Een open, gesloten of interne test opzetten

Belangrijk: Ontwikkelaars met een persoonlijk account dat na 13 november 2023 is gemaakt, moeten aan specifieke testvereisten voldoen voordat ze hun app beschikbaar kunnen maken op Google Play. Lees dit Helpcentrum-artikel voor meer informatie.

Met de Play Console kun je je app testen onder specifieke groepen of je test openstellen voor gebruikers van Google Play.

Door je app te testen, kun je technische problemen of problemen met de gebruikerservaring oplossen met een minimale impact op de gebruikers. Zo kun je de beste versie van je app vrijgeven op Google Play.

Voordat je begint

• E-mailvereisten: Gebruikers hebben een Google-account (@gmail.com) of een Google Workspace-account nodig om mee te doen aan een test.
  • Wijzigingen in de mogelijkheid om inkomsten te genereren: Als je wijzigingen aanbrengt in de prijzen van je app, heeft dit invloed op de huidige en toekomstige versies van je app voor alle tracks.
  • Wijzigingen in beschikbaarheid per land: Als je wijzigingen aanbrengt in de landen en regio's waarin je app wordt gedistribueerd, heeft dit invloed op de huidige en toekomstige versies van je app voor alle tracks.
    • Opmerking: Er gelden voor interne tests enkele uitzonderingen voor het genereren van inkomsten en de beschikbaarheid per land. Ga voor meer informatie naar het gedeelte over hoe je een interne test opzet.
  • Release:
    • Het is verplicht je app te testen voordat je deze vrijgeeft voor productie.
    • Nadat een open, gesloten of interne test voor het eerst is gepubliceerd, kan het een paar uur duren voordat je testlink beschikbaar is voor testers. Als je aanvullende wijzigingen publiceert, kan het enkele uren duren voordat die beschikbaar zijn voor testers.
  • Organisaties toevoegen aan een test:
    • Als je testers wilt toevoegen voor een organisatie die Managed Google Play gebruikt, ga je naar het tabblad Managed Google Play op de pagina Geavanceerde instellingen van je app (Instellen > Geavanceerde instellingen) en vink je het selectievakje naast Aanzetten aan.
    • Als je app privé is, moet je de aan je test gekoppelde organisatie ook toevoegen aan je getargete lijst.
  • Reviews: Feedback van je testgebruikers heeft geen invloed op de openbare beoordeling van je app.
  • Betaalde apps: Als je een betaalde app test met een open of gesloten test, moeten testers deze alsnog kopen. Als je een betaalde app test met een interne test, kunnen testers je app kosteloos installeren.

Verschillen tussen interne, gesloten en open tests

Je kunt releases maken in 3 testtracks voordat je je app vrijgeeft voor productie. Elke testfase levert feedback op die je nodig hebt om de app tijdens de ontwikkeling te verbeteren.

Interne test: Maak een interne testrelease om je app snel te distribueren naar maximaal 100 testers voor de eerste kwaliteitscontroles. We raden je aan een interne test uit te voeren voordat je je app vrijgeeft voor gesloten of open tracks. Als dat nodig is, kun je tegelijkertijd interne tests uitvoeren met gesloten en open tests voor verschillende versies van je app. Je kunt een interne test starten voordat je de app hebt ingesteld.

Gesloten test: Maak een gesloten testrelease om pre-releaseversies van je app te testen met een bredere set testers en zo meer gerichte feedback te verzamelen. Nadat je hebt getest met een kleinere groep collega's of vertrouwde gebruikers, kun je je test uitbreiden naar een open release. Op de pagina Gesloten test is een gesloten testtrack beschikbaar als je eerste gesloten test. Zo nodig kun je ook extra gesloten tracks maken en deze een naam geven.

Als je een bestaande app test die je eerder hebt gepubliceerd, krijgen alleen gebruikers in je testgroep een update voor je gesloten versie.

Open test: Maak een open testrelease als je een test met een grote groep gebruikers wilt uitvoeren en de testversie van je app op Google Play wilt hebben. Als je een open test uitvoert, kan iedereen deelnemen aan je testprogramma en je privéfeedback sturen. Als je deze optie kiest, zorg er dan voor dat je app en winkelvermelding klaar zijn om te worden weergegeven op Google Play.

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

Tips

Hoe begin ik?

We raden je aan met een interne test te beginnen en daarna uit te breiden naar een kleine groep gesloten testers. Ontwikkelaars met een persoonlijk account dat na 13 november 2023 is gemaakt, moeten aan specifieke testvereisten voldoen voordat ze hun app beschikbaar kunnen maken op Google Play en dus ook voordat ze pre-registratie kunnen gebruiken. Lees dit Helpcentrum-artikel voor meer informatie.

Waarom moet ik een interne test uitvoeren?

Als je een interne test maakt, kun je je app onmiddellijk vrijgeven voor je interne testers. Hierdoor kun je eerder in je ontwikkelingsproces problemen opsporen en feedback krijgen. Een interne test is:

• Snel: Via de interne testtrack kun je apps veel sneller distribueren dan via de open of gesloten track. Als je een nieuwe Android App Bundle publiceert in de interne testtrack, is deze binnen een paar minuten beschikbaar voor testers.
    • Opmerking: Als je een app voor het eerst publiceert, is deze onmiddellijk beschikbaar voor interne testers. De app heeft wel maximaal 48 uur een tijdelijke naam en winkelvermeldingsgegevens.
  • Flexibel: Je kunt interne tests aanpassen om verschillende testfasen te ondersteunen, zoals kwaliteitscontroles en foutopsporing na de lancering.
  • Beveiligd: Met de interne testtrack wordt je test-app beveiligd via de Play Store naar gebruikers gedistribueerd.
Kan ik meerdere tests per app tegelijk uitvoeren?

Als je meerdere tests voor dezelfde app wilt uitvoeren, moet je rekening houden met het volgende:

• Je kunt altijd meerdere gesloten tests en één open test uitvoeren.
  • Een gebruiker die zich aanmeldt voor de interne test van je app, komt niet meer in aanmerking voor een open of gesloten test. Als een gebruiker toegang wil tot een open of gesloten test, moet die zich eerst afmelden voor de interne test en zich daarna aanmelden voor de open of gesloten test.

Stap 1: Stel testdetails in

Een testmethode kiezen

Interne test: tot 100 testers beheren

Je kunt een lijst met interne testers maken op basis van e-mailadressen. Een interne test kan maximaal 100 testers per app hebben.

Houd bij het opzetten van een interne test het volgende in gedachten:

• Landendistributie: Je kunt gebruikers uit elke locatie toevoegen aan je interne test. Als een interne tester zich in een land bevindt waar de productieversie of open of gesloten testversie van je app niet beschikbaar is, krijgt de gebruiker nog steeds toegang tot de interne test.
  • Betaling: Voor betaalde apps kunnen testers je interne testversie kosteloos installeren. Testers moeten betalen voor in-app aankopen, tenzij ze ook worden toegevoegd aan een lijst met gelicentieerde testers.
  • Uitsluitingsregels voor apparaten: Uitsluitingsregels voor apparaten zijn niet van toepassing op interne testers.
  • Beleids- en beveiligingscontroles: De gebruikelijke beleids- en beveiligingscontroles van Play zijn misschien niet van toepassing op interne tests. Apps die actief zijn voor interne testtracks zijn vrijgesteld van opname in het gedeelte Veiligheid van gegevens op Google Play.

Een interne test starten

Maak een mailinglijst voor je testers:

Als je al een mailinglijst hebt gemaakt, ga je verder met de instructies bij Testers toevoegen.

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Interne tests (Tests > Interne tests).
  2. Selecteer het tabblad Testers.
  3. Selecteer onder Testers de optie Mailinglijst maken.
  4. Voer een lijstnaam in. Je kunt dezelfde lijst gebruiken voor toekomstige tests voor andere apps.
  5. Voeg e-mailadressen toe (gescheiden door komma's) of klik op Csv-bestand uploaden. Als je een csv-bestand gebruikt, plaats je de e-mailadressen elk op een afzonderlijke regel, zonder komma's.
    • Opmerking: Als je een csv-bestand uploadt, overschrijft dit eventuele e-mailadressen die je handmatig hebt toegevoegd.
  6. Selecteer Wijzigingen opslaan en daarna Maken.

Testers toevoegen

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Interne tests (Tests > Interne tests).
  2. Selecteer het tabblad Testers.
  3. Selecteer in de tabel Testers de gebruikerslijsten waarmee je je release wilt testen.
  4. Geef een feedback-URL of e-mailadres op om feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van je app te zien op je aanmeldingspagina voor testers.
  5. Kopieer de deelbare link om de release te delen met testers.
  6. Selecteer Wijzigingen opslaan.

Apps testen die niet volledig zijn ingesteld

Je kunt ook een interne testrelease maken als je app niet volledig is ingesteld. Zodra je een geldige app-bundel hebt, kun je deze snel distribueren naar een beperkt aantal testers. Als je een app wilt testen die niet volledig is ingesteld, moet je rekening houden met het volgende:

• Voordat de app voor het eerst wordt beoordeeld, zien gebruikers een tijdelijke naam voor de app op Google Play. Je vindt de tijdelijke naam van je app in het app-overzicht op het dashboard van je app.
  • Nadat je een artefact hebt geüpload, staat de pakketnaam voor de app vast en kan deze niet meer worden gewijzigd.
Gesloten test: testers beheren op basis van e-mailadres of Google Groepen

Voor gesloten tests kun je een lijst van testers maken op basis van e-mailadressen. Je kunt maximaal 200 lijsten maken die elk maximaal 2000 gebruikers kunnen bevatten. Je kunt maximaal 50 lijsten per track maken.

Geef de vereiste gegevens op om je interne testrelease voor te bereiden, sla je wijzigingen op en selecteer Release controleren.

Een gesloten test starten

Maak een mailinglijst voor je testers

Als je de lijst met testers al hebt gemaakt, ga je verder met de instructies bij Testers toevoegen.

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Gesloten test (Testen > Gesloten test).
  2. Selecteer Track beheren.
  3. Selecteer het tabblad Testers.
  4. Selecteer onder Testers de optie Mailinglijst maken.
  5. Voer een lijstnaam in. Je kunt dezelfde lijst gebruiken voor toekomstige tests voor andere apps.
  6. Voeg e-mailadressen toe (gescheiden door komma's) of klik op Csv-bestand uploaden. Als je een csv-bestand gebruikt, plaats je de e-mailadressen elk op een afzonderlijke regel, zonder komma's.
    • Opmerking: Als je een csv-bestand uploadt, overschrijft dit eventuele e-mailadressen die je handmatig hebt toegevoegd.
  7. Selecteer Wijzigingen opslaan en daarna Maken.

Testers toevoegen

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Gesloten test (Testen > Gesloten test).
  2. Selecteer Track beheren.
  3. Selecteer het tabblad Testers.
  4. In het gedeelte Testers kun je testers toevoegen via e-mail of Google Groepen:
    • E-mail: E-mail is automatisch geselecteerd. Als je e-mail wilt gebruiken, selecteer je de gebruikerslijsten waarmee je je release wilt testen.
    • Google Groepen: Selecteer Google Groepen en geef de Google Groepen-mailadressen op met de indeling: jegroepsnaam@googlegroups.com. Alleen gebruikers die lid zijn van de door jou ingevoerde Google-groepen, kunnen deelnemen aan je test.
  5. Geef een feedback-URL of e-mailadres op om feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van je app te zien op je aanmeldingspagina voor testers.

6. Kopieer de deelbare link om de release te delen met testers.

7. Selecteer Wijzigingen opslaan.
Gesloten test: testers beheren per organisatie

Met een gesloten test kun je kiezen welke organisatie toegang heeft tot je track. Beheerders van deze organisaties kunnen gebruikers toewijzen om je release te testen.

We raden je aan je testers alleen toe te voegen via de Play Console OF via de pagina met instellingen voor de Android-app in de Google Beheerdersconsole. Als een gebruiker wordt geselecteerd om te testen via zowel de Play Console als de Beheerdersconsole, krijgt deze de hoogste versie van alle beschikbare app-versies.

Een tester toevoegen:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Gesloten test (Testen > Gesloten test).
  2. Selecteer Track beheren.
  3. Selecteer het tabblad Testers.
  4. Selecteer in het gedeelte Organisaties beheren de optie Organisatie toevoegen.
  5. Voer de ID en naam in van de organisatie die toegang heeft tot je track.
  6. Selecteer Toevoegen.
  7. Selecteer Wijzigingen opslaan.
Open test: je test-app weergeven op Google Play

Als je een open test instelt, kunnen gebruikers je test-app vinden op Google Play. Als je deze optie kiest, zorg je ervoor dat je app klaar is om te worden weergegeven op Google Play.

• Voor bèta-apps (nieuwe apps waarvoor nog geen productieversie is): Gebruikers kunnen je open test opzoeken op Google Play. Nadat gebruikers je vermelding vinden, kunnen ze je app installeren en gebruiken.
  • Voor apps met een live productieversie: Gebruikers kunnen zich vanuit je winkelvermelding aanmelden voor je open test.

Je kunt ook een URL-link op een website of via e-mail delen. Elke gebruiker met de link heeft toegang tot de open test.

Een open test starten

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Open test (Testen > Open test).
  2. Selecteer het tabblad Testers.
  3. Vouw het gedeelte Testers beheren uit. Als het gedeelte Testers beheren leeg is, ga je na of je een app-bundel hebt geüpload.
  4. Geef aan hoeveel testers je app kunnen gebruiken:
    • Onbeperkt: Deze optie is standaard geselecteerd.
    • Beperkt aantal: Je kunt een limiet opgeven (moet minimaal 1000 zijn).
  5. Geef een feedback-URL of e-mailadres op om feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van je app te zien op je aanmeldingspagina voor testers.
  6. Kopieer de deelbare link om de release te delen met testers.
  7. Selecteer Wijzigingen opslaan.
Extra gesloten testtracks maken voor je ontwikkelingsteams

Soms kun je extra gesloten testtracks nodig hebben. Je hebt bijvoorbeeld verschillende ontwikkelingsteams die bugs binnen verschillende functies moeten verhelpen. Als elk team een eigen testtrack maakt, kunnen teams tegelijkertijd aan verschillende functies werken.

Met extra testtracks kun je een lijst met testers maken op basis van e-mailadressen of testers beheren via Google Groepen. Er geldt geen beperking voor de maximale grootte van deze groepen.

Een extra testtrack maken

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Gesloten test (Testen > Gesloten test).
  2. Selecteer rechtsboven op de pagina de optie Maken.
  3. Geef een tracknaam op. De tracktitel wordt in de Play Console en de Google Play Developer API als tracknaam gebruikt.
  4. Selecteer Track maken.
  5. Selecteer het tabblad Testers.
  6. In het gedeelte Testers kun je testers toevoegen via e-mail of Google Groepen:
    • E-mail: E-mail is automatisch geselecteerd. Als je e-mail wilt gebruiken, selecteer je de gebruikerslijsten waarmee je je release wilt testen.
    • Google Groepen: Selecteer Google Groepen en geef de Google Groepen-mailadressen op met de indeling: jegroepsnaam@googlegroups.com. Alleen gebruikers die lid zijn van de door jou ingevoerde Google-groepen, kunnen deelnemen aan je test.
  7. Geef een feedback-URL of e-mailadres op om feedback van testers te verzamelen. Gebruikers krijgen het feedbackkanaal van je app te zien op je aanmeldingspagina voor testers.
  8. Kopieer de deelbare link om de release te delen met testers.
  9. Selecteer Opslaan.

Tips en ondersteuning voor tests

Als je extra gesloten tracks maakt, worden de volgende functies niet ondersteund:

Testers voor Google Play-gameservices beheren

Als je Google Play-gameservices gebruikt, worden groepen met testers automatisch gedeeld tussen je app en je Google Play-gameservices.

Testers kunnen wijzigingen in je gameprojecten uitproberen (zoals prestaties en scoreborden) voordat de wijzigingen worden gepubliceerd voor echte gebruikers. Je kunt testers afzonderlijk beheren via hun e-mailadres of dezelfde testers gebruiken als voor je releasetracks.

Op de pagina Play-gameservices > Instellen en beheren > Testers kun je de schakelaar voor testers gebruiken om automatisch gebruikers op te nemen die zich hebben aangemeld om je app te testen.

Zo voeg je testers voor Google Play-gameservices handmatig toe:

1. Open de Play Console en ga naar de pagina Testers voor Play-gameservices (Play-gameservices > Instellen en beheren > Testers).
  2. Selecteer in het linkermenu Play-gameservices > Instellen en beheren > Testers.
  3. Geef de e-mailadressen op die je wilt toevoegen. E-mailadressen moeten geldige Google-accounts zijn die zijn ingelogd met Google Play-gameservices.
  4. Selecteer Toevoegen.

Zodra gebruikers zich hebben aangemeld voor je testgroep, kunnen ze inloggen via Google Play-gameservices, concept- en gepubliceerde prestaties verdienen en posts publiceren op concept- of gepubliceerde scoreborden.

Stap 2: Maak een release

Nadat je de details van de test van je app hebt ingesteld, kun je een release voorbereiden en uitrollen.

Ga naar App-releases distribueren voor specifieke landen voor meer informatie over de beschikbaarheid van de gesloten en open testtracks voor je app in verschillende landen.

Stap 3: Deel je app met testers

Als je een open of gesloten test uitvoert, kunnen testers je test-app vinden op Google Play via hun apparaat. Als het een gesloten test is, is je test-app nog steeds alleen beschikbaar voor testers in je lijst of groep.

Als je een interne of gesloten test uitvoert voordat je je app beschikbaar maakt via open tests of uitrolt naar productie, kunnen testers de app niet vinden door te zoeken op Google Play. Deel de Play Store-URL van de app met testers zodat ze je app kunnen downloaden.

Als je testers je app om wat voor reden dan ook niet kunnen vinden op Google Play, kun je ook een aanmeldingslink met hen delen. Hieronder vind je een paar opmerkingen voor als je een aanmeldingslink gebruikt:

• De aanmeldingslink wordt alleen weergegeven als een app de status Gepubliceerd heeft. Voor apps met de status Concept of In afwachting van publicatie wordt de aanmeldingslink niet getoond.
  • Nadat je testers op de aanmeldingslink hebben geklikt, wordt uitgelegd wat het betekent om tester te zijn en krijgen je testers een link voor aanmelden te zien. Elke tester moet zich aanmelden via de link.
  • Als je een gesloten test uitvoert met een Google-groep, moeten gebruikers lid worden van de groep voordat ze zich kunnen aanmelden voor je test.

Stap 4: Krijg feedback

Zodra testers je app hebben geïnstalleerd, wordt de app binnen enkele minuten automatisch geüpdatet naar de testversie.

Je testers kunnen voor de testversie van je app geen openbare reviews achterlaten op Google Play. Daarom is het een goed idee om een feedbackkanaal toe te voegen of je gebruikers te laten weten hoe ze je feedback kunnen geven (via e-mail, op een website of op een berichtenforum).

Als je een open of gesloten test uitvoert, kunnen je testers je ook privéfeedback sturen via Google Play.

Stap 5: Beëindig een test

Verwijder gebruikers als volgt uit de test van je app:

1. Open de Play Console en ga naar de testpagina voor de test die je wilt beëindigen:
  2. Zoek de test die je wilt beëindigen en selecteer Track beheren.
    • Opmerking: Afhankelijk van het soort test dat je beëindigt en het aantal tests dat je uitvoert, hoef je deze stap misschien niet uit te voeren.
  3. Selecteer rechtsboven op de pagina de optie Track onderbreken.
  4. Nadat je een test hebt beëindigd, krijgen testers geen updates, maar blijft de app op hun apparaat staan.

Versiecodes en statussen voor testtracks

Vereisten voor versiecodes

Gebruikers krijgen de versie van de app die:

• de hoogste versiecode heeft die werkt met hun apparaat, en
  • is gepubliceerd naar een track waarvoor de gebruiker in aanmerking komt.

Alle gebruikers komen altijd in aanmerking voor de productietrack. Als een app-bundel naar de productietrack is gepubliceerd met een hogere versiecode dan naar de testtrack waarvoor de gebruiker zich heeft aangemeld, krijgt de gebruiker de productierelease.

Gebruikers komen in aanmerking voor een testtrack als:

• ze zijn opgenomen in de configuratie voor de beheerde track, en
  • ze zich hebben aangemeld voor het bijbehorende testprogramma.

Gebruikers die in aanmerking komen voor meerdere tracks, krijgen de release met de hoogste versiecode die naar die tracks is gepubliceerd. Gebruikers in open tests komen bijvoorbeeld in aanmerking voor zowel de productietrack als de open testtrack. Gebruikers in gesloten tests komen in aanmerking voor zowel de productietrack als de gesloten testtrack. Gebruikers in zowel open tests als gesloten tests komen in aanmerking voor de productietrack, de open testtrack en de gesloten testtrack.

Gebruikers die zich hebben aangemeld voor interne tests, komen niet in aanmerking voor open en gesloten tests, zelfs niet als ze zijn opgenomen als testers. Deze gebruikers krijgen niet de hogere versiecode die voor die tracks is gepubliceerd en krijgen alleen de versiecode die is gepubliceerd in de interne testtrack.

Bekijk Versie van je app voor meer informatie.

Statussen voor testtracks

Als je je release uitrolt, kun je validatieberichten zien waarin wordt aangegeven wanneer gebruikers van een bepaalde track app-updates krijgen van een andere track (wat de fallback-status van de track wordt genoemd).

Fallback-voorwaarden en -statussen

• Geschaduwd: Een app-bundel schaduwt een andere app-bundel als deze een deel van of de gehele apparaatconfiguratie levert en een hogere versiecode heeft.
  • Gepromoot: Alle actieve app-bundels van de track zijn opgenomen in de actieve app-bundels van de fallback-track (alle actieve app-bundels voor open testtracks zijn bijvoorbeeld ook opgenomen in productie). Dit kan gebeuren als je eerst een release naar een testtrack uitvoert en daarna de geteste app-bundels vrijgeeft aan een stabielere release.
  • Vervangen: Alle actieve app-bundels in een track worden volledig geschaduwd door actieve app-bundels met hogere versiecodes in de bijbehorende fallback-track. Geen van de app-bundels in de track wordt aan gebruikers geleverd, omdat die allemaal een app-bundel uit de fallback-track krijgen. Dit betekent dat het testprogramma dat wordt vertegenwoordigd door de vervangen track, is afgebroken.
  • Gedeeltelijk geschaduwd: Ten minste een van de actieve app-bundels in een track wordt geschaduwd door een app-bundel met een hogere versiecode in de bijbehorende fallback-track. Dit betekent dat sommige gebruikers van de open testtrack een app-bundel uit de open testtrack krijgen, terwijl anderen een app-bundel uit de productietrack kunnen krijgen. Dit duidt waarschijnlijk op een fout bij de toewijzing van versiecodes.

Gerelateerde content