Gesprekken naar een telefoonnummer op een website bijhouden

Gebruik de functie voor het bijhouden van oproepconversies om na te gaan hoe effectief uw advertenties telefoongesprekken via uw website genereren. Wanneer iemand uw website bezoekt nadat deze persoon op een van uw advertenties heeft geklikt, kunt u met de functie voor het bijhouden van oproepconversies via uw website telefoongesprekken via uw website identificeren en meten.

Als u conversies op deze manier bijhoudt, wordt een gesprek geteld als conversie wanneer dit langer duurt dan een minimale duur die u instelt. Zo kunt u kortere oproepen wegfilteren die waarschijnlijk geen verkoop of andere waardevolle acties voor uw bedrijf omvatten.

U kunt zonder extra kosten dynamisch gegenereerde Google-doorschakelnummers gebruiken die het nummer van uw bedrijf vervangen op uw site. Zodoende kunt u zien welke specifieke zoekwoorden, advertenties, advertentiegroepen en campagnes tot belconversies leiden.

Tip: Telefoonanalyse en rapportage zijn nu beschikbaar in Google Analytics. Als u een Google Analytics-account heeft en u schakelt belconversies via de website in, krijgt u toegang tot rapportage over telefoongesprekken via uw website. Statistieken over telefoonanalyse zijn beschikbaar als een van de opties voor statistiekgroepen in de Google Ads-rapporten.

Voordat u begint

Als u een ander systeem gebruikt om bij te houden wanneer oproepen leiden tot een verkoop of andere conversie, is het mogelijk een goed idee om in plaats daarvan een actie om belconversies te importeren te maken. U kunt ook alle belconversieacties bekijken in het artikel over hoe u belconversies bijhoudt.

U heeft het volgende nodig voordat u conversies kunt bijhouden voor gesprekken via een website:

• Een Google Ads-account
  • Een bedrijf in een in aanmerking komend land: Google-doorschakelnummers zijn momenteel beschikbaar in deze landen.
  • Een website: Hierop plaatst u de conversietrackingcode oftewel de tag.
  • De mogelijkheid de website te bewerken: U of uw webontwikkelaar moet de tag voor bijhouden van conversies aan uw website kunnen toevoegen. Daarnaast moet u of de webontwikkelaar een JavaScript-fragment kunnen toevoegen om het telefoonnummer van uw bedrijf te vervangen door een Google-doorschakelnummer.

Instructies

Als u conversies wilt bijhouden voor oproepen naar een Google-doorschakelnummer op uw website, moet u twee stappen uitvoeren.

1. Maak een conversieactie

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik rechtsboven op het gereedschapsicoon Google Ads | Gereedschap [icoon] en klik onder 'Meting' op Conversies.
  3. Klik op de plusknop .
  4. Klik op Telefoongesprekken.
  5. Selecteer Oproepen naar een telefoonnummer op uw website.
  6. Geef naast 'Naam van conversie' een naam op voor de conversie die u wilt bijhouden. Hierdoor kunt u de conversieactie beter herkennen in conversierapporten. Duidelijke namen zijn bijvoorbeeld 'Telefonisch bloemen bestellen' of 'Telefonische reservering'.
  7. Selecteer in het dropdownmenu naast 'Categorie' een beschrijving voor uw conversieactie. Via de categorie kunt u uw conversies in rapporten segmenteren, zodat u vergelijkbare conversies samen kunt bekijken.
  8. Geef naast 'Waarde' een waarde voor elke oproep op of selecteer Geen waarde gebruiken als u geen waarde wilt tellen.
  9. Selecteer naast 'Aantal' hoe u deze conversies wilt tellen.
    • Eén. Deze instelling is vooral geschikt voor leads (zoals een aanmeldingsformulier op uw website), waarbij slechts één conversie per advertentieklik waardevol is voor uw bedrijf.
    • Alle. Dit is de aangewezen instelling voor verkopen, waarbij naar verwachting elke conversie waardevol is voor uw bedrijf.
  10. Klik op Gespreksduur. Geef op hoeveel seconden een telefoongesprek minimaal moet duren voordat het gesprek als een conversie kan worden geteld.
  11. Klik op Doorklikconversieperiode. Selecteer een conversieperiode voor deze conversieactie. U kunt een periode tussen één en dertig dagen selecteren.
  12. (Geavanceerd) Klik op Opnemen in Conversies. Als deze instelling is geselecteerd (standaard), worden gegevens die afkomstig zijn van deze conversieactie in de rapportkolom 'Conversies' weergegeven. Als u deze instelling uitvinkt, worden gegevens nog steeds opgenomen in de kolom 'Alle conversies'.
    • Gegevens in de kolom 'Conversies' worden gebruikt voor automatische biedstrategieën zoals 'Doel-ROAS', 'Verbeterde kosten per klik' of 'Doel-CPA'. Als u een automatische biedstrategie gebruikt voor optimalisatie van conversies en u deze conversieactie niet wilt opnemen in uw biedstrategie, vinkt u deze instelling uit. Anders laat u het selectievakje aangevinkt. Meer informatie over de instelling 'Opnemen in Conversies'
  13. Klik op Maken en doorgaan.

U ziet nu een scherm met de volgende stappen om 'Conversies bijhouden' in te stellen.

2. Stel uw tag voor het bijhouden van conversies in

De eerste keer dat u 'Conversies bijhouden' instelt, moet u twee codefragmenten toevoegen aan uw website: de algemene sitetag en een telefoonfragment.

Met de algemene sitetag worden websitebezoekers aan uw remarketinglijst 'Alle bezoekers' toegevoegd (als u remarketing heeft ingesteld) en worden in uw domein nieuwe cookies ingesteld. In deze cookies wordt informatie opgeslagen over de advertentieklik waarmee iemand naar uw site is geleid.

Opmerking: Uw Google Ads-tag voor bijhouden van conversies kan deze klikgegevens gebruiken om een conversie aan uw Google Ads-campagnes toe te schrijven. Zorg ervoor dat u gebruikers duidelijke en uitgebreide informatie geeft over de gegevens die u verzamelt en dat u toestemming vraagt als dat wettelijk verplicht is.

U moet de algemene sitetag op elke pagina van uw website installeren, maar u heeft voor elk Google Ads-account slechts één algemene sitetag nodig.

Met het telefoonfragment wordt een telefoonnummer op uw website vervangen door een Google-doorschakelnummer. Installeer dit fragment op sitepagina's waar uw telefoonnummer wordt weergegeven.

1. Selecteer onder 'Algemene sitetag' de optie die het best met uw situatie overeenkomt en volg de instructies om de tag te installeren:
    • De algemene sitetag is niet op al uw html-pagina's geïnstalleerd: Kies deze optie als u voor het eerst de tag voor een conversieactie instelt in uw account en u de algemene sitetag niet heeft geïnstalleerd vanuit een ander Google-product. Deze optie geeft de volledige algemene sitetag weer. U installeert de tag door de tagcode te kopiëren en deze tussen de <head></head>-tags van elke pagina van uw website te plakken.

Hier volgt een voorbeeld van een algemene sitetag, waarbij CONVERSION_ID staat voor de unieke conversie-ID van uw Google Ads-account:

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-CONVERSION_ID"></script>
      <script>

window.dataLayer = window.dataLayer || [];
      function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
      gtag('js', new Date());
      gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID');

</script>

• De algemene sitetag is al op alle pagina's geïnstalleerd, maar komt uit een ander Google-product (zoals Google Analytics) of een ander Google Ads-account: Als deze optie van toepassing is, hoeft u de algemene sitetag niet opnieuw aan uw website toe te voegen. U moet echter wel de config-opdracht (het codefragment met de conversie-ID) aan elke instantie van de algemene sitetag toevoegen om conversies voor dit account bij te houden. Hieronder vindt u die opdracht, waarbij AW-CONVERSION_ID staat voor de conversie-ID van uw account:

gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID');

Voeg de config-opdracht toe aan elke instantie van de algemene sitetag op uw website, direct boven de eindtag </script>.

In het volgende voorbeeld is een algemene sitetag geconfigureerd zowel voor Google Analytics als voor Google Ads. De config-opdracht voor het Google Ads-account is gemarkeerd:

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=GA-_TRACKING_ID">
      </script>
      <script>
      window.dataLayer = window.dataLayer || [];
      function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
      gtag('js', new Date());
      gtag('config', 'GA_TRACKING_ID');
      gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID');
      </script>

• De algemene sitetag is op mijn website geïnstalleerd toen ik in dit Google Ads-account een andere conversieactie maakte: Als deze optie van toepassing is, hoeft u de algemene sitetag niet opnieuw aan uw website toe te voegen. Zorg ervoor dat de algemene sitetag op elke pagina van uw site wordt weergegeven en controleer of de opdracht 'config' in elke instantie van de tag de conversie-ID van uw account bevat. Uw conversie-ID wordt weergegeven als u deze optie selecteert.
  2. (Optioneel) Pas de algemene sitetag aan op basis van uw voorkeuren:
    • Als u niet wilt dat er via de algemene sitetag websitebezoekers worden toegevoegd aan uw remarketinglijsten, voegt u het onderstaande gemarkeerde gedeelte toe aan de config-opdracht van uw algemene sitetag:
      gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID', {'send_page_view': false});
    • Als u niet wilt dat de algemene sitetag first-party cookies instelt op het domein van uw site, voegt u het onderstaande gemarkeerde gedeelte toe aan de config-opdracht van uw algemene sitetag:
      gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID', {'conversion_linker': false});

We raden dit af omdat dit leidt tot een minder nauwkeurige conversiemeting.

3. Kopieer de algemene sitetag en volg de instructies om deze aan uw website toe te voegen.
  4. Selecteer naast 'Telefoonfragment' een van de volgende opties:
    • Geef uw telefoonnummer op zoals het op uw website wordt weergegeven. Geef het telefoonnummer op waarvoor u oproepen wilt bijhouden. Geef exact de cijfers op die op uw website worden weergegeven. Als het nummer op uw website een landcode bevat, geeft u hier ook de landcode op. Als het nummer op uw website geen landcode bevat, geeft u hier geen landcode op. Klik vervolgens op Fragment maken.

Stel dat het nummer op uw website 1-650-555-5555 is. Geef het nummer dan op als 1-650-555-5555. Als u 650-555-5555 of 555-5555 opgeeft, kan Google Ads het nummer niet vinden en uw conversies niet bijhouden. Deze optie werkt niet als u meerdere telefoonnummers op uw website wilt bijhouden.

• Geef geen nummer op. U moet de code van uw website handmatig bewerken. Als u deze optie selecteert, moet u de instructies onder Code van website handmatig bewerken volgen nadat u de tag heeft geïnstalleerd. Deze optie is geavanceerder en wordt alleen aangeraden als u vertrouwd bent met het gebruik van JavaScript. U moet deze optie gebruiken als u oproepen naar meerdere telefoonnummers op uw website wilt bijhouden.
      Opmerking: Er kan op één pagina slechts één nummer worden bijgehouden met de standaard JavaScript-tag.
  5. Onder 'Installeer het telefoonfragment' ziet u nu de code voor het telefoonfragment op basis van de optie die u heeft geselecteerd. Kopieer het fragment om het vervolgens aan uw website toe te voegen of klik op Fragment downloaden om dit later toe te voegen.
  6. Open de html van de pagina op uw website waarop het telefoonnummer wordt weergegeven.
  7. Plak het telefoonfragment tussen de tags <head> en </head> van de pagina, direct na de algemene sitetag.
  8. Sla de wijzigingen aan uw webpagina op.
  9. Klik op Volgende.
  10. Klik op Gereed.
Hier zijn voorbeelden van html vóór en na het toevoegen van de tag voor het bijhouden van conversies:
  • Voorbeeld van HTML-code vóór invoeging van conversietrackingcode (dit is slechts een voorbeeld; niet gebruiken in de code op uw website)

<html>
    <head>
    <title>Voorbeeld-html-bestand</title>
    </head>
    <body>

Dit is het hoofdgedeelte van uw webpagina.
    </body>
    </html>

• Voorbeeld van html-code na invoeging van conversietrackingcode (dit is slechts een voorbeeld; niet gebruiken in de code op uw website).

<html>
    <head>
    <title>Voorbeeld html-bestand</title>

<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Ads: AW-CONVERSION_ID -->
    <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-CONVERSION_ID"></script>
    <script>
    window.dataLayer = window.dataLayer || [];
    function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
    gtag('js', new Date());
    gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID');

</script>

<script>
    gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': '1-650-555-5555'
    });
    </script>

</head>
    <body>

Dit is het hoofdgedeelte van uw webpagina.
    </body>
    </html>

Oproepen naar het telefoonnummer op een website bijhouden met Google Tag Manager

U kunt Google Tag Manager gebruiken om oproepen naar een telefoonnummer op uw website bij te houden. Volg hiervoor deze richtlijnen:

Uw tag instellen in Google Tag Manager

1. Log in bij Google Tag Manager.
  2. Selecteer een van de werkruimten.
  3. Klik op Tags.
  4. Klik op Nieuw om een nieuwe tag te maken.
  5. Klik op Tagconfiguratie. Scroll omlaag om 'Google Ads-oproepen via websiteconversies' te selecteren.
  6. Voer het telefoonnummer in dat u wilt gebruiken.
    Opmerking: Het telefoonnummer dat u invoert, moet exact hetzelfde zijn als dat op uw website.
  7. Voer de conversie-ID en het label uit het Google Ads-account in.
  8. Voer een trigger in of maak er een, die wordt geactiveerd als iemand op het telefoonnummer klikt.
  9. Sla de tag op en publiceer de wijzigingen.

Opmerking: De standaard Google Tag Manager-belconversietag op de website werkt niet met internationale nummerindelingen. Dit kan ertoe leiden dat Google-doorschakelnummers worden weergegeven met plustekens (+) die er niet horen te zijn. Als u wilt voorkomen dat er onjuiste plustekens worden weergegeven in de Google Tag Manager-belconversietag op de website, gebruikt u de nationale nummerindeling zonder het plusteken.

Code van website handmatig bewerken om een Google-doorschakelnummer weer te geven

Als u tijdens de uitvoering van de bovenstaande stappen het telefoonnummer op uw website heeft opgegeven, hoeft u de onderstaande stappen niet uit te voeren. Als u 'Geef geen nummer op' heeft geselecteerd, moet u of uw webontwikkelaar het volgende doen:

Voorbeelden

1. Open de html-code voor de pagina waaraan u het telefoonfragment heeft toegevoegd, dat wil zeggen de pagina waarop uw telefoonnummer wordt weergegeven. Het telefoonfragment ziet eruit als het onderstaande codevoorbeeld, waarbij CONVERSION_ID staat voor uw conversie-ID en CONVERSION_LABEL staat voor uw conversielabel:

<script>
    gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': 'REPLACE WITH VALUE'
    });
    </script>

2. Vervang voor de parameter phone_conversion_number de tekst 'REPLACE WITH VALUE' door uw zakelijke telefoonnummer. Zorg ervoor dat het nummer exact overeenkomt met het nummer op uw pagina en mogelijke relevante landcodes bevat.
  3. (Optioneel) U kunt de volgende optionele parameters aan uw telefoonfragment toevoegen. Volg deze richtlijnen om waarden voor de volgende parameters in te voeren:
    1. phone_conversion_callback: Voer een callbackfunctie in. Deze functie wordt aangeroepen met twee argumenten. Het eerste argument is het opgemaakte telefoonnummer (met dezelfde opmaak als de parameter phone_conversion_number). Het tweede argument is het telefoonnummer zonder speciale opmaak (bijvoorbeeld: '18001234567').
    2. phone_conversion_css_class: Voer de naam van een CSS-klasse in. De content van alle elementen van die klasse wordt vervangen door een opgemaakt telefoonnummer.
    3. phone_conversion_options: U kunt een van de volgende waarden invoeren:
      • timeout: De maximale tijd in milliseconden die is toegestaan om een nummer op te halen. Als er binnen deze tijd geen nummer kan worden opgehaald, wordt er geen nummer naar 'target' verzonden. De standaardtime-out is 5000 milliseconden.
      • cache: Stel deze optie in op false om caching van het opgehaalde nummer in een cookie uit te schakelen. Anders stelt u de waarde in op true .

Voorbeeld van een telefoonfragment met optionele parameters

<script>
    gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': '1-650-555-5555',
    'phone_conversion_callback': function(formatted_number, mobile_number) {
    // formatted_number: nummer dat moet worden weergegeven, met dezelfde indeling als het
    // nummer dat wordt doorgegeven aan 'phone_conversion_number'.
    // (in this case, '1-650-555-5555')
    // mobile_number: nummer met indeling voor gebruik in een klikbare link
    // met tel:-URI (in dit geval '+16505555555')
    var e = document.getElementById("number");
    e.innerHTML = "";
    e.appendChild(document.createTextNode(formatted_number));
    },
    'phone_conversion_options': {
    'timeout': 20,
    'cache': false
    }
    });
    </script>
  4. Sla de wijzigingen aan uw webpagina op.

Hieronder ziet u aan de hand van drie praktijkvoorbeelden hoe u dit codefragment kunt implementeren.

Voorbeeld 1: Uw statische telefoonnummer vervangen door een Google-doorschakelnummer

Deze functie haalt een telefoonnummer op en vervangt de inhoud van alle elementen van de desbetreffende klasse. In dit voorbeeld wordt het telefoonnummer '1-800-123-4567' in de span-tag vervangen door het dynamisch gegenereerde, opgemaakte doorschakelnummer:

1. Voeg de parameter phone_conversion_css_class met de waarde 'number' toe aan uw telefoonfragment. Deze regel is gemarkeerd in het onderstaande voorbeeld:

<script type="text/javascript">
    gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': '1-800-123-4567',
    'phone_conversion_css_class':'number'
    });
    </script>

2. Voeg in de html-code voor de webpagina met uw telefoonnummer(s) de klasse uit de parameter phone_conversion_css_class (gemarkeerd in het onderstaande voorbeeld) toe aan de span-tag met het telefoonnummer.
    <body>
    <span class="number">1-800-123-4567</span>
    </body>

Voorbeeld 2: Het Google-doorschakelnummer doorgeven aan een aangepaste callbackfunctie

Haalt een telefoonnummer op en verzendt dit naar een callback-functie. In dit voorbeeld vervangt de callback-functie de inhoud van een element met de ID 'number' door het opgemaakte doorschakelnummer:

1. Werk uw telefoonfragment bij zodat dit overeenkomt met het codevoorbeeld hieronder. Vervang "1-800-123-4567" door het telefoonnummer dat op uw website wordt weergegeven. Zorg er ook voor dat u CONVERSION_ID vervangt door de unieke conversie-ID van uw Google Ads-account en dat u CONVERSION_LABEL vervangt door het conversielabel dat uniek is voor de conversieactie.

<script type="text/javascript">
    var callback = function(formatted_number, mobile_number) {
    // formatted_number: nummer dat moet worden weergegeven, met dezelfde indeling als
    // 'phone_conversion_number'.
    // (in this case, '1-800-123-4567')
    // mobile_number: nummer met indeling voor gebruik in een klikbare link
    // met tel:-URI (in dit geval '+18001234567')
    var e = document.getElementById("number");
    e.innerHTML = "";
    e.appendChild(document.createTextNode(formatted_number));
    };

gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': '1-800-123-4567',
    'phone_conversion_callback': callback
    });
    </script>

2. Voeg in de html-code voor de webpagina met uw telefoonnummers de parameter 'id' met de waarde 'number' (gemarkeerd in het onderstaande voorbeeld) toe aan de span-tag met uw telefoonnummer.
    <body>
    <span id="number">1-800-123-4567</span>
    </body>

U kunt het Google-doorschakelnummer klikbaar maken als u wilt dat mensen die uw website op een mobiele telefoon bekijken, uw bedrijf gemakkelijk kunnen bellen.

Voorbeeld 3: Het Google-doorschakelnummer doorgeven aan een aangepaste callbackfunctie op uw mobiele site
Op mobiele webpagina's met een klikbaar telefoonnummer vervangt u het nummer dat wordt weergegeven én het nummer dat wordt gebeld als erop wordt geklikt. Hiervoor is de callbackfunctie vereist.

1. Werk uw telefoonfragment bij zodat dit overeenkomt met het codevoorbeeld hieronder. Vervang "1-800-123-4567" door het telefoonnummer dat op uw website wordt weergegeven. Zorg er ook voor dat u CONVERSION_ID vervangt door de unieke conversie-ID van uw Google Ads-account en dat u CONVERSION_LABEL vervangt door het conversielabel dat uniek is voor de conversieactie.
    <script type="text/javascript">
    var callback = function(formatted_number, mobile_number) {
    // formatted_number: nummer dat moet worden weergegeven, met dezelfde indeling als
    // 'phone_conversion_number'.
    // (in this case, '1-800-123-4567')
    // mobile_number: nummer met indeling voor gebruik in een klikbare link
    // met tel:-URI (in dit geval '+18001234567')
    var e = document.getElementById("number");
    e.href = "tel:" + mobile_number;
    e.innerHTML = "";
    e.appendChild(document.createTextNode(formatted_number));
    };
    gtag('config', 'AW-CONVERSION_ID/CONVERSION_LABEL', {
    'phone_conversion_number': '1-800-123-4567',
    'phone_conversion_callback': callback
    });
    </script>
  2. Voeg in de html-code voor de webpagina met uw telefoonnummers het kenmerk 'id' met de waarde 'number' (gemarkeerd in het onderstaande voorbeeld) toe aan de tag <a> met uw telefoonnummer.
    <body>
    <a href="tel:18001234567" id="number">1-800-123-4567</a>
    </body>

Uw code controleren

Het kan een uur duren voordat uw advertenties worden ingeschakeld voor deze conversieactie. Als u wilt controleren of het werkt, voert u een zoekopdracht uit die uw advertentie activeert, en klikt u op de advertentie om naar uw website te gaan (voor deze klik moet u wel betalen). Als het goed is, is uw gewone telefoonnummer nu vervangen door een Google-doorschakelnummer.

Als u meer tests wilt uitvoeren, verwijdert u de 'gwcc'-cookie uit uw browser voordat u nogmaals op een advertentie klikt.