Konfigurera Google Wifi

Obs! Om du vill konfigurera Google Wifi med Google Nest Wifi-enheter läser du om hur du använder Google Wifi med Google Nest Wifi.

Nu ska vi börja konfigurera ditt nya Google Wifi-system. Detta behöver du för att komma igång:

• Google Wifi-åtkomstpunkter
  • Google-kontots användarnamn och lösenord
  • Google Wifi-appen för Android 4.0 eller senare  eller iOS 10.0 eller senare
  • En bredbandsanslutning
  • Ett modem (Obs! Google Wifi-åtkomstpunkten är inte ett modem. Den måste anslutas till ett modem med en Ethernet-kabel. Det kan vara ett fristående modem eller en kombination av modem och router som har tillhandahållits av internetleverantören. Har du inget modem? Tänk på att det i vissa bostadshus och studentboenden inte behövs ett modem för bredbandsanslutning. I så fall kan du ansluta Wi-Fi-åtkomstpunkten direkt till Ethernet-uttaget i väggen.)
  • Ethernet-kabel till den primära WiFi-åtkomstpunkten (medföljer)
  • Nätadapter till varje WiFi-åtkomstpunkt (medföljer)

Viktigt! Vi rekommenderar starkt att du köper Google Wifi i det land där du ska använda det. Eftersom bestämmelserna för trådlösa nätverk skiljer sig från land till land kan det uppstå kompatibilitetsproblem om du flyttar Wifi-enheter till ett annat land. Google har ingen möjlighet att ge support för detta. Om du konfigurerar ett mesh-nätverk rekommenderar vi att du köper samtliga Wifi-åtkomstpunkter i samma land.

Steg 1: Hitta en plats för Google Wifi-åtkomstpunkten

Den primära Wifi-åtkomstpunkten måste vara ansluten till ett modem. Beroende på hur långa Ethernet- och strömkablar du har kan detta begränsa var du kan ställa den.

Välj en plats som inte är skymd, till exempel en hylla eller tv-bänk. Det ska helst vara en central plats i ögonhöjd.

Läs mer om var det är bäst att placera WiFi-åtkomstpunkter.

Steg 2: Ansluta den primära Wifi-åtkomstpunkten

1. Anslut den medföljande Ethernet-sladden till WAN-porten  på Google Wifi-åtkomstpunkten. Anslut sedan den andra änden till modemet.
  2. Anslut Google Wifi-åtkomstpunkten till ett vägguttag. Lampan blinkar långsamt i blått för att visa att den är påslagen och redo att konfigureras.
  3. Placera Wifi-åtkomstpunkten någonstans där den inte är skymd. Du får starkast signal om den står framme på till exempel en hylla eller tv-bänk.

Läs mer om var det är bäst att placera WiFi-åtkomstpunkter.

Steg 3: Ladda ned appen Google Wifi

Ladda ned Google Wifi-appen till en mobil enhet som kör Android eller iOS. (Obs! Appen är endast kompatibel med Android 4 eller senare eller iOS 10 eller senare.)

1. Öppna Google Wifi-appen .
  2. Läs igenom användarvillkoren och sekretesspolicyn. Avmarkera rutan om du vill välja bort att dela anonym användningsstatistik och felrapporter för att hjälpa oss att förbättra Google Wifi.
  3. Tryck på Kom igång.
  4. Logga in på Google-kontot.

Steg 4: Hitta och anslut en Google Wifi-åtkomstpunkt

1. Öppna Google Wifi-appen och följ anvisningarna för att ansluta till internet.
  2. Läsa av QR-koden Appen hittar automatiskt WiFi-åtkomstpunkten. Rikta mobilkameran mot QR-koden på WiFi-åtkomstpunktens bas när du blir ombedd att göra så. Telefonen ansluts automatiskt till Google Wifi-åtkomstpunkten.

Obs! Om QR-koden saknas eller om det inte går att läsa av den kan du leta reda på koden och ange den manuellt.

Steg 5: Välj Wifi-åtkomstpunktens plats i appen

Välj plats för Google Wifi-åtkomstpunkten. Den här etiketten gör det lättare att identifiera den senare. Du kan också skapa en egen etikett.

Tryck på Nästa när du är klar.

Steg 6: Konfigurera Wi-Fi

1. Ange ett namn för WiFi-nätverket när du blir ombedd tryck på Nästa.
  2. Skapa ett lösenord  tryck på Skapa.
  3. Aktivera molntjänster genom att trycka på Ja, jag är med. Då ger du Google tillåtelse att samla in, lagra och analysera data om ditt nätverk och dina enheter i syfte att ge dig bästa prestandan, nätverksstatistik i realtid och hjälp när du behöver det. Om du vill inaktivera molntjänsterna trycker du på Nej tack. Då kan du inte använda vissa funktioner som Familjens Wi-Fi och nätverksövervakning. Läs mer om molntjänster.

Steg 7: Konfigurera ytterligare Google Wifi-åtkomstpunkter (vid behov)

Om du har fler Google Wifi-åtkomstpunkter väljer du hur många fler du behöver konfigurera och trycker på Nästa.

Placera ut ytterligare Wifi-åtkomstpunkter

Ytterligare åtkomstpunkter fungerar bäst om de inte står mer än två rum ifrån varandra. Du kan även placera dem på en öppen plats. Läs mer om var det är bäst att placera WiFi-åtkomstpunkter.

När du har hittat en bra plats ansluter du WiFi-åtkomstpunkten till eluttaget och följer anvisningarna i appen:

1. Håll telefonen nära Google Wifi-åtkomstpunkten och tryck på Lägg till WiFi-åtkomstpunkt.
  2. Sedan trycker du på Testa nu för att testa styrkan på WiFi-anslutningen och avgöra om den kan flyttas till en bättre plats.

Steg 8: Granska nätverket

När Google Wifi-åtkomstpunkterna är konfigurerade visas en översikt över Wifi-nätverket och alla åtkomstpunkter du har konfigurerat.

Steg 9: Installera programvara

När Google Wifi-åtkomstpunkterna är konfigurerade laddar appen ned och installerar programvaran för Google Wifi, vilken innehåller de senaste funktionerna och säkerhetsåtgärderna. Det kan ta upp till tio minuter. Wifi-åtkomstpunkterna startar om och Wifi-nätverket är inte tillgängligt tills Wifi-åtkomstpunkterna är helt påslagna och lampan lyser med ett fast blågrönt sken.

Nu är du klar! Google Wifi har konfigurerats. Kolla in vad du kan göra nu.