Handleiding voor gebruikers van schermlezers die overstappen van de eenvoudige HTML-weergave naar de standaardweergave in Gmail

De standaardweergave in Gmail heeft meer functies en is gebruiksvriendelijker dan de eenvoudige HTML-weergave. In de standaardweergave is Gmail een web-app met sneltoetsen waarmee je snel acties kunt uitvoeren en in de interface kunt navigeren. In een web-app gebruik je app-sneltoetsen om te navigeren op en interactie te hebben met de site. Op een webpagina gebruik je sneltoetsen (of opdrachten) voor schermlezers om te navigeren op en interactie te hebben met de pagina.

Als je Gmail in de eenvoudige HTML-weergave gebruikt, vind je in deze handleiding meer informatie over hoe je de standaardweergave in Gmail kunt gebruiken als webpagina met je schermlezer.

Tips:

Instellingen updaten

Als je een schermlezer gebruikt met de eenvoudige HTML-weergave, update je de instellingen om de standaardweergave te gebruiken.

De compacte weergave gebruiken in Gmail

Als je ook een vergrootglas gebruikt, kun je een compacte weergave van je inbox gebruiken die lijkt op de eenvoudige HTML-weergave.

Ga in de bovenste header met de Tab-toets naar de knop Instellingen en druk op Enter om het menu Snelle instellingen te openen. Je kunt ook navigatieopdrachten voor knoppen van de schermlezer gebruiken.

Als Snelle instellingen is geopend, ga je met de Tab-toets naar de keuzerondjes en kies je Compact.

Inbox-instellingen updaten

Zo vind je aanvullende inbox-instellingen:

1. Open het menu Snelle instellingen.
  2. Ga met de Tab-toets (of Shift + Tab) naar de knop Alle instellingen bekijken.
  3. Druk op Enter.
    • Er wordt een pagina geopend met meer instellingen dan de eenvoudige HTML-weergave.
    • De focus staat op het tabblad Algemeen.
  4. Druk vanaf Algemeen 2 keer op de Tab-toets om naar het tabblad Inbox te gaan.
  5. Druk op Enter.

Inboxcategorieën verwijderen

Doe het volgende op het tabblad Inbox:

1. Gebruik de virtuele cursor van je schermlezer of de browsemodus om door de selectievakjes te navigeren.
  2. Druk op de spatiebalk om de volgende opties uit te vinken:
    • Reclame
    • Sociaal
    • Updates
    • Forums

Nadat je inboxcategorieën hebt verwijderd, worden alle e-mails gegroepeerd in de primaire inbox.

Tip: Als je e-mails liever in deze categorieën groepeert, check je hoe je inboxcategorieën instelt.

Het leesvenster uitzetten

Als de focus op een bericht in je gesprekslijst staat, wordt in het leesvenster de inhoud van het bericht getoond. Als je wilt dat de pagina responsiever en makkelijker te navigeren is, zet je het leesvenster uit.

Doe het volgende op het tabblad Inbox:

1. Ga met de Tab-toets naar het selectievakje Leesvenster aanzetten.
  2. Druk op de spatiebalk om dit vakje uit te vinken.

Belangrijkheidsmarkeringen uitzetten

Als je belangrijkheidsmarkeringen aan laat staan, wordt in de standaardweergave de belangrijkheidsstatus voorgelezen en wordt er een extra selectievakje toegevoegd aan de gesprekslijst. In de eenvoudige HTML-weergave werden belangrijkheidsmarkeringen niet voorgelezen vanwege de standaard leesmethode op interpunctieniveau, dus misschien wil je belangrijkheidsmarkeringen uitzetten.

Doe het volgende op het tabblad Inbox:

1. Ga met de Tab-toets naar het keuzerondje Markeringen tonen.
  2. Druk op de pijl-omlaag om Geen markeringen te selecteren.

Wijzigingen opslaan

Nadat je de inboxinstellingen hebt geüpdatet, ga je met de Tab-toets naar de knop Wijzigingen opslaan en druk je op Enter. De focus wordt weer op de Gmail-gesprekslijst geplaatst.

Instellingen voor de schermlezer aanpassen

Moderne schermlezers passen zich automatisch aan web-apps zoals Gmail aan door de toetsenbordfocus te volgen als die beweegt. Dit kan nuttig zijn, maar hierbij kun je geen sneltoetsen met één letter van de schermlezer gebruiken om te navigeren in Gmail als webpagina.

Zo voorkom je dat je schermlezer zich automatisch aanpast aan Gmail:

• JAWS: Zet in de instellingen de Auto Forms Mode uit.
  • NVDA: Zet in de instellingen voor de browsemodus de responsiviteit voor focus en bewegingen van het inlasteken uit.

Je kunt Gmail dan nog steeds gebruiken in de standaardweergave als webpagina met JAWS of NVDA.

Als je Gmail als web-app wilt gebruiken met ChromeVox of Voiceover, ga je naar Gmail gebruiken met een schermlezer.

Nadat je deze instellingen hebt geüpdatet, reset je schermlezer de virtuele of browsefocus misschien naar bovenaan de pagina in Gmail. Als dit gebeurt, navigeer je weer naar je vorige locatie.

Nieuwe sneltoetsen aanzetten en ontdekken

Je kunt makkelijk navigeren in de standaardweergave door sneltoetsen aan te zetten. Zorg dat de virtuele cursor of browsemodus van de schermlezer uitstaat en dat de focus niet op een bewerkbaar veld staat.

Zo open je het dialoogvenster voor sneltoetsen in Gmail:

1. Druk op Shift + slash.
    • Je hoort misschien de melding dat sneltoetsen zijn aan- of uitgezet.
  2. Druk op de Tab-toets om naar de link Aanzetten of Uitzetten te gaan.
    • Als hier Uitzetten staat, kun je sneltoetsen gebruiken.
    • Als hier Aanzetten staat, druk je op Enter om sneltoetsen aan te zetten.

Zo open je de lijst met sneltoetsen in een nieuw venster:

1. Druk op dezelfde pagina op de Tab-toets om naar de link Openen in een nieuw venster te gaan.
  2. Druk op Enter.
    • De Help-pagina Sneltoetsen voor Gmail wordt geopend.
    • De Help-pagina bevat verschillende samenvouwbare gedeelten. Als je een gedeelte op de Help-pagina wilt uitvouwen, ga je naar de knop met de naam van het gedeelte en druk je op Enter.

Je kunt het dialoogvenster met sneltoetsen ook verkennen via de leesopdrachten voor het web van je schermlezer:

• De content wordt gepresenteerd in meerdere tabellen, waarbij in de 1e kolom de actie staat die wordt uitgevoerd en in de 2e kolom de sneltoets.
  • Voor sommige sneltoetsen moet je interpunctietekens gebruiken. Je moet misschien de instellingen voor interpunctie van je schermlezer aanpassen.
  • Je kunt elke sneltoets ook per teken controleren.
  • Na de link Aanzetten/Uitzetten vind je een lijst met sneltoetsen die je moet aanzetten om ze te kunnen gebruiken. Veel van deze sneltoetsen bestaan uit één letter. Dit conflicteert met de webnavigatie van je schermlezer. Met de letter X selecteer je bijvoorbeeld een gesprek, in plaats van de schermlezeropdracht om te navigeren per selectievakje.

Navigeren in Gmail in de standaardweergave

Vergeleken met de eenvoudige HTML-weergave zijn er wat verschillen in de manier waarop je in Gmail navigeert in de standaardweergave.

Gesprekslijsten

Net als in je inbox worden gesprekslijsten getoond in een tabel, met een selectievakje in de eerste kolom van elk gesprek. Maar dezelfde informatie wordt nu getoond in meerdere kolommen:

• De knop Met ster staat na het selectievakje (eerder was deze knop gecombineerd met het selectievakje). In plaats van naar Meer acties te gaan, kun je nu rechtstreeks vanuit de kolom een ster aan een bericht toevoegen.
  • Belang staat na Met ster, in plaats van als interpunctie in het veld Afzender. Je kunt het vakje Belang aan- of uitvinken in de kolom, tenzij deze functie uitstaat.
  • Bijlage is niet meer gecombineerd met Onderwerp, maar staat nu na Onderwerp.

Als je een andere reeks gesprekken wilt checken, zoals Verzonden, Concepten of Alle e-mail, kun je de schermlezeropdracht gebruiken om door een lijst met links te navigeren en de juiste link te activeren.

Er zijn ook sneltoetsen voor de web-app waarmee je rechtstreeks kunt navigeren naar deze gesprekken:

• Alle e-mail: g, dan a
  • Verzonden: g, dan t
  • Inbox: g, dan i

Ga naar Labels gebruiken om e-mails te ordenen voor meer informatie.

Navigeren in je gesprekken

In de standaardweergave staan nog steeds selectievakjes voor elk gespreksitem in een tabel, dus de navigatie met selectievakjes gaat nog steeds naar elk bericht. Bij navigatie met selectievakjes worden ook de afzender, het onderwerp, het berichtfragment en wanneer het bericht is verstuurd voorgelezen.

• Als je je berichten snel wilt checken, navigeer je via de selectievakjes in plaats van ook naar het onderwerp te navigeren.
  • Vink een of meer selectievakjes aan om een actie uit te voeren.
  • De status Ongelezen van een bericht wordt ook voorgelezen.

Zo open je een gesprek:

1. Gebruik de navigatie naar de volgende link van je schermlezer om naar het onderwerp te gaan.
  2. Druk op Enter om de link te activeren.

Actieknoppen gebruiken

Net als in de eenvoudige HTML-weergave verschijnt er nadat je een of meer berichten hebt aangevinkt een reeks actieknoppen voor de tabel met berichten.

In de standaardweergave staan de actieknoppen niet meer onder de tabel en heeft elk gesprek nu een knop om een ster aan een bericht toe te voegen. Als je deze actieknoppen wilt gebruiken, ga je naar de bovenkant van de tabel en navigeer je naar de vorige knoppen om naar de actieknoppen te gaan.

Dit is een makkelijkere manier om acties uit te voeren op een of meer berichten:

1. Vink het selectievakje aan om het bericht te selecteren.
  2. Druk op Shift + F10 om het contextmenu te openen.
  3. Druk in het menu op de pijl-omlaag om een actie te selecteren.
  4. Druk op Enter.

Tip: Afhankelijk van de instellingen van je schermlezer moet je na het uitvoeren van de actie de virtuele of browsemodus misschien weer aanzetten en weer naar de tabel navigeren.

Als je kiest voor Labelen als of Verplaatsen naar, wordt de focus verplaatst naar een invoerveld. Typ de eerste letters van de labelnaam en druk op de pijl-omlaag tot je bij het juiste label bent, of typ de volledige naam van een nieuw label. Je kunt ook op de pijl-omhoog drukken om naar de optie Labels beheren te gaan en een nieuw label maken.

Een e-mail lezen

In plaats van de Tab-toets en Enter te gebruiken om een e-mail met je schermlezer te openen, gebruik je de opdracht voor de volgende link en druk je op Enter. Het onderwerp van de e-mail is nog steeds een link, maar is uit de tabvolgorde verwijderd zodat je makkelijker op de pagina kunt navigeren.

Als je in de web-app door de gesprekslijsten navigeert, ga je met de pijl-omlaag door het gesprek en druk je op Enter om de e-mail te openen.

Ga naar Een e-mail lezen voor informatie over hoe je nieuwe berichten in een gesprek leest met sneltoetsen voor de web-app. In dit artikel staat ook hoe je kunt navigeren in die gesprekken en ze kunt lezen op een webpagina.

Een e-mail beantwoorden

Als je een e-mail leest, staat de knop Beantwoorden bovenaan, na de header van de afzender. Als je een e-mail wilt doorsturen, verwijderen of andere acties wilt uitvoeren, ga je met de Tab-toets naar de knop Meer naast de knop Beantwoorden en druk je op Enter.

Belangrijk: De optie Snelle antwoorden is niet meer beschikbaar in de standaardweergave. Je kunt nu sneltoetsen met één letter speciaal voor de app gebruiken om berichten onder andere te beantwoorden en door te sturen. De oude sneltoetsen zijn niet meer beschikbaar.

Een adres toevoegen aan een e-mail

Als je een e-mail beantwoordt, doorstuurt of opstelt, kun je op meerdere manieren een nieuwe ontvanger toevoegen. Als de focus op het zoekveld staat, kun je een deel van een naam of e-mailadres typen en met de pijl-omlaag naar de juiste persoon gaan. Deze persoon kan uit je contacten, verzamelde adressen of bedrijfsdirectory komen.

• Als je de focus naar het veld Cc wilt verplaatsen, druk je op de sneltoets Ctrl + Shift + c.
  • Als je de focus naar het veld Bcc wilt verplaatsen, druk je op de sneltoets Ctrl + Shift + b.

In de tabvolgorde staan ook de knoppen Aan, Cc en Bcc vóór de zoekvelden. Als je deze knoppen activeert, wordt het dialoogvenster Contacten selecteren getoond, waarmee je deze velden kunt invullen.

Nadat je een contact aan het zoekveld hebt toegevoegd, wordt het omgezet in een knop die je kunt verwijderen of activeren om het adres aan te passen. In plaats van door elk teken van het adres te navigeren, navigeer je met de pijl-links en pijl-rechts naar elk contact.

Zo benadruk je dat je een ontvanger hebt toegevoegd aan de berichttekst:

1. Typ een plus, gevolgd door een deel van de naam of het e-mailadres.
  2. Druk op de pijl-omlaag om naar de juiste persoon te gaan.
    • De tekst die je invoert, verandert in een link en de ontvanger wordt toegevoegd aan de regel Aan.

Tip: Als je iemand wilt toevoegen aan de regel Cc, gebruik je het @-teken in plaats van de plus.

Een e-mail opstellen

Ga naar E-mails opstellen en beantwoorden voor sneltoetsen voor de web-app.

Als je in Gmail navigeert als webpagina, is Opstellen de eerste knop in het oriëntatiepunt (de regio) Navigatie.

Doe het volgende nadat je een e-mail hebt opgesteld:

• Als je de e-mail wilt sturen, druk je op Ctrl + Enter.
  • Als je het concept wilt verwijderen, druk je op Ctrl + Shift + d.

Onder het bericht staan de knoppen Sturen en Verwijderen. Tussen de knoppen Sturen en Verwijderen staan knoppen voor aanvullende opmaakopties.

Zoeken en filteren

Ga naar Zoeken naar berichten voor meer tips.

Gebruik in je schermlezer de opdracht voor het vorige bewerkbare veld om naar het zoekveld te gaan.

In plaats van een link naar het gedeelte Filter in Instellingen te gebruiken, kun je in de standaardweergave een zoekopdracht veranderen in een filter.