Gmailin käyttö näytönlukuohjelman kanssa

Tämän sivun ohjeilla Gmailin käyttö tietokoneen näytönlukuohjelman kanssa sujuu jouhevasti.

Huom. Jos käytät Gmailin HTML-vakionäkymää, noudata näitä ohjeita.

Pikanäppäinten käyttöönotto

Huom. Jos käytössäsi on JAWS, poista ensin virtuaalikohdistin käytöstä painamalla Insert + z + z.

1. Avaa Gmail.
  2. Avaa Asetukset-valikko ja valitse Asetukset.
  3. Valitse Pikanäppäimet-osiossa Pikanäppäimet ovat käytössä.
  4. Valitse alareunassa Tallenna muutokset.

Siirry pikanäppäinten luetteloon tai paina ?, kun olet Gmailissa.

Yhteensopivat näytönlukuohjelmat ja selaimet

Gmailia voi käyttää näillä selaimilla ja näytönlukuohjelmilla:

• Chrome ja VoiceOver Macissa
  • Chrome ja ChromeVox Chromebookeissa
  • Firefox ja NVDA tai JAWS Windowsissa.

Gmailin ulkoasun perusteet

Gmailin osiot:

Pääsisältöosio

Tässä osiossa voit selata ja lukea viestejä. Tämä on pääsisältöosio.

Jos tarkastelet keskusteluluetteloa, otsikkona on Keskustelut. Jos tarkastelet yksittäistä keskustelua, otsikko on viestin aihe.

Keskusteluluettelo

Kun joku vastaa lähettämääsi viestiin, viestit ryhmitellään saman aiheen alle yhdeksi keskusteluksi. Keskustelujen aiheet näkyvät taulukkona. Voit lukea keskustelun valitsemalla aiheen.

• Luokasta toiseen siirtyminen: Viestit järjestetään luokkiin, joita ovat esim. Sosiaaliset verkostot, Tarjoukset ja Keskusteluryhmät. Voit siirtyä luokasta toiseen painamalla sarkainta ja valitsemalla luokan.
  • Viestien valitseminen: Valitse keskustelu painamalla x. Keskustelun valitsemisen jälkeen voit käyttää myös Arkistoi-, Merkitse roskapostiksi- tai Poista-painikkeita.

Keskustelusivu

• Viimeisin viesti ja kaikki lukemattomat viestit laajennetaan.
  • Jos pikanäppäimet ovat käytössä, voit siirtyä edelliseen tai seuraavaan keskusteluun painamalla n tai p.

Navigointiluettelo

Tämän osion sisältö:

1. Kirjoita-painike: Tästä voit kirjoittaa uuden viestin. Jos pikanäppäimet ovat käytössä, paina c.
  2. Kansiot ja tunnisteet: Tästä pääset postilaatikkoon, lähetettyihin viesteihin, luonnoksiin ja muihin luomiisi tunnisteisiin. Jos esimerkiksi valitset Lähetetyt, lähettämäsi viestit näkyvät pääsisältöosiossa.

Vinkki: Voit siirtyä navigointiluettelon ja pääsisältöosion välillä painamalla oikealle tai vasemmalle osoittavia nuolinäppäimiä.

Chat

Tämä on täydentävä osio. Tässä voit aloittaa chatteja, soittaa puheluita tai videopuheluita.

Jos otsikkona on Chat, käytössäsi on chatin vanha versio. Päivitä uusimpaan Google Hangouts ‑versioon, jotta näytönlukuohjelman käyttö sujuu jouhevasti. Toimi näin:

1. Avaa Gmail.
  2. Valitse Chat-otsikon alapuolella Asetukset.
  3. Valitse Kokeile uutta Hangouts-palvelua.

Google-tilin asetukset

Tämä on Banneri-osio. Tästä löytyvät Google-tiliin liittyvät linkit ja valikot:

• Google-sovellukset: Tästä pääset muihin Googlen sovelluksiin, kuten Driveen, Kalenteriin tai Mapsiin.
  • Google-ilmoitukset: Tässä voit tarkastella ilmoituksia. (Saat ilmoituksen esimerkiksi silloin, kun joku lisää kuvia Google Kuvien jaettuun albumiin.)
  • Google-tili: Tässä voit kirjautua ulos, lisätä tilin, tarkastella tilin tietoja tai lukea Googlen tietosuojakäytännön.

Haku, yhteystiedot ja työlista

Tämä on Haku-osio. Voit valita myös Yhteystiedot- tai Työlista-vaihtoehdon.

Voit siirtää kohdistimen hakukenttään painamalla /.

Viestien lähettäminen

Viestin kirjoittaminen

1. Avaa Gmail.
  2. Voit kirjoittaa uuden viestin seuraavilla tavoilla:
  1. Lisää vastaanottajat Vast. ott. ‑kenttään.
  2. Lisää aihe.
  3. Kirjoita viestisi.
  4. Valitse sivun alareunassa Lähetä.

Oikeinkirjoituksen tarkistus

Tarkista viestin oikeinkirjoitus ennen sen lähettämistä.

1. Avaa Gmail.
  2. Paina sarkainta, kunnes kuulet Lisäasetukset-vaihtoehdon ja paina sitten Enter.
  3. Valitse Tarkista oikeinkirjoitus.
  4. Voit etsiä kirjoitusvirheet painamalla Ctrl tai + ' (heittomerkki) tai ; (puolipiste).
  5. Voit avata oikeinkirjoitusehdotukset painamalla Ctrl tai + m.
  6. Valitse oikea kirjoitustapa.

Viestien haku

1. Avaa Gmail.
  2. Kirjoita hakusanat hakukenttään.
  3. Paina Enter

Jos etsimäsi viestit eivät löydy, valitse hakukentästä Tarkennettu haku. Näytölle avautuu sivu, jolla voit suodattaa hakutuloksia eri tavoilla.

Vinkki: Voit suodattaa hakutuloksia myös hakuoperaattoreilla.

Lukemattomien viestien etsiminen

1. Avaa Gmail.
  2. Kirjoita hakukenttään is:unread.
  3. Paina Enter

Tietyn lähettäjän viestien haku

1. Avaa Gmail.
  2. Kirjoita hakukenttään from: ja lähettäjän nimi.
  3. Paina Enter

Kansiossa tai tunnisteessa olevien viestien haku

1. Avaa Gmail.
  2. Valitse navigointiosiossa kansio tai tunniste, kuten Lähetetyt.
  3. Siirry kyseisessä kansiossa tai tunnisteessa olevan keskusteluluettelon pääsisältöosioon.

Viestien järjestäminen tunnisteiden avulla

Voit järjestää postilaatikon sähköposteja määrittämällä tunnisteita. Tunnisteita käytetään kansioiden tapaan. Yhteen viestiin voi kuitenkin lisätä useita tunnisteita.

Tunnisteen luominen

1. Avaa Gmail.
  2. Valitse jokin viesti.
  3. Valitse Tunnisteet ja sitten Luo uusi tunniste.
  4. Kirjoita uuden tunnisteen nimi.
  5. Valitse Luo.

Tunnisteen lisääminen viestiin

1. Avaa Gmail.
  2. Valitse viestit, joihin haluat lisätä tunnisteita.
  3. Paina Tunnisteet-painiketta ja valitse tunniste.