Uw bod en budget kiezen

Voordat u uw advertenties op Google kunt laten lopen, moet u een passend budget en geschikte biedopties kiezen. Uw budget vormt de bestedingslimiet voor een afzonderlijke campagne. Geef dus het gemiddelde bedrag op dat u bereid bent per dag te besteden. De werkelijke kosten kunnen lager uitvallen, afhankelijk van hoe u uw biedingen beheert.

Opmerking: Google Ads maakt gebruik van dagbudgetten. Als u uw maandbudget wilt bepalen, vermenigvuldigt u uw dagbudget met 30,4 (het gemiddelde aantal dagen in een maand). Lees Overzicht van budgetten voor meer informatie. In het budgetrapport kunt u uw maandelijkse bestedingslimiet en de maandprognose bekijken.

Uw maximumbod op basis van kosten per klik (max. CPC-bod) is het hoogste bedrag dat u bereid bent te betalen voor een klik op uw advertentie. Door uw biedingen te beheren, kunt u invloed uitoefenen op de hoeveelheid verkeer die uw advertenties genereren en op het rendement op investering (ROI) dat ze opleveren. Met hogere biedingen ontvangt uw campagne waarschijnlijk meer verkeer, maar geeft u waarschijnlijk meer geld uit. Met lagere biedingen genereert uw campagne waarschijnlijk minder klikken en conversies.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe uw campagnebudget werkt, worden verschillende biedopties besproken, en wordt uiteengezet welke stappen u moet nemen om uw bod en budget in een nieuwe campagne in te stellen.

Hoe campagnebudgetten werken

Met Google Ads kunt u een gemiddeld dagbudget of een gedeeld budget voor een campagne instellen. U kunt een gemiddeld dagbudget instellen met het gemiddelde bedrag dat u bereid bent per dag te besteden in die campagne. Als u het gemiddelde dagbudget voor alle campagnes wilt controleren, kunt u de kolom 'Budget' op het tabblad Campagnes gebruiken. Als u uw budget liever per maand beoordeelt dan per dag, kunt u uw maandbudget berekenen door uw gemiddelde dagbudget te vermenigvuldigen met 30,4 (het gemiddelde aantal dagen per maand).

Tip: Begin kleinschalig

Controleer na toepassing van een nieuw budget dagelijks uw account om na te gaan hoe uw campagnes hebben gepresteerd.

U kunt een gedeeld budget instellen met het bedrag dat u bereid bent te betalen voor meerdere campagnes voor dezelfde klant. In het volgende voorbeeld ziet u hoe Google Ads uw campagneprestaties optimaliseert wanneer u een gedeeld budget gebruikt.

Voorbeeld

Stel dat u per dag € 100 kunt besteden, gelijkmatig verdeeld over 2 campagnes. Op een bepaalde dag kan de ene campagne minder vertoningen en klikken krijgen dan normaal, waardoor er slechts € 40 wordt besteed. Met een gedeeld budget kan Google Ads het overgebleven bedrag van € 10 opnieuw toewijzen aan de tweede campagne om de algehele campagneresultaten te verbeteren.

Gedeelde budgetten zijn effectief als u verschillende campagnes met een gezamenlijk doel voor een klant heeft. U kunt bijvoorbeeld een gedeeld budget instellen wanneer u seizoensgebonden campagnes heeft, waarmee u specifieke feestdagen, zoals oudejaarsavond of Valentijnsdag, optimaal wilt benutten. Daarbij kunt u een klantspecifiek gedeeld budget instellen om uitgaven te beperken voor al hun seizoensgebonden campagnes.

U kunt gedeelde budgetten openen in de 'Gedeelde bibliotheek' in uw Google Ads-account.

Gedeelde budgetten werken niet met campagnes die deel uitmaken van een campagnegroep of van een experiment.

Overweergave

Omdat het verkeer van dag tot dag schommelt, kan Google toestaan dat er voor uw campagne op één dag meer wordt besteed dan uw gemiddelde dagbudget aangeeft. Dit noemen we overweergave.

Uw campagne-uitgaven bedragen echter nooit meer dan 2 keer uw gemiddelde dagbudget op een bepaalde dag. Ons systeem zorgt ervoor dat u binnen een bepaalde factureringsperiode nooit meer dan 30,4 keer uw gemiddelde dagbudget hoeft te betalen. Als u bijvoorbeeld een dagbudget van € 10 heeft, betaalt u nooit meer dan € 304.

Mocht Google uw advertenties te vaak weergeven en overschrijden uw kosten voor de maand daardoor het bedrag dat u zou moeten betalen volgens uw dagbudget, dan wordt er toch nooit meer in rekening gebracht dan uw maandelijkse bestedingslimiet. Als uw maandelijkse bestedingslimiet bijvoorbeeld € 304 is en u in een bepaalde factureringsperiode € 310 aan kosten heeft gegenereerd, wordt er maar € 304 in rekening gebracht. U kunt deze aanpassingen terugvinden op de pagina Transactiegeschiedenis.

Tip: Bekijk uw aanbevolen budget

Verbruiken uw campagnes uw totale budget? In uw budgetinstellingen vindt u de optie Aanbevolen budget bekijken, die is gebaseerd op een analyse van uw campagneprestaties, gewoonlijk op basis van de afgelopen 15 dagen.

Hoe bieden werkt

Bij het begrip 'veiling' denken veel mensen aan artikelen die voor het hoogste bod worden verkocht. Bij onze advertentieveiling wordt echter gebruikgemaakt van de kwaliteit en het bod om de positie van uw advertentie te bepalen. Zelfs als uw concurrenten hoger bieden, kunt u een hogere positie behalen tegen een lagere prijs door gebruik te maken van zeer relevante zoekwoorden en advertenties. Vaak betaalt u minder dan uw maximumbod, omdat u alleen betaalt wat er minimaal nodig is om uw advertentierangschikking en eventuele bijbehorende advertentie-indelingen, zoals sitelinks, te behouden. Het bedrag dat u betaalt, wordt uw werkelijke CPC genoemd.

Er zijn veel verschillende manieren om uw biedingen in te stellen, waaronder een hele reeks automatische biedstrategieën. De meeste mensen beginnen bij het instellen van hun biedingen echter met 'Klikken maximaliseren' of 'Handmatige CPC-biedingen'.

'Klikken maximaliseren' versus 'Handmatige CPC-biedingen'

Als u meer klikken wilt genereren om verkeer naar uw website te leiden, kunt u twee biedstrategieën voor kosten per klik overwegen:

• Klikken maximaliseren is de eenvoudigste automatische biedstrategie. U hoeft alleen maar een gemiddeld dagbudget in te stellen. AI van Google Ads beheert uw biedingen om zo veel mogelijk klikken binnen uw budget te leveren.
  • Met handmatige CPC-biedingen bepaalt u zelf uw maximale CPC-biedingen. U kunt verschillende biedingen instellen voor elke advertentiegroep in uw campagne of voor afzonderlijke zoekwoorden of plaatsingen. Als u heeft geconstateerd dat bepaalde zoekwoorden of plaatsingen winstgevender zijn, kunt u via handmatig bieden een groter deel van uw advertentiebudget toekennen aan die zoekwoorden of plaatsingen.

Tip: Schat verkeer voor zoekwoorden

Probeer de Zoekwoordplanner uit om verkeersschattingen te krijgen, zoals schattingen voor het aantal klikken of vertoningen, of voor de gemiddelde CPC voor uw zoekwoorden. Op basis van deze schattingen kunt u uw biedingen en budget bepalen.

Bodaanpassingen

U kunt bodaanpassingen instellen die uw biedingen verlagen of verhogen als uw advertentie concurreert om te worden getoond op mobiele apparaten, specifieke locaties en bepaalde dagen en tijden. Met bodaanpassingen kunt u aansturen wanneer en waar uw advertentie wordt getoond. Ze worden toegepast boven op uw huidige biedingen. U kunt uw biedstrategie ook aanpassen door meerdere aanpassingen in te stellen die in combinatie worden gebruikt, zoals locatie en tijd, of tijd en mobiele apparaten. Meer informatie over bodaanpassingen.

Instructies

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.
  1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het sectiemenu op het dropdownmenu Campagnes en daarna op Campagnes.
  3. Klik op de plusknop  en selecteer Nieuwe campagne.
  4. Selecteer het type campagne dat u wilt maken.
  5. (Optioneel) Stel een campagnedoel in en geef de URL van uw bedrijfswebsite op.
  6. Scrol op de pagina 'Campagne-instellingen selecteren' naar het gedeelte 'Bieden' en selecteer een biedstrategie.
  7. Scrol naar het gedeelte Dagbudget en geef een afzonderlijk dagbudget op, of gebruik een gedeeld budget.
  8. Kies de rest van uw campagne-instellingen en klik op Opslaan en doorgaan.