Gmail gebruiken met een schermlezer

Gebruik de tips op deze pagina om optimaal gebruik te maken van Gmail met een schermlezer voor desktops.

Opmerking: Als je Gmail gebruikt in eenvoudige html, volg je deze tips.

Sneltoetsen inschakelen

Opmerking: Als je JAWS gebruikt, schakel je eerst de visuele cursor uit door op Insert + z te drukken. Druk nogmaals op z om de visuele cursor weer in te schakelen.

1. Open Gmail.
  2. Open het menu Instellingen en selecteer vervolgens Instellingen.
  3. Selecteer in het gedeelte Sneltoetsen de optie Sneltoetsen inschakelen.
  4. Selecteer onder aan de pagina Wijzigingen opslaan.

Je kunt de volledige lijst met sneltoetsen bekijken of op ? (Shift + /) drukken als je in Gmail bent.

Schermlezers en browsers die je kunt gebruiken

Gmail werkt met deze browsers en schermlezers:

• Chrome met VoiceOver op een Mac
  • Chrome met ChromeVox op Chromebooks
  • Firefox met NVDA of JAWS op Windows

Meer informatie over wat er nieuw is in Gmail

Gmail heeft nieuwe manieren om je inbox te organiseren, toekomstige afspraken te bekijken en actie te ondernemen voor e-mails.

Snel actie ondernemen voor je berichten

E-mail organiseren vanuit je inbox

Je kunt snel actie voor een bericht ondernemen zonder het te openen.

1. Druk op g en vervolgens op i om naar de inbox te gaan.
  2. Druk op de pijl-omlaag of pijl-omhoog om door berichten te bladeren.
  3. Druk op x om het bericht te selecteren en druk vervolgens op de spatiebalk om een actie uit te voeren.
  4. Druk op Shift + Tab totdat je de opties bereikt die je op het bericht wilt toepassen, zoals 'Snoozen', 'Markeren als ongelezen', 'Verwijderen' of 'Archiveren'.

E-mails tot een later tijdstip snoozen

Stel je e-mails uit naar een latere datum of een andere tijd die beter uitkomt. Meer informatie over hoe je e-mails kunt snoozen.

Voorgestelde antwoorden en opvolgmails gebruiken

Reageer snel op e-mails met korte standaardantwoorden die worden weergegeven op basis van het bericht dat je hebt ontvangen. Voorgestelde antwoorden worden aan het einde van een gesprekspagina weergegeven. Meer informatie over het gebruik van 'Slim beantwoorden'.

Mogelijk tref je bovenaan je inbox oude e-mails aan met een suggestie voor een antwoord of opvolgmail. Meer informatie over het weergeven of verbergen van deze herinneringen voor opvolging.

De weergave van je inbox aanpassen

Je weergavedichtheid wijzigen

Wijzig hoe ruim of compact de weergave van je inbox moet zijn. Ga naar Instellingen en dan Weergavedichtheid.

Tip: Als je Standaard kiest, zie je een voorbeeld van je bijlagen in je inbox.

Het menu weergeven of verbergen

Je kunt je inbox vergroten of verkleinen via het hoofdmenu Menu.

Agenda, Tasks, Keep en add-ons bekijken

Je kunt nu Google Agenda, Keep, Tasks en add-ons in een zijvenster gebruiken terwijl je Gmail gebruikt. De tools in het zijvenster zijn standaard samengevouwen. Als je naar het zijvenster wilt gaan en een van de tools wilt uitvouwen, volg je deze stappen:

1. Gebruik deze sneltoetsen om naar het zijvenster te gaan:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (punt) of Ctrl + Alt + , (komma)
    • Chromebook: Alt + Shift + . (punt) of Alt + Shift + , (komma)
    • Mac: ⌘ + Optie + . (punt) of ⌘ + Optie + , (komma).
  2. Druk in het zijvenster op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om door de lijst met tools te bladeren: Agenda, Keep, Tasks en add-ons.
  3. Druk op Enter om de gewenste tool uit te vouwen.
  4. Je kunt in het zijvenster de volgende acties uitvoeren zonder Gmail te verlaten:
    • Agenda: controleer je dagelijkse schema, klik op afspraken om deze te bewerken, maak nieuwe afspraken en ga vooruit naar geplande afspraken.
    • Keep: maak checklists en notities.
    • Tasks: voeg takenlijstjes en deadlines toe.
    • Add-ons: download extra Gmail-tools om het beheer van je mail nog makkelijker te maken.
  5. Gebruik deze sneltoetsen om naar Gmail terug te keren terwijl het zijvenster is geopend:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (punt) of Ctrl + Alt + , (komma)
    • Chromebook: Alt + Shift + . (punt) of Alt + Shift + , (komma)
    • Mac: ⌘ + Optie + . (punt) of ⌘ + Optie + , (komma).
  6. Als je het zijvenster wilt sluiten, druk je op Shift + Tab totdat je Sluiten bereikt. Druk vervolgens op Enter.

Meer informatie over hoe je Agenda, Keep, Tasks en add-ons kunt gebruiken met Gmail.

E-mails en bijlagen vertrouwelijk verzenden

Schakel de vertrouwelijke modus in om gevoelige berichten en documenten te beschermen.

De vertrouwelijke modus gebruiken:

1. Stel een e-mail op of beantwoord een e-mail.
  2. In het venster 'Opstellen' gebruik je Tab of een andere navigatieoptie om De vertrouwelijke modus in-/uitschakelen te vinden. Druk vervolgens op Enter.
  3. In het dialoogvenster 'Vertrouwelijke modus' kun je:
  • Een vervaldatum instellen
  • Vereisen dat er een toegangscode wordt ingevoerd
  • Voorkomen dat een bericht wordt doorgestuurd, gedownload en gekopieerd en geplakt

Meer informatie over e-mails en bijlagen vertrouwelijk verzenden.

Feedback verzenden

Als je feedback over de nieuwe vormgeving van Gmail wilt geven, klik je rechtsboven op Instellingen Instellingen en dan Feedback verzenden.

Informatie over de lay-out van Gmail

Hoofdgedeelte

Browsen door e-mails en e-mails lezen. Het oriëntatiepunt voor dit gedeelte is 'Algemeen'.

Als je een gesprekkenlijst bekijkt, is de kop daarvan 'Gesprekken'. Als je een individueel gesprek bekijkt, is de kop het onderwerp.

Gesprekslijst

Als iemand reageert op een bericht dat jij hebt verzonden, worden de berichten in een gesprek met hetzelfde onderwerp geplaatst. De onderwerpen van gesprekken worden vermeld in een tabel. Als je een gesprek wilt lezen, selecteer je het onderwerp.

• Schakelen tussen categorieën: Je berichten worden ook georganiseerd in categorieën, zoals Sociaal, Reclame en Forums. Als je naar een andere categorie wilt overschakelen, druk je op Tab en selecteer je een categorie.
  • Berichten selecteren: Druk op x om een gesprek te selecteren. Wanneer je een gesprek selecteert, kun je ook de knoppen Archiveren, Spam melden en Verwijderen gebruiken.

Gesprekspagina

• Het laatste bericht en eventuele ongelezen berichten worden uitgevouwen.
  • Gebruik de sneltoetsen j en k om naar de volgende en vorige gesprekken te gaan.
  • Gebruik de sneltoetsen n en p om naar de volgende en vorige berichten in het gesprek te gaan.

Navigatielijst

Dit gedeelte bevat het volgende:

1. De knop Opstellen: Een nieuw bericht verzenden. Als je sneltoetsen hebt ingeschakeld, druk je op c (van 'compose').
  2. Mappen en labels: Ga naar je Inbox, Verzonden berichten, Concepten, Prullenbak of labels die je hebt gemaakt. Als je een nieuw label wilt maken, selecteer je Meer en daarna Nieuw label maken.

Als je een ander 'navigatiegedeelte' selecteert, zoals Inbox, Concepten of andere Gmail-labels, worden berichten in die labels in het Hoofdgedeelte weergegeven.

Tip: Druk op de pijl naar links of naar rechts om te schakelen tussen het hoofdgedeelte en het gedeelte Navigatie.

Chat

Het oriëntatiepunt voor dit gedeelte is 'Aanvullend'. Start chats, telefoongesprekken of videogesprekken.

Als de kop 'Chat' is, gebruik je de oude versie van de chat. Upgrade naar het nieuwe Google Hangouts voor de beste ervaring met een schermlezer:

1. Open Gmail.
  2. Selecteer onder de kop 'Chat' de optie Opties.
  3. Selecteer Probeer het nieuwe Hangouts.

Opties voor je Google-account

Het oriëntatiepunt voor dit gedeelte is 'Banner'. Zoek naar links en menu's die verband houden met je Google-account:

• Apps: Ga naar andere Google-apps, zoals Drive, Agenda of Maps.
  • Ongelezen meldingen: Bekijk meldingen (bijvoorbeeld als iemand iets toevoegt aan een gedeeld album in Google Foto's).
  • Account: Log uit, voeg een account toe, bekijk je accountgegevens of lees het privacybeleid van Google.

Zoeken

Het oriëntatiepunt voor dit gedeelte is 'Zoeken'. Als je de focus naar het zoekvak wilt verplaatsen, druk je op /.

Een bericht verzenden

1. Open Gmail.
  2. Er zijn twee manieren om een nieuw bericht op te stellen:
    • Als je sneltoetsen hebt ingeschakeld, druk je op c (van 'compose').
    • In de navigatielijst aan de linkerkant ga je naar Opstellen en druk je op Enter.
  3. Voeg ontvangers toe aan het veld Aan.
  4. Voeg een onderwerp toe.
  5. Schrijf je bericht.
  6. Selecteer onder aan de pagina Verzenden.

Spellingcontrole

Controleer op verkeerd gespelde woorden voordat je een bericht verzendt.

1. Nadat je klaar bent met het typen van je bericht, druk je op Tab totdat je 'Meer opties' hoort. Druk vervolgens op Enter.
  2. Selecteer Spelling controleren.
  3. Druk op Ctrl of ⌘ + ' om spelfouten te zoeken.
  4. Druk op Ctrl of ⌘ + m om een lijst met suggesties weer te geven.
  5. Kies de juiste spelling.

In berichten zoeken

1. Open Gmail.
  2. Druk op / om naar het vak Zoeken te gaan.
  3. Typ in het zoekvak de termen waarnaar je zoekt.
  4. Druk op Enter.

Als je de gewenste berichten niet kunt vinden, klik je in het zoekvak en selecteer je Zoekopties weergeven. Hierdoor wordt een pagina geopend met meer manieren om je zoekresultaten te filteren.

Tip: Je kunt ook zoekoperators gebruiken om je zoekresultaten te filteren.

Ongelezen berichten zoeken

1. Open Gmail.
  2. Druk op / om naar het vak Zoeken te gaan.
  3. Typ in het zoekvak is:unread.
  4. Druk op Enter.

Berichten van een bepaalde afzender zoeken

1. Open Gmail.
  2. Druk op / om naar het vak Zoeken te gaan.
  3. Typ in het zoekvak sender: gevolgd door de naam van de afzender.
  4. Druk op Enter.

Berichten in een map of met een label zoeken

1. Open Gmail.
  2. Selecteer in het gedeelte Navigatie een map of label, zoals Verzonden berichten.
  3. Ga naar het hoofdgedeelte voor een lijst met gesprekken in die map of met dat label.

Berichten organiseren met behulp van labels

Je kunt je e-mails ordenen door labels in te stellen. Labels werken als mappen, maar je kunt meerdere labels aan een bericht toevoegen.

Een label maken

1. Open Gmail.
  2. Selecteer in het gedeelte Navigatie de optie Meer.
  3. Selecteer Nieuw label maken.
  4. Geef een nieuwe labelnaam op.
  5. Selecteer Maken.

Een label aan berichten toevoegen

1. Open Gmail.
  2. Selecteer de berichten die je wilt labelen.
  3. Selecteer de knop Labels en kies vervolgens een label.