Navigatie in de Google Maps-app gebruiken

Voor overzichtelijke en stapsgewijze navigatie gebruikt u de Google Maps-app. Maps toont u een routebeschrijving en maakt gebruik van realtime verkeersinformatie om de beste route naar uw bestemming te vinden.

Met gesproken navigatie hoort u verkeersinformatie, waar u moet afslaan, welke rijbaan u moet volgen en of er een betere route is.

Opmerking: Navigatie en informatie over de rijbaan die u moet volgen, zijn niet in alle regio's en talen beschikbaar.

Navigatie starten of stoppen

1. Open de Google Maps-app Google Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Zoek een plaats of tik hierop op de kaart.
  3. Tik linksonder op Routebeschrijving. Als u in plaats daarvan de knop vasthoudt, wordt de navigatie meteen gestart en kunt u stap 4-6 overslaan.
  4. Optioneel: Als u extra bestemmingen wilt toevoegen, tikt u rechtsboven op Meer Meer en dan Extra stop toevoegen. U kunt maximaal negen tussenstops toevoegen. Als u klaar bent, tikt u op Gereed.
  5. Kies een van de volgende opties:
    • Auto: Auto
    • Openbaar vervoer: OV
    • Lopen: Lopen
    • Ritten: Ritservices
    • Fietsen: Fietsen
  6. Als er andere routes beschikbaar zijn, worden deze in grijs weergegeven op de kaart. Als u een alternatieve route wilt volgen, tikt u op de grijze lijn.
  7. Als u de navigatie wilt starten, tikt u op Starten Beginpunt. Als 'Zoeken naar gps' wordt weergegeven, zoekt uw telefoon naar een gps-signaal. U kunt zich bijvoorbeeld in of in de buurt van een tunnel, parkeergarage of andere locatie bevinden waar geen gps-signaal is.
  8. Als u de navigatie wilt stoppen of annuleren, tikt u linksonder op Sluiten Sluiten.

Tips:

Muziek afspelen tijdens het navigeren

U kunt muziek afspelen, onderbreken, overslaan en wijzigen zonder de Google Maps-navigatie te minimaliseren.

1. Open de Google Maps-app Google Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Menu Menu en dan Instellingen en dan Navigatie-instellingen en dan Bedieningselementen voor media afspelen weergeven.
  3. Kies een media-app en dan Volgende en dan OK.
  4. Als u de media-instellingen wilt wijzigen, tikt u op Menu Menu en dan Instellingen en dan Navigatie-instellingen en dan Bedieningselementen voor media afspelen weergeven.
  5. De bedieningselementen voor de mediaspeler die u heeft gekozen, worden in de navigatiemodus van Google Maps onderaan het scherm weergegeven.

Uw standaard muziekservice kiezen met de Google Assistent

U kunt de gewenste muziekstreamingservice selecteren als uw standaard muziekbron wanneer u de Google Assistent tijdens het navigeren gebruikt.

1. Tik op de startknop van uw Android-telefoon of -tablet en houd deze vast, of zeg 'Oké Google'.
  2. Tik rechtsboven op Ontdekken en dan Meer en dan More Instellingen.
  3. Tik op Services en dan Muziek.
  4. Kies een muziekservice. Voor sommige services wordt u mogelijk gevraagd in te loggen bij uw account.

Meer acties bekijken terwijl u de navigatiefunctie gebruikt

Als u meer acties wilt bekijken terwijl u naar een plaats navigeert, tikt u onderaan op de pijl-omhoog Pijl-omhoog. Als u het menu wilt verbergen, tikt u op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.

• Langs route zoeken: Zoek een plaats langs uw route, zoals een restaurant of benzinestation. Meer informatie over hoe u naar plaatsen op uw route zoekt.
  • Satellietkaart weergeven: Bekijk de kaart in meer detail op basis van satellietfoto's.
  • Routebeschrijving: Bekijk een stapsgewijze routebeschrijving.
  • Instellingen: Wijzig uw instellingen, zoals de afstandseenheid.

Gesproken routebeschrijving beluisteren

Wanneer u naar een plaats navigeert, kunt u naar een gesproken routebeschrijving luisteren.

Het volume wijzigen

1. Open de Google Maps-app Google Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Menu Menu en dan Instellingen en dan Navigatie-instellingen en dan Stemniveau.
  3. Kies Luider, Normaal of Zachter.

Dempen, dempen opheffen of meldingen horen

1. Open de Google Maps-app Google Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Start de navigatie.
  3. Tik rechtsboven op Geluid Geluid. Kies vervolgens een van onderstaande opties:
    • Dempen: Tik op Dempen Dempen.
    • Meldingen horen: Tik op Meldingen Meldingen. U krijgt meldingen te horen over bijvoorbeeld de verkeerssituatie, wegwerkzaamheden en ongevallen. U hoort geen stapsgewijze routebeschrijving.
    • Dempen opheffen: Tik op Geluid Geluid.

Problemen met gesproken navigatie oplossen

Stap 1: Schakel het volume van uw apparaat in

Zorg ervoor dat het volume van uw telefoon of tablet is ingeschakeld en niet is gedempt. Nadat u de navigatie heeft gestart, kunt u het volume harder zetten.

Stap 2: Zorg ervoor dat spraak is ingeschakeld in de Maps-app
  1. Open de Google Maps-app Google Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Start de navigatie.
  3. Als het goed is, ziet u rechtsboven de optie Geluid Geluid. Ziet u deze optie niet, tik dan op Dempen Dempen en dan Geluid Geluid. Google Maps kan nu een gesproken routebeschrijving geven.
Stap 3: Zet het volume in de Maps-app hoger
  1. Open de Google Maps-app Google Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Menu Menu en dan Instellingen en dan Navigatie-instellingen en dan Stemniveau.
  3. Kies Luider.
Stap 4: Kies welke luidsprekers u wilt gebruiken
  1. Schakel Bluetooth in op uw telefoon of tablet.
  2. Koppel uw telefoon of tablet aan uw auto.
  3. Stel de bron voor het audiosysteem van uw auto in op Bluetooth.
  4. Open de Google Maps-app Google Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  5. Tik op Menu Menu en dan Instellingen en dan Navigatie-instellingen.
  6. Kies een optie:
    • Als u de navigatieaanwijzingen via de luidsprekers van uw auto wilt horen, schakelt u Stem afspelen via Bluetooth in.
    • Als u de navigatieaanwijzingen via de luidspreker van uw telefoon of tablet wilt horen, schakelt u Stem afspelen via Bluetooth uit.

Opmerkingen:

• In versie 9.13 en hoger van Google Maps voor Android kunt u een testgeluid afspelen. Open hiervoor de Google Maps-app Google Maps en dan Instellingen en dan Navigatie-instellingen en dan Testgeluid afspelen. U hoort dan de tekst 'Zo klinkt het wanneer je met Google Maps navigeert'.
  • Als u uw telefoon of tablet wilt opladen, gebruikt u een USB-kabel voor alleen opladen of een adapter die is aangesloten op een stopcontact of sigarettenaansteker.
Stap 5: Download een gesproken routebeschrijving

Soms wordt een gesproken routebeschrijving niet gedownload of moet deze worden geüpdatet op uw telefoon of tablet. Als dit het geval is, hoort u een bel in plaats van een gesproken routebeschrijving.

1. Controleer of u verbinding heeft met internet. Een gesproken routebeschrijving wordt sneller gedownload als u een goede internetverbinding heeft.
  2. Haal de routebeschrijving op.
  3. Gebruik de Google Maps-app zoals gewoonlijk. Een gesproken routebeschrijving wordt gedownload terwijl de Maps-app geopend is.
  4. Wanneer de gesproken routebeschrijving is gedownload, hoort u een routebeschrijving in plaats van een bel als u naar een plaats navigeert.

Wat u nog meer kunt doen met navigatie

Snelheidslimieten bekijken

Opmerking: Deze functie is niet op alle locaties beschikbaar.

In bepaalde gebieden kunt u tijdens uw reis informatie over snelheidslimieten bekijken.

Op sommige locaties wordt de maximum snelheid weergegeven als een zwart-wit vak Box_speed_limit. Op andere locaties kan de maximum snelheid worden weergegeven als een rood-witte cirkel Circle_speed_limit.

U kunt informatie over snelheidslimieten uitschakelen in uw navigatie-instellingen:

1. Open de Google Maps-app Google Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Menu Menu en dan Instellingen en dan Navigatie-instellingen.
  3. Schakel Snelheidslimieten uit onder Rijopties.

Belangrijk: De snelheidslimieten in Google Maps zijn alleen voor informatieve doeleinden. Houd u aan de maximum snelheden op de verkeersborden tijdens uw reis.

Gesproken routebeschrijving dempen tijdens telefoongesprekken

Als u een oproep ontvangt terwijl u navigatie gebruikt, kunt u de oproep beantwoorden, maar u hoort dan ook een gesproken routebeschrijving, tenzij u deze dempt.

1. Open de Google Maps-app Google Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Menu Menu en dan Instellingen en dan Navigatie-instellingen.
  3. Schakel 'Spraaknavigatie aan bij oproepen' in of uit.
Een andere stem kiezen

Mogelijk kunt u overschakelen naar een andere stem via de instellingen voor tekst naar spraak van uw telefoon of tablet.

1. Ga naar de app Instellingen op uw telefoon of tablet.
  2. Tik op Taal en invoer.
  3. Tik op Spraakuitvoer.
  4. Selecteer onder Voorkeursengine een andere optie voor tekst naar spraak.
  5. De gesproken navigatie maakt nu gebruik van de stem die u heeft geselecteerd. De stem in andere apps wordt hierdoor ook gewijzigd.
De taal wijzigen
  1. Sluit de Google Maps-app Google Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Ga naar de instellingen van uw telefoon of tablet.
  3. Selecteer de taalinstellingen.
  4. Selecteer een andere taal.