Over bodaanpassingen

Door bodaanpassingen in te stellen, kunt u uw advertenties vaker of minder vaak weergeven op basis van waar, wanneer en hoe mensen zoeken. Een klik kan bijvoorbeeld meer waard zijn als die afkomstig is van een smartphone of van een specifieke locatie, of als op een bepaald tijdstip van de dag wordt geklikt.

In dit artikel vindt u meer informatie over de verschillende typen bodaanpassingen en de vereisten daarvoor, over de interactie van meerdere bodaanpassingen en over de opties die beschikbaar zijn voor de verschillende campagnetypen.

Lees hoe u een bodaanpassing toevoegt of verwijdert, zodat u weet hoe u bodaanpassingen kunt instellen.

Hoe bodaanpassingen werken

Bodaanpassingen worden ingesteld met percentages.

Stel dat u een campagne heeft die goed presteert op mobiele apparaten bij een maximum CPC-bod van € 1. U wilt uw advertentie aan meer klanten op mobiele apparaten laten zien. Daarom verhoogt u het bod met 20% voor zoekopdrachten op mobiele apparaten, wat resulteert in een biedingsbedrag van € 1,20. De berekening is als volgt:

Startbod: € 1
Aanpassing voor mobiel: € 1 + (€ 1 x 20%) = € 1,20
Resulterend bod voor zoekopdrachten op mobiele apparaten: € 1,20

Stel dat u in een ander voorbeeld een bod van € 1 heeft en dit wilt verlagen. Als u het bod wilt aanpassen naar € 0,80, selecteert u Verlagen met 20%.

Soorten bodaanpassingen

Apparaat

Gebruik bodaanpassingen voor apparaten om uw advertentie vaker of minder vaak weer te geven voor zoekopdrachten die worden uitgevoerd op specifieke apparaten (computers, tablets of mobiele apparaten).

Waarvoor u ze kunt gebruiken

• Campagnes
  • Advertentiegroepen
  • Als u een bodaanpassing voor apparaten heeft ingesteld voor een campagne en voor een advertentiegroep in die campagne, wordt de bodaanpassing voor de advertentiegroep gebruikt om het bod te bepalen.

Bereik

• -100% tot +900%
  • Als u zich wilt afmelden voor de weergave van advertenties op een bepaald apparaat, verlaagt u uw bod voor dat apparaat met 100%. Als u op campagneniveau het bod voor een bepaald apparaat met 100% heeft verlaagd, wordt de aanpassing op advertentiegroepniveau voor hetzelfde apparaat niet gebruikt.

Help me: een bodaanpassing voor apparaten instellen

Klik hieronder op de knop 'Help me' om naar uw account te gaan en hulp te krijgen bij de instelling van een bodaanpassing voor mobiele apparaten. U kunt ook lezen hoe u een bodaanpassing toevoegt of verwijdert
Help me
Locatie

Gebruik bodaanpassingen voor locaties om uw advertentie vaker of minder vaak weer te geven aan klanten in bepaalde landen, steden of andere geografische gebieden. U kunt ook targeting op locatie-extensie gebruiken om verschillende biedingen in te stellen voor klanten die zich in de buurt van uw bedrijf bevinden.

Waarvoor u ze kunt gebruiken

• Campagnes

Bereik

• -90% tot +900%
Advertentieplanning

Gebruik bodaanpassingen voor advertentieplanning om uw biedingen te verhogen of te verlagen voor campagnes die uitsluitend op bepaalde dagen of tijdens bepaalde uren van de dag worden uitgevoerd. Hiervoor moet u eerst een aangepaste advertentieplanning instellen.

Waarvoor u ze kunt gebruiken

• Campagnes

Bereik

• -90% tot +900%
Populairste content (geavanceerd)

Op YouTube en in het Display Netwerk kunt u bodaanpassingen instellen voor content die volgens ons systeem populairder is, een hoger aantal vertoningen per dag en meer verkeer ontvangt, en waarmee gebruikers meer engagement hebben. Wanneer uw advertentie geschikt is om bij deze inhoud te worden weergegeven, gebruikt Google Ads uw bodaanpassing om uw bod te verhogen. U kunt bieden op content op YouTube of in het Google Display Netwerk met apps en websites.

Waarvoor u ze kunt gebruiken

• Advertentiegroepen

Bereik

• 0% tot +500%
Targetingmethoden (geavanceerd)

Stel bodaanpassingen in voor onderwerpen, plaatsingen en andere targetingmethoden voor campagnetypen die advertenties weergeven in het Display Netwerk en het zoeknetwerk. Meer informatie over hoe u doelgroepen (interesses en remarketinglijsten) kunt toevoegen aan een advertentiegroep.

Waarvoor u ze kunt gebruiken

• Campagnes
  • Advertentiegroepen

Bereik

• -90% tot +900%
Remarketinglijsten voor zoekadvertenties (geavanceerd)

U kunt bodaanpassingen instellen voor remarketinglijsten in uw advertentiegroepen als u advertenties aan mensen in deze lijsten wilt weergeven. U kunt uw bod bijvoorbeeld met 25 procent verhogen voor mensen die in de afgelopen 30 dagen uw website hebben bezocht. Lees informatie over Google Ads-remarketinglijsten voor zoekadvertenties als u nog geen remarketinglijst heeft ingesteld.

Waarvoor u ze kunt gebruiken

• Campagnes
  • Advertentiegroepen

Bereik

• -90% tot +900%
Interacties (oproepaanpassingen)

U kunt uw bod voor mobiele apparaten verhogen om vaker advertenties met oproepinteracties weer te geven aan gebruikers van mobiele telefoons. Bodaanpassingen voor interacties beïnvloeden hoe vaak u oproepextensies en alleen bellen-advertenties aan gebruikers toont. Omdat u uw biedingen voor bepaalde interacties kunt aanpassen, heeft u meer controle over hoe vaak deze worden weergegeven met uw advertentie en hoe potentiële klanten in contact komen met uw bedrijf.

Waarvoor u ze kunt gebruiken

• Campagnes in het nieuwe, verbeterde Google Ads

Bereik

• -90% tot +900%
Demografie (leeftijd, geslacht en gezinsinkomen)

U kunt uw bod aanpassen om potentiële klanten van een bepaald geslacht, een bepaalde leeftijdscategorie en/of een bepaald inkomensbereik te targeten. Demografische bodaanpassingen bepalen hoe vaak uw advertenties worden weergegeven aan de gewenste doelgroep, zodat u het meeste kunt halen uit elke vertoning. Meer informatie over demografische targeting.

Waarvoor u ze kunt gebruiken

• Campagnes en advertentiegroepen in het nieuwe, verbeterde Google Ads

Bereik

• -90% tot +900%

Geschiktheid voor bodaanpassing

Campagnetype

Apparaat

Locatie

Advertentieplanning

Belangrijkste content (Display Netwerk, YouTube)

Targetingmethode

Remarketinglijsten voor zoekadvertenties (zoeknetwerk)

Interacties (oproepaanpassingen)

Demografie

Campagne in het zoeknetwerk

Ja

Ja

Ja

Nee

Ja

Ja

Ja

Ja

Campagne in het Display Netwerk

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Nee

N.v.t.

Ja

Shopping-campagne

Ja

Ja

Ja

Nee

Nee

Ja

N.v.t.

Nee

Videocampagne

Ja

Ja

Ja

Ja

Nee

Nee

N.v.t.

Nee

App-campagne

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

Slimme campagne

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

Met slimme campagnes en app-campagnes past de machinelearningtechnologie van Google automatisch biedingen aan voor optimale prestaties op basis van uw advertentiedoelen.

Automatisch bieden

• Als u gebruikmaakt van geautomatiseerde 'Slim bieden'-strategieën, zoals 'Doel-CPA', 'Doel-ROAS', 'Aantal conversies maximaliseren' en 'Conversiewaarde maximaliseren', hoeft u geen handmatige bodaanpassingen door te voeren omdat deze strategieën automatisch biedingen instellen om te optimaliseren voor het door de klant gespecificeerde conversiedoel. Als u een handmatige bodaanpassing instelt voor uw geautomatiseerde 'Slim bieden'-strategie, wordt deze niet ondersteund.
  • Met bodaanpassingen voor apparaten voor 'Doel-CPA' kunt u de waarde van uw CPA-doel aanpassen in plaats van de biedingen zelf.

Meerdere bodaanpassingen

Wanneer u in uw campagne meer dan één bodaanpassing instelt, worden de aanpassingen vermenigvuldigd om te bepalen hoeveel uw bod wordt verhoogd of verlaagd. De werking van meerdere bodaanpassingen voor apparaten en voor locaties is echter verschillend.

Houd er rekening mee dat gecombineerde bodaanpassingen niet hoger kunnen zijn dan een bodverhoging van 900%. Voorbeeld: een bod van € 1 met een apparaatverhoging van 900% gecombineerd met een locatieverhoging van 900% resulteert in een bod van slechts € 10. De laagst mogelijke bodaanpassing wanneer u meerdere bodaanpassingen combineert, is -90%.

Meerdere bodaanpassingen voor apparaten

Als u een bodaanpassing voor apparaten instelt op campagneniveau en een aanpassing voor hetzelfde apparaat op advertentiegroepniveau, wordt de bodaanpassing voor apparaten op advertentiegroepniveau gebruikt om de resulterende bodaanpassing te bepalen. Als de bodaanpassingen voor apparaten op advertentiegroepniveau echter een verlaging van 100% is, wordt de bodaanpassing voor apparaten op advertentiegroepniveau niet gebruikt.

Meerdere bodaanpassingen voor locaties

Meerdere bodaanpassingen die van toepassing zijn op dezelfde locatie, worden niet samengevoegd. Als u een bodaanpassing van +50% instelt voor Nederland en een bodaanpassing van +100% voor Amsterdam, wordt alleen de bodaanpassing voor Amsterdam gebruikt, omdat dit de meest specifieke locatie is.

Meerdere bodaanpassingen voor content in het Display Netwerk

Voor Display-campagnes kunt u op het tabblad 'Display' bodaanpassingen op advertentiegroepniveau instellen voor een bepaalde targetingmethode, of voor 'Populairste content' op het tabblad 'Instellingen'. Dit betekent dat Google Ads twee bodaanpassingen kan gebruiken wanneer uw advertentie geschikt is om te worden weergegeven in een specifieke plaatsing die ook wordt aangemerkt als belangrijkste inhoud. Eén bodaanpassing kan gebaseerd zijn op een specifieke targetingmethode, zoals targeting op onderwerp, en de tweede kan zijn ingesteld voor belangrijkste content. Meer informatie over bieden in het Display Netwerk

Voorbeeld

Stel dat u een campagne uitvoert die is getarget op de VS en zodanig is ingesteld dat deze alle dagen van de week wordt uitgevoerd. En dat u een max. CPC-bod van € 1 voor de advertentiegroep heeft ingesteld. U besluit uw bod met 20% te verhogen voor Californië en uw bod met 50% te verlagen voor zaterdag. Uw resulterende bod voor een zoekopdracht die plaatsvindt in Californië op een zaterdag, is € 0,60. De berekening is als volgt:

Startbod:€ 1
Aanpassing voor Californië: € 1 + (€ 1 x 20%) = € 1,20
Aanpassing op zaterdag: € 1,20 + (€ 1,20 x -50%) = € 0,60
Resulterend bod voor zoekopdrachten in Californië op zaterdag: € 0,60
Resulterend bod voor zoekopdrachten in Californië van zondag tot en met vrijdag: € 1,20
Resulterend bod voor zoekopdrachten in andere staten op zaterdag: € 0,50
Resulterend bod voor zoekopdrachten in andere staten op zondag tot en met vrijdag: € 1,00