Aan de slag met de publicatie van zakelijke apps

Inleiding

Ontwikkelaars voor de zakelijke markt hebben meerdere strategieën om hun apps te implementeren. Welke strategie het meest geschikt is voor jou, hangt af van verschillende factoren, zoals voor wie de app is bedoeld en wat je rol als ontwikkelaar is. In dit artikel beschrijven we strategieën voor de publicatie van zakelijke apps op Google Play, afhankelijk van de doelgroep die je met je app target.

Apps publiceren in de commerciële markt

Als je een ontwikkelaar bent die een app voor een groot aantal klanten ontwikkelt, moet je je app publiceren op Google Play. Met Google Play kun je elke dag miljarden gebruikers bereiken en presenteer je je apps op het beste zoek- en distributieplatform.

Als je aan de slag wilt met Google Play, heb je een Google Play-ontwikkelaarsaccount nodig. Elke ontwikkelaar in je organisatie die verantwoordelijk is voor de publicatie van apps, of ze nu voor interne bètatests of de openbare markt zijn bedoeld, heeft een account nodig om de Google Play Console te gebruiken. Je organisatie kan ontwikkelaars toewijzen aan verschillende toegangsniveaus in de Google Play Console en aan een of meer specifieke apps die in je organisatie worden gepubliceerd. Nadat je je account hebt ingesteld, kun je Google Play niet alleen gebruiken om je apps te publiceren en te promoten, maar ook om de key performance indicators in de gaten te houden, te reageren op reviews van gebruikers en meer. We bieden een uitgebreide reeks trainingen waarmee je aan de slag kunt gaan.

Als ontwikkelaar moet je goed op de hoogte zijn van wat je wel en niet mag en kunt doen als je apps ontwerpt. Google wil een veilige en betrouwbare omgeving bieden voor iedereen en ons beleid is bedoeld om je apps en games beveiligd te leveren aan miljarden mensen wereldwijd. Apps die zijn ontwikkeld voor bedrijven, vallen onder dezelfde regels als alle andere apps op Google Play en we raden we je aan op de hoogte te blijven van de nieuwste updates in het Beleidscentrum voor ontwikkelaars.

Als je afbeeldingen of tekst met handelsmerk gebruikt (zoals een bedrijfsnaam of -logo), of als je gelicentieerd of auteursrechtelijk beschermd intellectueel eigendom gebruikt, moet je Google laten weten dat je hiervoor toestemming hebt voordat je de app publiceert. Anders kan dit worden geïnterpreteerd als een schending van het Google Play-beleid, ook als het materiaal verband houdt met het merk van je eigen bedrijf. Je wilt ook niet dat een andere ontwikkelaar jouw handelsmerken gebruikt, dus moeten we bevestigen dat je ontwikkelaarsaccount rechten heeft om het te gebruiken.

Aangepaste apps voor zakelijke klanten publiceren

Soms moet een ontwikkelaar een app publiceren voor een specifieke groep bedrijven. In dat geval hebben ontwikkelaars 2 opties:

1. De app rechtstreeks publiceren via de organisatie-ID voor Managed Google Play.
  2. Het binaire app-bestand (de APK) aan het bedrijf leveren, zodat het bedrijf dit kan publiceren voor de werknemers.

De eerste optie is voor veel ontwikkelaars de voorkeursoptie. Met deze methode behouden ontwikkelaars de controle over de releasefrequentie en zorgen ze ervoor dat de nieuwste versie van hun app altijd beschikbaar is voor de organisaties waarnaar ze publiceren.

Als de ontwikkelaar deze methode wil gebruiken, moet deze samenwerken met de klanten om te controleren of ze Managed Google Play hebben aangezet voor hun bedrijf via hun systeem voor zakelijk mobiliteitsbeheer. Daarna moet de ontwikkelaar samenwerken met de klant om te zorgen dat het bedrijf zijn organisatie-ID aan de externe ontwikkelaar verstrekt. Ten slotte kunnen ontwikkelaars de Google Play Console gebruiken om hun apps te targeten op hun zakelijke klanten.

In sommige gevallen hebben klanten meer controle nodig over welke versies van een app eindgebruikers bereiken. Ontwikkelaars kunnen hiervoor gesloten testtracks maken die overeenkomen met afzonderlijke versies van een app en deze versies vervolgens targeten op specifieke organisatie-ID's voor Managed Google Play. Door afzonderlijke gesloten testtracks op afzonderlijke organisaties te targeten, kunnen IT-afdelingen specifieke versies van de app van een ontwikkelaar in hun eigen tempo implementeren. Dit maakt de uitrol een stuk flexibeler mits ontwikkelaars en IT-beheerders nauw met elkaar samenwerken. Bovendien is deze optie mogelijk niet beschikbaar via elke EMM.

Bedrijven kunnen ook je binaire bestand gebruiken en in hun eigen organisatie publiceren. De aanbevolen methode is om hiervoor Managed Google Play te gebruiken. Er zijn mogelijk andere methoden maar die beveelt Google niet aan. Als je toestaat dat organisaties hun eigen exemplaar van een APK publiceren, is het belangrijk om te weten dat de pakketnaam van een app wereldwijd overal op Google Play uniek moet zijn en niet alleen binnen een Managed Google Play-organisatie. Als een pakketnaam al is geclaimd, moet je de app opnieuw compileren met een andere pakketnaam.

In beide gevallen kunnen ontwikkelaars hun publicatieworkflows stroomlijnen door deze te integreren met de Google Play Custom Publishing API. Met deze API kun je onder andere Play Store-vermeldingen en APK's programmatisch beheren. De Google Play Custom Publishing API is al geïntegreerd in populaire implementatie- en releasetools zoals Fastlane en kan makkelijk worden geïntegreerd in aangepaste tools.

Interne apps publiceren voor werknemers

Bedrijven kunnen hun eigen privé-apps ontwikkelen en voor werknemers publiceren. Bedrijven hebben meerdere opties bij de publicatie van privé-apps voor hun werknemers:

1. Bedrijven kunnen ervoor kiezen hun privé-apps te publiceren via de Google Play Console
  2. Bedrijven kunnen privé-apps rechtstreeks publiceren vanuit hun zakelijke mobiliteitsbeheer (als de leverancier integratie met Google Play ondersteunt).
  3. Bedrijven kunnen privé-apps publiceren met de Custom Publishing API

Privé-apps doorlopen een gestroomlijnd verificatieproces vergeleken met openbare en aangepaste apps. Privé-apps zijn bedoeld om door een afzonderlijk bedrijf te worden ontworpen en gebruikt. Google biedt meer flexibiliteit bij het gebruik van beperkte functies, zoals locatie- of telefoniefuncties voor zakelijke ontwikkelaars, om ondersteuning voor een grotere reeks gespecialiseerde workflows mogelijk te maken.

Interne en externe bètatests ondersteunen

Of je nu een ontwikkelaar bent die een commerciële app voor duizenden klanten bouwt of een privé-app voor een specifieke onderneming ontwerpt, je moet je app altijd op een bepaald moment testen. Google Play ondersteunt tracks waarmee je vroege versies van een app beschikbaar kunt maken voor testgebruikers. Als ontwikkelaar kun je een standaard testtrack beschikbaar stellen (bijvoorbeeld Canary, Alfa en Bèta) en deze tracks naar je klanten publiceren. Je kunt ook specifieke versies beschikbaar stellen voor testdoeleinden, zoals hierboven beschreven. Alle ontwikkelaarstypen ondersteunen test-apps.