To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Problemen met traag internet op Google Nest Wifi of Google Wifi oplossen

Als je een trage internet- of wifi-verbinding hebt op je Google Nest Wifi of Google Wifi, kan dit invloed hebben op de prestaties van al je apparaten. Apparaten kunnen telefoons, tablets, computers, tv's, smartdisplays en -speakers zijn, en alles wat verder is verbonden met je Wifi-router of Wifi-punten.

Te ver van je Wifi-punt

Hoe dichter je apparaat bij je Wifi-router of -punt is, hoe beter de prestaties van de wifi. Je Wifi-router en -punten moeten een centrale plek hebben. Zorg dat je router en punten in elkaars verlengde staan en dat er geen voorwerpen te dicht bij je router of punten zijn geplaatst die het signaal voor je apparaat fysiek kunnen blokkeren. Meer informatie over waar je je Wifi-punten het beste kunt plaatsen

Andere apparaten gebruiken bandbreedte

Als een apparaat verbinding maakt met je wifi-netwerk, moet dit met je andere apparaten concurreren om bandbreedte (internetsnelheid). Een tv waarop een film van Netflix wordt gestreamd, een laptop waarop wordt gedownload, een Xbox Live-gamesessie: al deze apparaten hebben bandbreedte nodig. Afhankelijk van je internetverbinding kan het combineren van meerdere activiteiten met hoge bandbreedte leiden tot een lagere snelheid.

Zo los je dit op:

Trage WAN-verbinding
Problemen met de modem

Je kunt je modem opnieuw opstarten om sommige problemen met de internetverbinding op te lossen, trage verbindingen te verbeteren en veelvoorkomende problemen met draadloze verbindingen op te lossen. Zelfs als je modem goed lijkt te werken, moet je deze mogelijk opnieuw opstarten.

Zo start je de modem opnieuw op:

1. Koppel de stroomkabel los van de modem.
  2. Wacht 2 minuten.
  3. Sluit de stroomkabel opnieuw op de modem aan.
  4. Wacht tot de modem en router of het primaire Wifi-punt zijn opgestart en het internetlampje groen wordt. Check daarna of je internetsnelheid is verbeterd.
Problemen met ethernetkabels of netwerkapparatuur oplossen

Nest Wifi en Google Wifi ondersteunen 10/100/1000 Mbps (megabits per seconde) via de ethernetpoort. Je internetsnelheid wordt beperkt door de traagste component in je netwerk. De snelheid kan worden verlaagd tot 100 Mbps of 10 Mbps als de verbinding op de route naar internet niet de hogere snelheid ondersteunt.

Als je internetsnelheidstest niet de verwachte internetsnelheden oplevert of als je een prioriteitsmelding hebt gekregen over beperkte ethernetsnelheden in de feed van je Google Home-app:

1. Check of je een ethernetkabel hebt met een snelheidsclassificatie die lager is dan de verwachte snelheden van je internetprovider.
    • Belangrijk: We raden kabels van Cat 5e of Cat 6 aan voor internetsnelheden hoger zijn dan 100 Mbps.
  2. Check de classificaties van de ethernetpoorten van de apparatuur in je netwerk. Voorbeelden: switch, modem, splitter, enzovoort.
    • Ze moeten allemaal zijn geclassificeerd als minstens zo snel als de snelheid van je internetprovider.
    • De softwareconfiguratie van je apparatuur kan ook de snelheid van je netwerk verlagen.
Problemen met de internetprovider

Je internetprovider is verantwoordelijk voor de aanvankelijke bandbreedte en snelheid van de internetverbinding die je huis binnenkomt. Dit kan invloed hebben op de internetsnelheid voor al je apparaten.

Je hebt mogelijk tijdelijk een trage internetverbinding als je internetprovider werkzaamheden aan het netwerk uitvoert in de buurt of andere wijzigingen heeft aangebracht. De snelheid kan ook zijn beperkt op basis van je abonnement.

Als je terugkerende problemen met traag internet hebt, neem je contact op met je internetprovider om te achterhalen of er momenteel storingen zijn die je internet vertragen en of er iets aan je snelheidsprobleem kan worden gedaan.

Andere routers in de buurt zorgen voor storing

Als een of meer draadloze routers wifi uitzenden in de buurt van je Wifi-router of -punten, kan dit storing veroorzaken. Hierdoor kunnen je wifi-prestaties minder worden.

Als een andere router dezelfde wifi-netwerknaam uitzendt als je Google Nest Wifi-router of Google Wifi-punt, kunnen je apparaten schakelen tussen je punten en de andere router of kunnen je apparaten mogelijk geen verbinding maken.

Schakel de wifi uit op de router die niet van Google is of plaats de routers verder uit elkaar.

Wifi uitschakelen op de router die niet van Google Wifi is

Als oplossing kun je de wifi op je andere router uitschakelen (niet op Google Nest Wifi- of Google Wifi-apparaten). Check de lampjes op de voorkant van de router. De meeste routers hebben een lampje dat aangeeft of de draadloze radio's actief of inactief zijn. Het lampje kan er zo uitzien:

Als je wifi wilt uitschakelen, ga je naar de instellingen van de router en schakel je de draadloze optie uit. Voor het openen van de instellingen van de router moet je mogelijk een internetbrowser openen terwijl je bent verbonden met de router die niet van Google is. Open daarna een internetbrowser en geef het IP-adres van je router op in de adresbalk, zoals hieronder:

De stappen variëren per router. Als je router is geleverd door je internetprovider, kan deze je helpen je wifi uit te schakelen. Veel internetproviders en fabrikanten hebben hier instructies voor.

Problemen met Wifi-router of -punt
Je Wifi-router of -punt opnieuw opstarten kan verbindingsproblemen oplossen. Er worden geen gegevens gewist en al je instellingen blijven behouden. Bekijk meer informatie over hoe je je Google Nest- of Google Wifi-apparaten opnieuw opstart.

Netwerkinzichten

Wifi-netwerkinzichten zijn mogelijk beschikbaar in je Google Huisfeed  voor problemen met betrekking tot dit artikel. Als Nest Wifi- of Google Wifi-apparaten een netwerkprobleem vaststellen, zie je een inzichtenkaart in je Google Huisfeed waarop wordt vermeld dat er mogelijk een probleem is en een oplossing wordt voorgesteld.

Als je een gerelateerd netwerkinzicht ziet, check dan het inzichtbericht hieronder voor meer informatie:

De ethernetverbinding beperkt de netwerksnelheid

Je ziet dit inzicht als er kort geleden een snelheidstest is uitgevoerd waarbij de linksnelheid van je netwerk 100 Mbps of lager was en de snelheid van een punt 90% of minder dan de snelheid van je router was. Dit betekent waarschijnlijk dat er een probleem is met je ethernetkabels, je verbinding of andere netwerkapparatuur.

Oplossing: Controleer op problemen met ethernetkabels of netwerkapparatuur.

Trage internetsnelheid: internetproviders

Je krijgt deze melding als Nest Wifi of Google Wifi ziet dat je internetverzoeken er langer dan verwacht over doen om te worden afgerond. Nest Wifi en Google Wifi sturen testpakketten om te controleren op traagheid op het netwerk van je internetprovider. Vervolgens kunnen ze in deze situatie vaststellen of de verbinding traag is vanwege een probleem bij je internetprovider.

Je internetprovider is verantwoordelijk voor de aanvankelijke bandbreedte en snelheid van de internetverbinding die je huis binnenkomt. Als je de snelheid wilt verbeteren, moet je contact opnemen met je provider om te achterhalen of dit een tijdelijk probleem is of iets wat de internetprovider kan verhelpen.

Oplossing: Bekijk Problemen met internetprovider hierboven en neem contact op met je internetprovider.

Trage internetsnelheid: overbelasting van netwerk

Je krijgt deze melding als Nest Wifi of Google Wifi ziet dat je internet traag is vanwege overbelasting van het netwerk of een gebrek aan bandbreedte.

Dit betekent dat de apparaten in je huis mogelijk de bandbreedtecapaciteit van je internetprovider overschrijden. Als je geen bandbreedte meer hebt, wordt je internet trager.

Oplossing: Controleer je netwerkgebruik en zet onnodige apparaten in je netwerk uit.