Een rit aanvragen

Belangrijk: Deze functie is niet in alle landen, regio's en talen beschikbaar.

In de Google Maps-app kun je rittenservices en prijzen vergelijken met andere manieren om op je bestemming te komen, zoals openbaar vervoer of een looproute.

Een rit zoeken

Maps toont informatie die aanbieders van rittenservices beschikbaar hebben gesteld. Als je een vraag of klacht hebt over een van deze aanbieders, neem je rechtstreeks contact op met de betreffende aanbieder.

Belangrijk: Voertuigen zonder vaste stallingsplek en deelfietsdocks zijn niet in alle plaatsen beschikbaar.

1. Open de Google Maps-app Maps op je mobiele telefoon of apparaat. Log in op je Google-account.
  2. Zoek je bestemming of tik erop op de kaart.
    • Selecteer voor een ritdienst zowel je vertrekpunt als je bestemming.
  1. Tik linksonder op Route Route.
  2. Tik bovenaan op Ritten Rittenservices. Je ziet een lijst van services, prijzen en tijden.
    • Zo check je de prijs van een rit: selecteer een rittenservice.
    • Zo zoek je naar voertuigen zonder vaste stallingsplek in de buurt: tik op Ov Ov of Fietsen Fietsen.
    • Zo zoek je naar deelfietsdocks in de buurt: tik op Fietsen Fietsen.
  3. Kies de service die je wilt gebruiken.
    • Als de app van de service op je apparaat is geïnstalleerd: de app wordt geopend.
    • Als je de app van de service niet hebt: de appstore wordt geopend, zodat je de app kunt downloaden.
  4. Volg de instructies in de app van de aanbieder om je ritverzoek af te ronden.

Informatie over ritten

Een fiets of scooter aanvragen

Als er in je plaats voertuigen zonder vaste stallingsplek of deelfietsdocks beschikbaar zijn, kun je deze vinden in de Google Maps-app.

1. Open de Google Maps-app Maps.
  2. In de ov-opties zie je de fietsen en scooters die bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Maps laat het volgende zien:
    1. Het dichtstbijzijnde voertuig zonder vaste stallingsplek (inclusief voertuigtype en prijs), of het dichtstbijzijnde fietsstation op je route (inclusief hoeveel fietsen of deelfietsdocks er beschikbaar zijn).
    2. Hoelang het duurt om zowel het voertuig als je bestemming te bereiken of stapsgewijze fietsnavigatie van deelfietsdock naar deelfietsdock.
  3. Selecteer een ov-optie:
    1. Als je een voertuig zonder vaste stallingsplek wilt selecteren, tik je op de optie voor een voertuig zonder vaste stallingsplek om de app voor voertuigen zonder vaste stallingsplek te openen en volg je de instructies.
    2. Als je een fiets in een deelfietsdock wilt selecteren, tik je in de fietsopties op de optie voor een deelfietsdock om de app van het deelfietssysteem te openen en volg je de instructies.
Tip: Je kunt ook beschikbare aanbieders van deelfietsdocks in de buurt bekijken. Zoek hiervoor naar je bestemming en open het tabblad Fietsen.
Welke informatie wordt gedeeld en hoe

Google Maps deelt je ophaallocatie en bestemming. De namen die je hebt ingesteld voor opgeslagen plaatsen (zoals Thuis en Werk), worden niet gedeeld. Je huidige locatie wordt alleen gedeeld als deze ook je ophaallocatie of bestemming is.

We delen pas informatie met de rittenservice als je op een resultaat in je regio hebt getikt. De volgende informatie wordt gedeeld:

• Je ophaallocatie en bestemming worden gedeeld via Maps. Je huidige locatie en de namen die je hebt ingesteld voor plaatsen (zoals Thuis en Werk), worden niet gedeeld.
  • Rittenservices delen informatie zoals geschatte kosten en wachttijden.

Wie je gegevens kan vinden

Google Maps deelt je navigatiegegevens alleen met de rittenservices die je vergelijkt. De lijst van rittenservices is afhankelijk van je land of regio. Google kan gegevens sturen naar onder meer de volgende bedrijven:

• Beat
  • Bitaksi
  • BlaBlaCar
  • BlaBlaCar Daily
  • Bolt
  • Cabify
  • Careem
  • Chauffeur Prive
  • DiDi
  • Freenow
  • Gett
  • Go-jek
  • Grab
  • HKTaxi
  • JapanTaxi
  • Juno
  • Lyft
  • Meru Cabs
  • MyTaxi
  • Ola Cabs
  • Sixt
  • Texi.eu
  • Uber
  • Waymo
  • Waze Carpool