Uw bod en budget kiezen

U moet het juiste budget en de juiste biedopties kiezen om uw advertenties weer te geven op Google. Uw budget bepaalt de kostenlimiet voor een afzonderlijke campagne en moet daarom het gemiddelde bedrag zijn dat u bereid bent per dag te besteden (of dat u op uw maandelijkse creditcardafschrift wilt zien als u uw budget vermenigvuldigt met 30,4 oftewel het gemiddelde aantal dagen in een maand). De werkelijke kosten kunnen lager uitvallen, afhankelijk van hoe u uw biedingen beheert.

Uw maximumbod op basis van kosten per klik (max.CPC-bod) is het hoogste bedrag dat u bereid bent te betalen voor een klik op uw advertentie. Door uw biedingen te beheren, kunt u invloed uitoefenen op de hoeveelheid verkeer die uw advertenties ontvangen en het rendement op uw investering (ROI) dat ze genereren. Met hogere biedingen ontvangt uw campagne waarschijnlijk meer verkeer, maar geeft u waarschijnlijk meer geld uit. Met lagere biedingen genereert uw campagne waarschijnlijk minder klikken en conversies.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe uw campagnebudget werkt, worden verschillende biedopties besproken, en wordt uiteengezet welke stappen u moet nemen om uw bod en budget in een nieuwe campagne in te stellen.

Hoe campagnebudgetten werken

Met Google Ads kunt u een dagbudget of een gedeeld budget voor een campagne instellen. U kunt een dagbudget instellen met het gemiddelde bedrag dat u bereid bent per dag te besteden in die campagne. Als u uw gemiddelde dagbudget voor alle campagnes wilt controleren, kunt u de kolom 'Budget' op het tabblad Campagnes gebruiken. Als u uw budget liever per maand beoordeelt dan per dag, kunt u uw maandbudget berekenen door uw gemiddelde dagbudget te vermenigvuldigen met 30,4 (het gemiddelde aantal dagen per maand).

Tip: Begin kleinschalig

Als u net begint met adverteren, kunt u het best een dagbudget tussen € 10 en € 50 instellen. Controleer na het toepassen van een nieuw budget dagelijks uw account om te zien hoe uw campagnes hebben gepresteerd.

U kunt een gedeeld budget instellen met het bedrag dat u bereid bent te betalen voor meerdere campagnes voor dezelfde klant. In het volgende voorbeeld ziet u hoe Google Ads uw campagneprestaties optimaliseert wanneer u een gedeeld budget gebruikt.

Voorbeeld

Stel dat u per dag € 100 kunt besteden, gelijkmatig verdeeld over twee campagnes. Op een bepaalde dag kan de ene campagne minder vertoningen en klikken genereren dan normaal, waardoor er slechts € 40 wordt besteed. Met een gedeeld budget kan Google Ads het overgebleven bedrag van € 10 opnieuw toewijzen aan de tweede campagne om uw algehele campagneresultaten te verbeteren.

Gedeelde budgetten zijn effectief wanneer u verschillende campagnes met een gezamenlijk doel voor een klant heeft. U kunt bijvoorbeeld een gedeeld budget instellen wanneer u seizoensgebonden campagnes heeft, waarmee u specifieke feestdagen, zoals oudejaarsavond of Valentijnsdag, optimaal wilt benutten. Daarbij kunt u een klantspecifiek gedeeld budget instellen om uitgaven te beperken voor al hun seizoensgebonden campagnes.

U kunt gedeelde budgetten openen in de Gedeelde bibliotheek in uw Google Ads-account.

Gedeelde budgetten werken niet met campagnes die deel uitmaken van een campagnegroep of van een experiment.

Overweergave

Aangezien het verkeer van dag tot dag verschilt, kan Google toestaan dat er op één dag maximaal twee keer zo veel aan uw campagne wordt uitgegeven dan uw gemiddelde dagbudget. We noemen dit overweergave.

Ons systeem garandeert echter dat u binnen een bepaalde factureringsperiode nooit meer hoeft te betalen dan 30,4 vermenigvuldigd met het dagbudget. Als u bijvoorbeeld een budget van € 10 per dag heeft, betaalt u nooit meer dan € 304.

Als Google uw advertenties te vaak weergeeft en uw kosten voor de maand het bedrag overschrijden dat u zou moeten betalen volgens het door u ingestelde dagbudget, wordt er automatisch krediet voor overweergave toegepast op uw account. Wanneer uw maandelijkse kostenlimiet bijvoorbeeld € 304 is en u € 310 aan kosten heeft gegenereerd in een bepaalde factureringsperiode, verstrekken we u een tegoed van € 6 en wordt er slechts € 304 in rekening gebracht. U kunt deze aanpassingen terugvinden op de pagina Transactiegeschiedenis.

Tip: Bekijk uw aanbevolen budget

Verbruiken uw campagnes uw totale budget? In uw budgetinstellingen vindt u de optie Aanbevolen budget bekijken, die is gebaseerd op een analyse van uw campagneprestaties, gewoonlijk op basis van de afgelopen vijftien dagen.

Hoe bieden werkt

Bij het begrip 'veiling' denken veel mensen aan artikelen die voor het hoogste bod worden verkocht. Bij onze advertentieveiling wordt echter gebruikgemaakt van de kwaliteit en het bod om de positie van uw advertentie te bepalen. Zelfs wanneer uw concurrenten hoger bieden, kunt u een hogere positie behalen tegen een lagere prijs door gebruik te maken van zeer relevante zoekwoorden en advertenties. Vaak betaalt u minder dan uw maximumbod, omdat u alleen betaalt wat er minimaal nodig is om uw advertentiepositie en eventuele bijbehorende advertentie-indelingen, zoals sitelinks, te behouden. Het bedrag dat u betaalt, wordt uw werkelijke CPC genoemd.

Er zijn veel verschillende manieren om uw biedingen in te stellen, waaronder een hele reeks automatische biedstrategieën. De meeste mensen beginnen bij het instellen van hun biedingen echter met 'Klikken maximaliseren' of 'Handmatige CPC-biedingen'.

'Klikken maximaliseren' versus 'Handmatige CPC-biedingen'

Als u meer klikken wilt genereren om verkeer naar uw website te leiden, kunt u twee biedstrategieën voor kosten per klik overwegen:

• Klikken maximaliseren is de eenvoudigste automatische biedstrategie. Het enige wat u hoeft te doen, is een dagbudget instellen. Het Google Ads-systeem beheert uw biedingen automatisch om ervoor te zorgen dat u binnen uw budget zo veel mogelijk klikken ontvangt.
  • Met handmatige CPC-biedingen bepaalt u zelf uw maximale CPC-biedingen. U kunt verschillende biedingen instellen voor elke advertentiegroep in uw campagne of voor afzonderlijke zoekwoorden of plaatsingen. Als u heeft gemerkt dat bepaalde zoekwoorden of plaatsingen winstgevender zijn, kunt u via handmatig bieden een groter deel van uw advertentiebudget toekennen aan die zoekwoorden of plaatsingen.

Tip: Schat verkeer voor zoekwoorden

Probeer de Zoekwoordplanner uit om verkeersschattingen te krijgen, zoals schattingen voor het aantal klikken of vertoningen, of voor de gemiddelde CPC voor uw zoekwoorden. Op basis van deze schattingen kunt u uw biedingen en budget bepalen.

Bodaanpassingen

U kunt bodaanpassingen instellen die uw biedingen verlagen of verhogen als uw advertentie meedingt om te worden weergegeven op mobiele apparaten, specifieke locaties en bepaalde dagen en tijden. Met bodaanpassingen heeft u meer controle over waar en wanneer uw advertentie wordt weergegeven. Ze worden opgeteld bij of afgetrokken van uw bestaande biedingen. U kunt uw biedstrategie ook aanpassen door meerdere aanpassingen in te stellen die in combinatie worden gebruikt, zoals locatie en tijd, of tijd en mobiele apparaten. Meer informatie over bodaanpassingen.

Instructies

De meeste gebruikers kunnen nu uitsluitend hun accounts beheren met het nieuwe, verbeterde Google Ads. Als u nog steeds de vorige AdWords-versie gebruikt, kiest u hieronder VorigeMeer informatie

Set your bid and budget

1. Log in op uw AdWords-account.
  2. Klik op het tabblad Campagnes.
  3. Klik op de knop + Campagne en selecteer een campagnetype in het dropdown-menu.
  4. Scrol omlaag naar het gedeelte Biedstrategie en selecteer een biedstrategie.
  5. In het gedeelte Budget voert u uw budgetbedrag in. Het bedrag dat u invoert, moet het hoogste bedrag zijn dat u bereid bent gemiddeld per dag gedurende een maand te besteden aan uw campagne. U kunt ook een gedeeld budget toepassen dat u eerder heeft gemaakt in de Gedeelde bibliotheek.
  6. Klik op Opslaan en doorgaan (op de volgende pagina met instellingen wordt u gevraagd uw advertentiegroep te maken en op te slaan).
  7. U kunt uw biedstrategie en budget op elk gewenst moment aanpassen door terug te keren naar het tabblad Instellingen van uw campagne.