Ställa in import av offlinekonverteringar med Googles klick-id (GCLID)

Med konverteringsimport i Google Ads kan du se vad som händer offline efter att någon klickar på dina annonser.

I den här artikeln beskriver hur du ställer in ditt Google Ads-konto och din webbplats för spårning av offlinekonverteringar från importer med hjälp av GCLID (klickidentifierare från Google). Efter att du har följt anvisningarna kan du importera dina konverteringar till Google Ads. Du kan läsa mer om andra metoder via följande länkar:

Obs! I den här artikeln beskriver vi hur du använder GCLID (klickidentifierare från Google) för att importera offlinekonverteringar. Om du har data som tillhandahålls av användaren i formulär för potentiella kunder kan du läsa Ställa in förbättrade konverteringar för potentiella kunder.

Innan du börjar

För att importera offlinekonverteringar för ditt företag med GCLID (klickidentifierare från Google) måste du kontrollera att följande gäller dig:

• Du har aktiverat automatisk taggning. Detta innebär att du kan importera offlinekonverteringar.
  • Du kan göra kodändringar på alla dina webbsidor. Detta innebär att du kan registrera GCLID-parametern (klickidentifierare från Google) som har lagts till i slutet av den webbadress som användare klickar på från en av dina annonser.
  • Du kan registrera varje GCLID med informationen från den tilltänkta kund som samlas in via din webbplats. Detta kan du till exempel göra i systemet du använder för att spåra potentiella kunder. GCLID är skiftlägeskänsligt, så se till att du laddar upp det på rätt sätt.
  • Perioden från klick till konvertering är kortare än 90 dagar. Konverteringar som laddas upp mer än 90 dagar efter motsvarande senaste klick importeras inte av Google Ads och visas därför inte i konverteringsstatistiken.

Anvisningar

Import av offlinekonverteringar ställs in i två steg: Först skapar du en konverteringsåtgärd i ditt Google Ads-konto och sedan ställer du in din webbplats och systemet för spårning av potentiella kunder. Följ båda avsnitten med anvisningar nedan.

Del 1: Skapa en eller flera konverteringsåtgärder för import

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Du måste skapa en ny konverteringsåtgärd för varje typ av offlinekonvertering du vill mäta, som ”kvalificerad potentiell kund” eller ”erbjudandet accepterat”. Du kan mäta så många offlinekonverteringsåtgärder du vill.

Så här skapar du en ny offlinekonverteringsåtgärd:
  1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Översikt.
  4. Klicka på plusknappen för att skapa en ny konverteringsåtgärd.
  5. Nu visas alternativ för de olika typer av konverteringskällor du kan spåra. Klicka på Importera.
  6. Välj Andra datakällor eller CRM:er om du vill integrera ditt CRM-system direkt. Du kan även välja Manuell import via API eller uppladdningar.
  7. Klicka på Fortsätt.
  8. Ange ett namn på konverteringsåtgärden du skapar. Det är viktigt att du kommer ihåg det exakta namnet och stavningen, eftersom du behöver ange namnet senare när du laddar upp din offlinekonverteringsinformation.
  9. Klicka på rullgardinsmenyn Kategori och välj den kategori som bäst beskriver konverteringarna. Sedan kan du använda denna kategori för att segmentera konverteringsrapporterna. Du kan alltid ändra kategorin vid ett senare tillfälle.
  10. Gå till avsnittet Värde och välj hur du vill registrera värdet på varje konvertering.
  11. Gå till avsnittet Räkna och välj hur konverteringarna ska räknas.
  12. Klicka på Konverteringsperiod för klickbaserade konverteringar. Välj hur lång tid efter ett annonsklick som du vill spåra konverteringar för konverteringsåtgärden. För sök-, Shopping- och displaykampanjer kan perioden vara 1 till 90 dagar.
  13. (Avancerat) Klicka på Visa i Konverteringar. Inställningen är markerad som standard. Avmarkera den om du inte vill ta med data om denna konverteringsåtgärd i kolumnerna Konverteringar och Konverteringsvärde. Om du avmarkerar inställningen ingår informationen fortfarande i kolumnen Alla konverteringar.
  14. Klicka på Attributionsmodell. Med denna inställning kan du ange hur värdet på varje konvertering ska tillskrivas.
    • Om du vill använda en attributionsmodell från Google Ads väljer du Använd Google Ads-attribution och sedan en modell i rullgardinsmenyn. Läs mer om de olika alternativen och hur inställningen fungerar i Om attributionsmodeller.
    • Om du vill använda din egen attributionsmodell och importera bråkdelar av tillskrivet värde för varje GCLID väljer du Använd extern attribution.
    • Obs! Du kan inte växla mellan extern attribution och Google Ads-attribution efter att en åtgärd har skapats.
  15. Klicka på Skapa och fortsätt.
  16. Klicka på Klart.

Viktigt! När du har skapat en ny konverteringsåtgärd bör du vänta fyra till sex timmar innan du laddar upp motsvarande konverteringar. Om du laddar upp konverteringar under de första fyra till sex timmarna kan det ta två dagar innan de syns i dina rapporter.

Ladda upp konverteringar för flera konton från en enda fil

Om du vill göra detta måste alla relevanta konton länkas från ett delat förvaltarkonto (MCC). Det är i förvaltarkontot du laddar upp filerna. Google Ads importerar sedan alla konverteringar som härrörde från förvaltarkontots länkade konton.

Tänk på att om du laddar upp en konvertering för ett konto som inte är länkat från ditt förvaltarkonto visas felmeddelandet ”inte behörig att ladda upp”.

• Om du använder konverteringsspårning över flera konton: Du måste skapa konverteringsåtgärder för import på förvaltarkontonivå och följa anvisningarna i Ställa in konverteringsspårning över flera konton så att alla hanterade konton använder förvaltarkontot som konverteringskonto.
  • Om du inte använder konverteringsspårning över flera konton: Du måste skapa konverteringsåtgärder för import i varje enskilt konto. Tänk på att om du spårar samma konvertering (till exempel ”kvalificerad potentiell kund”) över flera konton är det viktigt att du använder exakt samma stavning av varje konverteringsnamn i alla dina konton.
  • Om du inte har använt konverteringsspårning i Google Ads tidigare och alla konton under ditt förvaltarkonto tillhör samma företag: Använd konverteringsspårning över flera konton. Det gör det enklare att spåra dina konverteringar och använda attributionsrapporterna.

Steg 2: Aktivera webbplatsen och systemet för spårning av potentiella kunder

I del 2 går vi igenom de tre steg du behöver följa:

1. Uppdatera varje sida i formuläret för nya potentiella kunder så att GCLID-parametern skickas med till ditt kundhanteringssystem.
  2. Lägg till ett skript (se vårt förslag nedan) på alla dina webbsidor för att registrera och lagra GCLID-parametern.
  3. Spara GCLID-parametern tillsammans med informationen om den tilltänkta kunden i ditt kundhanteringssystem.
Obs! Du måste följa lokala föreskrifter om samtycke till cookies.

Kom ihåg! Tänk på att slutföra del 1 (ovan) och skapa en eller flera konverteringsåtgärder innan du fortsätter med det här steget. Annars kan du inte importera dina första konverteringar.

1. Du måste redigera varje sida i formuläret och lägga till ett dolt formulärfält för GCLID. Det gör att GCLID-parametern skickas med till ditt backend-system.
    Här är ett exempelformulär med ett dolt fält för GCLID. Om du kan ändra formulärkoden direkt kan du helt enkelt infoga den markerade <input>-taggen mellan <form>-taggarna. I vissa fall kan kundhanteringssystemets administratör behöva generera denna formulärkod åt dig.
   <form action="" name="myForm">
         Name: <input type="text" name="name">
         <input type="hidden" id="gclid_field" name="gclid_field" value="">
         <input type="submit" value="Submit Form" name="btnSubmit">
   </form>

1. Uppdatera koden på varje webbsida för att inhämta och lagra GCLID-parametern (i en cookie eller på en lokal plats). Du kan skriva ett eget skript eller använda det föreslagna skriptet nedan. Om du använder skriptet nedan måste du uppdatera ”var gclidFormFields”-raden så att den inkluderar listan över alla fält-id:n som du skapade i föregående steg:

Obs! Du måste följa lokala föreskrifter om samtycke till cookies.
    <script>

function getParam(p) {
    var match = RegExp('[?&]' + p + '=([^&]*)').exec(window.location.search);
    return match && decodeURIComponent(match[1].replace(/\+/g, ' '));
    }

function getExpiryRecord(value) {
    var expiryPeriod = 90 * 24 * 60 * 60 * 1000; // förfallotid efter 90 dagar i millisekunder

var expiryDate = new Date().getTime() + expiryPeriod;
    return {
    value: value,
    expiryDate: expiryDate
    };
    }

function addGclid() {
    var gclidParam = getParam('gclid');
    var gclidFormFields = ['gclid_field', 'foobar']; // alla potentiella id:n för gclid-formulärfält här
    var gclidRecord = null;
    var currGclidFormField;

var gclsrcParam = getParam('gclsrc');
    var isGclsrcValid = !gclsrcParam || gclsrcParam.indexOf('aw') !== -1;

gclidFormFields.forEach(function (field) {
    if (document.getElementById(field)) {
    currGclidFormField = document.getElementById(field);
    }
    });

if (gclidParam && isGclsrcValid) {
    gclidRecord = getExpiryRecord(gclidParam);
    localStorage.setItem('gclid', JSON.stringify(gclidRecord));
    }

var gclid = gclidRecord || JSON.parse(localStorage.getItem('gclid'));
    var isGclidValid = gclid && new Date().getTime() < gclid.expiryDate;

if (currGclidFormField && isGclidValid) {
    currGclidFormField.value = gclid.value;
    }
    }

window.addEventListener('load', addGclid);

</script>

Lägga till koden:

• För att inte riskera att missa vissa konverteringar rekommenderar vi att du lägger till detta skript på varje webbsida på din webbplats (inte bara på målsidorna). Lägg exempelvis till skriptet i din webbsidesmall så att det läggs till automatiskt på alla nya sidor. Alternativt kan du lägga till skriptet i ett globalt element, som sidfoten.

• När du lägger till skriptet är det bra att infoga den på varje webbsida, före den avslutande </body>-taggen.

1. Ändra backend-systemet för kunddatahantering så att det kan lagra GCLID-värdet när det tas emot från formulärfältet. GCLID-värdet kan lagras tillsammans med informationen om den tilltänkta kunden. Om du till exempel använder ett kundhanteringssystem kan du be IT-teamet lägga till ett anpassat fält i objektet så att GCLID-parametern kan lagras och hämtas på ett enkelt och säkert sätt. IT-teamet kan följa integreringsguiden för det specifika system du använder.

Tips! Inhämta GCLID med Google Taggstyrning

Om du har ett Google Taggstyrning-konto och använder samma fältnamn i alla formulär kan du använda det för att implementera ovanstående skript genom att följa stegen nedan:

1. Logga in på ditt Google Taggstyrning-konto.
  2. Leta reda på Konton och klicka på kontot med den behållare du använder för dina Google Ads-taggar.
  3. Klicka under Behållare på behållaren du vill använda.
  4. Klicka på Ny och välj Tagg i rullgardinsmenyn.
  5. Skriv ett namn i fältet Taggnamn (till exempel ”Insamling av klick-id från Google Ads för Konverteringsimport”).
  6. Välj Anpassad HTML-tagg under Taggtyp i rullgardinsmenyn.
  7. Kopiera JavaScript-koden i steg 2 ovan och klistra in den i HTML-fältet.
  8. Klicka på + Lägg till under Aktiveringsregler. Markera kryssrutan vid Alla sidor och klicka på Spara.
  9. Klicka på Spara.
  10. Klicka på Skapa version.
  11. Klicka på Publicera.

Importera konverteringar till Google Ads

Nu har du konfigurerat ditt Google Ads-konto, din webbplats och ditt system för spårning av potentiella kunder. Slutför spårningen av offlinekonverteringar genom att följa anvisningarna om hur du importerar konverteringar från annonsklick till Google Ads.