Switch from Microsoft Outlook to Gmail

Outlookin ja Gmailin väliset erot

Microsoft Outlookissa ja Gmailissa on monia samoja toimintoja mutta myös merkittäviä eroja. Tässä artikkelissa vertaillaan Outlookin työpöytäsovellusta ja Gmailin verkkosovellusta ja kerrotaan Gmailiin vaihtamisen hyödyistä.

Sisällys

Laajenna kaikki  |  Tiivistä kaikki

Mitä hyötyä Gmailiin vaihtamisesta on?

Gmail on natiivi verkkosovellus

Gmail on suunniteltu käytettäväksi verkossa, joten se on joustava ja soveltuu yhteiskäyttöön. Näiden ominaisuuksien ansiosta Gmailia voidaan käyttää tehokkaammin kuin tietokoneelle asennettavia itsenäisiä sähköpostiohjelmia. Muutamia hyötyjä:

• Gmail on aina käytettävissä paikasta riippumatta. Gmailia käytetään verkkoselaimella tietokoneelle asennetun sovelluksen sijaan. Kun sovellusta käytetään verkkoselaimella, projekteja on helpompi työstää yhdessä paikasta riippumatta sekä töissä että koulussa millä tahansa laitteella.
  • Sisältösi ei koskaan häviä. Muutokset tallennetaan automaattisesti työskentelyn aikana. Sinun ei tarvitse jatkuvasti klikata Tallenna-painiketta tai määrittää automaattista tallennusta.

Gmailin toimintojen taustalla on Googlen tekoäly

Kun vaihdat Gmailiin, saat käyttöösi tekoälyä hyödyntäviä tehokkaita ominaisuuksia:

• Älykäs kirjoittaminen ja personoidut ehdotukset: Saat personoituja ehdotuksia kirjoittamisen aikana. Pystyt kirjoittamaan viestejä ja vastaamaan niihin nopeammin.  Lue lisää Gmailin ohjekeskuksesta
  • Postilaatikon välilehdet: Voit määrittää Gmailin järjestämään viestit automaattisesti luokkiin, joita ovat esimerkiksi Tarjoukset, Sosiaaliset verkostot, Ilmoitukset ja Keskusteluryhmät. Näin näet tärkeimmät viestit aina ensin. Postilaatikon tyypin valinta
  • Tilauksen peruminen: Gmail sisältää näppärän painikkeen, jonka avulla voit nopeasti poistaa osoitteesi mainosviestien lähettäjien postituslistoilta yhdellä klikkauksella. Lue lisää Gmailin ohjekeskuksesta
  • Tärkeysmerkit: Gmail voi hyödyntää aiemmin tekemiäsi toimia määrittääkseen, mitkä viestit merkitään sinulle tärkeiksi. Lue lisää Gmailin ohjekeskuksesta
  • Roskapostisuodattimet: Gmail estää automaattisesti yli 99,9 prosenttia roskapostista, tietojenkalasteluyrityksistä ja haittaohjelmista ja turvaa yli 1,5 miljardia postilaatikkoa. Voit luottaa siihen, että epäilyttävät viestit tunnistetaan ja siirretään roskapostikansioon automaattisesti. Lue lisää Gmailin ohjekeskuksesta
  • Vastausmuistutukset: Gmail muistuttaa sinua älykkäällä tavalla viesteistä, jotka odottavat vastaustasi, tuomalla ne takaisin näkyviin postilaatikon yläosaan. Lue lisää Gmailin ohjekeskuksesta

Gmail päivittää viestejä uusimman sisällön näyttämiseksi

Kun dynaaminen sähköposti on käytössä, voit tehdä toimintoja, kuten reagoida tapahtumiin, täyttää kyselyjä ja vastata kommentteihin, Google Docsissa poistumatta Gmailista. Lue lisää Gmailin ohjekeskuksesta

Viestintäkanavasi ovat samassa paikassa

Lähetä sähköpostia, keskustele chatissa, aloita videokokouksia ja hallinnoi kalenteria suoraan Gmailista. Voit myös hakea sisältöä kaikista viestintäkanavistasi yhdessä selainikkunassa. Lue lisää viestintäkanavien valitsemisesta

Näin Gmail eroaa Outlookista

Kun vaihdat Gmailiin, haluat varmaan edelleen tehdä asioita entiseen tapaan. Vaikka Outlookin työnkulkuja on mahdollista toistaa Gmailissa, vaihtaminen on hyvä tilaisuus tutustua uusiin työskentelytapoihin.

Alla voit tutustua parhaisiin käytäntöihin ja vinkkeihin, joiden avulla opit, mitä kaikkea teet eri tavalla vaihtaessasi Gmailiin.

Outlookin työnkulku Gmailin parhaat käytännöt ja vinkit
Dokumenttien kopioiden yhteiskäyttö: Lähetä kopiot kollegoille sähköpostiliitteinä. Saman dokumentin muokkaaminen yhdessä muiden käyttäjien kanssa: Jaa Google Docs-, Sheets- ja Slides-dokumentteja, päivitä jakamislupia ja vastaa kommentteihin poistumatta Gmailista. Lue lisää
Lajittelu lähettäjän mukaan: Käytä postilaatikon hakukenttää tai suodatinvalikkoa. Viestien etsiminen hakutoiminnolla: Hae tarkennetuilla hakukriteereillä, paloilla ja sovellusten päällisellä haulla. Lue lisää
Lähetettävien viestien merkitseminen tärkeiksi: Valitse suuren tärkeyden merkki. Älykkäiden aiheiden käyttäminen: Korosta viestin tärkeyttä aihekentässä. Lue lisää
Viestin tekstin muotoileminen: Lisää tekstimuotoilut viesti-ikkunassa. Google Docsin käyttäminen tietyille tekstityypeille: Lisää yleisiä tekstimuotoiluja viesti-ikkunassa. Jos haluat käyttää edistyneempiä muotoiluvalintoja tai taulukoita, käytä sähköpostin muokkaamiseen ja lähettämiseen Google Docsia. Lue lisää
Äänestyspainikkeiden lisääminen viesteihin: Järjestä kysely sähköpostin kautta. Kyselyjen luominen Google Formsilla: Järjestä äänestys Google Formsilla. Lue lisää
Merkintöjen käyttäminen seurantamuistutuksina: Seuraa vastaanottamiasi tärkeitä viestejä merkinnöillä. Tärkeiden viestien merkitseminen tähdellä tai siirtäminen myöhemmäksi: Merkitse vastaanottamasi suuren tärkeyden viestit tähdellä tai muulla merkillä tai siirrä ne myöhemmäksi. Lue lisää
Viestien ryhmitteleminen: Käytä sääntöjä, kategorioita ja kansioita. Viestien suodattaminen ja tunnisteiden lisääminen: Käytä suodattimia ja lisää viesteihin tunnisteita. Lue lisää
Viestien järjestäminen kansioihin: Siirrä tiedoteviestit tilisi kansioihin. Viestien lähettäminen itselle: Lisää viesteihin tunnisteita tai merkitse ne tärkeiksi. Lue lisää
Julkisten kansioiden käyttäminen: Jaa tietoa organisaatiollesi. Google Driven käyttäminen: Jaa tiedostoja ja kansioita Google Drivessa. Lue lisää Docs-editorien ohjekeskuksesta
Jaetun postilaatikon käyttäminen: Salli useiden käyttäjien lähettää viestejä samasta sähköpostiosoitteesta. Valtuutettujen käyttäjien lisääminen sähköpostitiliin: Salli useiden käyttäjien käyttää samaa sähköpostitiliä tai luo yhteiskäyttöpostilaatikko. Lue lisää Gmailin ohjekeskuksesta
Automaattisen arkistoinnin käyttäminen ja poistotoiminto: Luo sääntöjä, jotka aika ajoin siirtävät viestejä postilaatikosta Outlookin arkistotiedostoon. Viestien arkistoiminen automaattisesti suodattimien avulla:Arkistoi viestejä tai aseta suodattimia siirtämään viestejä automaattisesti arkistoon. Sääntöjä ei tarvitse aikatauluttaa aktivoitumaan säännöllisesti. Arkistoidut viestit löytyvät tunnisteella Kaikki viestitLue lisää

Pikaopas ominaisuuksien eroihin

Tässä osiossa kuvataan, miten Outlookin ja Gmailin toiminnot eroavat toisistaan.

Ominaisuus tai toiminto Outlook (työpöytäsovellus) Gmail (verkkosovellus)
Sähköpostin avaaminen
Avaa Outlook tietokoneella.
Siirry millä tahansa selaimella osoitteeseen gmail.com. Lue lisää
Sähköpostin kirjoittaminen Käytä kieliopin tarkistusta ja oikolukua. Hyödynnä kielioppia, oikeinkirjoitusta ja viestin personointia koskevia suosituksia. Lue lisää
Luonnosten tallennus Klikkaa Etusivu ja sitten Uusi sähköposti ja klikkaa sitten Tallenna. Valitse Kirjoita. Luonnokset tallennetaan automaattisesti. Lue lisää
Viestin liittäminen toiseen viestiin Lisää Outlook-kohde viesti-ikkunassa tai vedä kohde viestiin. Lähetä viesti edelleen liitteenä tai vedä se toiseen viestiin. Lue lisää
Liitteiden tallentaminen Tallenna liitteitä tietokoneelle. Lataa liitetiedostot Google Driveen. Lue lisää
Yksittäisten viestien tai keskusteluketjujen katsominen Järjestä viestit keskustelun tai lähettäjän mukaan. Vieritä nähdäksesi kaikki viestit tai keskustelut (tietokonenäkymä). Voit vaihtaa keskustelunäkymää pika-asetuksista. Näytöllä voi näkyä kerralla enintään sata viestiä tai keskustelua (tietokoneella). Lue lisää
Sähköpostiin vastaaminen Klikkaa nauhasta Vastaa. Klikkaa viestistä Vastaa. Voit käyttää Smart Reply ‑ehdotuksia nopeisiin vastauksiin. Lue lisää
Edellisen viestin sisältöön vastaaminen suoraan Kirjoita vastaukseesi "katso vastaukseni upotettuna alta". Kirjoita sitten suoraan edelliseen viestiin. Kopioi vastaukseesi tekstiä aiemmasta viestistä ja lisää lainausmuotoilu. Kirjoita sitten vastauksesi. Lue lisää
Pikanäppäinten lisääminen asetuksiin Muokkaa nauhan asetuksia. Lisää omia pikanäppäimiä toistuville toiminnoille. Lue lisää

Samankaltaisten ominaisuuksien eri nimet

Samoista toiminnoista saatetaan käyttää eri nimiä Outlookissa ja Gmailissa. Erot on lueteltu seuraavassa taulukossa.

Outlook Gmail
Kansiot Tunnisteet
Säännöt Suodattimet
Uusi viesti Kirjoita viesti
Viivästä toimitusta Ajoita lähetys
Viestin peruuttaminen Kumoa lähettäminen
Postin yhdistäminen Monilähetystila
Salaa viesti Luottamukselliset-asetus
Ilmoitukset Ilmoitukset
Pikaosat Sähköpostimallit
Keskustelujen huomiotta jättäminen Keskustelujen ohittaminen
Roskaposti Roskaposti
Poistetut Roskakori

Yhteistyön tekeminen ja muiden sovellusten käyttäminen Gmailin avulla

Gmailin avulla voit siirtyä yhdestä keskustelusta toiseen vaihtamatta ohjelmaa.

Tehtävä Toiminto Gmailin verkkosovelluksessa
Työskenteleminen yhdessä työkavereiden kanssa Outlookissa Outlookin ja Gmailin käyttäminen yhdessä
Viestin muokkaaminen työkavereiden kanssa Viestin sisällön muokkaaminen yhdessä Google Docsissa
Työkavereiden kanssa chattaaminen ja sisällön jakaminen tiloissa Google Chatin käyttäminen Gmailissa
Yhteyden pitäminen työkavereihin Henkilöiden lisääminen Google-yhteystietoihin
Videokokousten aloittaminen ja äänipuhelujen soittaminen Google Meetin käyttäminen Gmailissa
Kokousten ja tapaamisten ajoittaminen Google Kalenterin käyttäminen Gmailin sivupalkissa
Tehtävän luominen viestistä Viestin vetäminen Google Tasksiin
Muistiinpanojen luominen viestistä Viestin tallennus Google Keepiin
Kyselyn järjestäminen Google Forms ‑kyselyn lähettäminen

Google, Google Workspace ja niihin liittyvät merkit ja logot ovat Google LLC:n tavaramerkkejä. Muut yritysten ja tuotteiden nimet voivat olla niihin liittyvien yritysten tavaramerkkejä.