Over remarketinglijsten

Een remarketinglijst bestaat uit een verzameling websitebezoekers of app-gebruikers die is samengesteld met behulp van codefragmenten die aan uw site of app zijn toegevoegd. Als u een lijst maakt, stelt u regels in voor wanneer bezoekers of gebruikers aan de lijst moeten worden toegevoegd. U kunt ook een lidmaatschapsduur opgeven voor hoe lang u wilt dat bezoekers of gebruikers op de lijst blijven staan. Nadat u remarketinglijsten heeft gemaakt, voegt u deze toe aan de advertentiegroeptargeting van uw campagnes, zodat u advertenties kunt weergeven aan bezoekers of gebruikers op uw lijsten.

Adverteerders die vanaf oktober 2017 in het nieuwe, verbeterde Google Ads de Google Ads-tag voor remarketing instellen, zien de nieuwe Google Ads-tag die bestaat uit een algemene sitetag en een optioneel gebeurtenisfragment. Als u op uw website met behulp van JavaScript de vorige Google Ads-tag heeft geïnstalleerd, werkt die tag nog gewoon. Het is echter aan te raden de nieuwe Google Ads-tag te gebruiken. Meer informatie over de wijzigingen in de Google Ads-remarketingtag.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe remarketinglijsten werken.

Voordat u begint

Als u niet bekend bent met remarketing, kunt u het best eerst lezen over hoe remarketing werkt.

Adverteerders mogen geen gevoelige categorieën gebruiken om advertenties op gebruikers te targeten of producten of services van adverteerders te promoten. Lees het beleid ten aanzien van gepersonaliseerd adverteren voor meer informatie.

Over websitebezoekers

Binnen enkele seconden nadat bezoekers een pagina bezoeken worden ze aan een remarketinglijst toegevoegd met de algemene sitetag of met de algemene sitetag en een gebeurtenisfragment voor remarketing. Elke keer dat een gebruiker een pagina op uw site bezoekt die dit gebeurtenisfragment bevat, wordt het tijdstempel van de bezoeker geüpdatet. Daardoor blijft de bezoeker op de lijst staan gedurende de tijd die is opgegeven voor de lidmaatschapsduur van de lijst.

Als een bezoeker meerdere pagina's op uw website aandoet die fragmenten voor remarketinggebeurtenissen bevatten, kan de bezoeker aan meerdere remarketinglijsten worden toegevoegd. In dat geval kan elk van de advertenties in de remarketingcampagnes voor die lijsten aan deze bezoekers worden weergegeven. De advertentie met de hoogste advertentierangschikking concurreert dan voor plaatsing in de veiling.

Bezoekers of gebruikers

Als u voor het eerst een lijst maakt, staan daar nog geen bezoekers of gebruikers op. Nadat mensen uw website hebben bezocht of uw mobiele app hebben gebruikt, worden ze toegevoegd aan lijsten op basis van de door u ingestelde regels. Zorg ervoor dat u de tag op uw website heeft geplaatst of remarketing heeft ingeschakeld op uw mobiele app, zodat bezoekers of gebruikers aan uw lijsten kunnen worden toegevoegd.

Regels

Regels zijn voorwaarden waaraan moet zijn voldaan om een bezoeker of gebruiker aan een remarketinglijst toe te voegen. U kunt regels gebruiken om andere remarketinglijsten te maken dan de standaardlijsten die Google Ads voor u maakt.

Voorbeeld

Een luchtvaartmaatschappij wil advertenties weergeven over deals voor vluchten aan mensen die in de afgelopen maand een productpagina op de website hebben bezocht. Medewerkers maken een lijst 'Deals voor vluchten' met een lidmaatschapsduur van 30 dagen en een regel om alle bezoekers te verzamelen van een webpagina met een URL die eindigt op 'vluchtdeals.html'. Als mensen deze pagina met deals voor vluchten bezoeken, worden ze toegevoegd aan de lijst 'Deals voor vluchten'. De luchtvaartmaatschappij kan deze lijst targeten met een advertentiecampagne over deals voor vluchten.

Ga voor gedetailleerde instructies over regels naar het artikel Regels gebruiken voor websiteremarketinglijsten.

Grootte van remarketinglijsten

De vereiste grootte om advertenties voor een remarketinglijst te kunnen weergeven, varieert op basis van het doelnetwerk.

• Het Google Display Netwerk moet minimaal 100 actieve bezoekers of gebruikers hebben gehad in de afgelopen 30 dagen.
  • Het zoeknetwerk van Google moet minimaal 1000 actieve bezoekers of gebruikers hebben gehad in de afgelopen 30 dagen.
  • YouTube moet minimaal 1000 actieve bezoekers of gebruikers hebben gehad in de afgelopen 30 dagen.
  • Gmail moet in het Display Netwerk minimaal 100 actieve bezoekers of gebruikers hebben gehad in de afgelopen 30 dagen.

Lijststatus

Wanneer u een remarketinglijst maakt, kunt u bepalen of deze moet worden ingesteld op Gesloten of Open. U kunt deze status op elk gewenst moment wijzigen. Dit heeft geen invloed op het gebeurtenisfragment of de lijstinstellingen. Als u een lijst echter instelt op Gesloten en de lidmaatschapsduur te kort is, wordt de lijst mogelijk te kort om voor targeting te gebruiken.

• Gesloten: Dit betekent dat uw lijst niet groter wordt en er geen gebruikers of bezoekers meer aan worden toegevoegd. Uw gebeurtenisfragment werkt nog steeds, maar Google Ads voegt die personen niet meer toe aan uw lijst. Uw targeting werkt ook nog steeds, maar de doelgroep die u target, wordt niet groter.
  • Open: Deze status betekent dat uw lijst langer wordt. Google Ads blijft meer bezoekers of gebruikers toevoegen aan uw lijst. Houd er rekening mee dat als u de lijst 540 dagen niet gebruikt in uw campagne- of advertentiegroeptargeting, deze automatisch wordt gesloten door Google Ads. U kunt een lijst echter op elk gewenst moment opnieuw openen, waarna er weer mensen aan worden toegevoegd.

Lidmaatschapsduur

U kunt een lidmaatschapsduur instellen voor hoe lang een bezoeker of gebruiker op uw lijst blijft staan. Als de lidmaatschapsduur is verlopen, worden bezoekers of gebruikers van uw lijst verwijderd, tenzij ze uw website of app opnieuw gebruiken (in dat geval blijven ze weer voor de door u ingestelde duur op de lijst staan). U bent verantwoordelijk voor de naleving van eventuele duurbeperkingen volgens de toepasselijke wetgeving.

Netwerk Standaardduur Max. duur
Display Netwerk 30 dagen 540 dagen
Google zoeken 30 dagen 540 dagen

• Als u een langere lidmaatschapsduur dan de maximale duur instelt, wordt de bezoeker of gebruiker op het moment van de maximale duur van de remarketinglijst verwijderd.
  • Als u de lidmaatschapsduur van de lijst heeft gewijzigd, klopt de omvang van de lijst zoals deze in uw Google Ads-account wordt weergegeven, wellicht tijdelijk niet.
  • Als u de lidmaatschapsduur wijzigt nadat er op een lijst al bezoekers of gebruikers staan, wordt de nieuwe duur toegepast op alle huidige en toekomstige bezoekers of gebruikers op de lijst. Als de duur bijvoorbeeld 60 dagen is en u deze verkort tot 30 dagen, wordt iedereen die 31 tot 60 dagen geleden aan de lijst is toegevoegd, verwijderd. Omgekeerd geldt dat als de duur 30 dagen is en u deze verlengt tot 60 dagen, iedereen die al op de lijst voorkomt tot 60 dagen op de lijst blijft staan.

We raden u aan een duur te kiezen die past bij de periode waarin u denkt dat de advertenties relevant zijn voor de bezoekers. Over het algemeen moet de lidmaatschapsduur gelijk zijn aan de duur van uw verkoopcyclus.

Inactieve lijsten

Als u uw remarketinglijsten 540 dagen niet in uw targeting heeft gebruikt, krijgen ze automatisch de status Gesloten. Aan deze lijsten worden dan geen bezoekers of gebruikers meer toegevoegd, maar ze zijn nog steeds zichtbaar in uw tabel Doelgroep. U kunt een lijst op elk gewenst moment opnieuw openen, waarna er weer mensen aan worden toegevoegd.

Voorbeeld

Als u bioscoopkaartjes verkoopt, stelt u wellicht een lidmaatschapsduur in van een paar dagen. Als u echter auto's verkoopt, stelt u waarschijnlijk een duur in van een aantal maanden. De keuze om een nieuwe auto aan te schaffen, neemt immers meestal meer tijd in beslag.

En als u valentijnscadeaus verkoopt, kunt u een lidmaatschapsduur van een jaar en een paar dagen kiezen. Zo kunt u de klanten op uw lijst volgend jaar vlak voor Valentijnsdag nogmaals bereiken.