Rapportage van conversies met winkelwagengegevens instellen en testen

Wanneer u rapportage van conversies met winkelwagengegevens instelt, kunt u uw winkelwagengegevens indienen. U kunt dan het aantal transacties, de opbrengst en de winst meten die door uw Shopping-advertenties worden gegenereerd. Als u Conversies bijhouden van Google Ads (GACT) gebruikt, kunt u winkelwagengegevens indienen voor verkoopconversies (welke producten zijn verkocht, hoeveel ervan zijn verkocht en tegen welke prijs).

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u conversies met winkelwagengegevens instelt en uw winkelwagengegevens indient. Meer informatie over rapportage van conversies met winkelwagengegevens.

Instructies

Als u winkelwagengegevens wilt indienen, moet u de algemene sitetag van Google of Google Tag Manager (GTM) gebruiken. Gebruikers van Google Analytics (GA) die al winkelwagengegevens via e-commerce-extensies hebben verstrekt, kunnen overschakelen naar de algemene sitetag en dezelfde gegevens indienen bij zowel Google Analytics als 'Conversies bijhouden' in Google Ads.

Met Google Tag Manager kunt u eenvoudig tags op uw site onderhouden. In plaats van tags rechtstreeks op uw site toe te voegen en te updaten, voegt u ze toe en updatet u ze in Google Tag Manager. Google Tag Manager geeft zo nodig correct opgemaakte tags op uw site weer. Meer informatie over Google Tag Manager.

Wanneer u dynamisch gegenereerde gegevens moet doorgeven, zoals verkoopgegevens op productniveau voor rapportage van conversies met winkelwagengegevens, kan uw webontwikkelaar een algemene sitetag installeren of Google Tag Manager gebruiken.

Als u rapportage van conversies met winkelwagengegevens wilt, moet uw categorie 'Conversieactie' zijn ingesteld op 'Aankoop/verkoop' en zijn opgenomen in conversies.

Installeren met algemene sitetag

Stap 1: Installeer een algemene sitetag

Opmerking: Als u de conversietrackingcode voor de algemene sitetag al gebruikt, gaat u verder met stap 2.

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik rechtsboven op het gereedschapspictogram .
  3. Klik op het dropdownmenu 'Metingen' en klik vervolgens op Conversies.
  4. Klik op de conversieactie die u wilt gebruiken of maak een nieuwe conversieactie.
  5. Voeg de algemene sitetag toe aan uw site. Meer informatie over het instellen van uw tag voor het bijhouden van conversies.

Stap 2: Installeer extra parameters in de code

Als u winkelwagengegevens wilt indienen, installeert u de volgende aanvullende parameters in de code:

Parameter Type waarde Voorbeeldwaarde Beschrijving
event_name= “purchase” Tekenreeks “Purchase” Alleen gebeurtenissen van het type “purchase” genereren winkelwagengegevens.
items Matrix 29.2*2*P12345** Een reeks met de prijs, hoeveelheid en artikel-ID's die zijn aangeschaft.
items.id Tekenreeks 'P12345' Moet overeenkomen met de artikel-ID in Merchant Center.
items.price Float '29.2' Verkoopprijs per eenheid exclusief btw, verzendkosten en eventuele kortingen op transactieniveau.
items.quantity Geheel getal “2” Aantal verkochte artikelen.
korting Float “10” Som van alle kortingen op transactieniveau, zoals:
  • Gratis verzending
  • Kortingsbonnen voor de hele winkelwagen
aw_merchant_id Geheel getal “12345” De Merchant Center-ID waaronder uw artikelen zijn geüpload.
aw_feed_country Tekenreeks “US” Het land dat is gekoppeld aan de feed waarin uw artikelen zijn geüpload. Gebruik CLDR-codes.
aw_feed_language Tekenreeks “EN” De taal van de feed waarin uw artikelen zijn geüpload. Gebruik ISO 639-1-taalcodes.

Voorbeeld van configuratie met de algemene sitetag.

<!-- Sample Code Conversion -->

<script type="text/javascript">
gtag('event', 'purchase', {
  "send_to": "AW-9999999999/abc123xyz",
  "transaction_id": "017809284",
  "value": 23.07,
  "currency": "USD",
  "discount": 10,
  "aw_merchant_id": 12345,
  "aw_feed_country": "US",
  "aw_feed_language": "EN",
  "items": [
    {
      "id": "P12345",
      "quantity": 2,
      "price": 50
    },
    {
      "id": "P67890",
      "quantity": 1,
      "price": 30.4
    }
  ]
});
/* ]]> */
</script>

Stap 3 (optioneel): Geef het feedkenmerk cost_of_goods_sold feed op om te rapporteren over de winstmarges

U moet het feedkenmerk cost_of_goods_sold (kosten_van_verkochte_goederen) in uw Merchant Center-productfeed opgeven voor rapportage over winstmarges. Meer informatie over het maken van feeds

Het kenmerk cost_of_goods_sold (COGS) staat voor de kosten van het product dat u verkoopt. Google Ads gebruikt dit kenmerk om de winstmarge op elk product te berekenen (opbrengst - COGS = winst). Als u geen exacte gegevens over de kosten van uw producten wilt delen, maar toch wilt deelnemen, kunt u in dit veld een schatting invullen (u kunt bijvoorbeeld uw COGS schatten op tachtig procent van de productprijs voor alle producten in een bepaalde categorie).

U kunt COGS-gegevens op drie manieren verstrekken:

Als u ervoor kiest om het feedkenmerk cost_of_goods_sold niet op te geven, ziet u voor een deel van de statistieken (bijvoorbeeld COGS en brutomarge) geen waarden.

Installeren met Google Tag Manager

Stap 1: Installeer Google Tag Manager

Opmerking: Als u Google Tag Manager al gebruikt, gaat u verder met stap 2.

1. Log in op uw Google Ads-account.

2. Klik rechtsboven op het gereedschapspictogram .

3. Klik op het dropdownmenu 'Metingen' en klik vervolgens op Conversies.

4. Klik op de conversieactie die u wilt gebruiken of maak een nieuwe conversieactie.

5. Installeer Google Tag Manager op uw site. Meer informatie over het instellen van uw tag voor het bijhouden van conversies.

Stap 2: Installeer extra parameters in de code

Voer de volgende stappen uit om winkelwagengegevens in te dienen:

1. Selecteer de conversietag waaraan u de winkelwagengegevens wilt doorgeven.

2. Vink het selectievakje 'Verkoopgegevens op productniveau leveren' aan.

3. Kies de gegevensbron 'Gegevenslaag' of 'JavaScript-variabelen'.

4. De onderstaande variabelen moeten worden toegevoegd aan de kassapagina, anders kan er niet naar worden verwezen.

Parameter Type waarde Voorbeeldwaarde Beschrijving
event_name= “purchase” Tekenreeks “Purchase” Alleen gebeurtenissen van het type “purchase” genereren winkelwagengegevens.
items Matrix 29.2*2*P12345** Een reeks met de prijs, hoeveelheid en artikel-ID's die zijn aangeschaft.
items.id Tekenreeks 'P12345' Moet overeenkomen met de artikel-ID in Merchant Center.
items.price Valuta '29.2' Verkoopprijs per eenheid exclusief btw, verzendkosten en eventuele kortingen op transactieniveau.
items.quantity Geheel getal “2” Aantal verkochte artikelen.
korting Geheel getal “10” Som van alle kortingen op transactieniveau, zoals:
  • Gratis verzending
  • Kortingsbonnen voor de hele winkelwagen
aw_merchant_id Geheel getal “12345” De Merchant Center-ID waaronder uw artikelen zijn geüpload.
aw_feed_country Tekenreeks “US” Het land dat is gekoppeld aan de feed waarin uw artikelen zijn geüpload. Gebruik CLDR-codes.
aw_feed_language Tekenreeks “EN” De taal van de feed waarin uw artikelen zijn geüpload. Gebruik ISO 639-1-taalcodes.

De gegevenslaag wordt gebruikt om gegevens tijdelijk te bewaren. De indeling is gestructureerd en wordt door Tag Manager begrepen, waardoor u die gegevens eenvoudig van uw webpagina of mobiele app kunt verplaatsen naar tags, triggers en andere variabelen in Tag Manager.

U hoeft niet per se een gegevenslaag in te stellen als u wilt dat variabelen gegevens kunnen ophalen. Tag Manager-variabelen kunnen ook zo worden geconfigureerd dat ze waarden rechtstreeks ophalen uit JavaScript-variabelen, first party cookies en het DOM. Het is echter het beste om gegevens voor uw variabelen rechtstreeks uit een gestructureerd gegevenslaagobject op te halen. De implementatie van een gegevenslaag minimaliseert de kans dat door onbedoelde codewijzigingen gegevens verloren gaan. Bovendien is het een stimulans om een gestructureerd, toegankelijk gegevensmodel te gebruiken en kunnen problemen eenvoudiger worden opgelost.

Voorbeeldimplementatie met gegevenslaag:

<!-- Sample Code datalayer push -->

dataLayer.push({
 "event": 'purchase',
 "transaction_id": "1545c34e-691e-4726-aeda-b798df255e9c",
 "value": 23.07,
 "currency": "USD",
 "tax": 1.24,
 "shipping": 0,
 "discount": 1.50,
 "aw_merchant_id": 12345,
 "aw_feed_country": "US",
 "aw_feed_language": "EN",
 "items": [
   {
     "id": "P12345",
     "quantity": 2,
     "price": 2
   },
   …
]
});

Voorbeeldimplementatie met JavaScript-variabelen. U moet een door de gebruiker gedefinieerde JavaScript-variabele in GTM maken waarnaar moet worden verwezen.

<!-- Sample Code JavaScript Variables-->

<script type="text/javascript">
transaction_id = "1545c34e-691e-4726-aeda-b798df255e9c";
value = 23.07;
currency = "USD";
tax = 1.24;
shipping = 0;
discount = 1.50;
aw_merchant_id = 12345;
aw_feed_country = "US";
aw_feed_language = "EN";
items = [
 {
   "id": "P12345",
   "quantity": 2,
   "price": 2
 },
 …
];
/* ]]> */
</script>

Stap 3 (optioneel): Geef het feedkenmerk cost_of_goods_sold feed op voor rapportage over winstmarges

U moet het feedkenmerk cost_of_goods_sold in uw Merchant Center-productfeed opgeven voor rapportage over winstmarges. Meer informatie over het maken van feeds.

Het kenmerk cost_of_goods_sold (COGS) staat voor de kosten van het product dat u verkoopt. Google Ads gebruikt dit kenmerk om de winstmarge op elk product te berekenen (opbrengst - COGS = winst). Als u geen exacte gegevens over de kosten van uw producten wilt delen, maar toch wilt deelnemen, kunt u in dit veld een schatting invullen (u kunt bijvoorbeeld uw COGS schatten op tachtig procent van de productprijs voor alle producten in een bepaalde categorie).

U kunt COGS-gegevens op drie manieren verstrekken:

Als u ervoor kiest om het feedkenmerk cost_of_goods_sold niet op te geven, ziet u voor een deel van de statistieken (bijvoorbeeld COGS en brutomarge) geen waarden.

Conversies met winkelwagengegevens testen

Als u een testbestelling kunt doen, volgt u deze stappen om te zien of de parameters worden doorgegeven:

1. Gebruik de tools voor ontwikkelaars van Chrome en inspecteer de pagina om te zien of de code is geoptimaliseerd. Volg daarvoor deze stappen:
    1. Selecteer het Chrome-menu Chrome Menu rechtsboven in uw browservenster en selecteer vervolgens Tools > Developer Tools.
    2. Klik met de rechtermuisknop op een pagina-element en selecteer Inspecteren. Het DevTools-venster wordt geopend onderaan uw Chrome-browser.
  2. Ga naar het DevTools-venster en selecteer 'Network' (Netwerk).
  3. Plaats uw testbestelling in de webbrowser.
  4. Zoek het verzoek dat uw conversie bevat (zoek naar '/conversion'). De parameters van de querytekenreeks moeten aanvullende parameters bevatten, zoals in het onderstaande voorbeeld:

mid: 12345
fcntr: US
flng: EN
dscnt: 10
bttype: purchase
item: (50*2*P12345**)(30.4*1*P67890**)

mid = aw_merchant_id
fcntr = aw_feed_country
flng = aw_feed_language
dscnt = discount
bttype = event type
item = items (the array) maps to (items.price * items.quantity * items.id)