Starta ett videomöte för undervisning

Den här artikeln är till för lärare. Information för elever finns här.

Med Google Meet kan du starta videomöten med klassen i Classroom, Meet, Google Kalender och Gmail på en dator eller mobil enhet.

Innan du börjar: Tips för videomöten

Öppna alla  |  Stäng alla

Krav och bästa metoder
  • Se till att du uppfyller kraven för Meet. Läs mer.
  • Läs igenom rekommendationerna för distansundervisning i lärarcentret för Google for Education. Läs mer.
  • Skriv ut anvisningar om hur du kommer igång med Google Meet. Läs mer.
  • Det finns en gräns för hur många personer som kan delta i ett videomöte. Läs mer.
  • Vilken typ av konto du har avgör vilka möten du kan gå med i och vem som kan gå med i dina möten. Läs mer.

Teknik- och tillgänglighetstips

• Om du vill hjälpa elever som är döva eller hörselskadade aktiverar du textning i Meet. Läs mer.
  • Om internethastigheten är långsam kan videomötets kvalitet förbättras om du stänger av kameran. Om ljudkvaliteten är dålig kan du använda en telefon för ljud i stället. Läs mer.
  • Om du använder en mobil enhet installerar du Google Meet-appen. Läs mer
  • Byt enhet före mötet. På vissa enheter utan fläkt, som surfplattor och laptops, kan videokvaliteten bli sämre om du laddar dem under mötet.

Skapa videomöten i Classroom

Du kan skapa och starta videomöten med klassen i Classroom. Om du vill använda Meet-funktioner i Classroom måste Google Workspace-administratören aktivera Meet för skolan.

Skapa ett videomöte i Classroom
Skapa en unik möteslänk som eleverna kan använda för att gå med i klassens videomöten. Du och eleverna kan använda samma länk för alla möten med klassen.
I Classroom är det bara du och hjälplärare som kan skapa, visa, dölja eller återställa möteslänken eller starta ett videomöte med klassen. Behörigheterna varierar beroende på hur administratören konfigurerar Meet för skolan.

Skapa en Meet-länk i klassen

1. Tryck på Classroom  följt av klassen följt av Inställningar
  2. Tryck på Mer  under Hantera Meet-länk följt av Skapa Meet-länk.
  3. En Meet-länk visas för klassen.
  4. Tryck på Spara.

Om du gör länken synlig för eleverna visas den i klassens flöde.

Visa eller dölja en Meet-länk för elever

Elever i samma organisation som huvudläraren kan se Meet-länken på sidorna Flöde och Klassuppgifter. Du kan dölja länken från eleverna tills du är redo att dela den.
  1. Tryck på Classroom  följt av klassen följt av Inställningar
  2. Välj ett alternativ vid Synligt för elever:
    • Om du vill dölja Meet-länken för eleverna flyttar du reglaget till Av  .
    • Om du vill göra Meet-länken synlig för eleverna flyttar du reglaget till På .
  3. Tryck på Spara.

Kopiera en Meet-länk

Du kan kopiera en Meet-länk och klistra in den i en hemuppgift, en fråga eller ett meddelande.
  1. Tryck på Classroom  följt av klassen följt av Inställningar .
  2. Tryck på Mer 더보기 bredvid Meet-länken följt av Kopiera.

Återställa en Meet-länk

Om du har problem med länken kan du återställa den och få en ny. Den gamla länken kopplas inte till klassen, men den är tillgänglig som fristående mötesplats.
  1. Tryck på Classroom  följt av klassen följt av Inställningar .
  2.  Tryck på Mer 더보기 bredvid Meet-länken följt av  Återställ.

Ta bort en Meet-länk

När du tar bort en Meet-länk kan eleverna inte komma åt den i den i klassen. Den gamla länken kopplas inte till klassen, men den är tillgänglig som fristående mötesplats.

1.  Tryck på Classroom  följt av klassen följt av Inställningar .
  2.  Tryck på Mer 더보기 bredvid Meet-länken följt av Ta bort

Uppgradera en inaktuell Meet-länk

Om Meet-länken är inaktuell kan du få ett meddelande om att uppgradera den. Du kan uppgradera alla inaktuella länkar eller en länk i taget. Inaktuella länkar fungerar inte som avsett och kan medföra att eleverna blir värd.

Uppgradera länken för att få en ny Meet-länk som ersätter den gamla.

1.  Tryck på Classroom  följt av klassen följt av Inställningar .
  2.  Tryck på Mer 더보기 bredvid Meet-länken följt av Uppgradera.

Lägga till en Meet-länk i ett meddelande

1. Kopiera Meet-länken (anvisningar ovan).
  2. Tryck på Dela något med klassen på sidan Flöde.
  3. Skriv meddelandet följt av tryck på Lägg till  högst upp följt av Länk .
  4. Klistra in Meet-länken följt av tryck på Lägg till.
  5.  Tryck på Lägg upp .

Tips! Du kan även schemalägga inlägget till senare eller spara det som ett utkast. Läs mer i Lägga upp, schemalägga eller spara ett utkast av ett meddelande.

Lägga till en Meet-länk i en uppgift eller en fråga

1. Kopiera Meet-länken (anvisningar ovan).
  2. Klicka på Skapa  på sidan Klassuppgifter följt avHemuppgift eller Fråga.
  3. Högst upp i uppgifts- eller frågedetaljerna trycker du på Lägg till följt av Länk .
  4. Klistra in Meet-länken följt av tryck på Lägg till.
  5.  Tryck på Lägg upp .

Tip! Du kan även schemalägga inlägget eller spara det som ett utkast. Läs mer i Lägga upp, schemalägga eller spara ett utkast av en hemuppgift

Starta ett videomöte i Classroom

Du kan starta ett videomöte i Classroom när du har skapat en Meet-länk för klassen.

1. Tryck på Classroom .
  2. Tryck på klassen.
  3. Välj ett alternativ:
    • Högst upp på sidan Flöde trycker du på Meet .
    • Högst upp på sidan Klassuppgifter trycker du på Meet .
    • Tryck på länken till klassens videomöte i ett inlägg eller meddelande som du har delat.
  4. Innan du går med i mötet ska du kontrollera att du är inloggad med ditt Classroom-konto. Kontot visas högst upp i Meet. Om du behöver byta konto trycker du på Byt följt av väljer Classroom-kontot.
  5. Tryck på Gå med i möte.
  6. Om du är den första som går med i mötet kan du lägga till andra. Om du redan har delat möteslänken med eleverna kan du stänga fönstret.
  7. När mötet är över lämnar du det genom att trycka på mötesfönstret följt av Avsluta samtal

Starta videomöten i andra appar

Du kan skapa, starta och gå med i videomöten i Google Meet, Google Kalender och Gmail.

Starta ett videomöte i Meet

I Meet kan du starta ett spontant möte eller ett som du har konfigurerat vid ett tidigare tillfälle. När du har startat mötet kan du dela informationen om hur man går med med eleverna i ett inlägg eller meddelande i Classroom.

Installera Meet på din enhet innan du börjar. När du har öppnat Meet ska du logga in med Classroom-kontot.

Tips! Skapa möten med namn för ökad kontroll. Eleverna kan inte gå med igen i ett möte med namn om du är den sista som lämnar mötet.

Relaterade ämnen

Starta ett videomöte i Kalender

Du kan skapa ett videomöte med klassen i Google Kalender och bjuda in eleverna att gå med.

Tips! Om du skapar en händelse i någons kalender eller överför en händelse till personens kalender ska du se till att du förstår policyn för videokonferenser.

Konfigurera ett videomöte i Kalender

1. Öppna Google Kalender och logga in med Classroom-kontot.
  2. Tryck på Skapa följt av Händelse.
  3. Välj ett alternativ:
    • Du bjuder in andra genom att trycka på Lägg till gäster följt av ange elevernas namn eller e-postadresser följt av tryck på Klar.
    • Om du vill skapa en Meet-länk för händelsen trycker du på Lägg till videokonferens.
  4. Ange annan information om mötet följt av tryck på Spara.
  5. (Valfritt) Tryck på Skicka om du vill skicka en e-postinbjudan med mötesinformation till gästerna.

Starta ett videomöte i Kalender

Du måste konfigurera ett videomöte i Kalender innan du kan starta ett (anvisningar ovan).

1. Tryck på händelsen i Google Kalender följt av Anslut via Google Meet.
  2. Kontrollera att du är inloggad med skolkontot innan du går med. Kontot visas längst ned. Tryck på Byt följt av välj Classroom-kontot om du behöver byta konto.
  3. Tryck på Anslut till möte

Titta på en livestream-händelse

Om den som skapade videomötet inkluderade en livestream-länk trycker du på länken för att titta i webbläsaren på en mobil enhet. Du behöver inte ha Meet-appen.

Tips! Det går inte att skapa eller starta och stoppa livestream-händelser på mobila enheter. Läs mer i Livestreama ett videomöte.

Lämna ett videomöte

Tryck på mötesfönstret följt av Avsluta samtal

Starta ett videomöte i Gmail

Du kan starta eller gå med i videomöten i Gmail på datorn eller en mobil enhet. När har gått med i mötet kan du bjuda in andra.

Tips! Om du använder Google Workspace for Education måste Google Workspace-administratören aktivera behörigheter för att skapa och gå med i videomöten om du vill använda Meet i Gmail.

Relaterade ämnen

Hantera mötesdeltagare

Mötesarrangörer kan styra hur andra kan delta i ett videomöte.

Hantera åtkomsten till ett videomöte

Som lärare styr du vem som har åtkomst till videomöten för klassen.

När du skapar en Meet-länk för klassen blir du mötesvärd och befintliga hjälplärare för klassen blir medvärdar.

Tips! Om du lägger till eller tar bort hjälplärare från klassen uppdateras deras värdstatus automatiskt.

Så här går eleverna med i videomötet

Videomötet börjar när du eller en hjälplärare går med. När eleverna försöker gå med öppnas ett väntrum tills en lärare går med i mötet.

När mötet har börjat behöver eleverna i klassen inte be om att få gå med i det.

Så här begränsar du obehöriga deltagare i mötet:

• Alla som inte är med i klassen måste först be om att få gå med.
  • Du får en avisering när någon vill gå med i mötet.
  • Du kan bestämma om du vill låta någon gå med.

Tips! Om du vill tillåta att elever och andra mötesdeltagare går med utan en lärare kan du styra mötesåtkomsten med värdkontroller.

Hantera medvärdar

När Värdhantering är på kan mötets huvudvärd lägga till och ta bort medvärdar. Läs mer.

Tips!

• Om Värdhantering inaktiveras och sedan aktiveras igen behålls befintliga värdar.
  • Du kan inte göra hjälplärare till medvärdar om du
    • inte använder ett Google Workspace for Education-konto för Classroom
    • använder ett personligt Google-konto.
Stäng av ljudet för eller ta bort en deltagare
  1. Tryck på Personer  i videomötet följt av deltagarens namn.
  2. Välj ett alternativ:
    • Stäng av ljudet för deltagaren genom att trycka på Ljud av  följt av Ljud av.
    • Ta bort deltagaren genom att trycka på Ta bort  följt av Ta bort.

Om du tar bort deltagare kan de inte begära att gå med i videomötet igen. Du kan bjuda in dem igen från datorn.

Godkänna eller avvisa en begäran om att gå med i ett möte

Mötesvärdar kan godkänna förfrågningar om att gå med i ett möte från någon utanför klassen. Ingen kan begära att gå med i ett videomöte om begäran redan har avvisats två gånger.

I Meet, under ett videomöte:

• När en begäran om att gå med visas i mötesfönstret trycker du på Tillåt eller Tillåt ej.
Förhindra att elever går med i ett möte på nytt

Värdar kan avsluta mötet för alla i ett Google Meet-möte. Avsluta mötet för alla avslutar mötet och tar automatiskt bort alla deltagare från det så att värdarna slipper ta bort deltagare manuellt.

Läs mer om hur du avslutar ett möte för alla.

Använda andra Meet-funktioner

Handuppräckning med Google Meet
Använd Handuppräckning i Google Meet för att informera moderatorn att du vill tala.

Relaterade ämnen