Overstappen van Microsoft Outlook naar Gmail

Verschillen tussen Outlook en Gmail

Er zitten veel overeenkomsten maar ook grote verschillen tussen de functies in Microsoft Outlook en Gmail. In dit artikel vergelijken we de Outlook-computer-app met Gmail op het web, en bespreken we de voordelen van een overstap naar Gmail.

Op deze pagina

Alles uitvouwen  |  Alles samenvouwen

Waarom overstappen naar Gmail?

Gmail is een van oorsprong een web-app

Gmail is ontworpen voor internet en is ontworpen voor flexibiliteit en samenwerking. Dat is een voordeel ten opzichte van e-mailapps die zijn ontworpen voor desktopcomputers en om zelfstandig te werken. Voorbeeld:

• Gmail is altijd beschikbaar onderweg: Gmail wordt uitgevoerd in een webbrowser in plaats van in een app op uw computer. Als u een webbrowser gebruikt, kunt u vanaf elke locatie en op elk apparaat eenvoudiger samenwerken aan projecten op het werk of op school.
  • U raakt nooit uw werk kwijt: Uw wijzigingen worden automatisch opgeslagen terwijl u werkt. U hoeft niet steeds op Opslaan te klikken of automatisch opslaan in te stellen.

Gmail-functies worden mogelijk gemaakt door Google AI

Als u overstapt naar Gmail, krijgt u krachtige AI-functies (artificial intelligence), waaronder:

• Smart Compose en gepersonaliseerde suggesties: Krijg gepersonaliseerde schrijfsuggesties terwijl u typt. Zo kunt u sneller berichten schrijven en beantwoorden.  Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail
  • Inbox met tabbladen: Laat Gmail uw berichten automatisch sorteren in categorieën zoals Reclame, Sociaal, Updates en Forums. Zo ziet u eerst uw belangrijkste berichten. Kies uw inboxtype
  • Suggesties voor afmelden: Gmail biedt een makkelijke afmeldknop voor afzenders van promoties, zodat u uw adres met één klik kunt verwijderen van hun mailinglijst. Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail
  • Belangrijkheidsmarkeringen: Laat Gmail eerdere acties gebruiken om te voorspellen welke berichten waarschijnlijk belangrijk voor u zijn en deze te markeren.Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail
  • Spamfilters: Gmail blokkeert automatisch meer dan 99,9 procent van de spam, phishing en malware en beschermt meer dan 1,5 miljard inboxen. U kunt er zeker van zijn dat verdachte e-mails automatisch worden geïdentificeerd en naar de spammap gestuurd. Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail
  • Porren: Gmail kan u herinneren aan berichten die wachten op een reactie door ze weer bovenaan uw inbox te zetten. Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

Gmail kan berichten updaten om de nieuwste content te bekijken

Als u dynamische e-mail aanzet, kunt u taken uitvoeren, zoals reageren op afspraken, vragenlijsten invullen en reacties beantwoorden in Google Documenten, allemaal zonder Gmail te verlaten.Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail

Al uw communicatiekanalen op één plek

Stuur e-mails, gebruik Chat, start videovergaderingen en beheer uw agenda, allemaal vanuit Gmail. Of zoek in één browservenster naar content van al uw communicatiekanalen. Meer informatie over hoe u communicatiekanalen kiest

Wat u anders gaat doen in Gmail

Als u overschakelt naar Gmail, wilt u natuurlijk ook uw bestaande workflows behouden. En hoewel u vaak Outlook-workflows in Gmail kunt repliceren, is het overschakelen een goed moment om nieuwe manieren van werken te ontdekken.

Gebruik de best practices hieronder voor meer informatie over wat u anders doet als u overstapt naar Gmail.

Outlook-workflow Best practices en tips voor Gmail
Samenwerken aan kopieën van documenten: Kopieën van documenten als bijlage naar collega's sturen. Samenwerken aan hetzelfde document: Deel Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties, update de rechten voor delen en reageer op reacties zonder Gmail te verlaten. Meer informatie
Sorteren op afzender: Gebruik de zoekbalk of het filtermenu in je inbox. Berichten zoeken door te zoeken: Zoeken met geavanceerde zoekcriteria, chips en zoekoverlay voor apps. Meer informatie
Berichten die u stuurt markeren als belangrijk: Selecteer de belangrijkheidsmarkering. Slimmere onderwerpen gebruiken: Markeer het belang van het bericht in het onderwerpveld. Meer informatie
Tekst opmaken in e-mails: Pas de indelingen toe in het berichtvenster. Google Documenten gebruiken voor speciale tekstindelingen: Veelgebruikte tekstindelingen toepassen in het berichtvenster. Voor geavanceerde opmaakopties of tabellen kunt u e-mails bewerken en sturen vanuit Google Documenten. Meer informatie
Stemknoppen toevoegen aan een bericht: Voer een poll uit via e-mail. Google Formulieren gebruiken voor enquêtes: Een poll maken met een Google-formulier. Meer informatie
Markeringen gebruiken als vervolgherinneringen: Gebruik markeringen om belangrijke berichten die u krijgt bij te houden. Belangrijke berichten markeren met een ster of de snoozefunctie aanzetten: Markeer berichten met een ster, snooze of markeer ze als belangrijk. Meer informatie
E-mail groeperenGebruik regels, categorieën en mappen. E-mails filteren en labelen: Filters en gekleurde labels toepassen op berichten. Meer informatie
Berichten posten in mappen: Stuur berichten met informatie naar mappen in uw account. Berichten naar uzelf sturen: ken labels toe aan berichten of markeer ze als belangrijk. Meer informatie
Openbare mappen gebruiken: Deel gegevens binnen uw organisatie. Google Drive gebruiken: deel bestanden en mappen in Google Drive. Meer informatie in het Helpcentrum van Editors van Documenten
Een gedeeld postvak gebruiken: Laat meerdere mensen berichten sturen vanaf één e-mailadres. Een e-mailaccount machtigen: Laat meerdere mensen 1 e-mailaccount gebruiken of maak een gezamenlijke inbox.Meer informatie in het Helpcentrum voor Gmail
Automatisch archiveren en en Vegen gebruiken: Stel regels in om automatisch berichten van uw inbox naar het Outlook-archiefbestand te verplaatsen. Filters gebruiken om berichten automatisch te archiveren:Archiveer berichten of stel filters in om automatisch berichten naar het archief voor alle e-mail te verplaatsen. U hoeft geen regels met regelmatige tussenpozen uit te voeren.  Meer informatie

De verschillende functies op een rijtje

In dit gedeelte bespreken we de verschillen tussen Outlook- en Gmail-functies.

Functie of taak Outlook (desktop) Gmail (online)
Uw e-mail openen
Open Outlook op uw computer.
Ga in een browser naar gmail.com. Meer informatie
Een e-mail opstellen Gebruik grammatica- en spellingcontrole. Krijg grammatica, spelling en gepersonaliseerde schrijfsuggesties.Meer informatie
Concepten opslaan Klik op Homeen dan Nieuwe e-mail en dan op Opslaan. Klik op Opstellen. Concepten worden automatisch opgeslagen. Ga naar het label Concepten om een concept te vinden. Meer informatie
Een e-mail als bijlage toevoegen Voeg een Outlook-item toe in het berichtvenster of sleep en zet het neer. Doorsturen als bijlage of slepen en neerzetten. Meer informatie
Bijlagen opslaan Bijlagen opslaan op uw computer. Upload bijlagen naar Google Drive. Meer informatie
Afzonderlijke berichten of gesprekken bekijken Rangschik op gesprek of afzender. Scrol om alle items te bekijken (desktopweergave). Wijzig de gespreksweergave met de snelle instellingen. Bekijk maximaal 100 items per scherm (webweergave). Meer informatie
Reageren op e-mails Klik in het lint op Beantwoorden. Klik in het bericht op Beantwoorden. Gebruik Smart Reply-suggesties voor snelle antwoorden.Meer informatie
Direct reageren op de content van een eerdere e-mail Typ in uw antwoord 'zie mijn antwoord inline hieronder'. Typ vervolgens het vorige bericht. Kopieer de tekst van het vorige bericht naar het antwoord en pas de opmaak van het citaat toe. Typ vervolgens uw antwoord.Meer informatie
Snelkoppelingen aan instellingen toevoegen Pas de instellingen op het lint aan. Aangepaste sneltoetsen toevoegen. Meer informatie

Verschillende namen voor vergelijkbare functies

Outlook en Gmail gebruiken soms verschillende namen voor vergelijkbare functies. In deze tabel ziet u de verschillen.

Outlook Gmail
Mappen Labels
Regels Filters
Nieuw e-mailbericht Opstellen
Bezorging uitstellen Verzenden plannen
Bericht intrekken Verzenden ongedaan maken
Berichten samenvoegen Modus voor multi-sturen
E-mail versleutelen Vertrouwelijke modus
Waarschuwingen Meldingen
Snelonderdelen E-mailtemplates
Negeer gesprekken. Zet gesprekken op Mute.
Ongewenste e-mail Spam
Verwijderde items Prullenbak

Samenwerken en andere apps gebruiken met Gmail

Met Gmail kunt u van de ene communicatiestream naar de andere gaan zonder uw context te wijzigen.

Taak Hoe u dit doet in Gmail (web)
Samenwerken met collega's in Outlook Outlook en Gmail samen gebruiken
Een e-mail bewerken met collega's Samenwerken aan e-mails in een Google-document
Chatten met collega's en content delen in Ruimtes Google Chat gebruiken in Gmail
Makkelijker contact opnemen met collega's Mensen toevoegen aan uw Google-contacten
Videovergaderingen starten en bellen Google Meet gebruiken in Gmail
Vergaderingen en afspraken plannen De zijbalk van Google Agenda gebruiken in Gmail
Een taak maken vanuit een e-mail Een e-mail naar Google Tasks slepen
Notities maken vanuit een e-mail Een e-mail opslaan in Google Keep
Een poll maken Een enquête in Google Formulieren sturen

Wilt u geavanceerde Google Workspace-functies voor uw bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.