Förstå Google Plays serviceavgift

Utvecklare måste betala Google Plays serviceavgift som beräknas utifrån en procentandel av försäljningspriset eller priset för digitala köp i appen.

Utvecklare får betydande värde från Android och Google Play och serviceavgiften reflekterar detta värde. Serviceavgiften är också hur vi som företag tjänar pengar och stöttar vår investering i Android och Google Play. Den använder vi bland annat till att distribuera Android kostnadsfritt och tillhandahålla verktyg och tjänster som hjälper utvecklare att bygga upp framgångsrika företag, samtidigt som vi håller våra plattformar trygga för våra miljarder användare världen över.

Vanliga frågor

Varför tar Google Play ut en serviceavgift?

Serviceavgiften går till våra pågående investeringar i Android och Google Play och reflekterar värdet som Android och Google Play ger. På så sätt tjänar vi pengar som företag. Precis som det kostar pengar att utveckla, lansera och marknadsföra en app kostar det oss pengar att utveckla, lansera och marknadsföra ett operativsystem och en appbutik. Detta är en vanlig affärsmodell för app- och spelbutiker från Microsoft, Apple, Steam, Nintendo, Amazon och andra.

Hur mycket tas ut i serviceavgift?

Vi tar inte ut en standardavgift eftersom utvecklarna arbetar med olika situationer och behöver olika mycket stöd för att skapa hållbara verksamheter. 99 % av utvecklarna som omfattas av serviceavgiften betalar 15 % eller mindre. Läs mer om våra serviceavgifter i den här artikeln i vårt hjälpcenter.

Vem omfattas av serviceavgiften?

Endast 3 % av utvecklarna som tar betalt för sin app eller erbjuder digitala varor omfattas av serviceavgiften. De övriga 97 % av utvecklarna kan distribuera sin app och dra nytta av alla våra utvecklarverktyg och tjänster utan kostnad.

Vad används serviceavgiften till?

Serviceavgiften går till våra investeringar i Android och Google Play, reflekterar värdet som Android och Google Play ger, gör det möjligt för oss att tillhandahålla en prisvärd och innovativ användarupplevelse, hjälper utvecklare att nå användarna och bygga upp hållbara verksamheter och att hålla plattformen trygg och säker.

Exempel på stora investeringsområden:

• Android och Google Play Butik: Det kostnadsfria operativsystemet Android gör det möjligt för maskinvarutillverkare att skapa ett brett utbud av enheter med olika prisnivåer för användarna att välja bland. Och Google Play Butik tillhandahåller världens största samling appar och spel som är tillgänglig i över 190 länder där användarna kan få anpassade rekommendationer och enkelt hittar appar av hög kvalitet.
  • Nya Android-plattformar: Vi utvecklar för nya plattformar, t.ex. Auto och TV, så att utvecklarna kan nå ut till fler på nya sätt.
  • Säkerhet: Konsumenterna litar på Android och Google Play eftersom det är säkert, och till grund för säkerheten ligger granskningen av att appar följer säkerhets- och integritetspolicyerna och det automatiska skyddet Google Play Protect som söker igenom över 100 miljarder appar per dag.
  • Appdistribution: Utvecklarna kan omedelbart nå mer än tre miljarder Android-användare och optimera leveransen efter enhet och funktioner och tillhandahålla kontinuerliga uppdateringar.
  • Utvecklarverktyg: Utvecklarna kan köra experiment och betatest, optimera butiksuppgifter, analysera prestanda med mera.
  • Faktureringssystem: Säker betalning för användarna och smidigare transaktioner med 700 miljoner användare via presentkort till Google Play och lokala betalningsmetoder för utvecklarna.
Vad får utvecklare ut av Google Play?

En viktig del i vårt målsättning är att uppmuntra utvecklares uppfinningsrikedom och tillväxt. Därför fortsätter vi att investera i plattformen, verktygen och tjänsterna för att stödja dem. Vi gör det enkelt för utvecklare att distribuera sin app till miljarder Android-användare och generera intäkter från kunder världen runt via deras lokala betalningsmetoder.

Google Play tillhandahåller även verktyg och tjänster som utvecklare kan ta hjälp av för att hantera appversioner, marknadsföring och återengagemang i Play Butik, verktyg för att köra experiment och optimera resultat, dataanalyser, teknisk support, kostnadsfri utbildning med Play Academy med mera.

Vill du veta mer om några av tjänsterna som vi erbjuder utvecklare?

Apputveckling

Android-verktyg

Vi erbjuder verktyg och resurser som hjälper utvecklare att skapa upplevelser som människor älskar, snabbare och enklare på alla Android-enheter. Android Studio är till exempel den officiella integrerade utvecklingsmiljön för Android-utveckling. Den innehåller allt du behöver för att bygga Android-appar, bland annat ett SDK-index för populära beroenden, insikter om appkvalitet från Firebase Crashlytics och emulatorer för virtuella enheter.

Google Play Academy

Vi erbjuder kostnadsfri utbildning via Google Play Academy för utvecklare, företagare och marknadsförare av appar och spel på Google Play. Play Academy skapar möjligheter för nya, ambitiösa apputvecklare samt möjligheter till kunskapsdelning och rekommenderade metoder för att bygga upp en framgångsrik app- eller spelverksamhet och gör även att utvecklare kan hålla sig uppdaterade om förändringar i våra verktyg. Utvecklare kan även läsa om att utforma appar, förbereda för lansering och öka synligheten för användarna. Google Play Academy erbjuder också utbildning för utvecklare som vill expandera till nya marknader med våra Go Global-kurser: Japan, Latinamerika, Sydostasien och Västeuropa.

Apptest

Vi erbjuder utvecklare möjligheten att betatesta sina appar med en grupp användare som utvecklarna kan samla in privat feedback från och besvara direkt i Play Console. Detta omfattar att testa nya versioner av appar innan de släpps. Utvecklare kan dessutom göra testversioner av appen tillgängliga för användare på Google Play för att få feedback tidigt eller hålla koll på mätvärden i appen före lanseringen.

Förlanseringsrapporter

När en utvecklare har kört apptestning antingen i en liten eller stor grupp kan utvecklare konfigurera och köra förlanseringsrapporter för att upptäcka eventuella problem med appen före lanseringen. I förlanseringsrapporten identifieras potentiella problem med appar som kan påverka användarupplevelsen, till exempel appens stabilitet, prestanda och säkerhet.

Optimering av appens prestanda

Vi tillhandahåller ett verktyg för prestandainsikter som är utformat för utvecklare för att mäta och optimera prestanda hos appar och spel så att de får video med högre kvalitet och mindre fördröjning. Med den här tjänsten kan utvecklare analysera data på många Android-enheter.

Säkerhet

Användarnas integritet och säkerhet

Vi tillhandahåller en säker miljö för att ladda ned appar, vilket i sin tur ökar appanvändarnas förtroende. Alla appar som distribueras via Google Play, inklusive Googles egna, omfattas av Plays policyer. I Google Plays policyer finns policyer som gäller användning och hantering av användaruppgifter. Vi publicerar information för att göra det enklare för användarna att förstå vilken information som samlas in, varför den samlas in och hur användarna kan uppdatera, hantera, exportera eller radera sin information.

Appgenomsökningar för att förhindra installationer av skadlig programvara

Google Play Protect söker igenom Android-enheter för att varna användarna om en app innehåller känd skadlig programvara, oavsett om den har laddats ned via Play, en appbutik från tredje part eller sidhämtning.

Dessutom tillhandahåller vi ett API för utvecklare som hjälper dem att se till att deras servrar interagerar med en äkta version av utvecklarens app på äkta Android-enheter. Detta bidrar till att skydda utvecklare från bedrägeri och säkerhetshot via SafetyNet.

Appdistribution

Global distribution

Utvecklare kan distribuera appar och appuppdateringar via Google Play till över tre miljarder användare från tusentals enheter från hundratals OEM-företag i fler än 190 länder. De kan även distribuera appar till specifika länder. Till exempel kan utvecklare skapa så många som 50 sidor med anpassade butiksuppgifter för att skräddarsy eller anpassa sin appinformation för specifika länder. Utvecklare kan även anpassa appar genom att anpassa butiksuppgifterna och inrikta sig på specifika målgrupper genom att ändra utseendet på apparna.

Utvecklare kan dessutom distribuera uppdateringar av sina appar effektivt och säkert med hjälp av nya funktioner. Appuppdateringar hjälper utvecklare att behålla användarnas engagemang och bidrar även till hela ekosystemets säkerhet i takt med att nya hot uppstår.

Appnedladdningar efter land

Utvecklare kan få insikter om populära länder där appar har installerats samt insikter om språkspecifika nedladdningar. I Play Console kan utvecklare granska rapporter om appinstallationer, avinstallationer, betyg, intäkter och krascher för att se hur appen fungerar.

Utvecklare kan använda Googles interaktiva undersökningsverktyg (”Think with Google”) för

• vägledning om hur man tolkar kundernas beteende
  • marknadsföringstips
  • att få tillgång till utvecklarverktyg som kan öka antalet appanvändare genom att förstå användardemografin
  • statistik över bland annat användarnas intressen i en viss region eller ett visst land.

Översättningstjänster som hjälper dig att lokalisera internationella appar

Genom Googles översättningstjänster kan appar översättas till upp till 48 språk. Vi ger även utvecklare rekommendationer om var i appen utvecklaren bör prioritera lokaliserade översättningar. Vi har skapat en sida med tips för att lyckas i specifika regioner (APAC, EMEA, Latinamerika och Nordamerika). I de här artiklarna förklarar vi hur du lokaliserar en app genom att publicera den på ett lokalt språk och erbjuda kampanjer under storhelger.

Appbetyg och -recensioner

Vi tillhandahåller verktyg för utvecklare så att de kan optimera sin app med hjälp av feedback från användare genom betyg och recensioner. Vi ger till exempel utvecklare en översikt över appens betyg, enskilda användarrecensioner och grupperad data om appens recensioner. Vi ger även utvecklare anvisningar om hur de kan skapa automatiska meddelanden för användare där de kan lämna feedback i form av betyg och recensioner i appen. Vi tillhandahåller även verktyg som hjälper utvecklare att testa den här funktionen.

Analys av användarengagemang

I mars 2021 lanserade Google Play Console nya mätvärden för att utvärdera appar och spel. Dessa säkerställer att utvecklarna kan utvärdera trenderna för app- eller spelengagemang samt intäktsgenereringstrender jämfört med benchmarkvärden. Dessa mätvärden omfattar statistik om antalet användare som öppnar en app varje månad och statistik om antalet växande användare varje månad. Detta gäller utöver annan data och rapporter som utvecklare har åtkomst till i Google Play Console.

Appens synlighet

Vi ger dig tips om hur du får appar att synas på Google Play, bland annat hur du skapar butiksuppgifter och hur du får appen att sticka ut med hjälp av grafik, samt hur du riktar dig till olika målgrupper. Vi tillhandahåller även information om hur appar kan upptäckas lättare och hur apparna rankas i sökresultaten.

Vi gör det dessutom enklare att upptäcka appar genom att rikta in oss på marknadsföring av appar och hjälpa användarna att upptäcka appar och spel de kanske gillar bland de miljontals appar som finns på Google Play. Vi tar hänsyn till flera faktorer när vi organiserar och rankar appar och spel, bland annat användarrelevans, användarupplevelse och redaktionellt värde.

Vi hjälper också användare genom att ge dem relevanta apprekommendationer när de besöker Google Play. Detta hjälper i sin tur utvecklarna att nå nya användare.

Play Commerce

Verktyg för intäktsgenerering

Med Google Plays faktureringssystem kan utvecklare smidigt sälja digitala produkter och digitalt innehåll i sina appar, till exempel innehåll i appar, som spelvaluta eller prenumerationer.

Tydlig och tillförlitlig prisinformation

Vi ger utvecklare verktyg för att ange appriser, så att de enkelt kan ange globala eller landsspecifika appriser och använda prismallar för att förenkla prissättningen för appar i Play Console.

Till exempel kan utvecklare ange eller ändra appriser och skapa reor eller kampanjer för appar. Utvecklare kan även konfigurera prenumerationer och ändra priset på objekt i appar. Det ger utvecklarna flexibiliteten att skräddarsy sina erbjudanden och anpassa sig till förändringar.

Hantering av Play-prenumerationer

Vi tillåter användare att enkelt säga upp, pausa eller ändra en prenumeration på Google Play. Det här är en av de tjänster som finns integrerade i Google Plays faktureringssystem.

Googles support för återbetalningar

Utvecklare kan enkelt hantera beställningar i appar och snabbt göra återbetalningar till användarna. På webbplatsen eller i appen Play Console kan utvecklare se beställningar i appar, utfärda återbetalningar och hantera uppsägningar av prenumerationer för objekt som användarna har köpt.

Administration

Översikt över appuppdateringar

Via Google Play Console kan utvecklare visa data utifrån appversioner efter distributionskanal. Utvecklare kan även få en översikt över uppdateringshistoriken för sina appar. Utvecklare kan använda informationen för att förbättra sina apperbjudanden.

Anpassad översikt i Play Console

Utifrån feedback från utvecklarna har vi skapat ett sätt för utvecklarna att anpassa visningen av de mätvärden som finns i Play Console för att mäta resultatet av appen. Utvecklare kan fästa önskade mätvärden. Detta är ett snabbt och bekvämt sätt för utvecklare att spåra och svara på de mätvärden de är intresserade av.

Globalt konsekvent gränssnitt för utvecklare

Google Play Console är ett globalt konsekvent gränssnitt för utvecklare där de kan ladda upp och hantera sina appar. Utvecklare drar nytta av funktioner som bidrar till att förbättra appkvaliteten, engagera appmålgrupper, generera intäkter och mycket annat.

Verktyg för att jämföra appar

Utvecklare kan enkelt jämföra sina appar med andra appar som de väljer. Det gör de genom att ställa in anpassade grupper med jämförbara appar, vilket de gör genom att välja en specifik grupp appar och jämföra deras appar med apparna i den specifika gruppen. Utvecklare kan redigera den anpassade gruppen med jämförbara appar för att jämföra Android-diagnoser upp till tre gånger per månad. Det ger utvecklare ett värdefullt verktyg för att svara på jämförbara appar.

Vi ger även förslag på hur du använder statistik över appjämförelser för att analysera appens prestanda.

Gäller serviceavgiften för alla utvecklare?

Vi strävar efter att ha en affärsmodell som gör att vi kan fortsätta att investera i Android och Play, men vi förstår att inte alla utvecklare är stöpta i samma mall och att en enda lösning inte passar alla. För största delen av intäkterna från Google Play är den affärsmodellen vår serviceavgift. Endast utvecklare som säljer betalappar eller åtkomst till digitalt innehåll eller tjänster i appar omfattas av serviceavgiften. Mer än 99 % av utvecklarna uppfyller kraven för en serviceavgift på högst 15 %. Ett litet antal utvecklare som investerar mer direkt i Android och Play kan ha en annan serviceavgift som en del av ett bredare samarbete där större ekonomiska investeringar och produktintegreringar för olika plattformar ingår. Tack vare dessa viktiga investeringspartner kan fler använda Android och Play genom att upplevelsen kontinuerligt förbättras för alla användare och nya möjligheter skapas för alla utvecklare.

Det finns vissa fall där vi inte tar ut en serviceavgift för transaktioner i appen eller kräver användning av Google Plays faktureringssystem, till exempel vid försäljning av fysiska varor eller tjänster, skattebefriade peer-to-peer-donationer och hasardspelstransaktioner.

Vilka följder får den senaste lagstiftningen i Sydkorea?

Till följd av lagstiftningen ger vi alla utvecklare möjligheten att erbjuda ett alternativt faktureringssystem utöver Google Plays faktureringssystem för användare i Sydkorea som gör köp i appar som distribueras via Play på telefoner och surfplattor.

Utvecklare måste fortfarande betala en serviceavgift för transaktioner som görs med ett alternativt faktureringssystem, men serviceavgiften sänks med 4 %. Om serviceavgiften för transaktioner via Google Plays faktureringssystem är 15 % blir den till exempel 11 % för transaktioner som görs via ett alternativt faktureringssystem. Du kan läsa mer om att erbjuda ett alternativt faktureringssystem för användare i Sydkorea i den här artikeln i hjälpcentret.

Vilken inverkan har beslutet från Competition Commission i Indien?

Som ett resultat av beslutet från Competition Commission i Indien kommer vi från och med februari att ge alla utvecklare möjligheten att erbjuda ett alternativt faktureringssystem utöver Google Plays faktureringssystem för användare i Indien som gör köp i appar som distribueras via Play på telefoner och surfplattor.

Utvecklare måste fortfarande betala en serviceavgift för transaktioner som görs med ett alternativt faktureringssystem, men serviceavgiften sänks med 4 %. Om serviceavgiften för transaktioner via Google Plays faktureringssystem är 15 % blir den till exempel 11 % för transaktioner som görs via ett alternativt faktureringssystem. Mer information kommer inom kort.

Relaterat innehåll