Använda målgruppsverktyget för att nå rätt målgrupp för varje kampanj och annonsgrupp

Obs! När du skapar nya Discovery- eller Performance Max-kampanjer eller uppdaterar befintliga Performance Max-kampanjer kan du använda det nya målgruppsverktyget i Google Ads.

Med målgruppsverktyget kan du enkelt och effektivt skapa återanvändbara målgrupper med fokuserade segment, demografisk inriktning och uteslutningar.

Fördelar

• Skapa och återanvänd enkelt målgrupper i flera kampanjer: När du skapar en målgrupp som består av olika målgruppssegment kan du använda den i ett valfritt antal framtida och befintliga kampanjer. Du kan även hitta dina målgrupper i Målgruppshantering. Läs mer om målgruppsinriktning.
  • Nå ditt annonseringsmål: Vem du når med varje kampanj påverkar i hög grad kampanjens resultat. När du skapar en ny kampanj får du förslag på målgrupper som du kan välja utifrån dina annonseringsmål.
  • Hantera målgrupper enkelt och flexibelt: Du kan välja en föreslagen målgrupp, skapa en ny eller välja en annan befintlig målgrupp. Du kan också redigera målgruppen samtidigt som du skapar eller hanterar din kampanj. Du behöver inte heller hantera segmenten för varje enskild kanal. Segmenten tillämpas automatiskt på relevanta kanaler utifrån dina angivna mål. När du visar sökannonser inriktas exempelvis inte segment som inte är tillämpliga för söknätverket. Du kan även titta på din målgruppsstatus för att ta reda på vilka segment som inte är kvalificerade att köras i kampanjen.
  • Få anpassad vägledning när du skapar en målgrupp: Precis som du får allmän vägledning när du skapar en ny kampanj får du vägledning när du skapar en målgrupp. Du ser bland annat rekommenderade metoder för målgruppsinriktning för den aktuella kampanjtypen och information om huruvida du följer dem baserat på dina val. Du får också en översikt över målgruppen utifrån ålder, kön och plats och kan få en uppskattning av antalet exponeringar per vecka.

Använda målgruppsverktyget när du skapar en kampanj

Följ stegen för att skapa en Discovery-kampanj eller skapa en Performance Max-kampanj.

Lägg till målgruppen genom att klicka på Välj eller skapa en målgrupp i modulen Målgrupp. (Om du inte har skapat några målgrupper för andra annonsgrupper eller kampanjer ännu visas knappen Skapa en målgrupp.) Här beskriver vi hur du skapar eller väljer en målgrupp i samband med att du skapar en ny kampanj.

Skapa en ny målgrupp

I målgruppsverktyget kan du söka efter, bläddra bland och välja demografiska grupper, segment och uteslutningar. Följ stegen nedan för att skapa en målgrupp.

1. Ge målgruppen ett namn, som sedan visas i målgruppsbiblioteket.
  2. Välj de demografiska grupper du vill inrikta dig på genom att markera kryssrutorna Blue check box icon for selecting ad campaigns för varje grupp. Ålder och kön visas som standard, men du kan välja grupper utifrån hushållsinkomst eller föräldrastatus genom att klicka på Fler demografier.
    • Du kan välja valfria åldersgrupper, men högst en åldersgrupp per målgrupp.
  3. Välj lämpliga målgruppssegment i avsnitten Din data och Anpassade segment.
  4. Klicka på Sök eller Bläddra för att lägga till segment. Föreslagna segment visas högst upp på listan.
  5. Klicka på Spara segment när du har valt segmenten du vill använda.
    • Så här skapar du ett nytt anpassat segment:
      1. Klicka på + Anpassat segment.
      2. Ge det anpassade segmentet ett namn.
      3. Välj:
        • Personer med någon av dessa intressen eller köpavsikter. Ange sökord som beskriver dina idealkunders intressen eller produkter och tjänster som de aktivt söker information om inför ett köp. Om du använder en målgrupp med den manuella inriktning du har valt (manuell inriktning kan användas för alla kampanjer utom Performance Max) når kampanjen personer med dessa intressen och köpavsikter utifrån dina kampanjinställningar, till exempel annonseringsmål och budstrategi. Om du använder målgruppen som signal för optimerad inriktning (Performance Max-kampanjer använder endast optimerad inriktning) avgör dina målgruppsval vem som ser dina annonser. Kampanjen fokuserar dock på att optimera för dina mål och kan visa annonser för personer utanför dina målgruppsval.
        • Personer som har sökt efter någon av dessa termer på Google Ange söktermer som dina idealkunder använder i Googles tjänster (som Google.com och YouTube). Om du använder en målgrupp med den manuella inriktning du har valt (manuell inriktning kan användas för alla kampanjer utom Performance Max) når kampanjen personer med dessa intressen och köpavsikter utifrån dina kampanjinställningar, till exempel annonseringsmål och budstrategi. Om du använder målgruppen som signal för optimerad inriktning (Performance Max-kampanjer använder endast optimerad inriktning) avgör dina målgruppsval vem som ser dina annonser. Kampanjen fokuserar dock på att optimera för dina mål och kan visa annonser för personer utanför dina målgruppsval. I andra kampanjer används termerna som intressen eller köpavsikter.
  6. Klicka på Spara målgrupp.
  7. Om du vill inrikta dig på målgruppssegment utöver datasegment och anpassade segment, till exempel segment inom intressegrupp och segment med köpavsikt, kan du klicka på Intressen och detaljerade demografiska segment. Avsnittet Google-segment visas. Där kan du lägga till intressen, detaljerade demografier och livshändelser för att se en lista över segment som du kan välja.
  8. Om du vill ta bort segment i något av avsnitten kan du hålla muspekaren över segmentet och klicka på X-ikonen rött kryss.

Välja en befintlig målgrupp

1. När du skapar en kampanj måste du välja en målgrupp. Om du klickar på Välj en målgrupp visas målgruppsväljaren med förslag på målgrupper som matchar det annonseringsmål som du har angett för den nya kampanjen. Läs igenom översiktskorten, som innehåller den aktuella målgruppens segment och uteslutningar. Du kan också se andra befintliga målgrupper som inte rekommenderas utifrån ditt annonseringsmål genom att klicka på länken Målgrupp rekommenderas inte.
  2. Om en befintlig målgrupp i tabellen är lämplig för din kampanj kan du välja den genom att klicka på den. Om du föredrar att skapa en ny målgrupp för kampanjen kan du klicka på + Ny målgrupp högst upp till höger. Följ stegen för att skapa en ny målgrupp i avsnittet ovan.
  3. Du ser den valda målgruppen under Skapa en annonsgrupp. Du kan välja att behålla målgruppen oförändrad, redigera den genom att klicka på pennikonen Redigera eller ta bort den genom att klicka på X-ikonen rött kryss högst upp till höger. Du kan också ändra målgrupp genom att klicka på Ändra målgrupp för att gå tillbaka till målgruppsväljaren.
    • Du kan redigera målgruppen i målgruppsverktyget. Använd målgruppsverktyget för att uppdatera demografisk inriktning, segment och uteslutningar genom att klicka på Lägg till eller skapa i respektive avsnitt. Läs mer om målgruppsverktyget i avsnittet om hur du skapar en ny målgrupp ovan.

Tips

När du redigerar en målgrupp i samband med att du skapar en annonsgrupp och kampanj redigeras den för alla annonsgrupper och kampanjer som den är kopplad till. Om du vill att ändringarna bara ska gälla en enstaka kampanj eller annonsgrupp kan du spara dem under ett nytt målgruppsnamn.

Avsett för dig-målgrupper

Obs! Målgrupper av typen Gjord för dig är en ny funktion som lanseras för användare under det första kvartalet 2024.

Avsett för dig-målgrupper är en ny funktion som rekommenderar målgrupper baserat på dina annonseringsmål. De omfattar kundernas intressen, vanor och tidigare interaktioner med ditt företag och kan hjälpa dig att nå rätt målgrupp med dina Performance Max- och Discovery-kampanjer.

Med Avsett för dig-målgrupper kan du förbättra ditt kampanjresultat. De här målgrupperna omfattar tidigare målgruppssegment som har valts ut baserat på olika faktorer, som användarnas konverteringshistorik, resultatdata och målsida, och bidrar till målgruppsförslag. Avsett för dig-målgrupper kan sparas, redigeras och återanvändas flera gånger i andra kampanjer och annons- eller tillgångsgrupper.

Anvisningar

Gjord för dig-målgrupper visas automatiskt i målgruppsbiblioteket när du väljer att lägga till en målgrupp eller målgruppssignal enligt följande:

1. Välj Kampanjer i sidmenyn till vänster i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på plusknappen Add och välj Ny kampanj.
  3. Välj ett av följande marknadsföringsmål: Försäljning, Potentiella kunder, Trafik till webbplatsen och Inget mål.
  4. Välj Performance Max- eller Discovery-kampanjer.
  5. Klicka på Lägg till en målgrupp [signal] på sidan Målgrupp [signal].
  6. I popup-fönstret visas Avsett för dig-målgrupper med en titel som börjar med Avsett för ditt [annonseringsmål].
    • Klicka på pennikonen Redigera för att redigera den föreslagna målgruppen enligt dina önskemål eller välj målgruppen som den är.
  7. Avsett för dig-målgruppen sparas automatiskt i målgruppsbiblioteket när den väljs eller redigeras och sparas. Därefter kan den tillämpas på andra annons- eller tillgångsgrupper och kampanjer.
    • Obs! Om du redigerar och sparar ändringar i Avsett för dig-målgruppen försvinner texten ”Avsett för dig”.

Vanliga frågor

Kan jag lägga till uteslutningar för alla målgruppssegment?

Nej, du kan nu bara lägga till uteslutningar för datasegment.

Hur skiljer sig manuell målgruppsinriktning från optimerad inriktning?

Obs! Du kan använda manuell inriktning med alla kampanjer utom Performance Max. Performance Max-kampanjer använder endast optimerad inriktning.

När du skapar dina målgrupper och ställer in kampanjen för manuell inriktning visar kampanjen annonser för personerna du har angett. Om du använder optimerad inriktning för en kampanj kan du fortfarande skapa målgrupper enligt dina specifikationer, men annonserna kan också visas för andra personer eftersom kampanjen optimerar för konverteringsmål.

I alla kampanjer med optimerad inriktning används dina målgruppsval som signaler som hjälper Googles AI att snabbt optimera för kampanjresultat. Om det är troligt att människor konverterar baserat på dina konverteringsmål kan dina annonser visas för dem även om du inte har tagit med dem i dina målgruppsval.

Hur många målgrupper kan jag inrikta mig på i en annonsgrupp (Discovery) eller tillgångsgrupp (Performance Max)?

För att kampanjresultatet ska optimeras med så exakt inriktning som möjligt kan varje kampanj och annonsgrupp (Discovery) eller tillgångsgrupp (Performance Max) innehålla en enda målgrupp åt gången. Den valda målgruppen kan innefatta flera målgruppssegment. Du kan ändra eller redigera målgruppen när som helst. Följ stegen ovan för att redigera målgruppen.