Vertrouwelijke e-mails sturen en openen

Je kunt berichten en bijlagen sturen via de vertrouwelijke modus van Gmail om gevoelige informatie te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Je kunt de vertrouwelijke modus gebruiken om een vervaldatum voor berichten in te stellen of op elk gewenst moment de toegang in te trekken. Voor de ontvangers van het vertrouwelijke bericht zijn de opties voor doorsturen, kopiëren, afdrukken en downloaden uitgeschakeld.

Opmerking: Hoewel de vertrouwelijke modus verhindert dat ontvangers je e-mail per ongeluk kunnen delen, kan niet worden voorkomen dat de ontvangers screenshots of foto's maken van je berichten of bijlagen. Ontvangers met schadelijke programma's op hun computer kunnen je berichten of bijlagen mogelijk nog altijd kopiëren of downloaden.

Zie hoe vertrouwelijke e-mails werken

In this animation for confidential mode in Gmail, Lisa clicks the confidential mode icon at the bottom of the message, then sends a confidential message to Sam
Opmerking: De inhoud van deze animatie is momenteel alleen beschikbaar in het Engels.

Vertrouwelijke berichten en bijlagen sturen

Belangrijk: Als je Gmail gebruikt met je werk- of schoolaccount, neem je contact op met je beheerder om ervoor te zorgen dat je de vertrouwelijke modus kunt gebruiken.

1. Ga op je computer naar Gmail.
  2. Klik op Opstellen .
  3. Klik rechtsonder in het venster op Vertrouwelijke modus aanzetten .
    Tip: Als je de vertrouwelijke modus al hebt aangezet voor een e-mail, klik je onderaan de e-mail op Bewerken.
  4. Stel een vervaldatum en toegangscode in. Deze instellingen gelden voor zowel de e-mailtekst als eventuele bijlagen.
    • Als je Geen sms-toegangscode kiest, kunnen ontvangers die de Gmail-app gebruiken het bericht rechtstreeks openen. Ontvangers die geen Gmail gebruiken, krijgen een toegangscode via e-mail.
    • Als je Sms-toegangscode kiest, krijgen ontvangers een toegangscode via sms. Zorg ervoor dat je het telefoonnummer van de ontvanger opgeeft, niet je eigen telefoonnummer.
  5. Klik op Opslaan.

De toegang vroegtijdig intrekken

Je kunt voorkomen dat een ontvanger de e-mail vóór de vervaldatum bekijkt.

1. Open Gmail op je computer.
  2. Klik links op Verzonden.
  3. Open de vertrouwelijke e-mail.
  4. Klik op Toegang intrekken.

Een e-mail openen die in de vertrouwelijke modus is gestuurd

Als de afzender de e-mail heeft gestuurd in de vertrouwelijke modus, geldt het volgende:

• Je kunt het bericht en de bijlagen bekijken tot de vervaldatum of tot de afzender de toegang intrekt.
  • Opties om de tekst en bijlagen te kopiëren, te plakken, te downloaden, af te drukken en door te sturen zijn uitgeschakeld.
  • Je moet mogelijk een toegangscode invoeren om de e-mail te openen.

Ik gebruik een Gmail-account

1. Open de e-mail.
  2. Als de afzender geen sms-toegangscode vereist:
    • Als je de nieuwste Gmail-apps (web of mobiel) gebruikt, zie je de e-mail direct als je deze opent.
    • Als je een andere e-mailclient gebruikt, open je de e-mail, klik je op de link E-mail bekijken en log je in met je Google-inloggegevens om het bericht te bekijken.
  3. Als de afzender een sms-toegangscode vereist:
    • Selecteer Toegangscode verzenden.
    • Controleer je sms-berichten voor de toegangscode.
    • Voer de toegangscode in en klik daarna op Verzenden.

Ik gebruik een ander e-mailaccount

1. Open de e-mail. Selecteer de link De e-mail weergeven.
  2. Er wordt een nieuwe pagina geopend. Selecteer Toegangscode verzenden.
    • Controleer je sms-berichten of e-mails voor de toegangscode.
    • Voer de toegangscode in en klik daarna op Verzenden.

Ik krijg een foutmelding

E-mail is verlopen

De afzender heeft mogelijk de e-mail verwijderd of je toegang ingetrokken vóór de vervaldatum. Neem contact op met de afzender om je langer de tijd te geven of om de e-mail opnieuw te ontvangen.

Het opgegeven nummer is voor een niet-ondersteund land

Je kunt sms-toegangscodes alleen toevoegen voor telefoonnummers uit de volgende regio's:

• Noord-Amerika
  • Zuid-Amerika
  • Europa
  • Australië
  • Azië: India, Korea en Japan
Van account wisselen
Zorg ervoor dat je bent ingelogd op het juiste Google-account dat is gekoppeld aan het e-mailadres van de ontvanger. Probeer vervolgens de e-mail opnieuw te openen.