Engagera dina värdefullaste målgrupper utan tredjepartscookies

9 november 2023

Uppdatering den 23 april 2024: Chrome har tillkännagett att man nu planerar att fasa ut tredjepartscookies i början av 2025 i väntan på godkännande från Competition and Markets Authority (CMA). Läs mer här

Användare upptäcker, söker och handlar nu mer än någonsin förr på ett växande antal kanaler, och de förväntar sig relevanta och engagerande upplevelser. Faktum är att 74 % av konsumenterna i länderna som ingick i enkäten ser det som viktigt att ett varumärke ger dem en anpassad shoppingupplevelse online.1

Samtidigt oroar sig användare över att de spåras på webben och de föredrar företag som respekterar deras integritet. 89 % av användarna globalt skulle lita på varumärken som investerar i integritetssäker teknik2. Därför kan nya marknadsföringsstrategier med fokus på innovation gällande integritet medverka till att du får bättre resultat och vinner användarnas förtroende.

Kundresan omfattar fler okända element än någonsin förr. För att företag ska kunna fortsätta få goda resultat i stor skala måste branschen anpassa sig till den nya eran och övergå från precision till prognoser. Vi förväntar oss att återengagemang hos målgrupper kan se annorlunda ut efter Chromes planerade utfasning av tredjepartscookies under andra halvan av 2024. Du kan förbereda dig redan i dag genom att utnyttja de prediktiva funktionerna i Googles AI-baserade lösningar. I kombination med hållbarheten hos din data från första part blir de nu nyckeln till hållbar tillväxt.

Engagera tidigare webbplatsbesökare med hjälp av integritetsskyddande teknik

Chrome och Android har samarbetat med branschen för att ta fram Privacy Sandbox, en samling integritetsskyddande alternativ till tredjepartscookies där viktiga användningsfall för marknadsföring stöds utan att användare spåras på webben.

Vi anser att det krävs en ny metod för att få återengagemang hos målgrupper i kampanjer som är effektiva samtidigt som de skyddar användarnas integritet. Därför har Google Ads, Google Analytics och Display & Video 360 integrerat Privacy Sandbox Protected Audience API i sina plattformar för att underlätta återengagemang i displaykampanjer. Integreringen och andra integritetsskyddande signaler gör att du kan nå personer som har besökt din webbplats samtidigt som deras integritet skyddas.

Protected Audience API minskar riskerna förknippade med signaturinsamling, där data om en enhet samlas in för att identifiera enhetens ägare, ofta utan ägarens vetskap eller samtycke. Vi anser att den typen av oklara metoder inte uppfyller användarnas och tillsynsmyndigheternas förväntningar på integritet. I dagens situation med ständiga förändringar behöver företag verktyg som fungerar i längden.

API:et inför flera integritetsfrämjande tekniker. De kan begränsa de ytterst exakta metoder som finns tillgängliga i dag när det gäller att nå en enskild användare som tidigare har besökt en produktsida. De här teknikerna har strängare gränser när det gäller för hur många användare du kan visa en annons och hur länge användare kan finnas med på en lista. De här säkerhetsåtgärderna är viktiga för att skydda användares integritet. En värld utan tredjepartscookies kan också medföra att enskilda remarketingkampanjer inte kan uppnå samma storskalighet som i dag, utan att använda sig av ytterligare signaler.

Skydda dina resultat med hjälpa av den prediktiva förmågan hos Googles AI

Eftersom du nu har tillgång till färre användaridentifierare kanske du redan använder Googles AI-baserade lösningar för att få en mer exakt mätning. Googles AI kan dessutom hjälpa dig att visa relevanta annonser för värdefulla kunder, även när detaljerad målgruppsdata saknas. Ett exempel är Smart Bidding som tar hänsyn till flera miljarder olika kombinationer av signaler vid auktionstillfället för att ange bud3. Det gör att du kan nå rätt målgrupper med rätt budskap vid rätt tillfälle.

I tidigare experiment med intressebaserade målgrupper och Privacy Sandbox har vi sett att kampanjer som använder AI-baserade lösningar som optimerad inriktning eller budstrategin Maximera konverteringar påverkades mindre av att tredjepartscookies har tagits bort. Vi förväntar oss att samma sak även ska gälla återengagemang hos målgrupper. Annonsörer som använder optimerad inriktning i Google-displayannonser får i genomsnitt 50 % fler konverteringar till en jämförbar avkastning på investeringen.4 Med optimerad inriktning kan du därför hitta fler användare som sannolikt konverterar, utvidga din befintliga kundbas och uppnå dina resultatmål för den nedre delen av tratten.

Displayannonsörer som redan använder AI-baserade funktioner i Google Ads kan nu förbättra sina resultat ytterligare i alla kanaler med Performance Max. Annonsörer som uppgraderar sina Google-displayannonskampanjer till Performance Max får i genomsnitt över 20 % fler konverteringar till liknande eller lägre CPA.5 Efter uppgraderingen kan du börja använda det nya målet för återengagemang i Performance Max. Det blir tillgängligt i en betaversion under de kommande månaderna. Med den här funktionen kan du enkelt optimera för livscykelstadier som bibehållande av kunder och återengagemang i alla kanaler.

”Vi uppgraderade våra displaykampanjer till Performance Max och fick en oöverträffad tillväxt med 47 % fler konverteringar till en rimlig CPA. Det berodde på att Performance Max kunde nå en bredare målgrupp med mer relevanta annonser och använde Googles AI för att optimera våra kampanjer i realtid i flera kanaler.”
— Leonardo Martins, Marketing Superintendent, Santander

Nå nya eller befintliga kunder med anpassade meddelanden genom att aktivera data från första part

Data från första part är fortfarande ett av de mest hållbara sätten att nå dina mest värdefulla målgrupper på nytt. Genom att bygga upp en bas av data från första part efter samtycke kan du fördjupa kontakten med dina kunder och erbjuda relevanta upplevelser, samtidigt som du skyddar kundernas integritet.

För att hjälpa dig att importera och aktivera din data från första part nu då tredjepartscookies fasas ut har vi fortsatt att investera i Kundmatchning på Googles plattformar, till exempel Sök och YouTube. Vi har bland annat utökat våra integreringar mellan olika produkter. Du kan nu använda Googles AI genom funktioner som Performance Max och optimerad inriktning för att kombinera dina kundmatchningssignaler och förbättra dina resultat. Annonsörer som tillämpade signaler från kundmatchningslistor på sina kampanjer fick en konverteringsökning på 5,3 %.6

Vi skapar också nya metoder där du kan använda data från första part i programmatiskt annonsutrymme i Display & Video 360. Publisher Advertiser Identity Reconciliation, förkortat PAIR, är en ny lösning för utgivare och annonsörer som på ett säkert och integritetsskyddande sätt vill stämma av data från första part gällande målgrupper som har besökt både en annonsörs och en utgivares webbplats. Det innebär att du nu kan visa relevanta annonser för målgrupper med ytterst stark köpavsikt, samtidigt som du behåller full kontroll över din data från första part. PAIR finns redan tillgängligt för betatestning i samarbete med utvalda dataenrumsleverantörer från tredje part. Kontakta våra integrerade dataenrumsleverantörer och ditt Display & Video 360-kontoteam för att börja testa.

För att förbereda dig inför kommande förändringar och skapa hållbara resultat med dina återengagemangskampanjer kan du börja skapa din strategi för data från första part och börja använda AI-baserade målgruppslösningar redan i dag.

5 Minutes or Less | Advertiser Privacy Q&A | Episode 7 | Google Ads

Upplagt av Radhika Mani, Senior Product Manager, Google Display Ads

1. Google/Storyline 2022
2. Google/Storyline 2022
3. Googles interna data, globalt, april 2023
4. Google-data, globalt, 27 oktober 2022–8 november 2022
5. Google-data, globalt, annonser, februari–maj 2023
6. Google-data, globalt, annonser, januari 2021–december 2022