Gebruikers aan een ontwikkelaarsaccount toevoegen en rechten beheren

Er zijn 3 verschillende toegangsniveaus in de Play Console: accounteigenaar, beheerder en gebruiker. Je toegangsniveau bepaalt welke acties je kunt uitvoeren en tot welke informatie je toegang hebt in de Play Console. Als beheerder kun je op een beveiligde manier via gebruikersbeheer bepalen welke delen van de Play Console zichtbaar zijn voor je teamleden op basis van hun rol, tot welke gegevens ze toegang hebben en welke instellingen ze kunnen wijzigen.

Accounttoegangsniveaus

Type Beschrijving
Accounteigenaar
  • Het eerste geregistreerde account in de Play Console.
  • Heeft volledige toegang tot de Play Console.
  • Kan gebruikers uitnodigen en verwijderen en afzonderlijke rechten beheren.
  • Is de enige persoon die een gekoppeld betalingsprofiel kan hebben om betaalde apps te verkopen.
  • Is de enige persoon die informatie op de pagina Betaalinstellingen in de Play Console kan bewerken.
  • Is de enige persoon die informatie in het ontwikkelaarsprofiel in de Play Console kan bewerken.
  • Is de enige persoon die API-toegangsgegevens in de Play Console kan bewerken.

Beheerder

• Heeft het recht Beheer (alle rechten).
  • Kan toegang krijgen tot alle of specifieke apps.
  • Kan gebruikers uitnodigen en verwijderen en afzonderlijke rechten beheren.
  • Hoeft de registratiekosten van $ 25 niet te betalen.
Gebruiker
  • Kan verschillende toegangsniveaus tot de Play Console hebben.
  • Kan toegang krijgen tot alle of specifieke apps.
  • Kan geen gebruikers uitnodigen of rechten bewerken.
  • Hoeft de registratiekosten van $ 25 niet te betalen.

Gebruikers toegang geven

Stap 1: Bepaal of je gebruiker account- of app-toegang nodig heeft

Voordat je rechten instelt, moet je bepalen of je gebruiker toegang nodig heeft op account- of app-niveau:

• Account: accountrechten gelden voor alle apps in je ontwikkelaarsaccount.
  • App: app-rechten gelden alleen voor de geselecteerde app.

Sommige rechten zijn uitsluitend beschikbaar voor gebruikers met app- of accounttoegang. Check het gedeelte over definities en gebruik van rechten voor meer informatie over hoe account- en app-toegang van invloed kunnen zijn op een specifiek recht.

Stap 2: Voeg gebruikers toe en zet rechten aan of uit

Als je accounteigenaar of -beheerder bent, kun je gebruikers toevoegen aan je Play Console-account en rechten beheren voor alle apps of voor specifieke apps. Check het gedeelte over definities en gebruik van rechten zodat je begrijpt wat de rechten inhouden voordat je gebruikers toevoegt en rechten aan- of uitzet.

1. Open de Play Console (Gebruikers en rechten > Nieuwe gebruikers uitnodigen).
  2. Als je rechten wilt beheren voor een bestaande gebruiker, klik je op de rij van de gebruiker in de gebruikerstabel.
  3. Als je een nieuwe gebruiker wilt toevoegen, typ je het e-mailadres van de gebruiker en stel je zo nodig een vervaldatum voor toegang in. Zorg dat je beheerdersrechten (alle rechten) op accountniveau hebt.
    Opmerking: Uitgenodigde gebruikers kunnen alleen inloggen op de Play Console met hetzelfde e-mailadres dat je hebt opgegeven. Als je geen vervaldatum kiest voor toegang, heeft de gebruiker onbeperkte toegang tot je Play Console-account of -app.
  4. Selecteer op het tabblad App-rechten de rechten die je op specifieke apps wilt toepassen. Als je rechten wilt selecteren die van toepassing zijn op alle apps in je ontwikkelaarsaccount, gebruik je het tabblad Accountrechten.
    • Als je een app wilt toevoegen aan de rechtentabel, selecteer je op het tabblad App-rechten de optie App toevoegen en klik je daarna op Toepassen.
  5. Selecteer Gebruiker uitnodigen.

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

Definities en gebruik van rechten

Algemene rechten

Beheren (alle rechten)
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Gebruikers uitnodigen.
  • Rechten van andere gebruikers beheren.
  • Gebruikers verwijderen.

Dit recht geeft een gebruiker beheerderstoegang. Met dit recht krijgt een beheerder ook alle andere rechten.

• Als dit recht per app ingesteld is, kan de beheerder alle gebruikers met toegangsrechten voor dezelfde apps bekijken. Beheerders op app-niveau kunnen geen gebruikers met algemene toegang verwijderen.
  • Als dit recht op Algemeen is ingesteld, kan de beheerder via het activiteitenlogboek ook vervaldatums voor toegang wijzigen en wijzigingen bekijken die zijn aangebracht in de Play Console.
App-gegevens bekijken (alleen-lezen)

Rechten

Opmerkingen voor gebruik

• Alleen-lezen toegang tot alle app-gegevens, waaronder gekoppelde Google Play-gameservicesprojecten (maar geen financiële gegevens)
Informatie over de app-kwaliteit bekijken (alleen-lezen)

Rechten

Opmerkingen voor gebruik

• Leestoegang tot app-vitaliteit en pre-lanceringsrapporten op app-niveau, plus basisinformatie over artefacten, tracks en releases.
  • Gebruikers met dit recht kunnen geen informatie bewerken of wijzigingen aanbrengen.
  • Als je toegang wilt geven tot andere app-gegevens of deze gebruikers wilt toestaan om wijzigingen aan te brengen, selecteer je het recht App-gegevens bekijken en bulkrapporten downloaden (alleen-lezen) voordat je toegang geeft tot andere accountrechten.
App-gegevens bekijken en bulkrapporten downloaden (alleen-lezen)

Rechten

Opmerkingen voor gebruik

• Alleen-lezen toegang tot alle app-gegevens voor alle apps, inclusief alle Google Play-gameservicesprojecten (maar niet tot financiële gegevens)
  • Bulkrapporten downloaden.
  • De gebruiker heeft toegang tot elke nieuwe app of game die je naderhand toevoegt aan de Play Console.
  • De gebruiker kan alle games bekijken, waaronder games die niet aan een app gekoppeld zijn.
  • Voor toegang tot financiële gegevens geef je gebruikers het recht Financiële gegevens bekijken.
  • Dit recht is alleen beschikbaar voor gebruikers met accounttoegang. Het vergelijkbare recht op app-niveau is App-gegevens bekijken (alleen-lezen).
Concept-apps bewerken en verwijderen
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Bestaande concept-apps bewerken en verwijderen.
  • Dit recht staat gebruikers niet toe het uitrollen van een release te starten.
  • Dit recht is alleen beschikbaar voor gebruikers met app-toegang. Het vergelijkbare recht op accountniveau is Concept-apps maken, bewerken en verwijderen.
Concept-apps maken, bewerken en verwijderen
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Nieuwe concept-apps maken.
  • Bestaande concept-apps bewerken en verwijderen.
Beleidsdeclaraties beheren
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Beleidsverklaringen bewerken en indienen, bijvoorbeeld het gedeelte Veiligheid van gegevens en declaraties voor rechten.
Financiële gegevens bekijken
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Financiële en verkooprapporten bekijken.
  • Toegang tot de Purchases API.
  • Informatie over opbrengsten bekijken voor gekoppelde Google Play-gameservicesprojecten.
Financiële gegevens, bestellingen en reacties op opzeggingsenquête bekijken
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Financiële rapporten, verkooprapporten en bestellingen bekijken.
  • Toegang tot de Purchases API.
  • Informatie over opbrengsten bekijken voor gekoppelde Google Play-gameservicesprojecten.
  • Schriftelijke reacties op de opzeggingsenquête downloaden.
Bestellingen en abonnementen beheren
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Bestellingen bekijken.
  • Bestellingen terugbetalen.
  • Abonnementen opzeggen.
Releasen naar productie, apparaten uitsluiten en app-ondertekening van Play gebruiken
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Releases maken, bewerken en uitrollen naar productie.
  • De publicatie van apps ongedaan maken en ze opnieuw publiceren.
  • Apparaten in de apparaatcatalogus uitsluiten.
  • App-ondertekening van Play gebruiken om APK's te ondertekenen.
  • Met dit recht kunnen gebruikers apps publiceren naar de productietrack op Google Play.
Apps vrijgeven aan testtracks
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Concept-apps uploaden.
  • Releases maken, bewerken en uitrollen naar testtracks.
  • De publicatie van apps ongedaan maken die eerder via een testtrack zijn gepubliceerd en ze opnieuw publiceren.
  • Uploaden en aanpassen van .obb-bestanden.
  • Release-opmerkingen bewerken voor apps die niet actief zijn in productie.
  • APK's uploaden om intern te delen.
  • Met dit recht kunnen gebruikers geen apps publiceren naar productie op Google Play.
Testtracks beheren en testerlijsten bewerken
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • De testconfiguratie voor interne, open en besloten tracks wijzigen.
  • Testerlijsten en gekoppelde gebruikers beheren.
  • Met dit recht kunnen gebruikers geen apps publiceren naar productie op Google Play.
Aanwezigheid in Google Play Store beheren
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Winkelvermeldingsgegevens bewerken, waaronder tekst en afbeeldingen, en experimenten voor winkelvermeldingen uitvoeren.
  • Prijzen, in-app-producten en prijstemplates bewerken.
  • Distributiegegevens bewerken, inclusief contentclassificatie.
  • Promoties of uitverkoopacties maken en bewerken.
  • Opgeslagen apparaatfilters in de apparaatcatalogus beheren.
  • Promotiecontent maken en bewerken.
  • Met dit recht kunnen gebruikers geen apparaten in de apparaatcatalogus uitsluiten.
Reageren op reviews
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Reageren op reviews op Google Play.
  • De contactgegevens wijzigen die worden gebruikt in voorgestelde antwoorden.
  • Gebruikers zonder dit recht kunnen beoordelingen en reviews nog steeds bekijken, maar kunnen hier niet op reageren.

Rechten voor Managed Google Play

Privé-apps maken en publiceren naar je organisatie
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Privé-apps maken, bewerken en publiceren die alleen beschikbaar zijn voor gebruikers binnen je organisatie
  • Dit recht is van toepassing op privé-apps via Managed Google Play. Met dit recht kunnen gebruikers geen interne testtracks beheren of openbare apps publiceren op Google Play.

Rechten voor Google Play-gameservices

Google Play-gameservicesprojecten bewerken
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Google Play-gameservicesprojecten bewerken voor alle apps.
Google Play-gameservicesprojecten publiceren
Rechten Opmerkingen voor gebruik
  • Nieuwe Google Play-gameservicesprojecten publiceren voor alle apps.
  • De publicatie van bestaande projecten ongedaan maken en ze opnieuw publiceren.
  • Dit recht is alleen beschikbaar voor gebruikers met accounttoegang.
  • Gebruikers hebben ook toestemming nodig om toegang te krijgen tot de game in de Google Developers Console.

Gebruikerstoegang beheren

Accountvereisten voor uitgenodigde gebruikers

Als gebruikers worden uitgenodigd voor toegang tot de Play Console, moeten ze inloggen met een Google-account met het e-mailadres dat de beheerder of Play Console-accounteigenaar heeft uitgenodigd. Gebruikers kunnen een Google-account maken met een nieuw Gmail-adres (@gmail.com) of met een bestaand e-mailadres, zoals een zakelijk e-mailadres.

Als een uitgenodigde gebruiker toegang tot de Play Console moet hebben met een ander e-mailadres, moet die contact opnemen met de beheerder en vragen om een nieuwe uitnodiging voor het gewenste e-mailadres.

Als een gebruiker niet binnen 30 dagen een uitnodiging accepteert en inlogt, verloopt de uitnodiging en moet de beheerder een nieuwe uitnodiging sturen.

Gestuurde uitnodigingen bekijken

Nadat je een uitnodiging hebt gestuurd, wordt het e-mailadres van de gebruiker weergegeven met de status Uitnodiging gestuurd. Als er een vervaldatum ingesteld is voor de toegang van een gebruiker, wordt dit aangegeven in de uitnodiging. Als de gebruiker de uitnodiging accepteert, wordt er een bevestigingsmail naar de accounteigenaar gestuurd en wordt de gebruikersstatus gewijzigd naar Actief.

Vervaldatums voor accounttoegang updaten

Als je de accounteigenaar bent, voer je de volgende stappen uit om de vervaldatums voor toegang van gebruikers te updaten:

1. Open de Play Console (Gebruikers en rechten > Gebruikers beheren).
  2. Selecteer in het dropdownmenu Gebruikers selecteren om de vervaldatum voor toegang te verlengen.
  3. Selecteer in de tabel de gebruikers van wie je de toegang wilt verlengen en klik op Toegang verlengen.
  4. Geef aan hoelang je de toegang wilt verlengen en klik op Toegang verlengen.
  5. Selecteer Bevestigen om je wijzigingen op te slaan.

Volg deze stappen om de vervaldatum voor toegang van een individuele gebruiker te updaten:

1. Open de Play Console (Gebruikers en rechten > Gebruikersgegevens).
  2. Klik op de rij van de gebruiker in de gebruikerstabel.
  3. Vink op de pagina Gebruikersgegevens het vakje aan naast Vervaldatum voor toegang instellen.
  4. Geef een vervaldatum voor toegang op of kies een vervaldatum voor toegang in de agenda.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.
Gebruikers verwijderen

Als je de accounteigenaar bent, volg je deze stappen om de toegang van gebruikers te verwijderen:

1. Open de Play Console Gebruikers en rechten > Gebruikers beheren).
  2. Selecteer Gebruikers selecteren om te verwijderen in het dropdownmenu.
  3. Selecteer in de tabel de gebruikers die je wilt verwijderen en selecteer Verwijderen.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan.

Volg deze stappen om de toegang van een individuele gebruiker te verwijderen:

1. Open de Play Console (Gebruikers en rechten > Gebruikersgegevens).
  2. Klik op de rij van de gebruiker in de gebruikerstabel.
  3. Selecteer op de pagina Gebruikersgegevens de optie Gebruiker verwijderen.
Fout 403

Als je Fout 403 krijgt in de Play Console, vraag je de accounteigenaar om jou rechten te geven voor die app.

Rechten voor geïntegreerde functies

Gebruikerstoestemming voor Google Play-gameservices

Een Play Console-gebruiker kan alleen toegang krijgen tot gegevens van Google Play-gameservices als aan de volgende vereisten wordt voldaan:

Toegang Vereisten
  • Een Google Play-gameservicesproject bekijken.
  • Google Play-gameservicesprojecten maken, games bewerken of nieuwe apps koppelen.
  • Toegang tot financiële gegevens van Google Play-gameservices

Als je een gebruiker aan je project wilt toevoegen nadat er een Google Play-gameservicesproject is gemaakt, moet je de Play Console-rechten van een bestaande gebruiker uitbreiden en de gebruiker toevoegen aan je Google Developers Console zodat deze Google Play-gameservicesprojecten kan bewerken en publiceren.

Volg deze stappen om een gebruiker toe te voegen aan je project in de Google Developers Console:

1. Log in bij de Google Developers Console.
  2. Selecteer een project.
  3. Selecteer Rechten in het linkermenu.
  4. Selecteer Lid toevoegen bovenaan het scherm.
  5. Typ het e-mailadres van de gebruiker die je hebt toegevoegd aan je Play Console.
  6. Kies een rechtenniveau.
  7. Selecteer Toevoegen.
Gebruikersrechten voor het Google-betalingscentrum

Als je een andere gebruiker toegang wilt geven tot rapporten in je Google-betalingscentrum, moet je de gebruiker toevoegen via je instellingen voor het Google-betalingscentrum. De rechten voor de Play Console staan los van de rechten die worden beheerd in het Google-betalingscentrum.

Volg deze stappen om een gebruiker toe te voegen aan je Google-betalingscentrum:

1. Log in bij het Google-betalingscentrum.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen in het linkermenu.
  3. Selecteer Gebruikers van betalingsprofiel beheren > Een nieuwe gebruiker toevoegen onder Gebruikers betalingsprofiel.
  4. Volg de instructies op het scherm om de gevraagde informatie toe te voegen.
  5. Selecteer Uitnodigen.

Gerelateerde content

• Ga naar de Play Academy voor meer informatie over hoe je gebruikers toevoegt en gebruikersrechten beheert.