Deleger og samarbeid om e-post

I Gmail er delegerte kontoer og delte innbokser det samme. Du kan bruke dem til å gi folk eller grupper (delegert) tilgang til Gmail-kontoen din, slik at du får en innboks der du blant annet kan

• sortere e-post automatisk med filtre (regler)
  • holde orden på korrespondanse ved å arkivere e-post
  • spore status for e-post ved hjelp av etiketter
  • vise eller skjule navnet på brukere med tilgang som avsendere

Folk med delegert tilgang kan lese, sende og slette e-postmeldingene dine. De kan ikke chatte med noen for deg eller endre Gmail-passordet ditt. Når de sender en melding, vises e-postadressen deres.

Hvis du bruker Gmail via jobb, skole eller en annen organisasjon, kan du gi en gruppe delegert tilgang. Dermed kan du enkelt administrere delegeringen via gruppemedlemskapet.

Forskjeller mellom samarbeidsinnbokser og disse kontoene eller innboksene

En samarbeidsinnboks er en type gruppe du oppretter i Google Grupper.

• Medlemmer kan sende meldinger, tildele samtaler til hverandre og spore samtaler som gjøremål.
  • En samarbeidsinnboks har en e-postadresse. Folk kan sende og motta meldinger til og fra samarbeidsinnboksen via e-postprogrammer som Gmail. Finn ut mer ved å gå til Send e-post fra en annen adresse eller et alias.

Vis alt | Skjul alt

Legg til eller fjern delegert tilgang

Deleger tilgang

Du kan delegere tilgang til opptil 10 personer.

Hvis du bruker Gmail gjennom jobb, skole eller en annen organisasjon, er følgende mulig:

• Du kan delegere tilgang til opptil 1000 personer i organisasjonen din.
  • Ved typisk bruk kan opptil 40 personer bruke samme Gmail-konto samtidig.
  • Hvis du bruker automatiske prosesser, for eksempel API-er eller nettleserutvidelser, kan flere personer bruke samme Gmail-konto samtidig.
  1. Åpne Gmail på datamaskinen. Du kan ikke bruke Gmail-appen når du skal konfigurere delegert tilgang.
  2. Klikk på Innstillinger Innstillinger øverst til høyre og så Se alle innstillinger.
  3. Klikk på Kontoer og import- eller Kontoer-fanen.
  4. Klikk på Legg til ny konto i delen «Gi tilgang til kontoen din». Hvis du bruker Gmail gjennom jobb eller skole, kan det hende at det finnes begrensninger på e-postdelegering. Hvis du ikke ser denne innstillingen, kan du kontakte administratoren din.
  5. Skriv inn e-postadressen til personen du vil legge til. Hvis du bruker Gmail via jobben, skolen eller en annen organisasjon, og administratoren tillater det, kan du skrive inn e-postadressen til en gruppe. Denne gruppen må ha samme domene som organisasjonen din. Eksterne medlemmer av gruppen får ikke delegert tilgang.

Viktig: Hvis kontoen du delegerer, er en ny konto, eller hvis passordet er tilbakestilt, må administratoren slå av kravet om å bytte passord ved første pålogging.

6. Klikk på Neste trinn etterfulgt av Send e-post for å gi tilgang.

Personen du legger til, får en e-post der hen blir bedt om å bekrefte delegeringen. Invitasjonen utløper etter en uke.

Hvis du har lagt til en gruppe, får alle gruppemedlemmene delegert tilgang uten å måtte bekrefte delegeringen.

Merk: Det kan ta opptil 24 timer før delegeringen trer i kraft.

Fjern delegert tilgang
  1. Åpne Gmail på datamaskinen. Du kan ikke bruke Gmail-appen når du skal konfigurere delegert tilgang.
  2. Klikk på Innstillinger Innstillinger øverst til høyre og så Se alle innstillinger.
  3. Klikk på Kontoer og import-fanen.
  4. Klikk på Slett ved siden av kontoen du vil fjerne, i «Gi tilgang til kontoen din»-delen.

Feilsøk problemer

Det finnes en person med kontotilgang som du ikke har lagt til
Hvis du ser at noen har tilgang til kontoen din uten at du har lagt vedkommende til, må du endre passordet ditt øyeblikkelig. Kontoen din kan ha blitt utsatt for hackerangrep ved hjelp av nettfisking eller skadelig programvare.
Problemer med å delegere tilgang

Hvis du delegerer tilgang til en konto som er tilknyttet jobben, skolen eller en annen organisasjon du er med i, kan du kun delegere tilgangen for folk og grupper som tilhører den samme organisasjonen.

Hvis en person er med i organisasjonen din, men du ikke får lagt hen til, kan du be administratoren om å sjekke at delegering er slått på for organisasjonen.

Du har delegert tilgang til en person, og nå er du utelåst fra kontoen din
Hvis flere i organisasjonen logger på samme Gmail-konto fra ulike steder, kan det hende kontoen din blir midlertidig stengt.
Bokmerket for å få tilgang til den delegerte kontoen din er ikke gyldig lenger
Du får tilgang til en delegert konto ved å bruke kontoveksleren til å bytte mellom kontoen din og andre delegerte kontoer som du har tilgang til.

For best mulig resultat bør du slette alle bokmerker du har lagret.
Du har delegert tilgang til noen som nå ikke får tilgang til kontoen din
Hvis noen du har delegert tilgang til, ikke får tilgang til kontoen din og får en feil i stedet, må du kontrollere om den delegerte kontoen er satt til «Krev at brukeren endrer passord ved neste pålogging.»
  1. Før personer du har delegert tilgang til, får tilgang til kontoen din, må du logge på og tilbakestille passordet ditt.
  2. Kontrollér at «Krev at brukeren endrer passord ved neste pålogging» er deaktivert i kontoen din.

Merk: Det kan ta litt tid, vanligvis opptil en time, før personer du har delegert tilgang til, får tilgang til kontoen din.

Hvis du ikke får tilgang til en delegert konto via et Google Workspace-domene, kan du finne ut hvordan du slår e-postdelegering på eller av.

Du har delegert tilgang til en konto med utløpt passord
Hvis en brukerkonto legger til en delegert bruker, har den delegerte brukeren fortsatt tilgang til kontoen, selv om kontopassordet er utløpt. For å forhindre kontinuerlig tilgang må du enten tilbakestille kontopassordet eller fjerne den delegerte brukeren.

Relaterte emner