Een aangepast experiment instellen

U kunt een aangepast experiment maken op basis van een bestaande campagne en daarna de prestaties van het experiment in de loop van de tijd vergelijken met die van de oorspronkelijke campagne. Het experiment deelt het verkeer (en het budget) van de oorspronkelijke campagne, zodat u wijzigingen in de campagne kunt testen en weloverwogen beslissingen kunt nemen over welke tactieken u meer rendement op uw investering opleveren.

In dit artikel leggen we uit hoe u een aangepast experiment instelt. U kunt ook advertentievarianten instellen en video-experimenten instellen. Lees Over de pagina Experimenten voor meer achtergrondinformatie.

Aandachtspunten voor aangepaste experimenten

• Aangepaste experimenten zijn alleen beschikbaar voor campagnes in het zoeknetwerk, display-campagnes, videocampagnes en campagnes met hoteladvertenties. U kunt geen experimenten maken voor app- of Shopping-campagnes.
  • U kunt maximaal 5 experimenten plannen voor een campagne, maar u kunt niet meer dan 1 experiment per keer uitvoeren.
  • Afhankelijk van de omvang van de oorspronkelijke campagne kan het enige tijd duren voordat de advertenties van uw experiment het beoordelingsproces hebben doorlopen en klaar zijn voor weergave. Het kan daarom een goed idee zijn om te plannen dat het experiment in de toekomst begint. Zo voorkomt u dat het begint voordat uw advertenties zijn beoordeeld.
  • U kunt bepalen welk percentage van het budget van de oorspronkelijke campagne u wilt toewijzen aan het experiment. Voor campagnes in het zoeknetwerk kunt u bovendien kiezen tussen een splitsing op basis van cookies en op basis van zoekopdrachten. Aan de hand van experimenten kunt u nagaan welke campagneversie betere resultaten behaalt. U kunt dan bepalen of mensen alleen het experiment of de oorspronkelijke campagne te zien moeten krijgen of dat beide willekeurig aan mensen moeten worden getoond.
  • In display-campagnes gebruiken we altijd een op cookies gebaseerde splitsing om ervoor te zorgen dat gebruikers alleen het experiment of de oorspronkelijke campagne te zien krijgen.
  • Tijdens de uitvoering kunt u de prestaties van het experiment bijhouden.
Opmerking voor campagnes met hoteladvertenties:
  • Biedstrategieën van het type Commissie (per verblijf) worden momenteel niet ondersteund.
  • Als u standaardbiedingen voor advertentiegroepen gebruikt, moet u de bodwaarde voor elke hotelgroep updaten.

Aandachtspunten

Als u wijzigingen aanbrengt in de oorspronkelijke campagne, worden die niet doorgevoerd in het experiment. Als u wijzigingen aanbrengt in de oorspronkelijke campagne of in het experiment terwijl het experiment wordt uitgevoerd, kan het lastiger zijn om de resultaten te interpreteren.

Als u de op cookies gebaseerde splitsing selecteert en u doelgroeplijsten gebruikt, moet elke lijst ten minste 10.000 gebruikers bevatten om een experiment uit te voeren. Als het aantal gebruikers kleiner is, kunnen de resultaten minder nauwkeurig uitvallen.

Instructies

Een aangepast experiment instellen

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik in het paginamenu aan de linkerkant op Experimenten (bijna onderaan de pagina) en kies Alle experimenten.
    Opmerking: Als u de optie Experimenten niet ziet in het paginamenu, klikt u onderaan het menu op Meer om de beschikbare opties uit te vouwen.
  3. Klik bovenaan de tabel Alle experimenten op de plusknop  en kies Aangepast experiment.
  4. Kies Aangepast experiment (experiment met meerdere campagneoptimalisaties voor elke campagne) en klik op Doorgaan.
  5. Geef in het gedeelte 'Het experiment opzetten' een naam op voor het experiment en een optionele beschrijving. Het experiment mag niet dezelfde naam hebben als een bestaande campagne of een ander experiment.
    1. Kies de oorspronkelijke campagnes die u met het experiment wilt testen. We laten de campagnes zien die u heeft gekozen en maken automatisch de bijbehorende experimenten.
    2. Voeg een achtervoegsel toe aan de testcampagnes, zodat u ze makkelijk kunt onderscheiden van de oorspronkelijke campagnes. We voegen het achtervoegsel toe aan alle testcampagnes. Bijvoorbeeld: Campagne 2 (Feestdagen_test).
    3. Klik op Doorgaan om het instellen van het experiment af te ronden. Op de volgende pagina kunt u wijzigingen aanbrengen en het experiment plannen.
  6. Als u wijzigingen wilt aanbrengen in het experiment, kiest u maximaal 2 doelen in de vorm van successtatistieken. Kies bijvoorbeeld Klikken en Verhogen voor het eerste doel.
    Opmerking: In het campagnerapport ligt op deze successtatistieken de nadruk, maar u ziet ook alle andere statistieken die normaal gesproken worden gebruikt.
    1. Kies in het gedeelte Experimentgroep hoeveel verkeer en budget u aan het experiment wilt toewijzen. We raden u aan te kiezen voor 50%. Hiermee zorgt u voor een optimale vergelijking tussen de oorspronkelijke campagne en de experimentcampagne.
    2. Kies de geavanceerde opties die u in het experiment wilt gebruiken:
      • Op basis van cookies (aanbevolen): Met deze optie worden gebruikers willekeurig toegewezen aan het experiment of aan de oorspronkelijke campagne en zorgt u ervoor dat elke gebruiker alleen het origineel of het experiment ziet.
      • Op basis van zoekopdrachten: Met deze optie worden gebruikers willekeurig toegewezen aan het experiment of aan de oorspronkelijke campagne, telkens wanneer er een zoekopdracht wordt uitgevoerd. Als een gebruiker meerdere zoekopdrachten uitvoert, kan dezelfde gebruiker zowel het experiment als de oorspronkelijke campagne te zien krijgen. Deze optie kan mogelijk sneller statistisch significante resultaten opleveren dan een op cookies gebaseerde verdeling.
  7. Kies bij 'Datums van experiment', in het gedeelte 'Het experiment plannen', de startdatum en de duur van het experiment. Het systeem bepaalt dan de einddatum.
  8. Klik op Opslaan om het maken van het experiment af te ronden. Het experiment is nu klaar om uit te voeren.
Opmerking: Nadat u aangepaste experimenten heeft ingesteld en gepland, kunt u ze bijhouden.

Problemen bij het maken van een experiment oplossen

Soms gaat er iets mis wanneer u een experiment maakt. Hieronder ziet u enkele redenen waarom dit kan gebeuren. Ook geven we aan hoe u dergelijke problemen kunt oplossen.

Wat u kunt doen als u klaar bent om een experiment te beëindigen

Als u tevreden bent met de resultaten van een experiment, kunt u het experiment toepassen op de oorspronkelijke campagne of het experiment converteren naar een nieuwe campagne.

• Als u het experiment toepast op de oorspronkelijke campagne, worden de wijzigingen die u in het experiment heeft getest, toegepast op de oorspronkelijke campagne.
  • Nadat u het experiment heeft omgezet naar een nieuwe campagne, moet u de resulterende campagne nalopen om er zeker van te zijn dat alle wijzigingen correct zijn toegepast.

In beide gevallen blijven de prestatiegegevens van het experiment bewaard. Meer informatie over hoe u een experiment kunt toepassen

Als u het experiment gewoon wilt beëindigen, kunt u de einddatum van het experiment wijzigen. Het experiment wordt dan aan het einde van de gekozen dag beëindigd. U kunt ook in de rechterbovenhoek van de pagina op Bewerken klikken en Nu beëindigen kiezen. Meer informatie over hoe u wijzigingen in experimenten aanbrengt

Opmerking: Advertentiemateriaal in campagnes met de status Instellen of Maken wordt niet beoordeeld. Hierdoor blijft de status van advertentiemateriaal 'Wordt beoordeeld' totdat het concept wordt toegepast op de oorspronkelijke campagne.