Oproepen naar een telefoonnummer op een website bijhouden

Gebruik de functie voor het bijhouden van oproepconversies om na te gaan hoe effectief uw advertenties telefoongesprekken via uw website genereren. Wanneer iemand uw website bezoekt nadat deze persoon op een van uw advertenties heeft geklikt, kunt u met de functie voor het bijhouden van oproepconversies via uw website telefoongesprekken via uw website identificeren en meten.

Als u conversies op deze manier bijhoudt, wordt een gesprek geteld als conversie wanneer dit langer duurt dan een minimale duur die u instelt. Zo kunt u kortere oproepen wegfilteren die waarschijnlijk geen verkoop of andere waardevolle acties voor uw bedrijf omvatten.

Voordat u begint

Als u een ander systeem gebruikt om bij te houden wanneer oproepen leiden tot een verkoop of andere conversie, wilt u mogelijk in plaats daarvan een conversieactie voor het importeren van oproepen maken. Of u kunt alle oproepconversieacties bekijken in het artikel Oproepconversies bijhouden gebruiken.

Oproepconversies werken alleen als u oproepextensies heeft ingeschakeld. Het telefoonnummer dat u in uw oproepextensie heeft ingesteld, wordt gebruikt om oproepen vanaf uw website bij te houden. Meer informatie over Oproepextensies gebruiken

Voordelen

U kunt zonder extra kosten dynamisch gegenereerde Google-doorschakelnummers gebruiken die het nummer van uw bedrijf vervangen op uw site. Zodoende kunt u zien welke specifieke zoekwoorden, advertenties, advertentiegroepen en campagnes tot oproepconversies leiden.

Hier laten we u zien hoe u deze oproepconversies bijhoudt met een Google-doorschakelnummer op uw site.

Vereisten

U heeft het volgende nodig voordat u conversies kunt bijhouden voor gesprekken via een website:

• Een Google Ads-account: Heeft u nog geen account? Meld u aan op https://ads.google.com.
  • Een actieve oproepextensie: U heeft minimaal één oproepextensie nodig. U kunt dit instellen voor- of nadat u een actie voor een oproepconversie heeft gemaakt.
  • Een bedrijf in een geschikt land: Google-doorschakelnummers zijn momenteel beschikbaar in deze landen.
  • Een website: hierop moet u de conversietrackingcode (die een 'tag' wordt genoemd) plaatsen.
  • De mogelijkheid de website te bewerken: u of uw webmaster moet de conversietrackingcode aan uw website kunnen toevoegen. Daarnaast moet u of de webmaster een JavaScript-fragment kunnen toevoegen om het telefoonnummer van uw bedrijf te vervangen door een Google-doorschakelnummer.

Instructies

Voorbeeld van een telefoonfragment met optionele parameters.Wanneer u conversies wilt bijhouden voor oproepen naar een Google-doorschakelnummer op uw website, moet u twee stappen uitvoeren:

Stap 1: Een conversieactie maken

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik rechtsboven op het gereedschapspictogram en klik onder 'Meting' op Conversies.
  3. Klik op de plusknop .
  4. Klik op Telefoongesprekken.
  5. Selecteer Oproepen naar een telefoonnummer op uw website.
  6. Geef naast 'Conversienaam' een naam op voor de conversie die u wilt bijhouden, zoals 'aanmelding voor nieuwsbrief' of 'aankoop bruidsboeket'. Hierdoor kunt u de conversieactie beter herkennen in conversierapporten. Duidelijke namen zijn bijvoorbeeld 'Telefonisch bloemen bestellen' of 'Telefonische reservering'.
  7. Selecteer in het dropdownmenu naast 'Categorie' een beschrijving voor uw conversieactie. Via de categorie kunt u uw conversies in rapporten segmenteren, zodat u vergelijkbare conversies samen kunt bekijken.
  8. Geef naast 'Waarde' een waarde voor elke oproep op of selecteer Geen waarde gebruiken als u geen waarde wilt tellen.
  9.  Selecteer naast 'Aantal' hoe u deze conversies wilt tellen.
    • Eén. Deze instelling is vooral geschikt voor leads (zoals een aanmeldingsformulier op uw website), waarbij slechts één conversie per advertentieklik waardevol is voor uw bedrijf.
    • Alle. Dit is de aangewezen instelling voor verkopen, waarbij naar verwachting elke conversie waardevol is voor uw bedrijf.
  10. Klik op Gespreksduur. Geef op hoeveel seconden een telefoongesprek minimaal moet duren voordat het gesprek als een conversie kan worden geteld.
  11. Klik op Conversieperiode. Selecteer een conversieperiode voor deze conversieactie. U kunt een periode van minimaal een week tot maximaal zestig dagen selecteren.
  12. (Geavanceerd) Klik op Opnemen in Conversies. Als deze instelling is gekozen (standaard), worden gegevens die afkomstig zijn van deze conversieactie in de rapportkolom 'Conversies' weergegeven. Als u het vinkje bij deze instelling verwijdert, worden gegevens nog steeds opgenomen in de kolom 'Alle conversies'.

Gegevens in de kolom 'Conversies' worden gebruikt door automatische biedstrategieën zoals Doelrendement op advertentie-uitgaven, Verbeterde kosten per klik en Doel-CPA. Als u een automatische biedstrategie gebruikt om te optimaliseren voor conversies en u deze conversieactie niet wilt opnemen in uw biedstrategie, verwijdert u het vinkje bij deze instelling. Anders laat u het selectievakje aangevinkt. Meer informatie over de instelling 'Opnemen in Conversies'
  13. Klik op Maken en doorgaan

U ziet nu een scherm met de volgende stappen om de instellingen voor het bijhouden van conversies te voltooien.

Stap 2: De tag voor het bijhouden van conversies instellen

De eerste keer dat u conversies bijhouden instelt, moet u twee codefragmenten toevoegen aan uw website: de algemene sitetag en een telefoonfragment.

Met de algemene sitetag worden websitebezoekers aan uw remarketinglijst 'Alle bezoekers' toegevoegd (als u remarketing heeft ingesteld) en worden in uw domein nieuwe cookies ingesteld. In deze cookies wordt informatie opgeslagen over de advertentieklik waarmee iemand naar uw site is geleid. Houd er rekening mee dat uw Google Ads-tag voor het bijhouden van conversies deze klikgegevens kan gebruiken om een conversie aan uw Google Ads-campagnes toe te schrijven. Zorg ervoor dat u gebruikers duidelijke en uitgebreide informatie geeft over de gegevens die u verzamelt en dat u toestemming krijgt als dat wettelijk verplicht is.

U moet de algemene sitetag op elke pagina van uw website installeren, maar u heeft voor elk Google Ads-account slechts één algemene sitetag nodig.

Met het telefoonfragment wordt een telefoonnummer op uw website vervangen door een Google-doorschakelnummer. Installeer dit fragment op sitepagina's waar uw telefoonnummer wordt weergegeven.

1. Selecteer onder 'Algemene sitetag' de optie die het best met uw situatie overeenkomt en volg de instructies om de tag te installeren:​
    • Ik heb de algemene sitetag niet op mijn website geïnstalleerd: Kies deze optie als dit de eerste keer is dat u de tag instelt voor een conversieactie in uw account en u de algemene sitetag niet heeft geïnstalleerd vanuit een ander Google-product. Deze optie geeft de volledige algemene sitetag weer. U installeert de tag door de tagcode te kopiëren en deze tussen de <head></head>-tags van elke pagina van uw website te plakken.

Hier volgt een voorbeeld van een algemene sitetag, waarbij CONVERSION_ID staat voor de unieke conversie-ID van uw Google Ads-account:

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-CONVERSION_ID"></script>
      <script>

window.dataLayer = window.dataLayer || [];
        function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
        gtag('js', new Date());
        gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID');

</script>

• Ik heb de algemene sitetag op mijn website geïnstalleerd vanuit een ander Google-product (bijvoorbeeld: Google Analytics) of vanuit een ander Google Ads-account: Als deze optie van toepassing is, hoeft u de algemene sitetag niet opnieuw aan uw website toe te voegen. Maar om conversies voor dit account bij te houden moet u wel de config-opdracht (het codefragment met de conversie-ID) aan elke instantie van de algemene sitetag toevoegen. Hieronder vindt u die opdracht, waarbij AW-CONVERSION_ID staat voor de conversie-ID van uw account:

gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID');

Voeg de config-opdracht toe aan elke instantie van de algemene sitetag op uw website, direct boven de eindtag </script>.

In het volgende voorbeeld is een algemene sitetag geconfigureerd zowel voor Google Analytics als voor Google Ads. De config-opdracht voor het Google Ads-account is gemarkeerd:

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=GA-_TRACKING_ID">
      </script>
      <script>
        window.dataLayer = window.dataLayer || [];
        function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
        gtag('js', new Date());

gtag('config', 'GA_TRACKING_ID');
        gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID');
      </script>

• Ik heb de algemene sitetag op mijn website al geïnstalleerd toen ik een andere conversieactie in dit Google Ads-account maakte: Als deze optie van toepassing is, hoeft u de algemene sitetag niet opnieuw aan uw website toe te voegen. Zorg ervoor dat de algemene sitetag wordt weergegeven op elke pagina van uw site en dat de conversie-ID van uw account is opgenomen in de config-opdracht in elke instantie van de tag. U ziet uw conversie-ID wanneer u deze optie selecteert.
  2. (Optioneel) Pas de algemene sitetag aan op basis van uw voorkeuren:

• Als u niet wilt dat de algemene sitetag websitebezoekers toevoegt aan uw bestaande remarketinglijsten, voegt u het gemarkeerde gedeelte hieronder toe aan de opdracht config van uw algemene sitetag:

gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID', {'send_page_view': false});

• Als u niet wilt dat de algemene sitetag directe cookies instelt in het domein van uw site, voegt u het gemarkeerde gedeelte hieronder toe aan de config-opdracht van de algemene sitetag:

gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID', {'conversion_linker': false});

We raden dit af omdat een minder nauwkeurige conversiemeting het gevolg is.

3. Kopieer de algemene sitetag en volg de instructies om deze aan uw website toe te voegen.

4. Selecteer naast 'Telefoonfragment' een van de volgende opties:

• Geef uw telefoonnummer op zoals het op uw website wordt weergegeven. Geef het telefoonnummer op waarvoor u oproepen wilt bijhouden. Geef exact de cijfers op die op uw website worden weergegeven. Als het nummer op uw website bijvoorbeeld een landcode bevat, geeft u hier ook de landcode op. Als het nummer op uw website geen landcode bevat, geeft u hier geen landcode op. Klik vervolgens op Fragment maken. (Deze optie werkt niet als u meerdere telefoonnummers op uw website wilt bijhouden.)

Voorbeeld: Het nummer op uw website is 1-650-555-5555. U moet het nummer opgeven als 1-650-555-5555. Als u 650-555-5555 of 555-5555 opgeeft, kan Google Ads het nummer niet vinden en uw conversies niet bijhouden.

• Geef geen nummer op. U moet de code van uw website handmatig bewerken. Als u deze optie selecteert, moet u de instructies onder Code van website handmatig bewerken volgen nadat u uw tag heeft geïnstalleerd. Deze optie is geavanceerder en wordt alleen aangeraden als u vertrouwd bent met het gebruik van JavaScript. U moet deze optie gebruiken als u oproepen naar meerdere telefoonnummers op uw website wilt bijhouden.

5. Onder 'Installeer het telefoonfragment' ziet u nu de code voor het telefoonfragment op basis van de optie die u heeft geselecteerd. Kopieer het fragment om het vervolgens aan uw website toe te voegen of klik op Fragment downloaden om dit later toe te voegen.

6. Open de html van de pagina op uw website waarop het telefoonnummer wordt weergegeven.

7. Plak het telefoonfragment tussen tags <head> en </head> van de pagina, direct na de algemene sitetag.

8. Sla de wijzigingen aan uw website op.

9. Klik op Volgende.

10. Klik op Gereed

Voorbeeld

Hier zijn voorbeelden van html vóór en na het toevoegen van de tag voor het bijhouden van conversies:

Voorbeeld van html-code vóór invoeging van conversietrackingcode (dit is slechts een voorbeeld; niet gebruiken in de code op uw website)

<html>
<head>
<title>Voorbeeld html-bestand</title>
</head>
<body>

Dit is het hoofdgedeelte van uw webpagina.
</body>
</html>

Voorbeeld van html-code na invoeging van conversietrackingcode (dit is slechts een voorbeeld; niet gebruiken in de code op uw website)

<html>
<head>
<title>Voorbeeld HTML-bestand</title>

<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Ads: AW-CONVERSION_ID -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-CONVERSION_ID"></script>
<script>
  window.dataLayer = window.dataLayer || [];
  function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
  gtag('js', new Date());
  gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID');

</script>

<script>
  gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': '1-650-555-5555'
  });
</script>

</head>
<body>
Dit is het hoofdgedeelte van uw webpagina.
</body>
</html>

Oproepen naar het telefoonnummer op een website bijhouden met Google Tag Manager

Google Tag Manager (GTM) houdt oproepen naar een telefoonnummer op uw website bij door de Google Ads-tag 'Oproepen via websiteconversie' te implementeren.

Als u Google Ads-oproepen via websiteconversies bijhouden wilt instellen, moet u het vereiste weergegeven telefoonnummer op uw website opgeven, evenals de Google Ads-conversie-ID en het conversielabel.

1. Selecteer Nieuwe tag in uw GTM-containerwerkruimte.
  2. Selecteer Tagconfiguratie om met de taglijstselectie te beginnen.
  3. Selecteer de tag Google Ads-oproep via websiteconversie in de lijst.
  4. Vul de tagconfiguratievelden in met de volgende informatie:
    • Tagnaam
    • Weergegeven telefoonnummer
    • Google Ads conversie-ID
    • Google Ads conversielabel
  5. Opmerking: Als u niet zeker weet wat uw conversie-ID en naam zijn, logt u in bij uw Google Ads-account om de waarden te verzamelen waarmee u de tagconfiguratie voltooit:
    • Vorige AdWords-versie:
      1. Ga in uw AdWords-account naar Tools > Conversies > Conversieacties.
      2. Selecteer in de kolom Naam de conversieactie die u wilt gebruiken.
      3. Zoek in het codevak de waarden voor de conversie en noteer deze. Voor Conversie-ID is dit google_conversion_id, voor Conversielabel is dit google_conversion_label, enzovoort.
    • Het nieuwe, verbeterde Google Ads:
      1. Klik in uw Google Ads-account op het menu Tools, Facturering en Instellingen
      2. Selecteer Meting: Conversies om de tabel Conversieacties te openen.
      3. Selecteer in de kolom Naam de conversie die u wilt gebruiken.
      4. Vouw het tabblad Tag instellen uit om de taggegevens te bekijken.
      5. Selecteer de kaart Google Tag Manager gebruiken.
      6. Kopieer de Conversie-ID en het Conversielabel.
  6. Kies een of meer triggers in het gedeelte Triggers om aan te geven wanneer de tag moet worden geactiveerd.
  7. Klik op Opslaan om de installatie van uw tag te voltooien.
  8. Selecteer Voorbeeld om uw tag-instellingen te bekijken.
  9. Selecteer Verzenden om uw tag te publiceren.

Code van website handmatig bewerken om een Google-doorschakelnummer weer te geven

Als u tijdens het uitvoeren van de bovenstaande stappen het telefoonnummer op uw website heeft opgegeven, hoeft u de onderstaande stappen niet te uit te voeren. Als u 'Geef geen nummer op.' heeft geselecteerd, moet u of uw webmaster het volgende doen:

1. Open de html-code voor de pagina waaraan u het telefoonfragment heeft toegevoegd, dat wil zeggen de pagina waarop uw telefoonnummer wordt weergegeven. Het telefoonfragment ziet eruit als het onderstaande codevoorbeeld, waarbij “CONVERSION_ID” staat voor uw conversie-ID en “CONVERSION_LABEL” staat voor uw conversielabel:

<script>
      gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
        'phone_conversion_number': 'REPLACE WITH VALUE'
      });
    </script>

2. Vervang voor de parameter phone_conversion_number de tekst 'REPLACE WITH VALUE' door uw zakelijke telefoonnummer. Zorg ervoor dat het nummer exact overeenkomt met het nummer op uw pagina en mogelijke relevante landcodes bevat.
  3. (Optioneel) U kunt de volgende optionele parameters aan uw telefoonfragment toevoegen. Volg deze richtlijnen om waarden voor de volgende parameters in te voeren:
    1. phone_conversion_callback: Voer een callback-functie in. Deze functie wordt aangeroepen met twee argumenten. Het eerste argument is het opgemaakte telefoonnummer (met dezelfde opmaak als de parameter phone_conversion_number). Het tweede argument is het telefoonnummer zonder speciale opmaak (bijvoorbeeld: '18001234567').
    2. phone_conversion_css_class: Voer de naam van een CSS-klasse in. De inhoud van alle elementen van die klasse wordt vervangen door een opgemaakt telefoonnummer.
    3. phone_conversion_options: U kunt een van de volgende waarden invoeren:
      • timeout: De maximale tijd in milliseconden die is toegestaan voor het ophalen van een nummer. Als er binnen deze tijd geen nummer kan worden opgehaald, wordt er geen nummer naar 'target' verzonden. De standaardtime-out is 5000 milliseconden.
      • cache: Stel deze optie in op false om caching van het opgehaalde nummer in een cookie uit te schakelen. Anders stelt u de waarde in op true .

Voorbeeld van een telefoonfragment met optionele parameters

<script>
      gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
        'phone_conversion_number': '1-650-555-5555',
        'phone_conversion_callback': function(formatted_number, mobile_number) {
          // formatted_number: weer te geven nummer in dezelfde opmaak als het
          // aan 'phone_conversion_number' doorgegeven nummer.
          //     (in dit geval '1-650-555-5555')
          // mobile_number: nummer opgemaakt voor gebruik in een klikbare link
          //        met tel:-URI (in dit geval '+16505555555')
          var e = document.getElementById("number");
          e.innerHTML = "";
          e.appendChild(document.createTextNode(formatted_number));
        },
        'phone_conversion_options': {
          'timeout': 20,
          'cache': false
      }
    });
    </script>

4. Sla de wijzigingen aan uw webpagina op.

Hieronder ziet u aan de hand van drie praktijkvoorbeelden hoe u dit codefragment kunt implementeren.

Voorbeeld 1: Uw statische telefoonnummer vervangen door een Google-doorschakelnummer

Deze functie haalt een telefoonnummer op en vervangt de inhoud van alle elementen van de desbetreffende klasse. In dit voorbeeld wordt het telefoonnummer '1-800-123-4567' in de span-tag vervangen door het dynamisch gegenereerde, opgemaakte doorschakelnummer:

1.  Voeg de parameter phone_conversion_css_class met de waarde 'number' toe aan uw telefoonfragment. Deze regel is gemarkeerd in het onderstaande voorbeeld:

<script type="text/javascript">
        gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
          'phone_conversion_number': '1-800-123-4567',
          'phone_conversion_css_class: 'number'
        });
      </script>

2. Voeg in de html-code voor de webpagina met uw telefoonnummer(s) de klasse uit de parameter phone_conversion_css_class (gemarkeerd in het onderstaande voorbeeld) toe aan de span-tag met het telefoonnummer.
    <body>
        <span class="number">1-800-123-4567</span>
    </body>

Voorbeeld 2: Het Google-doorschakelnummer doorgeven aan een aangepaste callback-functie

Haalt een telefoonnummer op en verzendt dit naar een callback-functie. In dit voorbeeld vervangt de callback-functie de inhoud van een element met de ID 'number' door het opgemaakte doorschakelnummer:

1. Werk uw telefoonfragment bij zodat dit overeenkomt met het codevoorbeeld hieronder. Vervang "1-800-123-4567" door het telefoonnummer dat op uw website wordt weergegeven. Zorg er ook voor dat u CONVERSION_ID vervangt door de unieke conversie-ID van uw Google Ads-account en vervang CONVERSION_LABEL door het conversielabel dat uniek is voor de conversieactie.

<script type="text/javascript">
        var callback = function(formatted_number, mobile_number) {
          // formatted_number: weer te geven nummer met dezelfde opmaak als
          //        'phone_conversion_number'.
          //        (in dit geval '1-800-123-4567')
          // mobile_number: nummer opgemaakt voor gebruik in een klikbare link
          //        met tel:-URI (in dit geval '+18001234567')
          var e = document.getElementById("number");
          e.innerHTML = "";
          e.appendChild(document.createTextNode(formatted_number));
        };

gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
          'phone_conversion_number': '1-800-123-4567',
          'phone_conversion_callback': callback
        });
      </script>

2. Voeg in de html-code voor de webpagina met uw telefoonnummer(s) de parameter 'id' met de waarde 'number' (gemarkeerd in het onderstaande voorbeeld) toe aan de span-tag met uw telefoonnummer.
    <body>
      <span id="number">1-800-123-4567</span>
    </body>

Als u wilt dat mensen die uw website op een mobiele telefoon bekijken, uw bedrijf gemakkelijk kunnen bellen, kunt u het Google-doorschakelnummer klikbaar maken.

Voorbeeld 3: Het Google-doorschakelnummer doorgeven aan een aangepaste callback-functie op uw mobiele site
Op mobiele webpagina's met een klikbaar telefoonnummer vervangt u het nummer dat wordt weergegeven én het nummer dat wordt gebeld wanneer erop wordt geklikt. Hiervoor is de callback-functie vereist.

1. Werk uw telefoonfragment bij zodat dit overeenkomt met het codevoorbeeld hieronder. Vervang "1-800-123-4567" door het telefoonnummer dat op uw website wordt weergegeven. Zorg er ook voor dat u CONVERSION_ID vervangt door de unieke conversie-ID van uw Google Ads-account en vervang CONVERSION_LABEL door het conversielabel dat uniek is voor de conversieactie.

<script type="text/javascript">
        var callback = function(formatted_number, mobile_number) {
          // formatted_number: weer te geven nummer met dezelfde opmaak als
          //        'phone_conversion_number'.
          //        (in dit geval '1-800-123-4567')
          // mobile_number: nummer opgemaakt voor gebruik in een klikbare link
          //        met tel:-URI (in dit geval '+18001234567')
          var e = document.getElementById("number");
          e.href = "tel:" + mobile_number;
          e.innerHTML = "";
          e.appendChild(document.createTextNode(formatted_number));
        };
        gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
          'phone_conversion_number': '1-800-123-4567',
          'phone_conversion_callback': callback
        });
      </script>

2. Voeg in de html-code voor de webpagina met uw telefoonnummer(s) het kenmerk 'id' met de waarde 'number' (gemarkeerd in het onderstaande voorbeeld) toe aan de tag <a> met uw telefoonnummer.

<body>
      <a href="tel:18001234567" id="number">1-800-123-4567</a>
    </body>

Uw code controleren

Het kan een uur duren voordat uw advertenties worden ingeschakeld voor deze conversieactie. Als u wilt controleren of het werkt, voert u een zoekopdracht uit die uw advertentie activeert, en klikt u op de advertentie om naar uw website te gaan (voor deze klik moet u wel betalen). Als het goed is, is uw gewone telefoonnummer nu vervangen door een Google-doorschakelnummer.

Wilt u meer tests uitvoeren, dan moet u de 'gwcm'-cookie uit uw browser verwijderen voordat u nogmaals op een advertentie klikt.