Milieuvriendelijkere routes gebruiken in je Google Maps-app

Belangrijk: Deze functies zijn alleen beschikbaar in bepaalde landen of regio's.

Google Maps kan de brandstof- of energie-efficiëntie schatten van verschillende voertuigtypen, waaronder elektrische auto's, auto's met verbrandingsmotor en motorfietsen die op benzine rijden. Hoe brandstof- of energiezuiniger de route is, hoe lager het brandstof- of energieverbruik en de CO2e-uitstoot van je voertuig.

Als deze functie aanstaat, houdt Maps naast het brandstofverbruik rekening met de volgende factoren om de beste route te bepalen:

• Verkeer in realtime
  • Eenvoud van routes
  • Toestand van wegen

Zolang er meerdere routes naar je bestemming zijn, toont Maps naast de snelste route ook altijd de meest efficiënte route.

Als deze functie uitstaat, krijg je de snelste route en houdt Google Maps bij aanbevelingen voor routes geen rekening met brandstof- of energie-efficiëntie. Afhankelijk van het type motor wordt de meest brandstof- of energiezuinige route getoond tussen de alternatieven met een groen blaadje.

Milieuvriendelijkere routes aan- of uitzetten

Belangrijk: Energiezuinige routes voor elektrische voertuigen bevatten geen oplaadstops.

1. Open de Google Maps-app Maps op je mobiele apparaat.
  2. Tik op je profielfoto of initiaal Accounticoon en dan Instellingen Instellingen en dan Navigatie-instellingen.
  3. Scroll naar Routeopties.
  4. Zet Voorkeur voor brandstofzuinige routes aan of uit.

Het type motor kiezen in de Google Maps-app

Belangrijk: Deze instelling geldt alleen voor auto's. Voor motoren gaat Google Maps ervan uit dat je een motor hebt die op benzine rijdt.

1. Open de Google Maps-app Maps op je mobiele apparaat.
  2. Tik op je profielfoto of initiaal Accounticoon en dan Instellingen Instellingen en dan Navigatie-instellingen.
  3. Scroll naar Routeopties.
  4. Tik op Type motor.
  5. Selecteer je motortype op basis van het voertuig dat je rijdt.
    • Een voertuig met een verbrandingsmotor: kies Benzine of Diesel.
    • Een gecomprimeerd aardgas (CNG)- of LPG-voertuig: kies Gas.
    • Een hybride of plug-in hybride die voornamelijk op brandstof werkt: kies Hybride.
    • Een EV of plug-in hybride die voornamelijk op elektriciteit werkt: kies Elektrisch.
  6. Tik op Gereed.

De meest brandstof- of energiezuinige route kan verschillen op basis van het motortype. Zo is het relatieve brandstofverbruik van dieselvoertuigen bijvoorbeeld het hoogst op snelwegen. Hybride en elektrische voertuigen zijn over het algemeen efficiënter bij ritten door de stad en in heuvels, waar ze voordeel kunnen hebben van regeneratief remmen.

Als je geen motortype kiest, is benzine de standaardoptie als het meest voorkomende motortype in de meeste landen en regio's. Voor motorfietsen worden nu alleen benzinemotoren ondersteund.

Je instellingen voor milieuvriendelijkere routes wijzigen nadat je een autoroute hebt gekregen

1. Tik rechtsboven op Menu Meer en dan Opties.
  2. Zet Voorkeur voor brandstofzuinige routes aan of uit.
  3. Tik op de motor die het beste bij je situatie past.
  4. Tik op Gereed.

Berekening van brandstof- en energie-efficiëntie in Google Maps

We schatten het energie- en brandstofverbruik op basis van inzichten van het National Renewable Energy Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie en gegevens van het Europees Milieuagentschap. Deze berekening houdt rekening met factoren die van invloed zijn op je brandstof- en energieverbruik en de CO2e-uitstoot, zoals:

• Gemiddeld brandstof- of energieverbruik voor voertuigen in je regio
  • Steilheid van heuvels op je route
  • Patronen voor langzaam rijdend en stilstaand verkeer
  • Typen wegen, zoals lokale wegen of snelwegen

Maps stelt je de meest brandstof- of energiezuinige route voor als die ongeveer dezelfde aankomsttijd heeft als de snelste route. Als de brandstof- of energiebesparing te klein is of de reistijd aanzienlijk langer is, toont Maps de relatieve brandstof- of energiebesparing van routes zodat je ze kunt vergelijken.

Meer informatie over de technologie achter milieuvriendelijkere routes