Ställa in konverteringsspårning på din webbplats

2. Ställa in Google-taggen

Om du skapade konverteringsåtgärden med en webbadress visas en av följande skärmar:

• Om du har ställt in en Google-tagg visas en bekräftelse av att konverteringsåtgärden är inställd. Nu är du klar. Om du har valt att spåra transaktionsspecifika värden dynamiskt behöver du även modifiera koden.
  • Om du inte har ställt in någon Google-tagg visas en skärm med anvisningar om hur du ställer in Google-taggen.

Om du har ställt in konverteringsåtgärden manuellt visas någon av följande skärmar:

• Om du har ställt in en Google-tagg ser du anvisningar om hur du lägger till ett händelsekodavsnitt.
  • Om du inte har ställt in Google-taggen ser du anvisningar om hur du lägger till både en Google-tagg och ett händelsekodavsnitt för denna konverteringsåtgärd.

Infoga Google-taggen

Google-taggen lägger till webbplatsbesökare i dina datasegment av typen Alla besökare (om du har ställt in din data) och placerar nya cookies på din domän. Dessa cookies lagrar information om de annonsklick som ledde användare till din webbplats. När Google-taggen är länkad till ditt Google Ads-konto använder den klickinformation för att tillskriva konverteringar till dina Google Ads-kampanjer. Tänk på att ge användarna tydlig och omfattande information om uppgifterna du samlar in och att inhämta samtycke när det är nödvändigt av juridiska skäl.

Du måste infoga Google-taggen på varje sida på webbplatsen, men du behöver bara en Google-tagg för varje Google Ads-konto.

Välj mellan två sätt att infoga taggen

Alternativ 1: Ställ in Google-taggen för din webbplats

Välj det alternativ som bäst beskriver din situation under Ställ in Google-taggen och följ anvisningarna för att infoga taggen:

Använd Google-taggen som finns på din webbplats (rekommenderas)

Använd taggen på din webbplats för att slutföra konfigureringen utan att göra ändringar i webbplatsens kod. Användare av ditt konto läggs till som användare i taggen. Läs mer om hur du hanterar Google-taggen.

1. Klicka på Information för att se information om taggen.

2. Klicka på Bekräfta.

Läs mer om hur du konfigurerar ett Google-konto

Obs! Vi rekommenderar att du inte lägger till fler än en instans av Google-taggen på varje sida på webbplatsen.

Använd en befintlig Google-tagg

Det här alternativet visar om taggen identifierades på den angivna webbplatsen. Välj en tagg med etiketten På webbplatsen för att slutföra konfigureringen utan att göra ändringar i webbplatskoden.

Obs! Om webbplatsen har låg trafikvolym kan taggen anges som Ingen upptäckt. Om du väljer en tagg med etiketten Ingen upptäckt kan du behöva installera den. Användare av ditt konto läggs till som användare i taggen. Läs mer om hur du hanterar Google-taggen.

Om du har administratörsåtkomst till de angivna taggarna bör du kunna hitta dem. Om du inte ser taggen du letar efter kanske du inte har rätt användarbehörigheter för att göra ändringar i Google-taggen.

1. Klicka på Välj en tagg för att se
  • en lista över taggar som du har administratörsåtkomst till
  • tagg-id:n
  • var taggen påträffades.
    • Om taggen påträffas på den angivna webbplatsen kan du välja en tagg med etiketten På webbplatsen för att slutföra konfigureringen utan att behöva ändra webbplatskoden. Om du väljer en tagg med etiketten Ingen upptäckt kan du behöva installera den.
2. Välj Google-taggen du vill använda och klicka på Bekräfta.

Installera en Google-tagg

Du kan installera Google-taggen på två sätt:

Installera med hjälp av ett byggverktyg för webbplatser

Du kan använda ett byggverktyg för webbplatser eller ett innehållshanteringssystem (CMS) som Wix eller Duda för att implementera Google-taggen. Välj byggverktyget och följ anvisningarna för att slutföra konfigureringen av Google-taggen utan att göra ändringar i koden. Om du försöker implementera en tagg via integrering med ett CMS eller byggverktyg för webbplatser och integreringen inte godtar ett GT-tagg-id kan du använda ett alias (AW-XXXXX eller G-XXXXX) som stöds av integreringen.

Du kan ställa in Google-taggen utan att behöva göra ändringar i koden om du hanterar webbplatsen på någon av följande plattformar:

Läs mer om hur du installerar Google-taggen med ett byggverktyg för webbplatser

När du är klar med installationen klickar du på Klart så genomsöker vi webbplatsen.

Klicka på Klart för att slutföra konfigureringen av Google-taggen.

Installera manuellt

Välj det här alternativet om det är första gången du konfigurerar taggen för en konverteringsåtgärd i ditt konto och du inte har installerat Google-taggen. Installera taggen genom att kopiera och klistra in den i koden på varje sida på din webbplats, omedelbart efter <head>-elementet. Lägg inte till fler än en Google-tagg på varje sida.
1. Lägg till (TAG-ID) i lämplig inställning från leverantören.
Animation som visar hur du lägger till Google-webbplatstaggen för konverteringsspårning i Google Ads.

Här är ett exempel på en Google-tagg där ”TAG_ID” motsvarar det tagg-id som är unikt för ditt Google Ads-konto:

<script async
src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG
_ID"></script>

<script>

window.dataLayer = window.dataLayer || [];

function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

gtag('js', new Date());

gtag('config', 'TAG_ID');

</script>

2. (Valfritt) Modifiera Google-taggen baserat på dina önskemål:

• Om du inte vill att Google-taggen ska lägga till webbplatsbesökare i dina remarketinglistor när sidan läses in första gången kan du lägga till den gulmarkerade delen nedan i 'config'-kommandot i Google-taggen:

gtag('config',' TAG_ID',{'send_page_view': false});

• Om du inte vill att Google-taggen ska placera förstapartscookies på din webbplatsdomän kan du lägga till den markerade delen nedan i config-kommandot för Google-taggen:

gtag('config',' TAG_ID',{'conversion_linker': false});

Obs! Vi rekommenderar inte att du gör detta, eftersom det gör mätningen av konverteringar mindre exakt.

Om du vill inaktivera insamlingen av remarketingdata lägger du till det markerade kommandot gtag('set') i din Google-tagg ovanför kommandot gtag('js'). Det innebär att du inaktiverar insamlingen av remarketingdata för alla konfigurerade Google Ads-konton.

<script async

src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG_ID"></script>

<script>

window.dataLayer = window.dataLayer || [];

function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

gtag('set', 'allow_ad_personalization_signals', false);

gtag('js', new Date());

gtag('config', 'TAG_ID');

</script>

3. Kopiera Google-taggen och lägg till den på din webbplats.

4. Öppna HTML-koden för sidan som visas när kunder har slutfört en konvertering, till exempel sidan ”Tack för din beställning”. Detta kallas konverteringssidan.

5. Klistra in den globala webbplatstaggen mellan head-taggarna (<head></head>) och klistra sedan in de eventuella händelsekodavsnitt som är relevanta för sidan.

6. Spara ändringarna på webbsidan.

7. Klicka på Klart.

8. Klicka på Installera händelsetagg.

9. Välj vid Händelsekodavsnitt om du vill spåra konverteringar när sidan läses in eller vid klick.

• Sidhämtning: Räkna konverteringar när kunder besöker konverteringssidan, till exempel en bekräftelsesida efter ett köp eller en registrering. Detta är standardalternativet och även det vanligaste alternativet. Läs mer om Googles säkerhetsstandarder.
  • Klick: Räkna konverteringar när kunder klickar på en knapp eller länk (till exempel knappen Köp nu).

Animerad GIF som visar hur man redigerar inställningarna för händelsekodavsnitt.

10. Kopiera händelsekodavsnittet och följ sedan anvisningarna för hur du lägger till det på din webbplats, eller klicka på Ladda ned kodavsnitt för att lägga till det senare.

• Om du spårar sidhämtningar som konverteringar ska du lägga till händelsekodavsnittet på sidan du spårar.
  • Om du spårar klick som konverteringar ska du lägga till händelsekodavsnittet på sidan som innehåller knappen eller länken du vill spåra.

11. Klicka på Nästa.

12. Klicka på Klart.

Animerad GIF som visar alternativet att kopiera eller ladda ned ett händelsekodavsnitt i Google Ads användargränssnitt.

13. Klicka på Slutför. Om du spårar klick på din webbplats som konverteringar kan du följa anvisningarna i Spåra klick på din webbplats som konverteringar för att lägga till ytterligare kod för knappen eller länken du vill spåra. Detta steg krävs för att konverteringsspårningen ska fungera.

Nu är du klar med inställningen av konverteringsspårning för din webbplats.

Alternativ 2: Använd Google Taggstyrning

Google Taggstyrning är ett system för tagghantering där du snabbt och enkelt kan uppdatera taggar och kodavsnitt på din webbplats. Använd Google Taggstyrning för att installera Google-taggen och taggen för konverteringsspårning.

Obs! Du kan inte använda Google Taggstyrning tillsammans med vissa implementeringar av konverteringsspårning, som webbadressbaserade konverteringar, när du ställer in förbättrade konverteringar för webben och förbättrade konverteringar för potentiella kunder.

Ställa in Google-taggen

Om du skapade en konverteringsåtgärd med en webbadress måste du skapa en Google-tagg i Taggstyrning.

Steg 1: Skapa en ny Google-tagg

1. Öppna Google Taggstyrning
  2. Välj behållaren du vill konfigurera. Öppna menyn Taggar.
  3. Skapa en Ny tagg. Ange ett namn på taggen högst upp (till exempel ”Google-taggkonfiguration – example.com”).
  4. Välj Google-tagg i rutan Taggkonfiguration.
  5. Konfigurera taggen. Ange ditt Google-tagg-id i fältet Tagg-id.

Var hittar jag mitt Google-tagg-id?

Du hittar inställningarna för Google-taggen i Google Ads, Google Analytics och Google Taggstyrning. Logga in på en av dessa produkter och följ anvisningarna för att se ditt tagg-id:

Anvisningar för Google Ads

Anvisningar för Google Analytics

1. Gå till Administratör. Under Insamling och modifiering av data klickar du på Dataflöden.
    2.  Klicka på ett flöde för att se mer information.
    3. Resultat: Du bör se inställningar för Google Analytics och Google-taggen.Skärmbild av inställningar för dataflöde i Google Analytics 4. Google-taggens inställningar ingår i inställningarna för dataflöde

Anvisningar för Google Taggstyrning

Obs! För att du ska se Google-tagg-id:n i Google Taggstyrning måste du hantera en Google Ads-, Analytics- eller Google-tagg i en behållare.

1. Öppna Google Taggstyrning.
    2. Klicka på fliken Google-taggar för att se Google-taggar som du har konfigurerat tidigare.
      Översikt över Google-taggen i Google Taggstyrning
    3. Klicka på taggnamnet för att redigera inställningarna för Google-taggen.
  6. Valfritt: Du kan ställa in ytterligare konfigurationsalternativ för att styra hur Google-taggen kommunicerar med dess destinationer. Om du har ställt in Google-taggen och vill behålla alla standardinställningarna kan du nu fortsätta med Steg 2: Skapa en utlösare.

Valfria inställningar

Globala parameterinställningar

Om du behöver skapa en gemensam kontext med flera Google-taggar kan du ange globala parametrar med gtag.js direkt på din webbplats.

Globala parametrar läses av alla Google-taggar på din webbplats. Använd det här alternativet endast för uppgifter som inte är känsliga.

Läs om hur du återanvänder parametrar för flera taggar i utvecklardokumentationen.

Konfigurationsinställningar

Du kan ange ytterligare konfigurationsparametrar som påverkar inställningarna för Google-taggen.

Om du vill återanvända konfigurationen i alla Google-taggar kan du skapa en variabel för konfigurationsinställningar.

Inställningar för delade händelser

Du kan ange ytterligare parametrar som skickas med varje händelse, till exempel currency (valuta) för ett pris. Händelseparametrar är endast giltiga i taggen där du lägger till dem.

Om du vill återanvända händelseinställningar i flera Google-taggar kan du skapa en variabel för Google Taggstyrning-händelseinställningar. Använd rekommenderade namn på händelseparametrar så att Google Analytics kan fylla dimensioner och mätvärden åt dig.

Skicka data till en taggningsserver

Med taggning på serversidan kan du flytta vissa taggar från din webbplats eller app till en server, vilket kan förbättra resultatet. Läs mer om taggning på serversidan

Om du vill skicka alla händelser till en Taggstyrning-serverbehållare i stället för till Google Analytics måste du ställa in följande parameter:

1. Öppna menyn Konfigurationsinställningar.
  2. Ställ in webbadressen till serverbehållaren genom att lägga till en ny konfigurationsparameter:
    • Namn: server_container_url
    • Värde: Ange serverbehållarens webbadress för din Taggstyrning-serverbehållare.

Resultat: Konfigurationsparametrarna ska se ut så här:Skärmbild av en implementering av taggning på serversidan i Google-taggen.

Ställa in användarattribut

Användarattribut är attribut som beskriver grupper av användare i din användarbas, till exempel utifrån språkinställningar eller geografisk plats. Du kan använda användarattribut för att definiera målgrupper.

Du kan till exempel ange ett användarattribut med namnet favorite_food och använda det för att registrera varje användares favoritmat. Du kan använda denna data för att segmentera användare efter favoritmat.

Analytics samlar in vissa användardimensioner automatiskt så att du inte behöver ange användarattribut för dem. Du kan ange upp till 25 ytterligare användarattribut per Google Analytics 4-egendom.

Innan du kan mäta anpassade användarattribut måste du skapa en ny variabel för Google-tagghändelseinställningar och koppla den till Google-taggen.

7. Spara Google-taggen.

Steg 2: Skapa en utlösare

1. Säkerställ att Google-taggen aktiveras före andra utlösare genom att klicka på Utlösare och välja Initiering – alla sidor. Läs mer om sidutlösare.
  2. Ge taggen ett Namn och Spara taggkonfigurationen.

Resultat

Taggkonfigurationen ska se ut så här:

Skärmbild av den slutförda konfigurationen av Google-taggen

Ställa in taggen för konverteringsspårning

Om du ställde in konverteringar manuellt måste du ställa in taggen för konverteringsspårning:

1. Kopiera konverterings-id:t och konverteringsetiketten (visas i Google Ads) för konverteringsåtgärden.
  2. Följ anvisningarna för att konfigurera Google Ads-konverteringsspårning i Google Taggstyrning. Viktigt! Se till att spårningen fungerar korrekt i alla webbläsare genom att lägga till en tagg för konverteringslänkning och konfigurera den så att den aktiveras på alla dina webbsidor.
  3. Klicka på Nästa.
  4. Klicka på Klart.
  5. Om du spårar klick på din webbplats som konverteringar måste du slutföra ytterligare konverteringssteg i Google Taggstyrning. Detta krävs för konverteringsspårningen ska fungera. Välj ett av följande två alternativ:
    • Grundläggande: Konfigurera en klickutlösare så att taggen för konverteringsspårning aktiveras när det relevanta klicket sker.
    • Avancerat: Lägg till ett funktionsanrop i koden för länken, knappen eller knappbilden. Ställ sedan in en klickutlösare så att taggen för konverteringsspårning aktiveras när händelsen (i detta fall ett klick) sker.
Tips: Installera taggen för konverteringsspårning med Google Taggstyrning. I stället för att lägga till taggen för konverteringsspårning manuellt i webbplatskoden kan du installera den med hjälp av Google Taggstyrning. Du måste ange följande information:
  • konverterings-id
  • konverteringsetikett
Du hittar denna information i händelsekodavsnittet för konverteringsåtgärden. I exemplet nedan motsvarar TAG_ID det konverterings-id som är unikt för ditt konto och AW-CONVERSION_LABEL den konverteringsetikett som är unik för varje konverteringsåtgärd.

<!-- Event snippet for Example conversion page --> <script>

gtag('event', 'conversion', {'send_to': 'AW-CONVERSION_ID/AW-CONVERSION_LABEL',

'value': 1.0,

'currency': 'USD'

});

</script>

Nu är du klar med inställningen av konverteringsspårning för din webbplats.

Avancerade alternativ

Inaktivera insamling av anpassad data

Du kan välja att inaktivera insamlingen av anpassad annonsdata för användare som inte vill se anpassade annonser eller på grund av dina egna efterlevnadsskäl. Du kan ändra den globala webbplatstaggen och inaktivera insamlingen av anpassad annonsdata för vissa användare på din webbplats. Du kan också välja att utesluta alla användare från Kalifornien i avsnittet Målgruppshantering i ditt Google Ads-konto.

Är du osäker på om taggen är korrekt konfigurerad?

Du kan använda Tag Assistant för att kontrollera implementeringen av taggen. För ytterligare felsökning kan du läsa Felsöka webbplatstäckande taggning eller Använda Tag Assistant för att felsöka overifierade eller inaktiva konverteringsåtgärder.

Informera webbplatsbesökarna om datainsamling

Som alltid bör du tänka på att ge användarna tydlig och omfattande information om uppgifterna du samlar in på dina webbplatser och inhämta samtycke till datainsamlingen när det är nödvändigt av juridiska skäl.

Säkerhet och integritet vid webbplatsspårning

Google tillämpar strikta riktlinjer för säkerhet. Google Ads samlar bara in data på sidor där du har implementerat tillhörande taggar.

Tänk på att ge användarna tydlig och omfattande information om uppgifterna du samlar in på dina webbplatser och att inhämta samtycke till datainsamlingen när det är nödvändigt av juridiska skäl.