allmänna bilder som inte tillåts är bilder på logotyper eller texten ”Ingen tillgänglig bild”. Produkter med generiska bilder godkänns inte och visas inte i Shopping-annonser eller gratisannonser förrän du har uppdaterat bilderna.
Läs mer om hur du åtgärdar problem med allmänna bilder.

Kampanjöverlagring på bild

Några av dina produkter har bilder med reklamtext (till exempel återförsäljarlogotyper eller uppmaningar) eller störande element (till exempel vattenstämplar). Tydliga bilder hjälper kunderna att skaffa den information de behöver. Alla Shopping-annonser och gratisannonser måste därför innehålla en tydlig bild av produkten, utan ytterligare reklamelement. Varor som inte uppfyller det här kravet underkänns tills du har uppdaterat bilderna. Aktivera bildförbättringar för att rätta till bilderna automatiskt.

Läs mer om hur du åtgärdar en kampanjöverlagring på bild: bildlänk [image_link].

Bilden är för liten

Bilden måste uppfylla följande storlekskrav för att kunna användas i en annons eller gratisannons:

• Bilder på produkter som inte är kläder: minst 100 x 100 pixlar
  • Klädbilder: minst 250 x 250 pixlar
  • Bilden får vara högst 64 megapixlar
  • Bildfilen får vara högst 16 MB.

Ändra inte storleken på bilderna och skicka inte miniatyrer. Vi rekommenderar att produkten utgör 75–90 % av den fullständiga bilden.

Ogiltigt värde (Google-produktkategori)

Produkterna ger begränsat resultat om värdet som du har angett för attributet Google-produktkategori
[google_product_category] (GPC) för produkten inte matchar någon av kategorierna i Googles produktklassificering. Du kan ange korrekt numeriskt id (till exempel 1580) eller hela sökvägen till den aktuella Google-kategorin (till exempel Kläder och accessoarer > Kläder > Kostymer > Smokingar) som värde för attributet. Om du bara anger det sista segmentet (till exempel Smokingar) godkänns inte värdet och ett fel uppstår.

Läs mer om Google-produktkategori [google_product_category].

Motstridiga värden (GTIN, varumärke)

Produkterna ger begränsat resultat om värdet du angett för attributet GTIN [gtin] inte är relaterat till det värde du angett för attributet varumärke [brand] för produkten. Du måste ange ett GTIN-värde som är relaterat till varumärket för den här produkten. Om du vill verifiera äganderättsdatan i GTIN-numren du anger för amerikanska varumärken kan du göra det med GS1 GEPIR-verktyget från GS1.

Läs mer om unika produktkoder.

Produktspecifika problem med kläder och accessoarer

Produkten har i allmänhet lägre datakvalitet om de obligatoriska attributen saknas i produktdatan. Det kan leda till att erbjudandet presterar sämre i sökresultaten. Lös problemet genom att ange de obligatoriska attributen som saknas för produkten i produktdatan. Du kan lägga till obligatoriska attribut eller bara de som har flaggats specifikt för det här felet. Läs mer om produktdataspecifikationen.

Se till att dina produkter är godkända och visas för personer på Google genom att granska felen nedan och uppdatera informationen för de berörda produkterna.

Värde som saknas: kön [gender]

Det här är obligatoriskt för kläder och accessoarer. Ange kön för att se till att användarna ser rätt storlekar. Välj bland följande värden som stöds:
  • male
  • female
  • unisex

Värde som saknas: storlek [size]

Det här är obligatoriskt för kläder och accessoarer och rekommenderas för hela ditt lager.

• Använd ett konsekvent storleksformat. Till exempel ”S, M, L” eller ”small, medium, large” men inte ”S, Medium och Lrg”.
  • Förenkla flera mått till ett värde, till exempel 16/34 Tall.
  • Om varan har en storlek som passar alla (eller de flesta) går det att använda uttrycket en storlek (OS), en storlek passar alla (OSFA) eller en storlek passar de flesta (OSFM).
  • Lägg till varans storlek i början av titeln så att bilden ges ett sammanhang.

Tips! Storleken kan utelämnas om den redan ingår i dina produktvarianter.

Värde som saknas: färg [color]

Det här är obligatoriskt för kläder och accessoarer. Färgvarianten måste stavas med ”color” på amerikansk engelska för att Google ska kunna synkronisera den med ditt Google Merchant Center-konto.

• Använd ett vedertaget färgnamn som kunderna sannolikt söker efter.
  • Kombinera inte flera färger i ett ord, till exempel RödRosaBlå. Använd i stället snedstreck, som Röd/Rosa/Blå.
  • Använd inte värden som inte är färger, till exempel flerfärgad, diverse, för kvinnor eller inte tillämpligt.

Tips! Färgen kan utelämnas om den redan ingår i dina produktvarianter.

Värde som saknas: åldersgrupp [age group]

Det här är obligatoriskt för kläder och accessoarer samt för barnförbjudna produkter, till exempel alkohol.
Välj bland följande värden som stöds:
  • newborn
  • infant
  • toddler
  • kids
  • adult

Hantering av kvalitetsöverträdelser för produktdata på kontonivå

Merchant Center-konton granskas regelbundet. Om det upptäcks att din produktdata inte uppfyller kraven för produktdataspecifikationen får du ett varningsmeddelande med exempel på de problem som du behöver åtgärda och en tidsram för att åtgärda dem. Varningsperioden visas också i Merchant Center-kontot på sidan Diagnostik under Kontoproblem. Du kan begära en granskning med hjälp av knappen Begär granskning. Under varningsperioden fortsätter dina varor att visas i Shopping-annonser, gratisannonser, lokala gratisannonser och annonser för lokala butikslager.

Obs! En varning gällande lokala produkter påverkar bara annonser för lokala butikslager och lokala gratisannonser. På samma sätt påverkar en varning gällande din onlinebutik inte din fysiska butik.

Kontoavstängning

Om du inte begär en granskning under varningsperioden granskas din data en gång till i slutet av varningsperioden. Om alla problem har åtgärdats tar vi bort varningen, och dina Shopping-annonser, gratisannonser, lokala gratisannonser och annonser för lokala butikslager fortsätter att visas som vanligt. Om något av problemen inte har åtgärdats stängs ditt konto av och alla dina varor inaktiveras från att visas i Shopping-annonser, gratisannonser, lokala gratisannonser och annonser för lokala butikslager för det flödet. Du får en e-postavisering om att ditt konto har stängts av med all relevant information om datakvalitetsproblem och vad du ska göra härnäst. Avstängningsstatusen visas på startsidan och på diagnostiksidorna i Merchant Center-kontot.

Viktigt! Om kontot är avstängt påverkas inte det Google-konto som används för att öppna Merchant Center och du kan fortfarande använda det för att komma åt andra Google-produkter.
Obs! Meddelanden om datakvalitet och kontoavstängning lagras tillfälligt i Merchant Center-meddelandearkivet för det berörda kontot.

Förebyggande underkännande av vara

Varningar om att pris och tillgänglighet inte stämmer överens mellan flödet och målsidorna leder till förebyggande underkännande av varor i stället för avstängning av kontot. Däremot betraktas förebyggande underkännande av varor som en åtgärd på kontonivå och en kontogranskning krävs för att lösa problemet. Google kallar detta för "förebyggande underkännande av varor" eftersom vi vill ta det säkra före det osäkra och underkänner varor som troligen bryter mot våra krav (till exempel varor med olika priser på målsidan och i kassan jämfört med flödet). Medan du åtgärdar kvalitetsproblemen med produktdata för varor som inte uppfyller kraven kan du fortfarande visa andra produkter via kontot som uppfyller kraven.

Obs! Det är endast priser och tillgänglighet som inte stämmer överens mellan flödet och målsidorna som kan leda till förebyggande underkännande av varor. Andra datakvalitetsöverträdelser kan leda till kontoavstängning om problemen inte åtgärdas under varningsperioden på 28 dagar.

Så här åtgärdar du kontovarningar som orsakats av datakvalitetsproblem

Om du vill åtgärda varningar relaterade till produktdata behöver du uppdatera Google-fälten för de berörda produkterna. Ta bort eller åtgärda eventuella varor som inte uppfyller kraven i produktdataspecifikationen. När du har uppdaterat dina produkter kan det ta 3–5 arbetsdagar innan Google har granskat dem.

Du kan uppdatera produktdatan från Google- och YouTube-appen genom att följa stegen nedan:

1. På administratörssidan i Shopify går du till Försäljningskanaler och klickar på Google.
  2. Gå till avsnittet Product status på sidan Overview.
  3. Klicka på Manage products om du vill visa dina synkroniserade produkter.
  4. Uppdatera önskade fält för en eller flera produkter och klicka på Save.

Nästa steg efter att du har åtgärdat problemen som rör:

• Kontovarning: En granskning sker automatiskt i slutet av väntetiden på 28 dagar. Om du vill begära en granskning innan dess kan du göra det med knappen Begär granskning i Merchant Center. Du är berättigad till en granskning under varningsperioden.
  • Kontot har stängts av eller underkänts i förebyggande syfte: Begär en granskning med knappen Begär granskning i Merchant Center (om tillämpligt).

Anvisningar för att begära en ny granskning efter en avisering om avstängning

I appen Google och YouTube på Shopify

1. På administratörssidan i Shopify går du till Försäljningskanaler och klickar på Google.
  2. Klicka på fliken Settings.
  3. Klicka på Request re-review under ditt Google Merchant Center-konto.
  4. På Google Merchant Help-sidan som läses in fyller du i formuläret och anger att du begär en ny granskning av din butik.
  5. Klicka på Submit.

Från Merchant Center-kontot

1. Logga in på Merchant Center-kontot.
  2. Kontrollera att kontonumret överensstämmer med kontonumret i avsnittet Inställningar i Google- och YouTube-appen på Shopify.
  3. Klicka på Produkter i navigeringsmenyn i ditt Merchant Center-konto.
  4. Klicka på Produkter och sedan på fliken Åtgärd krävs.
  5. Leta upp det problem på kontonivå som du skulle vilja få granskat.
  6. Se till att det finns produkter i lager uppladdade och att alla problem för det berörda mållandet har åtgärdats.
  7. Klicka på Begär granskning.
  8. Läs igenom popupfönstret för att säkerställa att du förstår granskningsprocessen och dess krav och begränsningar.
  9. Markera rutan och klicka på Begär granskning.
Obs! Granskningsförfrågningar kan ta upp till sju arbetsdagar att slutföra. Du får ett e-postmeddelande när granskningen är klar.

Vänteperiod

Om ditt konto redan har stängts av har du två möjligheter att begära en kontogranskning innan en vänteperiod för ytterligare granskningar startar.

Förloppet fortsätter sedan så här:

• Om problemen kvarstår vid slutet av det andra granskningsförsöket startar en vänteperiod på en vecka. Granskningsknappen är inaktiverad under denna period.
  • Efter varje granskning som inte godkänns kan en vänteperiod på en vecka tillämpas.
  • Ditt konto förblir avstängt under vänteperioden. Då går det inte att begära en ny granskning.
  • Använd vänteperioden till att granska och åtgärda problemen på ditt konto, i din data och på din webbplats. Supporten kan vara begränsad tills problemen har åtgärdats.
  • När vänteperioden är slut visas knappen Begär granskning på nytt.
  • Du kan se slutdatumet för vänteperioder om du öppnar sidan Diagnostik i Merchant Center och klickar på fliken Kontoproblem.