Beoordelen instellen

Dit artikel is voor docenten. Je kunt beoordelen alleen instellen op een computer.

Als beoordelingssysteem heb je de keuze uit Totaal aantal punten of Gewogen op categorie. In beide gevallen worden de beoordelingen voor je berekend en kun je instellen dat leerlingen de totaalbeoordeling voor de lesgroep zelf kunnen checken. Als je geen beoordelingssysteem wilt gebruiken, kies je Geen totaalbeoordeling. Er worden dan geen beoordelingen berekend en leerlingen kunnen hun totaalbeoordeling niet checken.

Je kunt schoolwerk ook ordenen in beoordelingscategorieën, zoals Werkstukken, Huiswerk en Toetsen. Als je lesgroep bijvoorbeeld vier werkstukken moet maken, kun je deze indelen in de categorie Werkstukken.

Cijfers worden berekend voor de duur van de lesgroep. Als je opnieuw wilt beginnen met cijfers geven voor een nieuwe periode of nieuw semester, moet je een nieuwe lesgroep maken. Zie Een lesgroep kopiëren voor meer informatie.

Opmerking: Bepaalde klanten kunnen beoordelingen rechtstreeks vanuit Classroom exporteren naar hun LIS. Meer informatie

Over de beoordelingssystemen

Als je wilt dat beoordelingen worden berekend en je de mogelijkheid wilt dat leerlingen hun totaalbeoordeling zelf kunnen checken, gebruik je Totaal aantal punten of Gewogen op categorie.

Totaal aantal punten

De totaalbeoordeling wordt berekend door het totale aantal punten dat een leerling heeft behaald te delen door het totale aantal punten dat iemand kan halen voor de lesgroep. Je kunt beoordelingscategorieën maken en standaard puntwaarden instellen voor schoolwerk in elke categorie. Voorbeeld:
Categorie Werkstukken Categorie Toetsen Aantal punten van leerling/mogelijke aantal punten Totaalbeoordeling
Werkstuk 1: 90/100 Toets 1: 95/100 185/200 92,5%
In de tabel zie je dat een leerling voor een werkstuk 90 van de 100 punten en voor een toets 95 van de 100 punten heeft behaald. De leerling heeft in totaal 185 van de 200 punten behaald in de lesgroep. Gedeeld kom je dan op een totaalbeoordeling van 92,5%.
Tip: Opdrachten waarvoor een beoordeling is ingesteld op Vrijgesteld, worden verwijderd uit de berekening van de beoordeling van een leerling. Als een leerling bijvoorbeeld 5 opdrachten heeft met een score van 100%, maar 1 opdracht niet inlevert die is ingesteld op Vrijgesteld, behoudt de leerling nog steeds een gemiddelde beoordeling van 100%.

Gewogen op categorie

Je wijst een gewicht (percentage) toe aan beoordelingscategorieën. De totaalbeoordeling wordt dan berekend. Het systeem berekent dit als volgt:
  1. Eerst wordt het gemiddelde cijfer van een leerling voor de categorie berekend.
  2. Vervolgens wordt het gemiddelde van elke categorie vermenigvuldigd met het gewicht (als getal met decimalen), waardoor de categoriescores worden berekend.
  3. De categoriescores worden opgeteld voor de totaalbeoordeling uit 100%.
Categorie Werkstukken: 50% van de beoordeling Categorie Toetsen: 50% van de beoordeling Totaalbeoordeling uit 100%
Werkstuk 1: 70/100 Toets 1: 90/100
Werkstuk 2: 80/100 Toets 2: 100/100
  • (70 + 80) ÷ 2 = 75 gemiddeld
  • 75 x 0,5 = 37,5
  • (90 + 100) ÷ 2 = 95 gemiddeld
  • 95 x 0,5 = 47,5
Categoriescore = 37,5% Categoriescore = 47,5% Totaalbeoordeling: 37,5 + 47,5 = 85%

In de tabel wordt de weging per categorie berekend. In de categorie Werkstuk had de leerling een gemiddeld cijfer van 75. Als dit wordt vermenigvuldigd met het categoriegewicht, 0,5, heeft de leerling 37,5% behaald voor werkstukken. In de categorie Toetsen had de leerling een gemiddeld cijfer van 95. Als dit wordt vermenigvuldigd met het categoriegewicht, 0,5, heeft de leerling 47,5% behaald voor toetsen. Als de categoriescores worden opgeteld (37,5 + 47,5), krijgt de leerling de totaalbeoordeling 85%.

Tip: Opdrachten waarvoor een beoordeling is ingesteld op Vrijgesteld, worden verwijderd uit de berekening van de beoordeling van een leerling. Als een leerling bijvoorbeeld 5 opdrachten heeft met een score van 100%, maar 1 opdracht niet inlevert die is ingesteld op Vrijgesteld, behoudt de leerling nog steeds een gemiddelde beoordeling van 100%.

Een beoordelingssysteem instellen

Nadat je een beoordelingssysteem hebt geselecteerd, voeg je beoordelingscategorieën toe. Beoordelingscategorieën zijn vereist bij Gewogen op categorie, maar zijn ook te gebruiken bij Totaal aantal punten en Geen totaalbeoordeling.

Opmerking: Als je beoordelingen exporteert naar het LIS, worden de beoordelingscategorieën in Classroom niet overgezet naar het leerlinginformatiesysteem (LIS).

Een beoordelingssysteem selecteren

Je kunt alleen in de webversie van Classroom een beoordelingssysteem selecteren.
  1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep and then Instellingen .
  3. Selecteer een van de opties hieronder naast Berekening van totaalbeoordeling:
    • Geen berekening van totaalbeoordeling: beoordelingen worden niet berekend voor leerlingen. Leerlingen zien geen totaalbeoordeling.
    • Totaal aantal punten: Het totale aantal behaalde punten wordt gedeeld door het totale aantal punten dat kan worden behaald. Je kunt instellen dat leerlingen hun totaalbeoordeling zien.
    • Gewogen op categorie: De scores van de verschillende categorieën worden bij elkaar opgeteld. Je kunt instellen dat leerlingen hun totaalbeoordeling zien.
  4. (Optioneel) Klik op Tonen om de totaalbeoordeling zichtbaar te maken voor leerlingen op de pagina met hun profiel.
    Opmerking: Deze optie is niet beschikbaar als de berekening van de beoordeling is ingesteld op Geen totaalbeoordeling.
  5. Klik rechtsboven op Opslaan

Beoordelingscategorieën maken voor Geen totaalbeoordeling of Totaal aantal punten

Bij deze opties wijs je een standaard puntwaarde toe aan de beoordelingscategorieën die je maakt.

Opmerking: Je kunt alleen in de webversie van Classroom beoordelingscategorieën maken.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep and then Instellingen .
  3. Ga naar Berekening van totaalbeoordeling en selecteer Geen totaalbeoordeling of Totaal aantal punten in het menu.
  4. Klik onder Cijfercategorieën op Cijfercategorie toevoegen.
  5. Voer een beoordelingscategorie in.
  6. Geef onder Standaardpunten een geheel getal op.
  7. (Optioneel) Herhaal stap 4-6 om nog een beoordelingscategorie toe te voegen.
  8. Klik rechtsboven op Opslaan.

Beoordelingscategorie maken voor Gewogen op categorie

Bij deze optie wijs je een percentage toe aan de categorieën die je maakt.

Opmerking: Je kunt alleen in de webversie van Classroom beoordelingscategorieën maken.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep and then Instellingen .
  3. Ga naar Berekening van totaalbeoordeling en selecteer Gewogen op categorie in het menu.
  4. Klik onder Cijfercategorieën op Cijfercategorie toevoegen.
  5. Voer een beoordelingscategorie in.
  6. Voer onder Percentage een geheel getal in.
  7. (Optioneel) Herhaal stap 4-6 om nog een beoordelingscategorie toe te voegen.
  8. Klik rechtsboven op Opslaan.
    Opmerking: Alle categorieën bij elkaar opgeteld moeten 100% zijn voordat je de instellingen kunt opslaan.

Een beoordelingscategorie verwijderen

Je kunt beoordelingscategorieën verwijderen. Als je een beoordelingscategorie verwijdert, gebeurt er dit:

• De cijfercategorie wordt verwijderd uit het bijbehorende schoolwerk.
  • Het schoolwerk zelf wordt niet verwijderd.
  1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Klik op de lesgroep and then Instellingen .
  3. Klik op Verwijderen naast de beoordelingscategorie die je wilt verwijderen.
  4. Als je Gewogen op categorie gebruikt, pas je de overige categorieën aan of voeg je een nieuwe categorie toe, zodat het totaal weer 100% is.
  5. Klik bovenaan op Opslaan.